[Çözüldü] İlginç Bir Ses Problemi-Ubuntu

Başlatan CAMUXIA, 27 Ocak 2009 - 13:08:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CAMUXIA

Öncelikle Merhabalar,
Hemen mevzuya girmek istiyorum:
Ses ve görüntüyle ilgili hiçbir problemim yokken aniden bir sorun çıktı...O sorun her neyse şimdi şunları yapamaz oldum:
*Online müzik sitelerine girip müzik dinleyebiliyordum ama artık dinleyemiyorum,ses gelmiyor. Bazı siteler video klip sitesi;onlardaysa görüntü var ses yok.
Hatta google-video, yahoo-video vb video sitelerine girdiğimde de görüntü var ses yok.(tarayıcılarda flash videolarda ses sorunu)
*PIDGIN'de ileti gönderip alırken ve ilgili diğer "sesli" işlemlerde artık ses çıkmıyor. Üstelik pidgin'de kilitlenmeler başladı; ileti yazıp yolladıktan sonra pencere donuyor, mouse işlemiyor. Ve kapatmak zorunda kalıyorum.
*Rhythmbox'da radyo veya şakı dinleyemiyorum artık, üstelik radyo veya şarkıyı başlattığım zaman Rhythmbox kilitleniyor/donuyor.Kapatmak zorunda kalıyorum.

Neden "İlginç Bir Ses Sorunu" dediğimi açıklamam gerekirse:
1.Bu sorun aniden belirdi
2.Tüm sisteme ait genel bir ses problemi değil. Çünkü;
      a)Bilgisayar ilk açıldığında açılış seslerinde-melodilerinde sesle ilgili hiçbir problem yaşamıyorum.
      b)Rhythmbox'da çalıştıramadığım bir şarkıyı VLC player'a attığımda gayet iyi dinleyebiliyorum.
Sonuç:
Daha önce de oldu bu sorun. Ubuntuyu kaldırıp tekrar yükledim,halledildi o zaman için. Ama şimdi yine nüksetti.
Esas Çözüm için ne yapmam gerekir?

Ora et Labora...
***\CMX/***      
.

CAMUXIA

lspci diyor ki:
------------
bash: Ispci: command not found
truth@Desktop:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL PCI Express Root Port (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
04:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Mobility Radeon HD 3600 Series
04:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV635 Audio device [Radeon HD 3600 Series]
Ora et Labora...
***\CMX/***      
.

btermeli

Duvarları olmayan bir dünyada, neden pencerelere ihtiyaç duyayım ki???

CAMUXIA

Verdiğiniz linkdeki 1.komut (sudo apt-get install libflashsupport)
şu çıktıyı verdi:

Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
libflashsupport paketi mevcut değil, ancak başka paket içerisinden işaret edilmiş.
Bunun anlamı paket kayıp, eskimiş olabilir ya da
başka bir yazılım kaynağında mevcut olabilir.
Yine de aşağıdaki paketler üzerine yazar:
  flashplugin-nonfree-extrasound
E: libflashsupport paketinin kurulum adayı yok
Ora et Labora...
***\CMX/***      
.

erginemr

Aslında @btermeli doğru yerden yakalamış, ama öyle görünüyor ki; Intrepid depolarına "libflashsupport" paketini katmamışlar.

Yine o mesajdaki ekran görüntülerini verdiğim ses araçlarını biraz kurcalamalı ve yapacağınız ALSA - PulseAudio seçimlerinin bir şeyi değiştirip değiştirmediğini kontrol etmelisiniz.

Bir tavsiyem de, kullandığınız Firefox Flash eklentisinin Adobe Flash olup olmadığını kontrol etmeniz olacak.

CAMUXIA

"Bir tavsiyem de, kullandığınız Firefox Flash eklentisinin Adobe Flash olup olmadığını kontrol etmeniz olacak." demişsiniz.

Nasıl kontrol edebilirim?
Ayrıca ses araçlarında "sınama" diye bir yer, sizin tabirinizle deneme-yanılma yapacağım yer.. Ora bile kilitlenmeye başladı. Bir tercih yapıp "sınama" butonuna bastığımda hata mesajı vererek kilitleniyor.
Ora et Labora...
***\CMX/***      
.

erginemr

Flash eklentisi kontrolünü Firefox'ta adres çubuğuna "about:plugins" yazarak yapabilirsiniz. Normalde "Adobe Flash" veya "Gnash"tan biri yüklü olmalı.

Aslında sorunun Flash ile ilgili olup olmadığını şöyle de anlayabiliriz: Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra, Firefox ya da benzer tarayıcıları çalıştırmadan doğrudan Rhythmbox'tan İnternet radyosu dinlemeyi deneyin. Eğer yine sorunlu ise, meselenin Flash ile ilgisi yok demektir.

garafatma

Bu adresten

istenen paketi indirip yüklersen sorun çözülebilir
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

CAMUXIA

>>>erginemr
"about:plugins" yazdığımda açılan sayfada Adobe Flash veya Gnash yok.Shockwave Flash ve FutureSplash Player var. Ayrıca, tavsiyenize uyarak bilgisayarı ilk açtığımda hiçbir tarayıcıyı çalıştırmadan doğrudan Rhythmbox'dan radyo dinlemeye çalıştım ve olmadı. Sizin tahmininize göre sorun Falsh'da mı oluyor o zaman?
>>>keiser_soze
Verdiğiniz linki tıkladığımda açılan sayfada benden istenen şeylerin neler olduğunu nasıl anlayacağım.Yeşil ve kırmızı renkli şeyler var.
"flashplug-in-nonfree" yeşil yanıyor, onu mu yüklemem lazım?

*Bu arada synaptic'den flashplugin-nonfree-extrasound yükledim, ayrıca "flashplugin nonfree" de yüklü görünüyor.
Ora et Labora...
***\CMX/***      
.

heartsmagic

@erginemr'in tahmini sanırım sorunun Flash'ta olmadığı yönünde olacaktır. Bu durumda sistemdeki genel ses ayarlarıyla uğraşmak gerekiyor olabilir. ALSA/PulseAuodio meseleleri yani.

Bu mesele cidden durup dururken mi oldu yoksa bir şey yükledikten, sistemi güncelledikten sonra mı?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

CAMUXIA

Güncellemelerin vakti geldikçe hep yapıyorum. Ondan kaynaklanmış olabilir. Ama özellikle hangi güncellemeden sonra olduğunu bilemiyorum, dikkat edemedim.
Neyse, size boşuna eziyet etmeyeceğim çünkü ubuntuyu yeniden kurma kararı aldım.
Ama bu defa iyice dikkat edeceğim güncellemelere.
İlginize teşekkürler :(
Ora et Labora...
***\CMX/***      
.

CAMUXIA

Tekrar Merhaba,
Açmış olduğum bu konuda dile getirdiğim sorunun çözüldüğünü haber vermek isterim.
Ubuntuyu kaldırıp tekrar yükledim ancak sorunun kaldırıp/yüklemeyle alakalı olmadığı anlaşıldı.
Sistem>Yönetim>Giriş Penceresi>Erişilebilirlik tıklandığında "Sesler" başlığı altında 3 tane ses tercih seçeneği var:
"Giriş Ekranı Hazır" sesi,"Giriş Başarılı" sesi,"Giriş Başarısız" sesi
İlkinde öntanımlı olarak "question.wav" adlı melodi bulunuyor. İkinci ve üçüncü boş/atanmamış.

*İkinciye herhangi bir melodi atandığında (ister dışarıdan sizin oluşturduğunuz bir melodi isterse de sound dizinindeki başka bir melodi) rhythmbox ve pidgin'de  kilitlenmeler ve tamamıyla ses kaybı meydana geliyor. Online olarak netten video veya şarkı dahi dinleyemiyorsunuz.
*İki ses atama yerini de çeşitli kombinasyonlarla denedim. Ve soruna sebep olan kombinasyonu bulmaya çalıştım. Şöyle ki;
Giriş Ekranı Hazır(GEH) ve Giriş Başarılı(GB) kısımlarının ikisini de aynı anda boş bırakabilir yani ses atamayabilirsiniz,
GEH'da "question.wav" olursa -ki zaten ön tanımlıdır, GB'yi boş bırakmalısınız.
GB'ye "question.wav" atarsanız, GEH boş olmalıdır.

SONUÇ:(bu sonuç benim bilgisayarımda/donanımımda ve ubuntu sürümümde böyledir sizlerde farklı olabilir)
1."question.wav'"dan başka ses kullanılmayacak (GEH veya GB'de).
2.Her iki seçenek (GEH,GB) de boş/ses tanımsız olacak ya da
3."question.wav" GEH'de tercih edilmişse GB boş olacak, GB'de tercih edilmişse GEH boş olacak.
Başınızı ağrıttım kusura bakmayın.

Ora et Labora...
***\CMX/***      
.

heartsmagic

Çözümü paylaştığın için teşekkürler. Başlığı etiketleyip kapatalım. Eğer bir ara vakit bulabilirsem ben de kontrol ederim. Aynı sonucu alırsam bir hata kaydı açabiliriz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.