Debian'ı Tavsiye Eder misiniz?

Başlatan harun252525, 22 Mart 2025 - 00:35:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

harun252525

Arladaşlar hepinize merhaba...

Debian 12 yi kullandım ve çok sevdim. Fakat bu konuyu açmamın sebebi şu: Debian 2 yılda 1 sürüm çıkartıyor bu yüzden güncel olmayabilir diye düşünüyorum.

Sorularım...

1 - Debian 2 yılda bir sürüm çıkarsa bile çekirdeği yine güncel olur mu?

2 - Debian 2 yılda bir sürüm çıkardığı için yazıımları ve paketleri de güncel olur mu?

Bazı sorulara cevaplarım:

- Neden Ubuntu kullanmıyorsun?

- Cevap: Ubuntu Snap'a geçtiğinden beri kullanmak istemiyorum. Ubuntu artık Microsoft'laşmış bir işletim sistemi gibi geliyor.

- Neden Fedora kullanmıyorsun? En güncel dağıtım değil mi?

- Cevap: En geniş yazılım yelpazesine sahip dağıtım Fedora tabanlı değil Debian tabanlı. Örneğin Signal mesajlaşma uygulaması Debian tabanlı dağıtımlara yüklenebiliyor. Flapak ve Snap'den de yüklenebiliyor fakat ben ilkönce dağıtımın kendi paket yöneticisinde var mı yokmu ona bakarım. Zaten Flatpak'ten yuklediğiimde Flatpak versiyonu hatalı bir şekilde çalıştı ve Signal sadece Linux'un Debian tabanlı dağıtımlarını resmi olarak destekliyor.

Kısacası Debian'ı tercih etmekte şüpheye düşmemin en önemeli kısmı güncel mi değil mi sorusu.

Siz önerir misiniz? Neden? Veya değil?

Teşekkürler...
Kod Yazmak Bir Şiirdir.

Equilibrium

1.Debian çekirdeği güncel olur mu?

Debian, stabil sürümle birlikte çekirdeği de genellikle güncel tutmaya çalışır. Ancak, Debian'ın stabil sürümleri genellikle daha uzun süre desteklendiği için, çekirdek biraz geride kalabiliyor. Yani, Debian'ın yeni bir sürümü çıktığında, çekirdek eski sürümlere göre birkaç ay ya da bazen bir yıl kadar geride olabilir. Ama yine de, güvenlik güncellemeleri ve önemli hatalar için çekirdek güncellenir.

Eğer en son çekirdek sürümünü istiyorsan, Debian'ın backports reposunu kullanabilir ya da daha yeni çekirdek sürümleri için testing veya unstable sürümlerini tercih edebilirsin.

2.Paketler ve yazılımlar güncel olur mu?

Debian stabil sürümünü kullandığında, yazılımlar ve paketler genellikle sabit ve test edilmiş sürümlerle gelir. Bu, sistemin çok stabil olmasını sağlasa da, yazılımlar bazen eski kalabiliyor. Çünkü Debian, yazılımlarını "güvenli ve test edilmiş" bir şekilde sunmak için, yeni sürümleri aceleyle eklemiyor. Bu yüzden, Debian stabil sürümü 2 yılda bir güncellense de, bazı yazılımlar ve paketler güncel olmayabilir.

Ancak, Debian Testing ya da Unstable gibi sürümleri tercih edersen, yazılımlar daha yeni olur, çünkü bu sürümler daha sık güncellenir. Ama bu sürümler de daha az stabil olabilir. Yani, kısacası Debian'ın stabil sürümü güvenli ve test edilmiş bir ortam sunar ama yazılımlar her zaman en son sürüm olmayabilir.

Özetle:

Debian stabil sürümü genelde sabırlı ve güvenli kullanıcılar içindir. Eğer daha güncel yazılımlar istiyorsan, biraz daha risk alman gerektiğinin farkında da olmalısın.

harun252525

Çok teşekkür ederim. Ubuntu'dan Debian'a geçiş yapıcam.
Kod Yazmak Bir Şiirdir.