Kurulum öncesi aklımdaki bazı sorular

Başlatan Loboholic, 12 Şubat 2009 - 18:49:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Loboholic

Yeni birşeyler denemek istiyorum, birkaç konuya filan göz attim ama tam olarak anlamadım, doğrusunu söylemek gerekirse bilgisayarlardanda iyi anlarım diyecek kadar anlamam. Daha önce hiç bir Linux sistemi kullanmadım, ubuntuyu denemek istiyorum ama birkaç sorum olacaktı, biraz bilgi verirseniz memnun olurum :D

1. Şu an ubuntu-8.10-desktop-i386.iso indiriyorum, doğru anladıysam bunu .iso olarak bir cd'ye yüklemem gerekiyor, öylemi? Peki sonra ubuntuyu direk cd'den kullanabilirmiyim yoksa önce hard disk'e yüklemem gerekiyormu?

2. Internet'e nasıl bağlanırım, google'dan filan biraz aradım ama pek anlamadım =/, karmaşık bir işe benziyor, modem'i nasıl yüklerim, hangi ayarları yapmam gerekir filan mesela. Windows'da modemle gelen cd'den driver'ı yükleyip ttnet'in kullanıcı biligilerini girip "bağlan"'ı tıklıyordum, bitti :D Ama burda daha zor gözüküyor, bendeki modem Pikatel USB, ttnet'e üye olunce verdiler zaten. Tarife sınırlı adsl, bunu kullanarak ubuntudan bağlanabilirmiyim, bağlanabilirsem nasıl?

3. Laptopumda şu an WinXP yüklü, ubuntuyu yüklersem, ikisinide istediğim gibi seçip kullanabilirmiyim yoksa Laptop da sadece biri mi
aynı anda yüklenmiş olabilir. Hani olur ya bilgisayarı başlatırken hangi işleti sistemini kullanmak istediğinizi seçebiliyorsunuz, onun gibi * bir şey mükünmü?

4. Photoshop benim için çok önemli, bu ubuntuda çalışırmı? Wine'dan filan, eğer bunla ilgili deneyimi olan varsa sevinirim.

Acemiyetten ölecem biliyorum ama lütfen yardım edin, windows'dan sıkıldım bıktım, ağır ve bunaltıcı :D

ceylandag

1-İso dosyasını nero veya benzeri bir programla cd ye yadırmalısın.Daha sonra hdd kurulumu yapmanı öneririm.
2-Modemin windows ile çalışır durumda ise sistem ethernet kablosunu takdığında otomatik olarak bağlanacaktır.
3-Eğer hdd iki bölümlü ise yani C ve D şeklinde windowsu olmadığı bölüme kurarsın başlangıçta işletim sistemini seçersin.
Eğer tek hdd ise windows açıkken cd yi tak ve program kuruyormuş gibi kurulum yap açılışta yine seçmeli olur.
4-Photo shop'un çalışabildiğini biliyorum ancak daha bilgili bir üyeden bilgi gelmeden doğru olarak kabul etme.
Ubuntuda ps türevi gimp var onuda kullanabilirsin
--------------------
ORÇUN CEYLANDAĞ
İSTANBUL/TÜRKİYE
--------------------

zeitgeist

Bütün sorularını yanıtı forumda var. Özellikle bu başlığı muhakkak incelemelisin. Yine de bir kaç sorun için yardımcı olmaya çalışayım:
1-Direk cd den kurabilirsin, yukarıda verdiğim linkte kurulum bilgileri de var.
2-Ubuntu'da sürücü yükleme gibi bir derdin olmaz, otomatik algılanır ve kullanırsın, eğer tanımaz ise forumda ilgili bölüme mesaj atarsan istediğin yardımı alırsın. Ayrıca modem ayarlarını yaptıysan Ubuntu kurduktan sonra bunları tekrar yapmana gerek yok, network kablosunu taktığın an bağlanırsın.
3-İki işletim sistemini de kurabilirsin. Diski ikiye bölüp kurabilirsin ya da Wubi ile kurabilirsin. Bilgisayarını açtığında hangi işletim sistemini istersen onu açarsın.
4-Photoshop'u Wine ile çalıştıranlar var, ancak Ubuntu/Linux'ta Photoshop'un alternatifleri de var.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

matafleur

Alıntı yapılan: Loboholic - 12 Şubat 2009 - 18:49:37

2. Internet'e nasıl bağlanırım, google'dan filan biraz aradım ama pek anlamadım =/, karmaşık bir işe benziyor, modem'i nasıl yüklerim, hangi ayarları yapmam gerekir filan mesela. Windows'da modemle gelen cd'den driver'ı yükleyip ttnet'in kullanıcı biligilerini girip "bağlan"'ı tıklıyordum, bitti :D Ama burda daha zor gözüküyor, bendeki modem Pikatel USB, ttnet'e üye olunce verdiler zaten. Tarife sınırlı adsl, bunu kullanarak ubuntudan bağlanabilirmiyim, bağlanabilirsem nasıl?

ilgili modemle ilgili kurulum yapmadan önce forum ve google da arama yapmanı öneririm.Zira ethernet aracılığıyla bağlanıyorsan sorun yok yalnız anladığım kadarıyla modem bir usb modem.O yüzden bir araştırma yapman iyi olur

raskolnikov

Photoshop Cs2 wine ile sorunsuz çalışıyor. Ben kullanıyorum çünkü.
Kurmak için http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=2631 bu başlıktaki yazıyı okuyun. Yapamazsanız yine yardımcı olurum.
"Sevginin gücü, güce olan sevgiyi yendiğinde, dünya barışı tanıyacak..."
-Sri Chinmoy Ghose-

Loboholic

Abiler baya cevap almışım, memnun oldum ama başka bir problem çıktı, ben .iso'yu cd'ye çektim, cd'deen boot'u da yaptım ubuntu'nun menüsü çıktı bana. En üstteki "try ubuntu without changing pc" filanımsı'yı seçtım, işte bekledim yüklenmesi, bitince ama karşıma bir login ekranı çıktı, benden daha hiç bir kullanıcı adı veya şifre koymamı istemediki, burda hangi bilgileri girmem gerekiyor? Daha yani giriş yapıp biraz keşfedemedim ubuntuyu =/ 

raskolnikov

Alıntı yapılan: Loboholic - 12 Şubat 2009 - 21:30:38
Abiler baya cevap almışım, memnun oldum ama başka bir problem çıktı, ben .iso'yu cd'ye çektim, cd'deen boot'u da yaptım ubuntu'nun menüsü çıktı bana. En üstteki "try ubuntu without changing pc" filanımsı'yı seçtım, işte bekledim yüklenmesi, bitince ama karşıma bir login ekranı çıktı, benden daha hiç bir kullanıcı adı veya şifre koymamı istemediki, burda hangi bilgileri girmem gerekiyor? Daha yani giriş yapıp biraz keşfedemedim ubuntuyu =/ 
açılırken bir sorun olmuştur. Baştan başlat tekrarlarsa çözüm bulunur.
Biraz baktım cd'yi hızlı yazmaktan kaynaklanan bir sorun olabilirmiş. Cd'yi 4x veya 8x gibi bir hızda yazarsan daha iyi olur.
"Sevginin gücü, güce olan sevgiyi yendiğinde, dünya barışı tanıyacak..."
-Sri Chinmoy Ghose-

Gimp Uzmanı

Ubuntuyu kurdunmu? Kurmamışsan senden açılışta şifre istememesi lazım.

Loboholic

Tamam bidaha baştan denedim, yine login ekranı çıktı ama altta 30 saniye'den bir geri sayım vardı, onu bekledim bakalım noluyor diye, 30 saniye hiç dokunmayınca kendiliğinden girdi ve açıldı. Ilk sefer anlamamışım, benim lavukluğum yani pardon :D, neyse şindi bakalım usb modem'i bağlayabilecekmiyim.

Loboholic

Bu manyak bişey yaa, bill gates utancından gitsin ölsün ya, ben ne çekmişim bu güne kadar :D

Bir iki sorum kaldı onlarada yardımcı olursanız valla çok sevinirim, burda tam benim modeme göre bir yardım var, ama ordada yazığı gibi bazı dosyaları archiv'den çıkarmak için root haklarına sahıp olmam lazımmış, root haklarını nasıl ayarlarım? Dosyaları demin çıkarmayı deneyince bana "buna yetkin yok dedi" :D

Şu an daha ubuntuyu yüklemedim, direk cd'den kullanıyorum, yinede root haklarını açabilirmiyim?

Ve ben bunu yüklerim, yani çok sevdim, ama bu partition muhabbeti biraz aklımı karşıtırdı, bende tek bir partition var oda Yerel Disk C:,
bundaki hiçbir dosyayı silmeden (windows dahil) ubuntuyu yüklemek için neye dikkat etmeliyim? Instal'dan yüklendiğini biliyorumda, bazi uyarılar verdi işte "all files will be deleted zart zurt" korktum =/

atomkarinca

Root haklarını kazanmak için komutların başına "sudo" koyman yeterli. Eğer sabit diskinde tek bölüm varsa benim tavsiyem önce Windows'un içinden disk birleştirme işlemi yapıp daha sonra GParted programıyla (Live CD üzerinde bulunması gerekiyor) kuracağın Ubuntu için kendine bir bölüm daha oluşturman.

kancass

diskin tek partionsa windowsu açıp cd yi tak ve wubi ile kurulum yap ((cd yi takınca açılan penceredeki ikinci seçenek olması lazım)
hem dememiş olursun hemde alışmış olursun sonra istersen windowsu tamamen kaldırırsın.

heartsmagic

Başlık giderek çorba olmak üzere. Adam akıllı bir isim bile vermeyecek duruma kadar gelmiş. Kısa sürede neticelenip kapatılırsa çok faydalı olacaktır. Zaten soruların büyük bölümü forumda mevcut. En çok başını ağrıtacak mesele USB modem meselesidir. Ne yazık ki söylendiği üzere Windows'taki ayarlar Ubuntu'ya taşınmaz zira modem Ethernet çıkışlı değil USB. Fakat modem konusunu uygun bir başlıkta konuşmalıyız, bu başlığa neden olan soruların cevabını almış durumdasın.

Not: Başlığın ismini değiştirip, gerekli bölüme taşıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.