[Çözüldü]çalışan cd problemi

Başlatan ngeen, 18 Şubat 2009 - 21:49:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ngeen

merhaba arkadaşlar forumda yeniyim daha öncede baya bir araştırma yaptım fakat çözüm bulamadım. asus f3series laptopuma ubunutu kurmaya çalışıyorum bilgisayarımda ati radeon hd 2400 ekran kartı bulunmakta. daha önce pardus kurmuştum ekran kartını tanıtma kısmında çok fazla problem yaşamamıştım fakat ubuntu cd sinde masa üstüm açılmadı. bütün aşamalar geçildikten sonra ekranda gri siyah alanlar gelmekte en sonunda siyah ekran gelip kalmaktaydı boot sırasında quiet seçeneğini kaldırdığım zaman direk teminal ekranında açılıyor burda startx yazdığım zaman yine aynı şekilde bir sonuçla karşılaşıyorum. yardım edebilirseniz sevinirim.
That's the way. Aha Ahaa!!!

heartsmagic

Güvenli kipte açmayı denedin mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ngeen

güvenli kipte de açtım fakat grafik ekrana yine geçemedim. güvenli kipte açtıktan sonra startx ile geçmeye çalışıyorum. fakat aynı sorun devam ediyor.

heartsmagic

Güvenli kipte açtığında konsola düşmemen lazım. Sana vesa ile bir masaüstü açması gerekiyor. Eğer böyle olmuyorsa güvenli kipin bir anlamı kalmıyor. xorg.conf dosyasını elle düzenleyerek vesa ekleyebilirsin sürücü için fakat kulağı biraz tersten göstermek gibi oluyor.

ngeen

xorg.conf dosyasını düzenlemeye çalıştım fakat root yetkisine sahip olmam gerekiyor. çalışan cd deki root şifresi nedir? bu konunun yeri değil ama :) kusuruma bakmayın artık. konu ile bağlantılı. :)

ngeen

bu arada quiet komutunu kaldırdığım zaman vesa    [ok] olarak gözüküyordu X server connection refused tarzı bir hata alıyordum.

heartsmagic

Bence güvenli kipte normal olarak açılması lazım, eğer açılmıyorsa xorg.conf dosyanı düzenlesen bile vesa sorun yapabilir. Ama denemekten zarar çıkmaz. sudo ile açmaya çalıştığında dosyayı senden parola ister ki bu parola senin normal kullanıcı parolandır.

ngeen

maalesef güvenli kipte açtığım zaman teminale düşüyor. /etc/x11/xorg.conf dosyasını açmaya çalıştığım zaman dosya boş geliyor içinde hiçbir bilgi yok çalıştırdığım komutu tam olarak yazayım yanlış bir yazım ollmuş olabilir. sudo vi /etc/x11/xorg.conf. ubuntu dağıtımını gerçekten çok merak ediyordum fakat sürücüler konusunda yetersiz gördüm. pardus bu konuda bence daha başarılı 2008.1 sürümünde böyle bir sorun yaşamadım. galiba çok merak etmeme rağmen ubuntu maceram buraya kadar olacak :( yardımlarınız için teşekkür ederim. daha güncel versiyonlarda görüşmek üzere. özgürlük daima sizlerle olsun.

bytan

Alıntı yapılan: ngeen - 21 Şubat 2009 - 00:57:53
maalesef güvenli kipte açtığım zaman teminale düşüyor. /etc/x11/xorg.conf dosyasını açmaya çalıştığım zaman dosya boş geliyor içinde hiçbir bilgi yok çalıştırdığım komutu tam olarak yazayım yanlış bir yazım ollmuş olabilir. sudo vi /etc/x11/xorg.conf. ubuntu dağıtımını gerçekten çok merak ediyordum fakat sürücüler konusunda yetersiz gördüm. pardus bu konuda bence daha başarılı 2008.1 sürümünde böyle bir sorun yaşamadım. galiba çok merak etmeme rağmen ubuntu maceram buraya kadar olacak :( yardımlarınız için teşekkür ederim. daha güncel versiyonlarda görüşmek üzere. özgürlük daima sizlerle olsun.

/etc/x11/xorg.conf

yerine

/etc/X11/xorg.conf

olmalıydı.

En azından vesa ile bir deneme yapabilseydiniz..
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

ngeen

sorun şu ki ekran kartımı vesa olarak algılamıyor. bu nedenle güvenli grafik modunda da açsam vesa olarak algılamadığından dolayı terminal ekranına düşüyorum. ekran kartım ati radeon hd 2400 128 mb dahili 512 paylaşımlı bir ekran kartı şu an aklıma gelen bios ayarlarından paylaşımı düşürmek şu an anladığım kadarıyla sürücüyü tam olarak tanıyamıyor, ram'den ne kadar paylaşım alması gerektiğini algılayamıyor. bu işlemi bugün deneyip çözebilirsem formada bilgilendirme geçeceğim. ubuntuyu denemeyi gerçekten istiyorum.bakalım olacak mı?

iRoNMaSTeR

Aynı sorun Asus X52 model Ati Hd 2600 kullanan makinemde de mevcut.
ne Live CD nede kurulum yapıldığında bir türlü masaüstü başlamıyor.
Live Cd ile Envy menüsüne düştüğüm halde envy sizin donanımınızı desteklemiyor diye bir hata veriyor
Konu ile ilgili bir çözüm sağlamış olan varsa yardımcı olursa memnun olurum.
Masaüstü bilgisayarımla Nvidia kartla rahat bir şekilde 8.10 kullanabilirken bir türlü dizüstünde bir çözüm bulamadım.

heartsmagic

Alıntı yapılan: iRoNMaSTeR - 26 Şubat 2009 - 10:04:49
Aynı sorun Asus X52 model Ati Hd 2600 kullanan makinemde de mevcut.
ne Live CD nede kurulum yapıldığında bir türlü masaüstü başlamıyor.
Live Cd ile Envy menüsüne düştüğüm halde envy sizin donanımınızı desteklemiyor diye bir hata veriyor
Konu ile ilgili bir çözüm sağlamış olan varsa yardımcı olursa memnun olurum.
Masaüstü bilgisayarımla Nvidia kartla rahat bir şekilde 8.10 kullanabilirken bir türlü dizüstünde bir çözüm bulamadım.

Güvenli kipte açılmıyor mu sistem?

ngeen

sorun şu ki sistem cd den boot olurken xorg.conf dosyasında grafik kartı ve monitoru bulamıyor dolayısıyla x-serverda başlamıyor. aynı sorunu cent-os ta da yaşadım. pardusta herhangi bir sorunum yoktu xorg.conf dosyasını pardus ile aynı şekilde düzenlediğim zaman screen not found tarzı bir hata aldım. masa ustu ekranı xserver başlatılamadığından dolayı gelmiyor.

ngeen

bu arada daha önce araştırdığımda bu sorunun daha önce forumda yine araşştırıldığını hemde detaylı olarak fakat bir çözüme maalesef kavuşamadığını gördüm. burdan bakabilirsiniz. hala araştırıyorum fakat henüz hiç birşey bulamadım. umudum iyice kayboluyor. ama vazgeçmeyeceğim :) bakalım hangimiz daha yaman :D

ngeen

pardus ile ubuntu ve cent-os arasındaki farkları düşünürsek;

--pardus Kde ile çalışıyor.
--ubuntu ve cent-os ise başlangıç sırasında gnome kullanıyor bu sebebten dolayı sıkıntı olduğu düşüncesindeyim.

kubuntuda böyle bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. ironmaster eğer zamanın varsa bence denemeye değer. burdan indirebilirsin

ayrıca X Window ile ilgili bir kaç döküman buldum fakat daha sonra inceleyeceğim eğer ingilizcen ve zamanın varsa bu dökümanlara da göz atabilirsin.

video kartları nasıl çalışır. (Geliştiriciler için)
radeonhd - Amd  r5xx/r6xx/r7xx Chipsetleri için driverler
diğer sürücü markaları için bilgiler.
ATI/AMD kapalı kaynak "fglrx" sürücüleri.

müsait olduğum bir zamanda daha detaylı bir şekilde incelemeye çalışacağım sizlerde bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

heartsmagic

Bu durumda önerebileceğim tek yol Alternate ISO olacaktır.

iRoNMaSTeR

Öncelikle ilgilenen arkadaşlara teşekkürler.

Problemle alakalı olarak ubuntu forumlarında bulduğum bir iki çözüm yolu vardı
bunları deneyip Live CD ile Asus X52 (Ati hd 2600) makinede ilk defa ekrana ulaşmayı başardım.

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

güncellemeler yüklendikden sonra 100 mb den fazla güncelleme mevcut sanırım.
sudo apt-get install build-essential xorg-driver-fglrx
sudo aticonfig --initial -f

komutunu verdikden sonra
sudo startx
diyerek gnome masa üstüne ulaştım.Sorunumun ilk aşaması çözüldü
fakat bundan sonra ubuntu kur dediğimde cihaz çok yavaş cevap veriyordu. Çok fazla işlemci ve sistem kaynağı kullanıyordu daha önce Live CD ile diğer makinelerde yaşamadığım sorunlar çıktı, takılmalar falan oluştu.
Cd den bu defa Live Cd olarak değilde kurulum yapmak istediğimde bu defa hata verdi.

Neyse şimdilik bir çözüme ulaşabileceğimi düşünüyorum inşallah yakın zamanda bu problemi aşıp Ubuntuyu ofis Notebookumda da kullanabilceğim sanırım.
Bluetooth Ses Wifi gibi ekipmanlarıda default olarak tanıdığınıda görmüş oldum.

Ek olarak: DVD combo cihazımın da takıldığını fark edip Live Cd olayını harici bir USB CD rom ile gerçekleştirdim. Cihazın verdiği takılma tepkileri kullanılan harici CD den kaynaklı olabilir.

ihtiyar said

Sorununuz CD'de de olabilir gibi geldi bana. Tekrar CD yazdırmayı deneyebilir misiniz -düşük hızda-?

iRoNMaSTeR

Sorunun CD den hatta dizüstünün Cd rom'undan kaynaklandığını düşündüğüm için hem CD yi Değiştirip daha önce kullandığım başka bir CD ile denedim hemde ofisde CD yi düşük hızlarda tekrar yazdırtıp Harici bir USB CD rom ile de denedim.
akşam Notebook CD okuyucuyu da diğer cihazlardan birinin CDRomuyla değiştirip yeniden deneyeceğim bakalım sorun tam manasıyla CD okuyucudan mı kaynaklanıyor yoksa diğer donanımlardan mı.
Olmadı Ubuntu yu USB ye aktarıp oradan bir deneme yapmaya çalışırım.
olacak Olmasına en sonunda da Vakit ile Band Genişliği kaybından başka bir şey değil  8)

iRoNMaSTeR

Ubuntuyu Çalışan USB haline getirdim Sorunun CD den kaynaklanmadığını görmüş oldum.
zira Aynı USB ile Nvidia kartlı * masaüstü ile Ati hd 2600 yüklü Notebook ile denedim masaüstünde sıkıntı yaratmazken Notebook için sıkıntı yarattı.
Şimdilik önümde iki seçenek kaldı
Ya Çalışan CD den vazgeçip Ubuntuyu tamamiyle HDD ye kuracağım  ya da 9.04 son alfalardan birisiyle deneyeceğim.

Ek: Ubuntu 9.04 Jainty Alfa 5 ile Live Cd olarak problemsiz bir şekilde (Ati  HD 2600 Ekran kartlı Asus X52) Masaüstü açıldı.
Pencere hareketlerinde Driver problemleri yine mevcut olsada Alfa 5 için problem etmiyorum bunu
Tamhinim Son çıkacak sürüm rahatlıkla kullanabileceğim yönünde.
Bu mesajı Sorunlu Notebook ve Janty den yazıyorum. ;)

iRoNMaSTeR

Bugun dizüstünde ki Pardusu kaldırıp ubuntuya geçeyim temelli dedim
Lakin yukarıda daha önce uyguladığım sistemle bu defa sistemi Gnome ile başlatamadım
update upgrade den sonra ( ki 250 mb yakın download yaptı sistem)
Komutunu verdikden sonra
dkgp --configure -a yazan bir hata verdi.
Neden olduğu veya nasıl çözeceğim hakkında şuan için bir bilgim yok maalesef

bytan

Alıntı yapılan: iRoNMaSTeR - 02 Mart 2009 - 12:01:58
Bugun dizüstünde ki Pardusu kaldırıp ubuntuya geçeyim temelli dedim
Lakin yukarıda daha önce uyguladığım sistemle bu defa sistemi Gnome ile başlatamadım
update upgrade den sonra ( ki 250 mb yakın download yaptı sistem)
Komutunu verdikden sonra
dkgp --configure -a yazan bir hata verdi.
Neden olduğu veya nasıl çözeceğim hakkında şuan için bir bilgim yok maalesef

dkgp --configure -a çözümü ile ilgili forumda bir arama yaptınız mı?

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

iRoNMaSTeR

dkgp --configure -a değil
dpkg --configure -a imiş aramalarımın sonuçsuz kalmasebebi buymuş sanırım.

Fakat kendim bir source falan ekleyip dep paketi kurmadım ki tamamiyle ubuntunun Live CD den gelen depoları güncelle dedim.

bytan

Bu sorun arada sırada olabilir. Depo ekleyip eklememekle bir bağlantısı yok.

PF @ ST

iRoNMaSTeR

Ben sorunu mu çözdüm.
Ubuntu ve ya Linux konusun da ileri bir bilgim olmamasına rağmen konuyla ilgili olarak Özellikle Asus X52 gibi varlığı ile yokluğu belli olmayan bir model için ve Ati HD 2600 mobility ler için çözüm yollarımla alakalı bir bilgilendirme yazısı yazıp eklemeyi planlıyorum.
Yardımcı olan tüm arkadaşlara teşekkürler.