Sizce en kararlı linux dağıtımı hangisi ?

Başlatan esrama, 25 Ocak 2009 - 15:40:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

esrama

Hepimizin bildiği popüler linux dağıtımları arasında en kararlı linux dağıtımı sizce hagisi ?
Birde kararlılıktan bahsetmişken ufak bir şey sormak istiyorum linux türevleri dağıtımlar hakkında.. (linux mint gibi) Bildiğim kadarıyla linuxmint gibi dağıtımlar ubuntun bir sürümünü alıp onun eksiklerini tamamlayıp , hatalarını giderip yeni bir dağıtım olarak piyasaya sürüyorlar. Eğer durum böyleyse neden bu hataları ve eksikleri ubuntun kendi geliştiricileri de düzeltmiyor veya linux mint gibi ikinci bir dağıtım yapılcağına tüm geliştiriciler birlikte ubuntu üstünde durmuyor? Burda kesinlikle alternatifin az olmasını istediğimden bahsetmiyorum, fedora,pardus gibi yüzlerce alternatifin olamasını destekliyorum fakat aynı dağıtım üzerindeki hataları giderip ayrı bir dağıtım yapmak yerine o dağıtım için herkes çalışsa bence daha iyi olur ....

bytan

En kararlı Linux dağıtımı hangisi sorusuna çok çeşitli yanıtlar geleceği kesin. Hatta bu soruyu en kararlı Linux dağıtımı ve sürümü şeklinde değiştirirsek daha da farklılaşır. Tecrübeler farklılıaştıkça doğal bir  sonuç.

Ubuntu üzerinden kendi açımdan yanıt vermem gerekirse 7.10'u çok beğenmiştim.

LinuxMint gibi dağıtımlar sadece hataları kapatmıyorlar. Ondan önce, kendilerinden birşeyler entegre ediyorlar sisteme. Belki Ubuntu'nun kasıtlı olarak eklemediği özellikleri de. Bu açıdan bakınca sonuç böyle oluyor. Örneğin Ubuntu Studio. Amaç farklı, yazılımlar farklı, sonuç olarak da haliyle dağıtım farklı gibi..
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

esrama

Biliyorum bir dağıtımın kararlılığından bahsederken sürümünü de belirtmemiz gerekir fakat genelde son sürüm üzerinden gidersek daha iyi olur. Ben açıkçası yeni bir dağıtıma geçmeyi planlıyorum. Ama önce sizlerden yorum almak istedim. Yükleyeceğim yeni dağıtımın muhakkak son sürümünü kuracağım...
bytan türevler ile ilgili verdiğin açıklama gayet yeterli :) teşekkürler !

atomkarinca

Linux Mint'in Ubuntu'ya katkı yapmama sebebi benim bildiğim kadarıyla Ubuntu'nun istememesi. Ubuntu'dan farklı bir dağıtım oluşturmalarının da sebebi bu. Eğer durum dediğiniz gibi olsaydı Ubuntu'nun da yeni bir dağıtım oluşturmayıp Debian'a katkı yapması gerekirdi. Dağıtımlar tamamen aynı sadece temaları farklı bile olsa (mesela Ubuntu Satanic Edition gibi) insanlara böyle bir hak tanınmış, onlar da yalnızca bu haklarını değerlendiriyorlar.

En kararlı Linux sürümüne gelirsek bunun bir tane cevabı olacağını sanmıyorum. Bilgisayarı ne amaçlı kullandığınıza göre değişecektir. Mesela bir dağıtım sunucu olarak çok iyi işlev görürken video düzenleme araçlarını çalıştırırken ciddi problemler yaşatabilir. Diğer bir dağıtımsa günlük sıradan kullanım için mükemmele yakın bir performans gösterirken programcılar için işe yaramaz olabilir. Kullandığınız yazılımların bu kararlılıkta büyük etkisi vardır. Onun dışında dağıtımın güncellenme biçimi de etki eder.

esrama

Yeni dağıtıma geçmek istiyorum çünkü ubuntunun kararlılığından biraz şüpheliyim. Kendi kullanım sürecimde hiç yoktan çıkan hatalar beni bazen sıkıyor. Bunun dışında bu forumda ubuntunun her geçen yeni sürümünde kararlılığının daha kötü bir seviyeye ulaştığını okuyorum.
Fedora okuduğum yazılara göre baya kararlı çalışıyor. En azından ubuntuya göre daha iyi diyorlar. Tabiki bunun sebebi son kullancıya ubuntu kadar hitap etmesi olabilir. Bir ev kullanıcısıyım, ubuntu benim için güzel ama başta dediğim gibi sorunsuz çalışırken bir sonraki yeniden başlatmamda sorunla karşılaşıyorum.

atomkarinca

Neredeki yazıları okudun bilmiyorum ama Fedora, Linux dünyasının en kararsız sürümü olarak kabul edilir. Hatta bazıları Red Hat'in Fedora'yı tamamen deneme tahtası olarak kullandığını bile iddia ederler. Eğer kullanım kolaylığı ve kararlılık istiyorsan OpenSUSE ya da Mandriva gibi dağıtımlara bakabilirsin. Ubuntu'nun yapısına çok benzediği için Debian'ı bile dene bence. Fedora'yı deneme demiyorum ama eğer istediğin kararlılıksa denemen hüsran olacaktır. Fedora, kullanıcılarına bütün programların en son sürümlerini vermeye çalışıyor bu yüzden çoğu zaman sistemi bozup sonradan tamir ederek iş yapıyorlar.

extremebrutal

Bu konuda otorite sayılmam ama benim bu güne kadar en memnun kaldığım dağıtım Archlinux oldu.

Kutadgu

Alıntı yapılan: extremebrutal - 25 Ocak 2009 - 18:44:56
Bu konuda otorite sayılmam ama benim bu güne kadar en memnun kaldığım dağıtım Archlinux oldu.

Boş vaktim olduğunda ilk işim arch ve debianı denemek olacak.

esrama

#8
@atomkarinca  inanamıyorum, ne kadar yanılmışım. Belki yüzlerce yazı okudum bu konuda! Fedoranın kararsız olduğundan eminmisin ? Başka bir dağıtım ismi ile karıştırıyor olmayasın ? :)

Peki ya debian bu konuda nasıl ? (Toplam 14 cd ymiş debian. Fakat 1cd si ev kullanıcısı için yeterliymiş)

atomkarinca

@esrama, hayır başka bir dağıtımla karıştırmıyorum, Fedora 3-4-5'i kullanmıştım zamanında ve daha sonra Ubuntu'ya geçtiğimde program sürümlerinin geriden geldiğini ben bile fark etmiştim.

Debian en kararlı dağıtımlar arasındadır, sunucu olarak da çok kullanılır, buradan anlayabilirsiniz. Arch Linux da iyi bir dağıtımdır fakat nadir de olsa bazı güncellemelerde sorun çıkabiliyor. Eğer birinci önceliğiniz kararlılıksa Debian kurun.

esrama

Debian kullanmak mantıklı geliyor.
Debianın genel olarak belirgin eksikleri nelerdir ? Debian kullanmış olanlar tecrübelerini yaplaşırsa sevinir. 2 hafta sonra kurmayı düşünüyorum.

fadike

Daima Debian kullanın derim; neticede kararlılıkla kullanmaktayım.
Artılarından ziyade sıklıkla sürüm çıkartan dağıtımların aksine paketler güvenlik açısından sistemin genelini tehlikeye atmayacak şekilde güncellenir ve depolara girer; bu, yeniliklere alışan son kullanıcıyı çıldırtabilir.

Ancak konu giderek Debian kurayım mı aşamasına gelmesin tadında kalsın.
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü

ebubekirs

Kararlılık aslında, çekirdeğin ve programların mimariye ne kadar uygun derlendiği ile doğru orantılıdır. Kendiniz derlerseniz ve bu işten iyi anlıyorsanız, en kararlı sürüm sizin kullandığınız linux'tur.
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

atomkarinca

Debian'da Ubuntu'da olmayan bazı görsel arayüzlü araçlar yoktur. Kendi istediğiniz şekli elde edebilmek için ayar dosyalarıyla uğraşmanız gerekecektir büyük ihtimalle.

Eğer bu tür ayar dosyalarıyla uğraşmak canınızı sıkmayacaksa en iyisi Gentoo'dur. Kurulumunda biraz zorlanırsınız fakat daha sonra sistem sadece sizin istediğiniz şekilde çalışır. Portage sistemi paketleri sizin işlemci mimarinize ve önceden belirlediğiniz USE flag'lere göre derler. Çoğu dağıtım USE flag'lerin hepsini pakete ekler ve bu yüzden programlar biraz daha yavaş çalışır fakat Gentoo ile sisteminizden tam performans alırsınız. Ayrıca istediğiniz paketleri güncelleyip istediklerinizi kilitleyerek oluşabilecek güncelleme sorunlarından da korunmuş olursunuz.

OKAN

Bende birçok dağıtım denedikten sonra Arch' ta karar kıldım. Gerçi Gentoo' yu yüklemeyi başaramadım. Ama Arch' ta kazandığım deneyimle Gentoo' yu da kurabilirim. Arch' ta sağlam bir dağıtım. @atomkarinca' nın da dediği gibi bazı güncellemelerde sorun çıkabiliyor. Onun dışında ben herhangi bir soruna şahit olmadım.

hasansahin

* Kararlılık anlamında OpenSUSE'den daha kararlı bir dağıtım görmedim. Bazıları yavaş ve hantal olduğunu söyler ama asla katılmıyorum. Yast2 aracı ile çok çok ince ayarlar çekip sisteminizi optimize edebilir ve gayet hızlı bir hale getirebilirsiniz. Çok fazla güncelleme yayınlanmaz, özellikle çekirdek ve diğer hayati paketler ile ilgili güncellemeler çok azdır. Bence KDE4 ortamının en kararlı ve fonksiyonel olarak kullanıldığı dağıtımdır. Çok geniş depoları vardır ve teknolojiyi yakından takip eder.
* Son zamanlarda sıkça üzerine düştüğüm ArchLinux'u çok beğeniyorum. Kararlı ve hızlı olduğunu düşünüyorum. Linux öğrenmek için çok iyi fırsattır, herkese tavsiye ederim.
Archlinux kararlılık,hızlılık ve bana göre en önemlisi rolling release(bkz : http://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_release) özelliği taşıyan bir dağıtımdır.
* Ubuntu Hardy 8.04.2 (günlük imajlar) oldukça kararlı bir hale geldi. Zaten LTS sürüm olduğu için desteği uzun zaman sürecek. Kararlılık isteyen ubuntu tutkunları için tavsiye ederim.
NOT : Slackware'i tecrübesiz kullanıcılara öneremediğim için bu konuya dahil etmek istemedim. Çünkü resmi deposu(ları) yoktur, bağımlılık kontrolü yoktur, bazen slackware uyumlu paket bulmak zordur. zordur, zordur, zordur, o yüzden tavsiye edemiyorum.
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

Linuxman.

Aslında hatalar giderildikçe hiçbir dağıtımda kararsızlık olmayacak diye düşünüyorum(ama şuan
için Ubuntu iyi,tabi diğer dağıtımları tam olarak kullanmadığım için bilemiyicem.Ayrıca bu göreceli bişi,herkese göre farklıdır yani.)Bence Linux dünyasına adım atmak için ilk yol,başlangıç için hangi Linux dağıtımının uygun olduğudur.
Başlangıç için en iyi dağıtım olarak Ubuntu ve Pardus tavsiye ediliyor.Sonra ise Mandriva veya OpenSuse
ile yola devam edilebilir.(ki ben böyle yapmayı düşünüyorum).
Forever Linux....
In theory,there is no difference between theory
and practice.In practice,there is !

matafleur

@esrama

Alıntı Yapinanamıyorum, ne kadar yanılmışım. Belki yüzlerce yazı okudum bu konuda! Fedoranın kararsız olduğundan eminmisin ? Başka bir dağıtım ismi ile karıştırıyor olmayasın ?

Fedora evde kullandığımda ve hacettepenin bilgisayar mühandisliğinn labında kararlılık anlamında rezalet bir kıvamdaydı.Ev arkadaşlarımın orada kaldığım süre boyunca Fedora ve Fedora geliştiricileri hakkındaki şimdi buraya yazılamayacak görüşlerini çok iyi bilirim.Zaten beni denemeye sevk eden de bu olmuştu.Benim fikrim de çok farklı değil.Ha o zamandan bu zamana ne kadar yol katettiler onu bilemem. (((:

@Hasan şahin
Alıntı Yap
Çok geniş depoları vardır

Mümkünse Ubuntu ile kıyaslayabilirmisin.Mmmmh kastettiğim paket miktarı değil.Aynı paket 40 a bölünüp Ubuntu da 40 paket olarak yer alıyor.Kastettiğim biraz daha nasıl söyleyeim işlevsellik ve aradığını bulabilme.

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: HasanŞahin - 26 Ocak 2009 - 10:31:23
Son zamanlarda sıkça üzerine düştüğüm ArchLinux'u çok beğeniyorum. Kararlı ve hızlı olduğunu düşünüyorum. Linux öğrenmek için çok iyi fırsattır, herkese tavsiye ederim.
Archlinux kararlılık,hızlılık ve bana göre en önemlisi rolling release(bkz : http://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_release) özelliği taşıyan bir dağıtımdır.

rolling release olayı nedir. Bunu anlamış değilim.

Yiğit Ateş

Valla ben de merak ettim şimdi @HasanŞahin rolling release ne demek?

budun

Rolling release dağıtımlarda sürüm diye bi şey yoktur. Sistem güncellene güncellene yenilenir.
Levent

Yiğit Ateş

Alıntı yapılan: budun - 16 Şubat 2009 - 20:30:20
Rolling release dağıtımlarda sürüm diye bi şey yoktur. Sistem güncellene güncellene yenilenir.
Sağ ol budun biz de böylece öğrenmiş olduk.

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: samurai - 16 Şubat 2009 - 21:21:45
Alıntı yapılan: budun - 16 Şubat 2009 - 20:30:20
Rolling release dağıtımlarda sürüm diye bi şey yoktur. Sistem güncellene güncellene yenilenir.
Sağ ol budun biz de böylece öğrenmiş olduk.

Ben 8.04 kullanıyorum. Bence Rolling release bu olsa gerek. :D

budun

Bu arada ben de 8.04 kullanıyorum ve gittikçe güzelleşiyor gibi geliyor bana da. Bu arada sürüm diye bişey yoktur demek yanlış olabilir. Ama herhangi bir versiyondan başladığınızda güncelleye güncelleye ilerliyorsunuz. Bu yüzden gentoo arclinux gibi dağıtım kullananlara yükseltmeleri bekletmeden yapmalarını tavsiye ediyorum. Sonra çok birikip kararsızlıklar çıkabiliyor.
Levent

LaMuCi

ubuntu mandirava suse gibi bir çok sürüm kullandım hala ubuntu kullanıyorum ama slackware kadar karalı ve stabil görmedim ubuntuda gerekli bilgiye ulaşırsam ilk tercihim slackware olabilir