bilgisayarıma ubuntu kuramıyorum [Çözüldü]

Başlatan xhektor, 18 Aralık 2021 - 22:09:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

xhektor

herkese merhaba
ben eski bir ubuntu kullanıcısıyım. yaklaşık 6 yıldır bilgisayarım yoktu. 8 ay önce bir bilgisayar aldım ve ubuntu kurmak istedim. dizüstü bilgisayarlarda sistem değişmiş. önceden cd den rahatça kuruyorduk. şimdi uefi diye bir şey çıkmış. yazılanları okudum ama hiç bir şey anlamadım. anakart ayarlarına girdim yine bir şey anlamadım. uefi diye bir seçenek yoktu. f12 ile açılış seçeneklerini değiştirdim. 2. seçenegi seçtim. ubuntu kurulumu siyah bir ekrandan sonra başladı. internet kurulumunu yaptım. 3. parti yazılımları da dahil güncellemeleri de indir kutucuklarını çek ettim. kurulum başladı ama 'dosyalar alınıyor' diye altta yazı çıktı ama bir türlü ilerleme yapmadı. saatlerce bekledim. bir türlü ilerlemedi. dosyayı atla yı tıkladım yine sonuç yok. bilgisayarı kapattım. windows çalışıyor ama ilk başta çıkması gereken 'hangi sistemde başlatmak istiyorsunuz' seçenekleri yok. 500GB alan D sürücüsünden kaybolmuş. dosya sistemi değişti.
yıllar önce benden yardım isteyen birini iş yerime çağırmış ve dizüstü bilgisayarına ubuntu kurmuştum. üniversiteye giden bir arkadaşdı.
şimdi ben de yardım istiyorum. BEN YAPAMIYORUM. lütfen Ankara da oturan biri benim bu dizüstü bilgisayarıma ubuntu kurabilir mi? bir yerde buluşuruz veya eve davet ederim. anakart ayarlarını yapabilir biri olmalı. BU BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ. lütfen ankarada oturan biri bana yardım etsin. hepinize şimdiden teşekkür ediyorum.
bilgisayarım Lenovo vantage dvd sürücüsü de bulunan yeni bir bilgisayar.

nxjoseph

Merhaba. Oncelikle UEFI filan karistirmaniza hic gerek yok. Guncel Ubuntu'yu sitesinden indirdikten ve USB'ye yazdiktan sonra bios'tan usb ile baslat ayarini yaptiktan sonra kurabilirsiniz.

Windowsunuz varsa ve 2 isletim sistemi kurmayi dusunuyorsaniz, ubuntu kurdugunuz disk bolumunu Windows goremez cunku dosya sistemi degisip ext4 oldu veya ext,2,3, vb.

Windowsa gecip guncel ubuntuyu usbye yazdirip biostan ayarlarini yapip deneyin.

Ilk basta windows acilma sebebi bios'ta boot ayarlarinin {onyukleme ayarlarinin} windows boot manager'de kalmis olabilecegidir. Bios ayarlarindan boot options'u grub yapin ve kaydedip cikin.

Internette 'lenovo vantage' diye arattigimda bir bilgisayar cikmiyor ve 'lenovo vantage'nin bir uygulama oldugunu soyluyor.

xhektor

ubuntu yu flash diske uefi modunda kaydettim ve öyle kurmaya çalıştım. bios ayarlarında başlatma seçeneği olarak usb var ama başlamıyor. bios dan pek anlamıyorum.
dediğim gibi. ubuntuyu ancak F12 tuşu ile aktif edebildim. oradan seçenekleri değiştirdim.
dizüstü bilgisayarın modeli lenovo ideaped L3
isterseniz size yarın bios ayarlarının görüntülerini atabilirim.

eger ankara da ikamet ediyorsanız da buna bir el atmanızı rica ediyorum. teşekkür ederim.

nxjoseph

GRUB ile bilgisayar acilirken windows mu ubuntu mu acilsin istiyorsaniz biostan grub'u ilk basa alip ubuntu acildiktan sonra terminal ekranina;

sudo apt update ; sudo apt install os-prober

sudo os-prober

sudo update-grub

Bu kodlarla ubuntu windows'u taniyacak ve grub'da size soracaktir.

Biostan assagidakine  benzer bir sey gorurseniz uefiyi secip deneyin.

xhektor

cevap veren arkadaşlara teşekkür ediyorum.
benim bios ayarları görüntülerini attığım gibidir. henüz çözüm bulamadım. biri yardımcı olursa sevinirim.

F12 tuşuna basıp ubuntunun kuruluma başlamasına neden olan bios ayarı ise bu.
2. seçenegi seçince usb flash diskten kuruluma başladı ama yarım kaldı.

nxjoseph

yarim kalmasinin sebebini anlamadim. usb de sorun olusmus olabilir mi? windows tarafina gecince tekrar usb olusturabilir misiniz? iso linki ve usb yazma programi linki atarak destek olabilirim. bu arada resimler hatali yani gozukmuyor.

xhektor

Alıntı yapılan: nxjoseph - 19 Aralık 2021 - 12:17:02
yarim kalmasinin sebebini anlamadim. usb de sorun olusmus olabilir mi? windows tarafina gecince tekrar usb olusturabilir misiniz? iso linki ve usb yazma programi linki atarak destek olabilirim. bu arada resimler hatali yani gozukmuyor.

resimleri tekrar yükledim.
usb flash diski rufus 3.17 ile yükledim. 2 defa tekrarladım hata aynı. flash diskte sorun yok.

aldığım bilgisayar ise bu
https://www.teknosa.com/lenovo-ideapad-l3-i510210u-8-gb-256-gb-ssd-1tb-hdd-nvidia-geforce-mx130-2gb-156-hd-notebook-p-125035616

nxjoseph

Boot Manager'de grub gozukmuyor yani ubuntu kurulamamis. USB'yi pcye taktiktan sonra usbden baslatinca kurulum yapilamamasinin sebebini bilmiyorum.

Boyle bir yerde mi takili kaliyor ?

xhektor

Alıntı yapılan: nxjoseph - 19 Aralık 2021 - 12:40:47
Boot Manager'de grub gozukmuyor yani ubuntu kurulamamis. USB'yi pcye taktiktan sonra usbden baslatinca kurulum yapilamamasinin sebebini bilmiyorum.

Boyle bir yerde mi takili kaliyor ?

evet. biraz ilerliyor sonra kalıyor. yüzde 10 nunu bile tamamlamıyor.

nxjoseph

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=60964.0 aynisi bu forumda yasanmis, beklemis ve sorun cozulmus.

Bolumlendirmeyi elle mi yaptin? yoksa windows'un yanina kur secenegini mi sectin ubuntu'da

Alıntı YapDostlar bir şey yapmama gerek kalmadı sabah uyandım bilgisayarın ekranını açtım "Kurulum başarıyla tamamlandı!" uyarısıyla karşılaştım siteme *yeniden başlattım şuan sorunsuz çalışıyor. Diskimin tamamını ubuntuya verdim ama yanına windows10 kurmak istiyorum mevcut diskimi bölümleyip oraya windows10 kurmak istiyorum sorun çıkarmı? grub ekranını düzeltmeyi biliyorum ama grubu yükleyebilir mi? çünkü grubu yükleyememiş diye bir şey söylediniz ben diski windows10 için bölerken ek olarak 512mb lık yer daha açayımmı ne olur ne olmaz belki grubu yükleyemez diye?

Alıntı YapAnladığım kadarıyla Grub'un kurulacağı bir bölüm oluşturmamışsınız. Sorun ondan kaynaklanıyor olabilir. Kurulumu yeniden başlatıp disk bölümleme ekranından 512 MB'lık bir bölüm oluşturup eğer UEFI sistem kullanıyorsunuz bölümü FAT32 olarak biçimlendirmeli ve /boot/efi'ye bağlamalısınız. Veyahut BIOS sistem kullanıyorsanız da bölümü ext4 olarak biçimlendirip /boot'a bağlayıp kurulumu yapmalısınız. Esen kalın..

xhektor

Alıntı yapılan: nxjoseph - 19 Aralık 2021 - 12:55:38
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=60964.0 aynisi bu forumda yasanmis, beklemis ve sorun cozulmus.

Bolumlendirmeyi elle mi yaptin? yoksa windows'un yanina kur secenegini mi sectin ubuntu'da

windows un yanına kur dedim. D diskinde 500gb yer gösterdi tamam dedim. bölümlemeyi bu sefer el ile yapmadım.

nxjoseph

O halde beklemeniz gerekiyor cunku sorun oyle cozulmus. En fazla kac dakika o islem surecinde beklediniz?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Aralık 2021 - 13:13:35

bir kac gun once ubuntu guncelleme adresinde sorun oldugu konu olarak acilmis bu forumda. belki o yuzden dosyalar aliniyor da kaliyor. depo adresi bozuk ise, dosyalari alamiyor olabilir.

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=63166.msg657540#new

xhektor

Alıntı yapılan: nxjoseph - 19 Aralık 2021 - 13:05:06
O halde beklemeniz gerekiyor cunku sorun oyle cozulmus. En fazla kac dakika o islem surecinde beklediniz?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Aralık 2021 - 13:13:35

bir kac gun once ubuntu guncelleme adresinde sorun oldugu konu olarak acilmis bu forumda. belki o yuzden dosyalar aliniyor da kaliyor. depo adresi bozuk ise, dosyalari alamiyor olabilir.

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=63166.msg657540#new

2 saat kadar bekledim.
öyleyse 1 hafta sonra tekrar deneyim. sorun belki o zamana kadar çözülür.
yinede bir sorun var. bios ayarlarında usb den önyükleme gözüktüğü halde flash diskimden kurulmuyor. ancak F12 tuşuna basarak (yukarıda 4. resimde gösterdiğim gibi) 2. seçeneği tıklayınca usb flash diskten kurulum yapmaya başlıyor. bu yine de bir sorun gibi duruyor. hazırladığım usb flash diskten bilgisayarı ilk açtığımda başlaması gerekiyor. bence burada da bir sorun var.
cevaplarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. ben yinede bu kurulumu Ankara da yapacak bir arkadaş aramaya devam ediyorum.

nxjoseph

4.resimdeki 2.secenek network booting oluyor yani internet uzerinden baslatma. bilmiyorum ama umarim sorunu cozersiniz. iyi gunler dilerim. hersey icin rica ederim.

grayloop

https://askubuntu.com/questions/1240997/slow-ubuntu-20-04-installation-warning-source-id-xxxx-was-not-found-when-attem

Burada benzer bir sorundan söz edilmiş. HDD de bir problem olabileceğinden, diskin yedeklenmesi gerektiğinden bahsedilmiş. Sorun HDD'de veya -çok az bir ihtimalle- USB'de gibi görünüyor.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

xhektor

arkadaşlar tekrar merhaba
ubuntu yu kurmayı başardım. nasıl olduğunu kısaca anlatayım.
açılışta F12 ile bios ayarlarından 2. seçeneği seçtim. ubuntu kurulumu başladı. ubuntunun olduğu (yarım kalmıştı) bölümüne kurayım mı diye sordu. evet dedim. diskte değişiklik yapılacak dedi. tamam dedim.
daha önceki (2 saat beklemiştim) yarım kalan indirmenin olduğu yerden başladı. en az 2 saat daha bekledim. birden hızlanmaya başladı ve kurulumu tamamladı. yeniden başlata tukladım. bilgisayar kapanıp açıldı ama garip garip açılıp kapanmaya başladı. anakart yandı zannettim. siyah ekranda grup diye yazı çıktı ama öylece kaldı. birlisayarın kapama tuşuna uzunca bastım önce mavi bir ekran çıktı sonra kapandı. tekrar açtığımda windows ve grub yazısı yoktu. Lenovo açılış ekranı ile bir müddet bekledikten sonra ubuntu açıldı. windows artık açılmıyor ama ubuntuma kavuştum. çok mutluyum.
grubu tekrar kurmaya korkuyorum. anakart yanar diye. şimdilik böyle devam edeceğim. benim anakart ve bios kurulumda sorun çıkarıyor.
cevap yazan herkese tekrar teşekkür ediyorum. şimdi programlar konusunda yardım alacağim. bunun için uygun bölümlere başlık açacağım. bu konu çözüldü olarak işaretlene bilir.
birde ekran görüntüsü bırakayım.

nxjoseph

Windowsun acilmamasindan kastiniz bilgisayar acilirken grubta windows seceneginin olmamasi mi?

xhektor

Alıntı yapılan: nxjoseph - 20 Aralık 2021 - 18:13:27
Windowsun acilmamasindan kastiniz bilgisayar acilirken grubta windows seceneginin olmamasi mi?

gurub hiç gözükmüyor. lenovo yazısı çıkıyor ve ubuntunun açılmasına başlıyor.