Debian ne zaman DVD ya da CD üzerinden kurulabilecek?

Başlatan Eren, 17 Şubat 2009 - 03:12:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eren

Debian ne zaman DVD ya da CD üzerinden kurulabilecek? Şu an İnternet olmadan tek CD ya da DVD üzerinden kurma şansı yok. 31 CD yapacaklarına 6 DVD yapsalardı en azından bir şans olurdu. Net install ile saatlerce uğraşmak gerekiyor.

Bu şekilde Debian nasıl yayılacak merak ediyorum doğrusu. Ubuntu gibi tek bir CD ya da DVD olsa eminim ki yayılması daha kolay olurdu. Ayrıca Net install ile kurarken İnternet bağlantınız kesilirse vay halinize.

hasansahin

Alıntı Yap31 CD yapacaklarına 6 DVD yapsalardı en azından bir şans olurdu. Net install ile saatlerce uğraşmak gerekiyor.

Bildiğim kadarıyla Debian5(lenny) sürümü 5 DVD halinde indirilebiliyor.
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

aynshtein

Ben dün indirmeye başladım ama sonra vazgeçtim. Sadece Live CD indirip bir göz attım o kadar. Ubuntu ilk kurulduğunda nasılsa Debian da öyleymiş gibi geldi. Ben "şahsım olarak bizzat kendim" Ubuntu ile yola devam edeceğim :)
Linux: Bilgisayarını bilgi saymaktan başka işlerde kullanmak isteyenler için...
Günlük: http://www.multimeyda.com/

cxerpw57

Debian'in Lenny surumu yani 5.0 surumunde dagitimi 5 DVD seklinde indirebiliyorsunuz. Asagidaki adresten yansilarini gorebilirsiniz.

http://www.debian.org/CD/http-ftp/#stable
http://www.debian.org/mirror/list
Yarım hazırlıkla, yarım tedbirle yapılacak taarruz, hiç taarruz etmemekten çok daha fenadır (1922). M.Kemal ATATÜRK
http://canerblt.wordpress.com
twitter : cabulut

hasansahin

Alıntı yapılan: aynshtein - 17 Şubat 2009 - 10:13:24
Ben dün indirmeye başladım ama sonra vazgeçtim. Sadece Live CD indirip bir göz attım o kadar. Ubuntu ilk kurulduğunda nasılsa Debian da öyleymiş gibi geldi. Ben "şahsım olarak bizzat kendim" Ubuntu ile yola devam edeceğim :)
Debian 5 kurulumunda(standart kurulum)yüklenen paketler ile Ubuntu standart kurulumunda yüklenen paketler aynı değil. Ubuntuya yakın bir kurulum elde etmek için bir nebze zaman ayırmak gerekiyor. (synaptic, update-notifier, compiz, gnome-admin-tools, debhelper,dpatch vs vs.)
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

btermeli

Duvarları olmayan bir dünyada, neden pencerelere ihtiyaç duyayım ki???

aynshtein

Tahminimce kurulum 1 DVD, kalan DVD'ler paketler için olsa gerek...
Linux: Bilgisayarını bilgi saymaktan başka işlerde kullanmak isteyenler için...
Günlük: http://www.multimeyda.com/

Felâsife

Alıntı yapılan: aynshtein - 17 Şubat 2009 - 11:35:55
Tahminimce kurulum 1 DVD, kalan DVD'ler paketler için olsa gerek...
O kadar bile değil aslın da Net install CD 100 küsür MB, onunla kurulum yapınca da herhalde 600-700 MB daha indiriyor, toplam da 1GB bile değil.
Sonra Ubuntu gibi program yüklerken synaptic nete bağlanıyor.
DVD den kurulum çok daha hızlı oluyor, Gnome, KDE veya diğerleri ilk DVD ile kuruluyor.

Uzun lafın kısası Debian kurmak için DVD setinin hepsine ihtiyaç yok.:)

veya DVD setinin tamamı varsada bu sefer net'te ihtiyaç yok, DVD ler yerel depo olarak bağlanır, net'in yavaşlıklarıyla uğraşılmaz. :)
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

xwes


hasansahin

Sanırım öyle ama sonradan eklenen multimedia,contrib,non-free falan hariç olabilir.
Debian-stable kullanacaksanız net-install çok iyi bir yol olmayabilir. Çünkü stable için zırt pırt güncelleme olmaz. 200-300 mb güncelleme indirmek gibi birşey sözkonusu değildir. DVD1 bile şart değil, cd1 yeterlidir. Ama gnome kullanacaksanız yeterlidir. KDE kullanacaksanız kde-cd, xfce veya lxde kullanacaksanız yine ilgili cd.yi indirmeniz gerekir.
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

aynshtein

Kararlı bir sürüm için 5 DVD'lik bir depo gayet mantıklı geliyor. Çünkü özellikle Debian üzerinde Ubuntu gibi sık sık güncelleme yapılmadığını duymuştum. Bu da kurulum haricindeki DVD'lerde yer alan programların uzun süre kararlı (stabil) olarak kullanılabileceği anlamına geliyor. Ama yine de Ubuntu gibi sürekli güncellenen bir sisteme alışmışsanız, uzun süre güncelleme yapılmayınca insan biraz şüpheye düşebilir. "Acaba güncelleme yöneticisi çalışmıyor mu?" diye düşünebilirsiniz:):):)
Linux: Bilgisayarını bilgi saymaktan başka işlerde kullanmak isteyenler için...
Günlük: http://www.multimeyda.com/

Xenophobia

Debian daha çok bağırır, bizim alfaları deneyin diye.

Eren

Yap şunu 1 CD millet denesin. Net install ile kurulum zulüm standart halde yine 600 MB kadar indiriyor ama bazen bağlantı kopuyor, sunucu ağırlaşıyor.

Ubuntu'nun yaygınlaşmasındaki en önemli sebep tek CD halinde dağıtılması. DistroWatch sayfasını inceleyin tek CD halinde dağıtılan dağıtımlar daha popüler. Aynı şekilde tek DVD halinde dağıtılan dağıtımlarda 2. sırada.

11 senedir Linux dağıtımı kullanan ben bile Debian indirme sayfasına girince Allah nereye geldim ben diyorum. Yap tek CD ya da DVD ve sayfanı da Ubuntu gibi yap millet denesin, indirsin. CD sayısını görende sayfayı görende bu şekilde korkuyor. Üzüldüğüm nokta Debian kullanıcı sayısı giderek azalıyor, şu son gecikme evrensel topluluğu olumsuz yönde etkiledi.

Debian gibi bir proje bu kadar mı kötü yönetilir diye düşünüp duruyorum. Herhalde yaşadıkları düşüş projeyi yönetenlerin umurunda değil.

aynshtein

Eren sana hak vermemek imkansız. Debian'ın internet sitesi 1990'lı yıllardan kalma. Tamam sadelikten hoşlanıyor olabilirsin ama internet teknolojisi 20 yıl önceki seviyede değil ki? Her tarafa flash animasyon koyunca da internet sitesi yapmış olunmuyor ama bu kadar da vurdum duymaz olunmaz ki canım. Biraz modern olmaktan kimseye zarar gelmez. Bakınız bir Ubuntu, bir OpenSuse, bir Fedora internet sitelerinden milyonlara seslenirken göze de hitap ediyorlarken, en köklü Linux dağıtımlarından biri olan Debian'ın internet sitesi 1997'de nasılsa bugün de ona benziyor. Pes doğrusu...

Bir de kararlılık adına 5 DVD'lik program arşivi hazırlama mantığını da anlayabilmiş değilim. Her dağıtımın kendi çevrimiçi deposu mevcut. Programları bilgisayarında depolamak isteyen indirir saklar. İsteyen Apt-on-cd kullanıp dilediği tüm programları içeren DVD'sini yapar, saklar. Ama Debian'ı indirmek için sitesine girdiğinizde sanki "al sana 31 CD ya da 5 DVD istediğini indir" diyorlar. Ne bir açıklama ne bir yönlendirme var. Sadece Gnome kuracak olan da DVD indiriyor, KDE, Xfce vs. kuracak olan da.. KDE, XFCE masaüstü dağıtımlarına ait, ayrı ayrı CD'ler olması da cd/dvd fazlalılığına mantıklı bir açıklama getiremiyor bana göre..
Linux: Bilgisayarını bilgi saymaktan başka işlerde kullanmak isteyenler için...
Günlük: http://www.multimeyda.com/

Eren

@aynshtein

Sende çok güzel tamamlamışsın. Koskoca Debian projesine yazık ediyorlar, ben hata listelerini takip ediyorum test sürümlerini deneyecek adam bulamıyorlar, geri bildirim iyice azaldı. İngilizce listeleri haricinde hareket yok, yerel desteklerini bir bir kaybediyorlar. Her geçen gün yerel çapta destek veren ekipler sözlerini dinletemedikleri için ayrılıp gidiyorlar.

Projeye yok olmaya doğru gidiyor, kullanıcı desteklerini kaybettiklerinde 3-5 kişinin kullandığı bir dağıtım haline gelecek ancak bunu bir türlü anlayamadılar. Gerçekten proje yöneticilerinde iş yok.

Yaklaşık 60 ülkede yerel destek ekibi olan Debian'ın 18 ülkede yerel destek ekibi (sitesi) kaldı ve bunlardan 5'i daha kapanmak üzere. Yine çeviriler sekteye uğramış durumda. Debian alarm sinyali veriyor ama yönetenler uyuyor.

Gerçekten bu durumu kalpten üzülüyorum. Ubuntu'da bundan olumsuz yönde etkilenecek çünkü Debian'dan besleniyor bir nevi. Linux Mint de başlı başına bir dağıtım olmaya hazırlanıyor. Debian ve Ubuntu türevi durumundan çıkmak istiyorlar. Aynı şekilde Ubuntu'da benzer bir duruma girerse hiç şaşırmayacağım.

hasansahin

#15
Ya zaten ubuntu, debian tabanlı olduğunu inkar etmeden artık şu beslenme olayından kurtulması lazım. (bkz, zenwalk,frugalware,sabayon)
Yarın birgün debian patlarsa ubuntuda patlasın istemiyorum. Yanlış anlaşılmasın, debian her zaman saygı duyduğum bir dağıtım olmuştur ve umarım
hep öyle kalır. Ama debian'dan beslenme olayını doğru bulmuyorum. Çünkü ubuntu belkide dünyada en çok kullanılan dağıtımdır ve çok seviliyor.
Bu kadar çaba ve sevgi boşa gitmesin.
Bu arada merak ediyorum, Linuxmint nasıl bir kimliğe bürünecek? Depoları ve altyapıları ubuntu ile aynıyken bu durumda nasıl ayrı bir dağıtım olacaklar?
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

aynshtein

@Eren ve @HasanŞahin, ikinize de katılıyorum ama atladığınız bir nokta var. Ubuntu arkasındaki Canonical sayesinde bu konuma geldi. www.ubuntu.com adresinde, "Learn more about Ubuntu..." başlığına tıklarsanız, şu metni okuyabilirsiniz:

Alıntı YapUbuntu is and always will be free of charge. You do not pay any licensing fees. You can download, use and share Ubuntu with your friends, family, school or business for absolutely nothing.

We issue a new desktop and server release every six months. That means you'll always have the latest and greatest applications that the open source world has to offer.

Çevirisi:
Alıntı YapUbuntu şimdi ve her zaman bedelsiz olacaktır. Lisans bedeli için herhangi bir şey ödemeyeceksiniz. Ubuntu'yu indirebilir, kullanabilir ve arkadaşlarınızla, ailenizle, okulunuzla veya işinizle bedelsiz olarak paylaşabilirsiniz.

Her altı ayda bir sunucu ve masaüstü sürümlerini piyasaya süreriz. Bu, sizin her zaman açık kaynak dünyasının sunduğu en son ve en iyi uygulamalara sahip olacağınız anlamına gelir.

Yani, Canonical arkasında durdukça Ubuntu var olacaktır. Debian olsun olmasın. Ubuntu'nun altyapısı Debian'a ait olabilir. Ama çekirdek Ubuntu tarafından geliştirilebilir. Gnome, KDE, Xfce, Lxde vs... zaten kendi ekipleri tarafından geliştiriliyor. Masaüstlerindeki güncellemeleri Ubuntu'ya aktarmak Canonical ekibinin halihazırda yapabildiği bir şey.

Bu nedenle, bizler Ubuntu kullandığımız sürece (Ubuntu'ya ihtiyaç olduğu sürece) Ubuntu yaşamını sürdürecektir.

Kaldı ki şimdiye kadar hiç bir proje bu kadar büyük çapta maddi bir destek almadı. Gerek Ubuntu'nun programlama sürecinde gerekse dağıtım ve reklam süreçlerinde Canonical pek çok Linux dağıtım ekibinin yapamadığını yaptı. Bu gücü gözardı etmemek gerek...
Linux: Bilgisayarını bilgi saymaktan başka işlerde kullanmak isteyenler için...
Günlük: http://www.multimeyda.com/

Eren

Alıntı yapılan: fadike - 17 Şubat 2009 - 19:53:54
Açıkçası ben her kurulumda şu yolu izlerim:
1. http://www.debian.org/CD/http-ftp/ adresinde yer alan "Official CD/DVD images of the "testing" distribution (regenerated weekly)" bağlantısına tıklarım ve açılan "Haftalık Debian Kalıbı/Weekly build" sayfasından işlemci yapıma uygun olan; yanı AMD64; seçimi yaparım:
amd64 http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/amd64/
Açılan yeni sayfadan:
iso-cd http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/amd64/iso-cd/

Açılan yeni sayfadan:
debian-testing-amd64-CD-1.iso
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/amd64/iso-cd/debian-testing-amd64-CD-1.iso
tıklanır ve Debian 5.0 Lenny'nin kurulum için yeterli olan birinci CD'si inmeye başlar.

İndirme işlemi bittikten sonra da kurulum için size "bir ağ yansısının seçilip seçilmeyeceği" sorulunca "hayır" olarak işaretleyin ve kurulum sadece CD'deki paketlerle basit bir şekilde yapılsın ve açılışta sizi Gnome karşılasın.

Eğer ağ yansısı seçecekseniz kesinlikle Türkiye yansılarından uzak durun ve tercihinizi Fransa'dan yana kulllanın.

Bunun yanı sıra sistem açılıldığı zaman yine forumumuz da anlattığım üzere depo adreslerini # nano -bw /etc/apt/sources.list
ya da
# gedit /etc/apt/sources.list
dosyalarına burada (Debian Lenny için depo adresleri) yer alan adresleri ekleyin ve ardından da;
# apt-get update && apt-get dist-upgrade
komutunu verin, depolar güncellensin.

Sonra Synaptic Paket Yöneticisini açarak Gnome masaüstü yöneticisine ya da dilediğiniz diğer masaüstü yöneticilerine (KDE3, Xfce, LXDE; E11 için ayrı depo adresi gerekir) ait paketleri kurun. Çünkü bu şekilde, yani ağ yansısına bağlanmadan tamamladığımız Debian kurulumu ile gelen Gnome tam anlamı ile tabandır ve üzerinde öntanımlı birçok uygulama yoktur: Firefox, Pidgin, Evolution, Evince, OpenOffice.org ve benzeri gibi. Zaten Gnome ile öntanımlı gelen bir paket seçtiğinizde Gnome bağımlılıklarını da çözüp kuracaktır Synaptic. Örneğin gtumb'u kurabilirsiniz ya da KDE için Amarok.

Debian kurulumu işte bu denli kolay. Ağ yansısına bağlanmadan tamamladığımız Debian kurulumu bize şu avantajı sağlar:

  • Sistem 20 dakika dahi sürmeden kurulur
  • Basit Gnome masaüstünü açıp yapılandırırken bir yandan da bilgisayarınızı kullanabilir ve diğer yapılandırmaları da (resolv.conf, fstab, sources.list, Xorg.conf gibi) yapabilirsiniz.

Sorusu olan?

@fadike sağ kulağımızı sol elimizle ve elimizi kafamızın arkasından dolaştırarak kulağımızı tutmaya benziyor bu durum. Bizim tartıştığımız konu bu değil, Debian denemek isteyen herkes bu şekilde uğraşmaz. Ubuntu gibi kolay bir şekilde kurdurabilmeleri lazım.

fadike

Bu işlemi bu şekilde uygulamak 30 dakikalık Ubuntu kurulumuna eş değer kaldı ki, Ubuntu'nun ilk kuruluşta çoklu ortam eksiklikleri ile gelmesi ve yine yapılandırmalarıyla uğraşmamız 1-2 saati bulmakta. İkisinin de süresi ne eksik ne fazla; aşağı yukarı aynı.
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü

Eren

Tamam da ben diyelim ilk kez Linux indirip kuracak birisiyim.

www.ubuntu.com ve www.debian.org adreslerine girdim. Hangisinde kaybolmadan yolumu bulup ilgili dağıtımı indirebilirim? Ubuntu'da baktım ki tek CD var. Debian'da baktım ki tonla CD var. Hangisini indireceğim?

Ben olaylara hep son kullanıcı açısından ya da yeni kullanıcılar açısından bakarım çünkü yeterli düzeyde olan kullanıcı sayısı zaten bu işi biliyordur ve istediği dağıtımı kurabilir.

Şimdi var mı sorusu olan? :D

fadike

#20
O zaman yani kaybolursa bu kişi Ubuntu ya da Debian veya diğer tüm dağıtımlar giriş sayfası yerine direkt açılır açılmaz dosyanın indiği bir sayfa yapsınlar. Nitekim Opera indirmek istediğinizde ya da Nvidia sürücüsü, site anında kullandığınız sistemi ve de işlemci mimarisini algılayıp ilgili bağlantıyı önünüze çıkartıyor.

Yine de bu denli saf bir kullanıcı ise yine sözlük alıp "download" nedir diye araması lazım ki, elbet bu dünyaya Windows kullanarak başlamıştır ve "download etmenin" de ne demek olduğunu hepimiz kadar biliyordur.
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü

Eren

:D

Neyse artık konuya yorum yapmayayım. Anlatmaya çalıştığımızı herkes anladı. Herkes. :D

hasansahin

Alıntı yapılan: fadike - 17 Şubat 2009 - 20:11:48
Bu işlemi bu şekilde uygulamak 30 dakikalık Ubuntu kurulumuna eş değer kaldı ki, Ubuntu'nun ilk kuruluşta çoklu ortam eksiklikleri ile gelmesi ve yine yapılandırmalarıyla uğraşmamız 1-2 saati bulmakta. İkisinin de süresi ne eksik ne fazla; aşağı yukarı aynı.
Bence debian ile ubuntuyu bu anlamda karşılaştırmak çok doğru olmaz. En nihayetinde bir dağıtımın yapabildiği hemen hemen herşeyi başka bir dağıtımda yapabilir. Kaldıki varsayılan Debian5 gnome ile Ubuntu gnome hiçte aynı değil. Aynı hale getirmek için çaba sarfetmek gerekir. Meta gnome paketini kurmanız gerekir ki, buda eşittir yaklaşık 150mb download demektir. Sonuçta ikiside aynı işlevleri yerine getirir konuma getirilebilir.
Neyse konumuz bu değil, konu anlaşıldı ama yine ben ubuntuyu tam bağımsız bir dağıtım olarak görmek isterim.
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

Felâsife

@fadike, "Debian kurulumu"  ayrı bir başlık altında olsa nasıl olur, arayınca kolayca bulmuş oluruz. :)
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

Tux

Alıntı yapılan: Xenophobia - 17 Şubat 2009 - 14:49:01
Debian daha çok bağırır, bizim alfaları deneyin diye.

debian her zaman var olacak bir dagitim hicbir zaman alfa deneyin diye bagirmadilar her zaman kullanici kitlesi vardi ve bu kitle varolmaya devam edecek