20.04'ten 20.10'a Güncelleme Sonrası Systemd Paketinde Hata

Başlatan UygarDemirKoç, 08 Aralık 2021 - 23:19:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

UygarDemirKoç

İyi akşamlar,
Birkaç saat önce 20.04-20.10 güncellemesini yaptım, keşke yapmasaymışım...
Öncelikle kernel panic hatası aldım bunu yaklaşık bir saat harcayarak çözdüm. Ancak apt ile herhangi bir işlem şuan gerçekleştirilemiyor. Bunun sebebini zor da olsa buldum. libsystemd-shared-247.so isimli bir dosyanın güncelleme sırasında yüklenmemiş olması.
Alıntı Yapsudo dpkg --configure systemd
komutunun çıktısı aşağıdaki gibi:

Alıntı YapAyarlanıyor: systemd (248.3-1ubuntu8) ...
systemd-machine-id-setup: error while loading shared libraries: libsystemd-shared-247.so: cannot open shared object file: No such file or directory
dpkg: systemd paketi işlenirken sorun yaşandı (--configure):
systemd paketi post-installation betiği kuruldu alt süreci 127 hatalı çıkış kodu ile sona erdi
İşleme sırasında hatalarla karşılaşıldı:
systemd

Sistemi yeniden kurmak dışında yapabileceğim bir şey var mı? Bu dosyayı bir yerden bulup olması gereken yere koyma şansım veya kendi makinemde derlemem mümkün mü? Sistemi yeniden kurmak neredeyse imkansıza yakın bir olay maalesef :( Şimdiden teşekkür ederim...

speakerXXL

Aşağıdaki komutu çalıştırmayı dene, yükseltmeye çalıştığın systemd'nin upstream sürümü libsystemd-shared-248.so dosyasını barındıyor. systemd-machine-id-setup büyük ihtimalle hatalı dosyayı arıyor. Sorunun basit bir sembolik bağlantı ile çözülebileceğini düşünüyorum.

sudo ln -s /usr/lib/systemd/libsystemd-shared-248.so /usr/lib/systemd/libsystemd-shared-247.so

UygarDemirKoç

Hocam öncelikle yanıtınız için sonsuz teşekkürler... Libsystemd-shared-248.so dosyasını /lib/systemd klasöründe buldum oradan dediğiniz yolla sembolik bağlantı oluşturdum artık hata değişti. (sanırım bende paket kurulurken bir sorun olmuş) Aynı dpkg komutunu çalıştırdığımda çıktı şu şekilde özetlenebilir:
systemd-machine-id-setup: symbol lookup error: systemd-machine-id-setup: undefined symbol: log_assert_failed_unreachable_realm, version SD_SHARED
Daha sonra 127 bulunamadı çıkış koduyla çıkıyor.

https://launchpad.net/ubuntu/+source/systemd/248.3-1ubuntu8 paketi bu adreste buldum. Güncelleme sırasında bir şekilde bu paketin kurulamadığını düşünüyorum. Bu adresteki indirilebilir dosyaları kullanarak yeniden doğru şekilde kurmam mümkün müdür? Veya Ubuntu sunucularından indirmek de düşünülebilir. (apt ile hiçbir işlem yapamıyorum bu hata yüzünden)

speakerXXL

Bahsettiğin paket inmiş ve kurulma aşamasında yani postscript aşamasında sorun yaşıyorsun. Aşağıdaki komutları çalıştırmayı deneyebilirsin.

sudo -i
LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/systemd/:/usr/lib:/lib dpkg --configure systemd

UygarDemirKoç

Alıntı yapılan: speakerXXL - 09 Aralık 2021 - 14:27:33
Bahsettiğin paket inmiş ve kurulma aşamasında yani postscript aşamasında sorun yaşıyorsun. Aşağıdaki komutları çalıştırmayı deneyebilirsin.

sudo -i
LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/systemd/:/usr/lib:/lib dpkg --configure systemd

Yine aynı çıktıyı verdi:
systemd-machine-id-setup: symbol lookup error: systemd-machine-id-setup: undefined symbol: log_assert_failed_unreachable_realm, version SD_SHARED
systemd paketi post-installation betiği kuruldu alt süreci 127 hatalı çıkış kodu ile sona erdi
systemd

Systemd'nin Launchpad sayfasında biri bug bildiriminde bulunmuş aynı konu hakkında ama hiçbir yanıt yok (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/systemd/+bug/1948904)

Alıntı Yapapt-get --reinstall install systemd
komutunu çalıştırınca da
Alıntı YapPaket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor... Bitti
Durum bilgisi okunuyor... Bitti               
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 1 paket yeniden kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
124 paket tam olarak kurulmayacak ya da kaldırılmayacak.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 0 B ek disk alanı kullanılacak.
N: '/etc/apt/apt.conf.d/' dizinindeki '20archive.dpkg-new' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/apt.conf.d/' dizinindeki '10periodic.dpkg-new' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/apt.conf.d/' dizinindeki '20packagekit.dpkg-new' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'teamviewer.list.dpkg-old' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
E: Internal Error, No file name for systemd:amd64
şeklinde hata veriyor.
Alıntı Yapdpkg --audit
komutunun çıktısında çok fazla açılmış ancak yapılandırılmamış paket görünüyor. Bu paketlerin hepsi systemd'ye bağımlı. En alt kısımda şöyle yazıyor:
Alıntı YapAşağıdaki paketlerin yapılandırma işlemleri, büyük olasılıkla ilk
yapılandırılmalarında çıkan sorunlardan dolayı, yarım kalmış durumda.
Yapılandırma işlemi dpkg --configure <paket> komutu ile ya da dselect
menü seçeneği kullanılarak tekrar denenmelidir:
systemd              system and service manager
usrmerge             Convert the system to the merged /usr directories scheme
ancak --configure komutu hiçbir şekilde çalışmıyor, paket bir şekilde bozulmuş. (Kurulum hiçbir şekilde yarıda kesilmedi, kurulum sırasında açık uygulama yoktu)

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Aralık 2021 - 15:22:46

Ayrıca systemd'yi .deb paketi olarak bilgisayara indirip kurmayı denedim, yine systemd'den dolayı hata veriyor. Bir şekilde mutlaka systemd'yi tamir etmem gerekiyor yani... Source olarak indirip derlemek geldi aklıma ancak ihtiyaç duyulacak derleme araçlarını da apt ile indirmem gerekeceği için bu da çözüm olmuyor.

speakerXXL

usrmerge paketini kurmayı dene bakalım. Kurulum sırasında hata alırsan komutun çıktısını paylaşırsın.

sudo apt install usrmerge

UygarDemirKoç

Alıntı Yap[sudo] uygar için parola:
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor... Bitti
Durum bilgisi okunuyor... Bitti               
usrmerge zaten en yeni sürümde (25ubuntu1.1).
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 50 paket yükseltilmeyecek.
124 paket tam olarak kurulmayacak ya da kaldırılmayacak.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 0 B ek disk alanı kullanılacak.
N: '/etc/apt/apt.conf.d/' dizinindeki '20archive.dpkg-new' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/apt.conf.d/' dizinindeki '10periodic.dpkg-new' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/apt.conf.d/' dizinindeki '20packagekit.dpkg-new' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'teamviewer.list.dpkg-old' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
Devam etmek istiyor musunuz? [E/h] e
Ayarlanıyor: systemd (248.3-1ubuntu8) ...
systemd paketi post-installation betiği kuruldu alt süreci 127 hatalı çıkış kod
u ile sona erdi
dpkg: bağımlılık sorunları yüzünden systemd-sysv paketi yapılandırılamıyor:
systemd-sysv şuna bağımlı: systemd (= 248.3-1ubuntu8), ama:
  systemd paketi henüz yapılandırılmadı.
systemd-sysv şuna bağımlı: systemd, ama:
  systemd paketi henüz yapılandırılmadı.

dpkg: systemd-sysv paketi işlenirken sorun yaşandı (--configure):
bağımlılık sorunları - yapılandırılmadan bırakılıyor
Apport raporu yazılmadı çünkü hata iletisi bu durumun bir önceki hatadan kaynakl
anan bir hata olduğunu belirtiyor.
systemd
systemd-sysv
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Yabancı forumlarda systemd'nin işletim sisteminin çok önemli bir parçası olduğunu, bu pakette oluşan hataların çok zor da olsa giderilebileceğini söylediler. Ancak bu kadar önemli bir pakette oluşan hatayı tamir etmek yerine sıfırdan sistem kurmanın daha mantıklı olduğunu belirttiler... Gerçekten de ne denediysem olmadı, haklılar yani. Şimdilik ikinci el bir hdd sipariş ettim ona sıfır bir sistem kurup bu diski geçici olarak rafa kaldırmayı düşünüyorum. Bu süreçte bir çözüm bulabilirsek çok iyi olur ama muhtemelen ilerleyen zamanda gerekli yedeklemeleri yaparak format atacağım.

Bu arada konuyu açarken 20.10 20.04 yazmışım yanlış yazmışım, 21.x olacak...
İlgilendiğiniz için tekrar teşekkürler.

speakerXXL

Etrafından dolaşmak denenebilir. Aşağıdaki komutu çalıştır.

sudo nano /var/lib/dpkg/info/systemd.postinst

Açılacak dosyada aşağıdaki satırı bul,

systemd-machine-id-setup

ve başına # ekleyerek satırı pasifleştir.

#systemd-machine-id-setup

Dosyayı kaydet ve aşağıdaki komutu yeniden çalıştır.

sudo apt install -f