KDE tıklanabilir linkler hk.

Başlatan agritux, 03 Kasım 2024 - 16:26:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

agritux

Merhabalar.
İlk defa KDE plasma kurdum (Kubuntu)
Basit ama rahatsız edici bir sorunum mevcut. İnternette arattığımda benzer sorun yaşayan çok kişi gördüm ama net çözümü bulamadım.

Diyelim whatsapp uygulaması üzerinden biri size bir link yolladı. Tıkladığımda öntanımlı tarayıcım olan firefoxda açılmıyor. Tarayıcıda bile açılmıyor. KDE'ye ait olduğunu düşündüğüm bir pencerede açılıyor.

Thunderbird'de gelmiş bir maildeki linke tıkladığımda hiçbirşey olmuyor. Tepki vermiyor. Linke sağ tıkladığımda açılan menüden tarayıcıda aç'ı seçmeme rağmen hiç bir şey açılmıyor.

Benzer bir sorun yaşayan var mı ve bir çözümü var mı sormak istedim.

Selamlar.

agritux

Sorun sanıyorum ki firefox ile thunderbird iletişimsizliğinde.
İlk defa başıma KDE de geldiği için ben masaüstü ortamına kabahat bulmuştum.
Araştırmalarım da bu yüzden hep o yönde olmuştu.
Başka bir tarayıcı kurduğumda (örn brave) sorun yaşanmıyor.
Direk olarak firefox ve thunderbird arasında bir iletişimsizlik olmasa da işlevlerini KDE üzerinde başarılı hale getirmesi adına bir takım değişiklikler yapmaları gerekiyor gibi.
Hata kaydımı daha önce başkası tarafından açılmış kayda ek olarak yolladım.

Bilgilendirme amaçlı buraya da yazmak istedim.

interbilgi

Merhaba! KDE Plasma'da yaşadığınız bu sorun, genellikle sistemdeki varsayılan uygulama ayarları veya Protokol Yöneticisi ile ilgili bir yapılandırma sorunu olabiliyor. Genellikle bu tür sorunlar, URL protokollerinin KDE tarafından doğru şekilde yönlendirilmemesinden kaynaklanır. WhatsApp'tan gelen bir linkin veya Thunderbird'deki linkin açılmaması, KDE'nin http:// gibi URL protokollerini doğru şekilde tarayıcınıza yönlendirememesi nedeniyle gerçekleşiyor olabilir.
Sorunun çözülmesi için birkaç çözüm adımı öneriyorum:
1. Varsayılan Uygulama Ayarlarını Gözden Geçirin
KDE Plasma, varsayılan uygulamaları ve protokolleri ayarlamak için merkezi bir araç sunuyor. Bu aracı kullanarak Firefox'u varsayılan tarayıcı olarak doğru şekilde ayarladığınızdan emin olun.
  • KDE'nin Sistem Ayarları'na girin:
    • Menüden Sistem Ayarları > Uygulamalar > Varsayılan Uygulamalar yolunu izleyin.
  • Web Tarayıcısını Seçin:
    • Web Tarayıcısı bölümünde, Firefox'un seçili olduğundan emin olun. Eğer Firefox seçiliyse ve hala sorun devam ediyorsa, başka bir tarayıcıyı (örneğin Chromium veya Brave) seçip tekrar deneyebilirsiniz.
  • Protokol Yöneticisi:
    • Varsayılan Uygulamalar sekmesinin alt kısmında, Protokol Yöneticisi'ni tıklayın ve burada http, https, mailto gibi protokoller için doğru uygulamanın (yani Firefox) seçili olup olmadığını kontrol edin.
2. KDE Protokol Yöneticisini Yeniden Yapılandırın
KDE'nin bazı protokoller için belirlediği varsayılan uygulamalar bazen hatalı olabilir veya düzgün çalışmayabilir. Bunun için KDE'nin protokol yöneticisini yeniden yapılandırmayı deneyebilirsiniz.
  • Protokol Yöneticisini Açın:
    • Sistem Ayarları > Uygulamalar > Protokol Yöneticisi'ne gidin.
    • Burada http ve https gibi protokolleri kontrol edin. Herhangi bir protokole tıkladığınızda Firefox'un varsayılan olarak ayarlandığını görmelisiniz. Eğer başka bir uygulama görünüyorsa, Firefox'u seçin ve onaylayın.
  • URL Bağlantılarını Doğru Yönlendirdiğinden Emin Olun:
    • Aynı şekilde, mailto gibi e-posta protokollerini kontrol ederek, doğru uygulamanın (Thunderbird) ayarlandığından emin olun.
3.
xdg-open ile Linkleri Doğrudan Açmayı Deneyin
Eğer hala sorun devam ediyorsa, terminalden URL bağlantılarını manuel olarak açarak sorunun nerede olduğunu kontrol edebilirsiniz.
  • Terminali açın ve şu komutu kullanarak bir URL'yi açmayı deneyin:

xdg-open "http://example.com"

Eğer bu komut çalışıyorsa, bu KDE Plasma'nın bağlantı yönlendirmesinde bir sorun olduğunu ve bunun KDE'nin kendi araçlarıyla ilgili olabileceğini gösterir. Eğer xdg-open komutu doğru şekilde çalışıyorsa, sistemdeki diğer uygulamaların da doğru çalışması gerekir.
4. KDE Kwin veya D-Bus Konfigürasyonunu Kontrol Edin
KDE, pencere yöneticisi olarak KWin kullanır ve bazı KDE ayarları ile D-Bus arasındaki etkileşim, linklerin doğru açılmasını engelliyor olabilir. Bu durumda, D-Bus ile ilgili ayarları sıfırlamak işe yarayabilir.
  • KDE'de D-Bus Konfigürasyonunu Sıfırlayın:
    • D-Bus, uygulamalar arasında iletişim kurmak için kullanılır. Eğer linkler ve protokoller düzgün çalışmıyorsa, D-Bus ayarlarını sıfırlamak iyi bir çözüm olabilir. Bunun için terminalde aşağıdaki komutu deneyebilirsiniz:

dbus-uuidgen --ensure
  • KDE Kwin'i Yeniden Başlatın:
    • KWin, KDE'nin pencere yöneticisidir. Bazen KWin'i yeniden başlatmak bu tür bağlantı sorunlarını çözebilir. Bunu terminalde şu komutla yapabilirsiniz:

kwin_x11 --replace &
5. Firefox'u Yeniden Kurun veya Güncelleyin
KDE ile uyumsuzluklar, bazen tarayıcı veya işletim sistemi sürümüyle de ilgili olabilir. Firefox'un güncel sürümünü kullanmak veya yeniden kurmak çözüm olabilir.
  • Firefox'u Güncelleyin veya Yeniden Kurun:

sudo apt update
    sudo apt upgrade firefox

Eğer güncelleme sorunları varsa, Firefox'u tamamen kaldırıp yeniden kurmayı deneyebilirsiniz:

sudo apt remove firefox
    sudo apt install firefox
6. KDE Plasma ve Xfce Profilini Sıfırlama
Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, KDE Plasma profilini sıfırlamak da bir çözüm olabilir. Ancak, bu adım daha ileri düzey bir işlem olup, kişisel ayarlarınızı kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden dikkatli olmanızı öneririm.

mv ~/.kde ~/.kde.bak

Bu komut, KDE profilinizin yedeğini alarak sıfırlanmasına olanak sağlar.
7. Alternatif Çözüm:
xdg-email Komutu
Thunderbird ile ilgili mail linklerinin açılmaması da aynı protokol yönlendirmesi sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda, Thunderbird için
xdg-email komutunu kullanarak mail bağlantılarını açmayı deneyebilirsiniz:

xdg-email "mailto:someone@example.com"

Sonuç:
Bu tür bağlantı sorunları genellikle KDE'nin uygulama ve protokol yöneticisi ayarlarının düzgün yapılandırılmamasından kaynaklanır. Yukarıdaki adımları takip ederek, varsayılan uygulamalarınızı doğru şekilde yapılandırabilir ve URL'lerin düzgün şekilde açılmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer sorun devam ederse, KDE veya kullandığınız dağıtımın forumlarında veya Github sorun sayfasında daha fazla yardım arayabilirsiniz.

agritux

Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Sorun sadece thunderbird'de yaşanıyor. Mozilla ile alakalı bir durum sanıyorum.
Whatsaptaki olay web uygulamasını çalıştırmak için farklı bir method kullanıyor olmalarıymış. Normalmiş.
Başka konumlardaki linkler firefox ile açılıyor.
Thunderbird deki linkler firefox dışında bir tarayıcı ile de açılıyor.
Dağıtım veya masaüstü ortamının çok suçu yok sanırım.
Varsayılan uygulamalar ayarlı, protokoller doğru.
Zaten temiz kurulum yapmıştım ilk defa kde deniyorum ama ısınamadım açıkçası.
Tekrar teşekkür ederim.