Kurulum Sonrası Windows Görünmüyor Linux'a ise Aç-Kapalarla Girebiliyorum

Başlatan warpalawas, 21 Mayıs 2021 - 13:14:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nxjoseph

mek19053

warpalawas

Alıntı yapılan: mek19053 - 03 Eylül 2021 - 15:52:28
Şu uygulamayı kurabilirsiniz.

Linux:

sudo apt-get install gparted

bu program yüklü, ne işe yarayacak? Belirtirseniz sevinirim. Ben bu programı usb'leri formatlamak için kullanıyorum.

warpalawas

sorun biraz şekil değiştirerek devam ediyor.
yardım edebilecek bir kişi yok mu Ankara'da?
Açılış üç şekilde devam ediyor. Görüntülerini aşağıya yüklüyorum.

NOT: Belirtmeyi unutmuşum, bu arada windows geldi. Nasıl geldi hiç bir fikrim yok.

3. Resim açılıyor ama direkt olarak "advanced" seçeneği ile başlıyor. Hiç bir zaman normal Linux Mint ile başlamıyor.

Hhk78

[mention=657195]@warpalawas[/mention] refind boot manager kullan sorun çözülür

GNUbuntu

Merhaba @warpalawas. Bilgisayarın kapalıyken ses girişinin yanındaki ( benim Lenovoda orada çünkü) küçük deliğe bir ataç ucuyla veya benzeri bir şeyle bas. Açılan ekranda, "boot menu"den istediğin bölümdeki (disk, usb) sistemle bilgisayarını başlatabilirsin. Normal düğme ile açılışta ise, her zaman hangi işletim sistemi ile başlasın istiyorsan onu da bios ayarlarında başa al. Ben Windows'u gruba eklemeye gerek duymuyorum bu şekilde.
Önce Saygı...

warpalawas

Alıntı yapılan: Hhk78 - 18 Eylül 2021 - 23:28:55
[mention=657195]@warpalawas[/mention] refind boot manager kullan sorun çözülür

@Hhk78, sizin belirttiğiniz refind boot manager'i  iş yerinde yapmıştım. Onda da windows sorunu çıkmıştı. Çok da kullanışlı gelmemişti.

Alıntı yapılan: GNUbuntu - 19 Eylül 2021 - 01:41:13
Merhaba @warpalawas. Bilgisayarın kapalıyken ses girişinin yanındaki ( benim Lenovoda orada çünkü) küçük deliğe bir ataç ucuyla veya benzeri bir şeyle bas. Açılan ekranda, "boot menu"den istediğin bölümdeki (disk, usb) sistemle bilgisayarını başlatabilirsin. Normal düğme ile açılışta ise, her zaman hangi işletim sistemi ile başlasın istiyorsan onu da bios ayarlarında başa al. Ben Windows'u gruba eklemeye gerek duymuyorum bu şekilde.
GNUbuntu, belirttiğiniz yerde o küçük delik var. Benim boota girme (windows'da iken biraz zor oluyor. O da windwos'un hızlı başlat özelliği ile ilgiymiş sanırım) ve istediğim işletim sistemini birinci veya ikinci yapmakta sıkıntı çekmiyorum. Benim sorunum başlangıçta (açılışta) grubun düzgün çalışmaması.

nxjoseph

Çözüm:
diskleri listeleyerek efi bolumumuzun bilgilerini ogreniyoruz.
sudo fdisk -l
Alıntı Yap/dev/nvme0n1p1      2048    206847    204800   100M EFI System

Linux ve Windows'un boot dosyalari bu efi bolumune kurulu. Linux kurarken windows'un yanina kur secenegini sectiyseniz muhtemelen boyle olacaktir.

efi bolumunu cikartiyoruz, unmount ediyoruz.
sudo umount /dev/nvme0n1p1 # burada sizin efi bolumunuz farkli olabilir o yuzden isimlerini degistirmeyi unutmayin.

os-prober paketini yukluyoruz.
sudo apt update && sudo apt install os-prober

Grub dosyasini os-prober'i devredisi birakmamasi icin duzenliyoruz.
sudo su
cp -r /etc/default/grub /etc/default/grub.bak && echo GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false >> /etc/default/grub

Root kullanicisindan cikiyoruz.
exit

Grub dosyamizdaki yaptigimiz degisiklerin kaydedilmesi icin grub'u guncelliyoruz.
sudo update-grub

grub'u guncelledikten sonra bilgisayari yeniden baslatiyoruz.
sudo reboot

warpalawas

Arkadaşlar sorunu @nxjoseph arkadaşımızın yardımı ile çözdüm.
Çözümü diğer sorunumun başlığı altında yaptığımız için buraya oradaki yazışmaların resmini koyuyourum.
Umarım benim gibi sorun yaşayanların işine yarar.

Buradan tekrar @nxjoseph kullanıcısına huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

warpalawas

Merhaba,
yine olmadı. Bir gün sonra eski huyuna döndü bilgisayar. Bu sefer biraz daha 3-4 aç kapadan sonra girebiliyor.

Yaptığımız uygulamada tek iyi taraf windows grupta görünüyor ama grup gelene kadar bir kaç kere aç kapa yapmak zorunda kalıyorum.

Artık hafta sonu yeniden yükleme yapacağım.

Boot ayarları ile oynadığım için yine hata yapmak istemiyorum. O nedenle bir şey sormak istiyorum.

Boot ayarlarında bir yerde fabrika ayarlarına dön yazıyordu. Önce onu yapıp yapmayacağım konusunda bilgi verirseniz çok memnun olurum.

nxjoseph

Alıntı yapılan: warpalawas - 07 Şubat 2022 - 18:09:35
Merhaba,
yine olmadı. Bir gün sonra eski huyuna döndü bilgisayar. Bu sefer biraz daha 3-4 aç kapadan sonra girebiliyor.

Yaptığımız uygulamada tek iyi taraf windows grupta görünüyor ama grup gelene kadar bir kaç kere aç kapa yapmak zorunda kalıyorum.

Artık hafta sonu yeniden yükleme yapacağım.

Boot ayarları ile oynadığım için yine hata yapmak istemiyorum. O nedenle bir şey sormak istiyorum.

Boot ayarlarında bir yerde fabrika ayarlarına dön yazıyordu. Önce onu yapıp yapmayacağım konusunda bilgi verirseniz çok memnun olurum.

Bios ayarlarinizi fabrika ayarlarina sifirlayip tekrar isletim sistemi kurulumunu gerceklestirebilirsiniz.

GRUB gelene kadar ac-kapa yaparken ne gibi bir ekranla karsilasiyorsunuz?

warpalawas

daha çok yukarıdaki resimlerde eklediğim. Lenovo simgesi ile olan çıkıyor. Bir kere de
yine yukarıda resmi olan Lenovo simgesi ve Grup version 2.1 şeklindeki resim çıkıyor.

Boot ekranında ki fabrika ayarlarına dönersem, diğer bölümdeki windows'da silinir mi?

nxjoseph

Biosu fabrika ayarlarina getirdiginiz zaman, sadece sonradan yaptiginiz bios ayarlari gider. Isletim sistemi silinmez. Bios'tan boot orderi kontrol eder misiniz? ilk başta GRUB olmasi lazim.

warpalawas

Merhaba,
Boot menumün fotoğraflarını çektim. Sırasıyla numaralandırdım.
Görüntüleri aşağıdadır. Umarım size bir fikir verir.

nxjoseph

Merhaba. 4 numarali fotograftaki boot priority order yazan kisimda ilk başta ubuntu, ikincide windows boot manager olacak şekilde yapıp tekrar deneyebilir misiniz?

warpalawas

Alıntı yapılan: nxjoseph - 08 Şubat 2022 - 07:36:36
Merhaba. 4 numarali fotograftaki boot priority order yazan kisimda ilk başta ubuntu, ikincide windows boot manager olacak şekilde yapıp tekrar deneyebilir misiniz?

Merhaba,
zaten öyle sıralaması. Boot menegara girmek için flash disk taktım. Normalde Flash disk takılı değil.

nxjoseph

Anladim.

Alıntı YapYaptığımız uygulamada tek iyi taraf windows grupta görünüyor ama grup gelene kadar bir kaç kere aç kapa yapmak zorunda kalıyorum.

grub neden tek seferde gelmiyor bunu anlamadim. grub gelmeyince nasil bir ekran geliyor peki? Video atma sansiniz var mi?

Problemin linux kaynakli oldugunu dusunmuyorum ama yine de Linuxa girip terminale;

cat /etc/default/grub yazip ciktisini gonderebilir misiniz?

warpalawas

....@....-Lenovo-ThinkBook-14-IIL:~$ cat /etc/default/grub
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
#   info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT=1
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" acpi=force apm=power_off
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
....@....-Lenovo-ThinkBook-14-IIL:~$

nxjoseph

Alıntı YapGRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" acpi=force apm=power_off

Bu satiri duzenlemek icin: sudo nano /etc/default/grub

Bu satiri asagidaki gibi duzenleyin ve kaydedip cikin (CTRL+X).

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

Grub dosyasini duzenledikten sonra asagidaki kodu terminale yazin ve bilgisayari yeniden baslatin. sudo update-grub

warpalawas

nxjoseph

warpalawas

buradan video gönderme yok, değil mi?
Varsa nasıl göndereceğimi yazabilir misiniz?

nxjoseph

Burada video gonderme yokmus. Video yukleme sitelerine atabilirsiniz ya da e-postadan gonderebilirsiniz.

nxjoseph@protonmail.com

warpalawas

nxjoseph

E-postaniz geldi fakat nedenini bilmedigim bir sekilde video gozukmuyor. Ustteki yanitimdaki adimlari uygulamayi deneyin.