[Çözüldü] Komut satırına nasıl gireceğim?

Başlatan minimum4, 21 Nisan 2008 - 13:16:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

minimum4

Arkadaşlar birçok açıklamada sudo ve devamında komut yazıyor ama ben bir türlü bu komutu nerede yazacağımı bulamadım.

heartsmagic

Başlığı ve cümleyi düzelttim. Türkçe klavyen yok mu acaba?

Terminal'i açmak için Uygumalar-Donatılar-Uçbirim

veya

Alt+f2-> gnome-terminal
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

minimum4

Teşekkürler.
Evet, bir sorunum da aslında o klavyeyi türkçeleştiremedim.

egitimist

System->Yönetim->Language Support penceresinde Türkçe'yi seç ve alt tarafta varsayılan olarak işaretle.

minimum4

menu dili turkce oldu ama klavye hala inglizce. yeglenenler menusunden klavye secenegine giriyorum yeni tur eklemek istiyorum ama kurtce(turkce q) vs gibi secenekler var. bunlarida sectim ama yine istedigim sekilde olmadi.

ufuk_k

Türkçe q ya da tr yazan klavyeyi seçmen gerekiyor. Acaba doğru olanı seçtin mi?  Çünkü eğer seçmene rağmen böyle oluyorsa 8.04te bir sorun vardı, xorg.conf dosyası ile Gnome ayarlarında bir çelişki olmuştu bende. Klayve, mouse hızını falan xorg.confta düzeltmediğim sürece Gnome'dan yaptığım ayarlar işe yaramıyordu. KDE'de ise bu sorun yoktu.

egitimist

Sistemi yeniden başlatman gerekebilir.

System->Tercihler->Klavye->Layouts->Layouts Options  penceresinde Layout ayarında Turkey'i  default yaptın mı?

heartsmagic

Bu durum bende de mevcuttu. xorg.conf'daki klavye girişini düzeltmen gerekiyor olabilir.

1. Eğer değilse bu hale getir.
Alıntı YapOption          "XkbLayout"     "tr"

2. Şu satırın en başına bir # ekle.
Alıntı YapOption          "XkbVariant"    "alt"

Kısacası şöyle olacak:
Alıntı Yap#       Option          "XkbVariant"    "alt"

Sonra X'i tekrar başlat: Ctrl+Alt+Backspace

minimum4

Sypro

daha önce söylendiği şekilde Terminal (Uçbirim) açıp

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

yazarak ya da yine bu komutu alt + f2 ile açılan çalıştır penceresine yazarak girebilirsiniz.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

minimum4

komutu yazdim fakat karsima bos bir metin penceresi acildi

egitimist

Bu kodu kopyalayıp uçbirime yapıştır ve entere bas. Şifreni gir ve tekrar enter.

minimum4

Şu an ekranda xorg.conf(etc/g11)-gedit diye bir metin penceresi açık durumda ama boş.

egitimist

Ben, komutu yanlış yazmış olabileceğini düşünmüş ve kopyala uçbirime yapıştır, demiştim. Tekrar denedin mi?

minimum4

yanliz bir de paket yonetisinde xserver-xorg-keybord paketi gorunmuyor daha once vardi geri nasil getirebilirim. xorg.conf un bos acilmasinin sebebi bu olabilirmi

egitimist

ls /etc/X11/
komutunun çıktısını buraya aktarır mısın.

atomkarinca

tekrar denermisin.

Sypro

@minimum4

Elle yazdıysanız X11 ile x11 arasında fark var. Sizin X11 yazmanız gerek eğer ki x11 yazdıysanız boş bir sayfa açması çok normal.

Yok hala herşeye rağmen açılmıyor diyorsanız -artık çok sık önermeye başladığım için korkuyorum ama-

sudo su
nautilus

yazın terminal ekranına, bir kaç satır yazı çıkacak, arada "failed" geçse de pek umursamayın, ortalama 10-15 saniye gibi bir sürede /root klasörü açılacak. o pencereyi kapatmadan, direkt olarak o pencereden /etc/X11 klasörüne giderek xorg.conf dosyanızın bir yedeğini alın (kopyala-yapıştır) ve orjinal dosyaya çift tıklayarak açın. Gerekli düzenlemeyi yapın kaydedin ve kapatın. Sonra -eğer hala açıksa- nautilus komutu ile açtığınız pencereyi kapatın, son olarak da terminali kapatın (tüm kapatma işlemleri root haklarından kurtulabilmeniz için).
Yine bir hata olursa buraya yazarsınız.

önemli not: açılan pencere ile her dosyaya okuma yazma taşıma gibi haklara sahip olacağınız için o pencere üzerinden yapmak istediğiniz işlem dışında (xorg.conf 'u bulup açıp düzenlemek) hiç birşey yapmamanızı önemle rica ediyorum:)

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

heartsmagic

ufuk_k

Alıntı yapılan: Sypro - 24 Nisan 2008 - 16:41:30
@minimum4

Elle yazdıysanız X11 ile x11 arasında fark var. Sizin X11 yazmanız gerek eğer ki x11 yazdıysanız boş bir sayfa açması çok normal.

Yok hala herşeye rağmen açılmıyor diyorsanız -artık çok sık önermeye başladığım için korkuyorum ama-

sudo su
nautilus

yazın terminal ekranına, bir kaç satır yazı çıkacak, arada "failed" geçse de pek umursamayın, ortalama 10-15 saniye gibi bir sürede /root klasörü açılacak. o pencereyi kapatmadan, direkt olarak o pencereden /etc/X11 klasörüne giderek xorg.conf dosyanızın bir yedeğini alın (kopyala-yapıştır) ve orjinal dosyaya çift tıklayarak açın. Gerekli düzenlemeyi yapın kaydedin ve kapatın. Sonra -eğer hala açıksa- nautilus komutu ile açtığınız pencereyi kapatın, son olarak da terminali kapatın (tüm kapatma işlemleri root haklarından kurtulabilmeniz için).
Yine bir hata olursa buraya yazarsınız.

önemli not: açılan pencere ile her dosyaya okuma yazma taşıma gibi haklara sahip olacağınız için o pencere üzerinden yapmak istediğiniz işlem dışında (xorg.conf 'u bulup açıp düzenlemek) hiç birşey yapmamanızı önemle rica ediyorum:)

Dediğin komutu pek önermiyorlar diye gördüm, nedenini bilmiyorum ama, yani grafik uygulama çalıştırırken alt+F2 yapıp gksu nautilus /etc/X11/xorg.conf yapmak daha sağlıklı sanırım.

PoRsChE

Bende de aynısı olmuştu.. ve önce cd /etc/X11/xorg.conf yazarak oraya geçtim.. sonra su deyip root olduktan sonra gediti kullanarak düzenlemiştim.. Yani sanırım dizine geçmesende su ve sonra şifreni girip root olduktan sonra gediti kullanarak halledebiliyorsun.. sudo bende de işe yaramamıştı..tuhaf..henüz nedenini bilemiyorum.. (düzelttim..özür dilerim o) )

Umarım seninde işine yarar..
Linux forever.. cause else is LAME forever.. :o)~

heartsmagic

Alıntı yapılan: PrSCh - 24 Nisan 2008 - 22:14:38
ve önce cd /etc/x11/xorg.conf yazarak oraya geçtim..

/etc/X11/xorg.conf

atomkarinca

:)Şunu anlatmayı başaramadık ya artık ne diyim

minimum4

arkadaşlar ubuntu 7.10 yeniden kurdum türkçe karakter sorunu düzeldi.

tşk.

ufuk_k

Arkadaşlar bence komut yazarak bir dosya açtığınızda dosya boş çıkıyorsa, yazdığınız komutu bir kez daha inceleyin, yanlışlık, büyü-küçük harf ya da başka bir konum yanlışlığı olabilir. Çünkü çoğu zaman dosyalar boş olmuyor, en azından nasıl düzenleneceğine dair bilgiler bulunuyor. Yani boş dosya-->hata bağlantısı olsun :)