Kurulum Sonrası Windows Görünmüyor Linux'a ise Aç-Kapalarla Girebiliyorum

Başlatan warpalawas, 21 Mayıs 2021 - 13:14:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

warpalawas

iyi günler,
yeni bir bilgisayar aldım. 256 SSD hard disk var üzerinde. 107 GB'sine windows 10 kurdum. Geri kalan 148 GB'ye de önce Ubuntu kurmaya çalıştım. Sorunlar yaşadım. Sonra da Linux Mint 20.1 Cinnnamon'nu başarı ile kurdum ama gelin görün ki ilk kurulumda yaptığım hatalar yüzünden 7 tane bölüm oluştu hard diskte. Şu anda Linux Mint'ten yazıyorum. Alttaki fotoğrafta görüldüğü gibi 7 adet bölüm oluştu.
Not 1: Kurarken kurulum içi izlediğim youtube sitesinin yönlendirmeleri ile bios ayarları ile de oynadım.

Yeniden kurulum yapmak ve fazla bölümleri (partitions) silmek için ne yapabilirim?

Not 2: Çok acemiyim, sade bir kullanıcıyım.
Not 3: Bölümlerde hiç bir veri yoktur. Rahatlıkla silebilirim.

serkan38

şimdi dikkatimi çekti fazladan oluştururan yalnız bir bölüm var  linux mint te diskler aracını açın fazla olan bölümü seçip bölümü biçimlendirin ve dosya sistemine bağlayın yinede temiz kurulum yapacağım derseniz aşağıdaki adımları takip edin

merhaba.  win sistemini kullanamaya devam etmek istiyorsanız açıklama 1 i sadece linux mint kullanamak istiyorsanız açıklama 2 deki açıklamalara bakın.
Açıklama 1.
Boot-Repair aracı ile linux mint i kaldırın grub önyükleyicisini onarın.
win ortamında Sabit disk bölümü oluşturma ve biçimlendirme aracını açın
sonradan oluşturulan bölümleri silin ve biçimlendirip diski tek bölüm haline getirin
Uyarı!! boot efi bölümüne dokunmayın.
sonra yeniden linux mint kurulum usb belleği ile sistemi açıp kurulum adımına geçin
disk bölümlendirmesinde Linux Mint i win10 yanına kur seçeneği ile devam edin.

Boot-Repair aracı kullanımı hakkında açıklayıcı makale için.
https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Boot-Repair
Sabit disk bölümü oluşturma ve biçimlendirme için
https://support.microsoft.com/tr-tr/windows/sabit-disk-b%C3%B6l%C3%BCm%C3%BC-olu%C5%9Fturma-ve-bi%C3%A7imlendirme-bbb8e185-1bda-ecd1-3465-c9728f7d7d2e

Açıklama 2
Linux mint kurum usb belleği ile sistemi açın kuruluma başlayın disk bölümlendirme aşamasında Diski sil ve linux mit i kur seçeneği ile devam edin

warpalawas

@serkan,
öncelikle verdiğiniz yanıt için teşekkür ederim.
windows kalsın istiyorum. Zaman zaman ihtiyaç duyuyorum, gerek bazı programlarda gerekse çalışma yaptığım ofis uygulamalarında kaymalar, sarkmalar oluyor. Profesyonel olmadığım için bu tür sorunların üstesinden gelemiyorum.

Şimdi biraz baktım, sanırım sizin de yazdığınız gibi grup'da sorunlar var. Açılışta windows artık görünmüyor demiştim. Görebilmek için Boot Priority Order'da window'u en üste getirdiğimde direkt windows açılıyor. Boot Mode'yi Uefi değil de, Legacy Suport yaptığımda da direkt olarak Linux Mint açılıyor, hiç grup ekranı gelmiyor.

Bu boot ayarları için de yönlendirme yaparsanız sevinirim.
Not: Kurulum videosun izlerken security ayarlarında da bir şeyleri enable/disable yaptım.

Hhk78

verileriniz varsa yedekleyin. yoksa boşverin.
linux minti usb den açın ve serkan abimizin dediği gibi diski sil ve yükley deyin.
ve windowsa ihtiyacınız varsa windowsuda sonradan yanın kurun.
windowsu sonradan kurduğunuz zmn GRUB yerine kendi önyükleme bölümünü kuracaktır.
tekrara grub kurmak için:
gparted i açın ve 500 ya da 100 mblik olan kısma sağ tık yapıp "manage flags"a tıklayın sonra boot ve esp'yi seçin sonra gpartedi kapayın
canlı mint usbsinde kurulu olan boot repairi açın ve recommenned installi seçin işlem bitince reboot edin ve usbyi çıkarın.
sonra sudo update-grub yazın uçbirime bekleyin işlem bitince reboot atın ve grubun açıldığını ve seçim yaptıttırdığını göreceksiniz
iyi günler

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 21 Mayıs 2021 - 14:50:42

Alıntı yapılan: warpalawas - 21 Mayıs 2021 - 14:35:04

Not: Kurulum videosun izlerken security ayarlarında da bir şeyleri enable/disable yaptım.
secure boot'u her zaman disable yapın

warpalawas

@Hhk78,
teşekkür ederim. İki işletim sistemini yeni kurduğum için kurtarmam gereken veri yok. Bazı programları kurdum, yeninden kurarım. Yazdıklarınızı uygulamaya çalışacağım, umarım başarırım.

serkan38

@serkan,
windows kalsın istiyorum. Zaman zaman ihtiyaç duyuyorum, gerek bazı programlarda gerekse çalışma yaptığım ofis uygulamalarında kaymalar, sarkmalar oluyor. Profesyonel olmadığım için bu tür sorunların üstesinden gelemiyorum.

Şimdi biraz baktım, sanırım sizin de yazdığınız gibi grup'da sorunlar var. Açılışta windows artık görünmüyor demiştim. Görebilmek için Boot Priority Order'da window'u en üste getirdiğimde direkt windows açılıyor. Boot Mode'yi Uefi değil de, Legacy Suport yaptığımda da direkt olarak Linux Mint açılıyor, hiç grup ekranı gelmiyor.

kurulumu iki farklı tipte yaptığınız için bu sorun meydana gelmekte win sistemi Uefi olarak kurulmuş linux mint ise Legacy  olarak kurulmuş.
kurulumu baştan yapacaksanız ikik sistemi aynı modda kurun secure boot kapalı kalsın

Hhk78

Alıntı yapılan: serkan38 - 21 Mayıs 2021 - 15:15:47
@serkan,

kurulumu iki farklı tipte yaptığınız için bu sorun meydana gelmekte win sistemi Uefi olarak kurulmuş linux mint ise Legacy  olarak kurulmuş.
kurulumu baştan yapacaksanız ikik sistemi aynı modda kurun secure boot kapalı kalsın
aynı diske hem UEFI hem LEGACY kurulamaz.

warpalawas

ben şimdi 2 adet USB hazırlıyorum, birisi @serkan38 in bahsettiği Boot-Repair ve kurmak için windows iso ve Linux Mint iso'ları. Akşam benden biraz daha iyi bilgisayar bilgisi olan arkadaşımla kurmaya çalışacağım.

İlginize çok teşekkür ederim.

Not: Hem windows'u, hem de Linux'u kurarken Boot Mode ne olsun? Legacy Support mu yoksa UEFI mi? Hangisini tavsiye edersiniz?

Hhk78

Alıntı yapılan: warpalawas - 21 Mayıs 2021 - 15:52:12
ben şimdi 2 adet USB hazırlıyorum, birisi @serkan38 in bahsettiği Boot-Repair ve kurmak için windows iso ve Linux Mint iso'ları. Akşam benden biraz daha iyi bilgisayar bilgisi olan arkadaşımla kurmaya çalışacağım.

İlginize çok teşekkür ederim.

Not: Hem windows'u, hem de Linux'u kurarken Boot Mode ne olsun? Legacy Support mu yoksa UEFI mi? Hangisini tavsiye edersiniz?
UEFI olması daha iyi olacaktır.

warpalawas

warpalawas

@serkan 38,
şimdi dikkatimi çekti fazladan oluştururan yalnız bir bölüm var  linux mint te diskler aracını açın fazla olan bölümü seçip bölümü biçimlendirin ve dosya sistemine bağlayın

burada hangi bölüm fazla ve bir de linux mint - diskler alanı dediğiniz şey nedir, nasıl yapılır?

Artık geçti sanırım, çünkü windows'da diskleri birleştirdim. Yaklaşık 18-19 GB'lık bir alan kayıp var.

Kurtarma şansım var mı? Linux Mint kurulumuna geçeceğim.

Bu arada boot repairi aşağıdaki yöntemle yaptım, her halde olmuştur. Sonrasında grub ekranında windows göründü.

serkan38

linux mint i ve grub  menüyü sildiniz ve şuan normal olarak win açılmakta doğru ise eklediğiniz resimdeki 138 gb lık bölüm sondaki siyah çerçeveli olana sağ tık yapıp Yeni Basit Birim oluştur seçeneği ile kayıp bölümü geri alabilirsiniz.
sonrasında kuruluma geçebilirsiniz

warpalawas

@serkan38,
gruba giremiyorum.
Fotoğrafını çekemedim ama ekranda çıkan yazı aşağıdaki gibi.

GNU GRUB version 2.4
Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB list possible device or file completions.
grub>

Ama şunu belirteyim elimde Linux Mint 19 iso USB var onu taktığımda grub geliyor, ama hiç bir yere girmiyor. Onun fotosunu çektim.

Yoksa USB mi bozuldu, tekrar Linux Mİnt 202o nin İSO'sunu yükleyeyim.

Ya da Grubu onaramadım mı acaba?

serkan38

kurulum usb sinden boot ettiğinizde hiç bir işlem yada seçim yapmanız gerekmez sistem otomatik olarak linux mint penceresini açar bu yaklaşık 20 saniye sürer sisteminize göre 1 dakikayı bulabilir. seçim yapmak isterseniz en üstteki (start linux mint )seçeneğine Enter yapmanız yeterli
daha ayrıntılı bilgi  linux mint kurulum klavuzu resimli anlatım mevcut
https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/tr/latest/boot.html

warpalawas

İlk açılan ekranda takılıp kalıyor, hiç bir ilerleme, başka ekrana geçme yok.

şimdi fotoğrafını çektim, orada TAB yazıyordu, ben de tab tuşuna bastım. Çıkan sonuç aşağıdaki gibi.

5 dakika oldu, hiç bir geçiş veya ilerleme yok.

serkan38

bu kurulum için olan grub ekranı değil bilgisayarı kapatıp yeniden usb ile boot etmeyi deneyin .
önceki mesajdaki grub ekranının gelmesi gerek

warpalawas

@serkan38

Bilgisyara ne Mint 19 ne de Mİnt 20 ile başlıyor.

Benim Boot ekranında yaptıklarım.

Bood Mode : UEFİ
Fast Boot     : Disabled
Secure boot : Disabled
Priority          : USB Device

serkan38

bios menü ayarları doğru. birde boot menü ayarlarını kontrol edin first boot :  usb  olduğundan emin olun
yine değişiklik olmaz ise iso imajını https://rufus.ie/tr/ ile yeniden yazdırıp deneyin

warpalawas

@serkan38
ben sorunu buldum/ cozumunu bulamadim.

Su anda canli USB den yaziyorum. Noktalama hatalari Ingilizce klaveyden dolayi oldu. Kusura bakmayin.

Sorun/ Biz daha onceki kurmamizda Bios taki Boot Mode= Legacy yapmistik. Simdi UEFI yapinca USBler calismiyor
Simdi iki USB yi de bilgisayarlara taktim (eskisine Linux Mint 20 su anda oradan yaziyorum. Yeni SSD li olan ve Llnuxu kurmaya calistigimiza da Linux Mint 19 u taktim) sorunsuz basladilar.

Sorun = Yeni bilgisayara Linux Minti kurarken Boot Mode u nasil UEFI yapip USB yi calistirabiliriz?

serkan38

iso dosyasını Rufus aracı ile yeniden yazdırın rufus ayarları şu şekilde olsun
disk bölüm düzeni: Gpt
hedef sistem        :UEFİ(Csm yok)
dosya sistermi     : fat32

warpalawas

@serkan38,
usb'yi formatladım. Şimdi yeniden Linux Mint 2020 iso kalıbı oluşturacağım.
Dikkatimi çeken bir şey oldu. Bios ekranında Ubuntu görünyor. Oysa ilk yüklemeden sonra onu silmiştim. Sonra Linux mint kurmuştuk. Bu bir sorun oluşturur mu?

Acaba hala bir yerlerde Ubuntu olabilir mi? Bu engel oluyor olmasın?

serkan38

hayır sorun olmaz ..linux mint te kursanız bu menüde ubuntu olarak görünür.ayrıca depolama birimi dolana dek sayısız sistem kurabilirsiniz bir engel teşkil etmez.. oradaki sadece boot dosyasındaki kayıt sanırım windows un boot dosyasını onarmamışsınız ama bir sıkıntı olmaz.

warpalawas

@serkan38,
sorun kısımına yazdığım Boot Mode = Legacy Support kısmını nasıl, Uefi haline getirebileceğimizi yazmamışsınız. O sorunu nasıl aşacağız?

Hani yukarıda windows'u Boot Mode Uefi kurulduğu için, Linux'unda Uefi modun da kurlması gerektiğini yazmıştınız.

Yukarıda da yazdığım gibi Boot Mode UEFI olursa bilgisayar USB'den açılmıyor