[Çözüldü] tar.xz uzantılı paketi kaldırma

Başlatan dinoo, 02 Haziran 2022 - 08:06:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dinoo

Merhaba, geçenlerde kurduğum tar.xz uzantılı uygulamayı silmek için terminali kullanmak istedim. ancak listeli kurulu programların arasında yoktu. umursamayıp çıkardığım dosyayı direkt sildim. Ancak program artık kullanılamıyor olsa da maalesef simgesi -silik çark- ve adı duruyor. Bağımlılıkları kaldırmaya çalıştım ancak maalesef olmadı. (bunu yapmaya çalıştığım sırada geçen yıl pandemi nedeniyle indirdiğim ve kısa bir süre sonra sildiğim skype uygulamasının hâlâ update esnasında listelendiğini de fark ettim.) Yardım ederseniz sevinirim. [linux okuryazarlığım temel seviyede.]
bilişim ecnebisi

gocen

tar.xz bir sıkıştırılmış dosya uzantısıdır. Program kurmak için .deb gibi uzantılı dosyalar gerekir.
Benim bilgim bu kadar
Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz,
Şahsın görünür, rütbe-i aklı eserinde.
Ziya Paşa

dinoo

[mention=659367]@gocen[/mention] yok bu uzantıyla da program kuruluyor. en azından ben kurulum için terminali kullanıyorum ve oluyor. mesele kurulmuş olanı kaldırmak.
bilişim ecnebisi

yakusha

Programı nereden indirmiştiniz? Belki programı geri bulabilirsek çözüm bulabiliriz.

Menüden kaldırmak kolay, fakat siz güncelleme sırasında da çıkıyor diyorsunuz.
Artık bu forumu kullanmıyor.

dinoo

[mention=659369]@yakusha[/mention] indirdiğim Tor browserdı. Kendi sitesinden indirdim. Skype ı da öyle. Fakat Skype deb uzantılı.

Asıl konuyla ilgili biraz daha ayrıntı vereyim. Tor'un .tar.xz uzantılı paketini arşivden çıkardım (tor-browser_en-US adlı dosya) ve bilgisayarıma terminal yoluyla şu adımları geçerek kurdum:

1. cd (paketinyeri)
2. -/paketinyeri$ cd tor
3. -/paketinyeri/Tor$  cd tor-browser_en-US/
4 -/paketinyeri/Tor$/tor-browser_en-US$ ./start-tor-browser.desktop --register-app

böylelikle kolayca Tor browser kuruldu. Ancak kaldırılışı sorunlu oldu. İlk mesajımda bahsettiğim gibi. Terminalden kaldırmayı düşündüm ancak kurulu programlar listesinde yoktu. Bu nedenle direkt kurulumunu yaptığım paketi sildim. gel gör ki ardından bozuk bir ikon bıraktı. tıkladığımda girmese de öylece duruyordu. çöp kutusundaki dosyayı geri yüklediğimde tekrardan ikon düzeldi ve uygulamaya girebildim.
bilişim ecnebisi

sinan54

Arşivden çıkan paketi silersen Tor browser silinir.Tor browseri kurarken her hangi isimde bir klasör oluşturun,indirdirilen dosyayı bu klasöre taşıyıp bu klasör içine çıkarın,Tor browser işlem sonrası zaten kurulur.Klasör içinden Tor çalıstıracak kısayol ikonunu masa üstüne kopyalarsın,degilse her seferinde klasör içinden çalıştırabilirsin

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Haziran 2022 - 13:36:00

Arşivden çıkan paketi silersen Tor browser silinir.Tor browseri kurarken her hangi isimde bir klasör oluşturun,indirdirilen dosyayı bu klasöre taşıyıp bu klasör içine çıkarın,Tor browser işlem sonrası zaten kurulur.Klasör içinden Tor çalıstıracak kısayol ikonunu masa üstüne kopyalarsın,degilse her seferinde klasör içinden çalıştırabilirsin

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Haziran 2022 - 13:41:12

Bu işlemleri yaparken terminale gerek yok sag tık menüsünden işlemleri yapabilirsin.Oluşturdugun klasörü veya içerisini silersen Torda silinir.

nxjoseph

Alıntı Yap-/paketinyeri/Tor$/tor-browser_en-US$ ./start-tor-browser.desktop --register-app

Merhaba.

tor browser bir uygulama gibi, mesela kurdugunuz skype gibi kurulmuyor. Portable yani tasinabilir bir tar.xz olarak indirmissiniz.

--register-app parametresi de uygulama menusunde gorunmesini sagliyor.

tor'u tamamen kaldirmak icin, tor-browser_en_US klasorunu sildikten sonra uygulama menusunden de kaldirmaniz gerekmektedir.

uygulama menunuz hakkinda bilgi almak icin sizden bir terminal komutu girmenizi ve ciktisini buraya kopyala yapistir yapmanizi rica ediyorum.

ls ~/.local/share/applications/

dinoo

[mention=659374]@nxjoseph[/mention] Merhaba sonuç şu şekilde:
appimagekit_b4299021f3a4f7086044f84991a7cb73-Telegram_Desktop.desktop   start-tor-browser.desktop
mimeapps.list                                                          'userapp-Telegram Desktop-DU5MM1.desktop'
mimeinfo.cache

ve ben bu sonuçtan telegramı silmeme rağmen onun da hala barındığını görüyorum. enteresan. sanırım bu tarz uygulamalrın kaldırılması için başka bir prosedür var.
bilişim ecnebisi

nxjoseph

Alıntı yapılan: dinoo - 04 Haziran 2022 - 18:19:59
[mention=659374]@nxjoseph[/mention] Merhaba sonuç şu şekilde:
appimagekit_b4299021f3a4f7086044f84991a7cb73-Telegram_Desktop.desktop   start-tor-browser.desktop
mimeapps.list                                                          'userapp-Telegram Desktop-DU5MM1.desktop'
mimeinfo.cache

ve ben bu sonuçtan telegramı silmeme rağmen onun da hala barındığını görüyorum. enteresan. sanırım bu tarz uygulamalrın kaldırılması için başka bir prosedür var.

Tesekkur ederim.

.desktop uzantili dosyalar uygulamanin uygulama menusunde gozukmesi icin gereklidir. telegramin ve tor'un .desktop dosyalari duruyor. Onlari silmemiz gerekiyor.

asagidaki komutla onlari silebilirsiniz.
sudo rm ~/.local/share/applications/*.desktop

dinoo

Alıntı yapılan: sinan54 - 04 Haziran 2022 - 13:35:53
Bu işlemleri yaparken terminale gerek yok sag tık menüsünden işlemleri yapabilirsin.Oluşturdugun klasörü veya içerisini silersen Torda silinir.

Merhaba dediğiniz gibi gerçekleşmedi. tor için ayrı bir klasör oluşturmadım. fakat arşivden çıkan klasör üzerinden işlemler sağ salim işlendi. ancak mevzu şu ki üzerinden kurulumu gerçekleştirdiğim klasörü sildiğimde ardında uygulamalar listesinde bir ikon bıraktı. o ikona bastığımda tora giriş yapmıyor ancak uygulamanın bozuk ikon varlığı devam ediyor.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Haziran 2022 - 18:34:51

Alıntı yapılan: nxjoseph - 04 Haziran 2022 - 18:23:02
Tesekkur ederim.
asagidaki komutla onlari silebilirsiniz.

Evvela ben çok teşekkür ederim, vaktinizi ayırdığınız için.
Bu komutu ilk olarak telegram için kullanmak istedim ancak ne yaptırysam daima "*** silinemedi: Böyle bir dosya ya da dizin yok" uyarısı aldım.
bilişim ecnebisi

nxjoseph

Rica ederim.

Direkt olarak asagidaki gibi girmelisiniz:

Direkt olarak butun .desktop uzantili dosyalari silecek ve temizlenecek.

Alıntı YapBu komutu ilk olarak telegram için kullanmak istedim ancak ne yaptırysam daima "*** silinemedi: Böyle bir dosya ya da dizin yok" uyarısı aldım.
telegram icin nasil kullandiginizi ogrenebilir miyim?

dinoo

[mention=659378]@nxjoseph[/mention] Gözümden kaçan bir şey oldu. Sizin verdiğiniz komutu "guvercin@kafesi:~/İndirilenler/tor-browser_en-US$" içinde çalıştırınca bana telegram ve tor ile ilgili bilgi sağladı. Bu listede tor ile ilgili uygulama renkli ve bold iken telegramınki öyle değil. Bunu fark edince direkt terminalden "guvercin@kafesi:~$" üzerinden çalıştırdım ancak bu defa sadece "mimeapps.list  mimeinfo.cache" sonucu aldım.

ayrıca dediğiniz komutu direkt çalıştırdığımda da şöyle cevap alıyorum.
.local/share/applications/*.desktop' silinemedi: Böyle bir dosya ya da dizin yok
bilişim ecnebisi

nxjoseph

Alıntı Yapmimeapps.list  mimeinfo.cache
listeledikten sonra bunlari gorduyseniz telegramin ve tor'un .desktop uzantili dosyalari silinmis demektir.

Uygulama menusunde hala durup durmadiklarini kontrol edebilir misiniz?

dinoo

Alıntı yapılan: nxjoseph - 04 Haziran 2022 - 18:43:11
listeledikten sonra bunlari gorduyseniz telegramin ve tor'un .desktop uzantili dosyalari silinmis demektir.

Tabii ya! Dediğiniz gibi olmuş. Yetersiz bilgim yüzünden sizi yordum, çok teşekkür ederim. ^_^
Yalnızca kafama takılan şu, tor klasörü içinde sizin veridğiniz komutu çalıştırınca nasıl silindi acaba. Normalde bütün bilgisayara yönelik olmalıydı, öyle değil mi?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Haziran 2022 - 18:52:40

[mention=659380]@nxjoseph[/mention] Bu arada kendimi tekrar etmiş miyimidir bilemedimi fakat emin olmak için sorayım, hazır bilen biri varken. Bu tarz .tar uzantılı dosyaları bir şekilde arşivden çıkarıp kuruyoruz. Bu arşivden çıkardığımız dosyayı silmek uygulamayı tamamen silmeye yetiyor mu? Terminal üzerinden izleyebileceğimiz bir yol var mıdır?
bilişim ecnebisi

nxjoseph

Alıntı yapılan: dinoo - 04 Haziran 2022 - 18:49:29
Alıntı yapılan: nxjoseph - 04 Haziran 2022 - 18:43:11

Tabii ya! Dediğiniz gibi olmuş. Yetersiz bilgim yüzünden sizi yordum, çok teşekkür ederim. ^_^
Yalnızca kafama takılan şu, tor klasörü içinde sizin veridğiniz komutu çalıştırınca nasıl silindi acaba. Normalde bütün bilgisayara yönelik olmalıydı, öyle değil mi?
Alıntı Yap
Yetersiz bilgim yüzünden sizi yordum, çok teşekkür ederim.
Sorun degil, rica ederim. :)

Alıntı YapYalnızca kafama takılan şu, tor klasörü içinde sizin veridğiniz komutu çalıştırınca nasıl silindi acaba. Normalde bütün bilgisayara yönelik olmalıydı, öyle değil mi?
Benim verdigim komutu istediginiz heryerde calistirabilirdiniz. tor'u --register-app parametresi ile calistirdiniz. Bu parametre "~/.local/share/applications/" dizininde bir tor-browser.desktop adli bir dosya olusturdu ve kendi klasorune bagladi. Tor klasorunu silince uygulama simgesi hala duruyordu, cunku .desktop uzantili dosya hala mevcuttu, ama calismiyordu cunku tor klasoru silindi ve programin dosyalari artik yoktu. En son telegramin ve tor'un .desktop dosyalarini sildik ve uygulama menusunde artik gorunmediler.

Bir .desktop uzantili dosyanin ornegini birakiyorum, daha iyi anlayabilirsiniz.

cat .local/share/applications/teamviewer.desktop

[Desktop Entry]
Encodiung=UTF-8
Version=1.0
Type=Application
Terminal=false
Exec=/home/nxjoseph/Downloads/teamviewer/teamviewer
Name=Teamviewer
Icon=

Icon= kismi, uygulamanin simgesini ayarlamak icin.
Exec= kismi execute yani calistir, uygulamanin yolunu gosterir ve onu execute eder.
name= uygulamanin menude gorunecek ismi

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Haziran 2022 - 18:57:58

Diyelim tor'un tar dosyasini indirdiniz ve tor-browser_en-US adli klasor cikti, bu portable bir program ve klasoru olmadan calisamaz cunku her seyi klasorun icinde bulunuyor. Ana klasoru sildiginiz an silinir.

Eger .desktop uzantili dosya olusturduysa yine "~/.local/share/applications/" dizinini kontrol ederek oradan silebilirsiniz.

dinoo

[mention=659382]@nxjoseph[/mention] Size minnettarım, bu izâhatınız için gerçekten çok teşekkür ederim. İyi günler ^_^

Başlığa konu edilen sorun çözüldü. Konu kapatılabilir. (Ben mi yapmalıyım, bilemiyorum :*)
bilişim ecnebisi

nxjoseph

Alıntı yapılan: dinoo - 04 Haziran 2022 - 19:06:15
[mention=659382]@nxjoseph[/mention] Size minnettarım, bu izâhatınız için gerçekten çok teşekkür ederim. İyi günler ^_^

Başlığa konu edilen sorun çözüldü. Konu kapatılabilir. (Ben mi yapmalıyım, bilemiyorum :*)

Rica ederim, size de iyi gunler. :)

Konular kapanmiyor ve [cozuldu] tagini sizin yapmaniz gerekiyor.

Bu arada [Nasil] tagi, herhangi bir seyin nasil yapilacagini anlatmak icin kullaniliyor.

dinoo

[mention=659384]@nxjoseph[/mention] Teşekkür ederimi çözüldü diye belirttim. (Verilen cevaplarda değişmedi, umarım moderatörler kızmaz.:)
bilişim ecnebisi

nxjoseph

Alıntı yapılan: dinoo - 04 Haziran 2022 - 20:26:13
[mention=659384]@nxjoseph[/mention] Teşekkür ederimi çözüldü diye belirttim. (Verilen cevaplarda değişmedi, umarım moderatörler kızmaz.:)

Verilen cevaplarda degismemesi normal ama baslik artik Cozuldu olarak gozukur. Rica ederim.