Windows'an Ubuntu'ya tek yönlü geçiş.

Başlatan CRYINGLoud, 11 Şubat 2021 - 14:45:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CRYINGLoud

Yıllar yıllar önce Ubuntu işletim sistemini deneyimleme imkanına erişmiştim ve bazı stabilite problemleri haricinde gayet memnundum. Ben Ubuntu ve ya Pop_OS! işletim sistemlerinden birine yeniden temelli olarak geçmek istiyorum ve bunun hakkında araştırma yapıyorum. Ama; öncelikle Windows 10'dan neden şikayetçi olduğumu listelemek istiyorum.

İstediğim gibi arayüzü özelleştiremiyorum. Ben öyle bir arayüz yapmak istiyorum ki bilim kurgu filmlerindeki gibi olsun, kendi tasarlayacağım ikonları orada kullanabileyim. Windows XP zamanında programlarla felan yapılıyordu ancak; o da sistemi yoruyordu tabi ve güvenlik endişelerimde vardı açıkçası. Adamlar kendi kafasına göre arayüzü değiştiriyorlar ve bize hiç bir şekilde özelleştirme imkanı sunmuyorlar. Yahu ben hala masaüstümdeki ikonların etiketlerinin rengini değiştiremedim ama, Windows 98 de bile kolaylıkla yapabiliyordum. Adamlar kendi istedikleri şeyleri dayatıyor ve bizi kullanmak durumunda bırakıyorlar. Windows 8.1'de çok sevdiğim bir özellik vardı. İmleci ekranın sağına götürdüğüm vakit otomatik olarak arama seçeneği çıkıyordu ve ya Windows 7'de widgetlar vardı ve çok pratik araçlardı bunlar. Adam bunların hepsini bana sormadan kaldırıyor, üstüne bir sürü abuk subuk applikasyonları yüklüyor ve bunların bazılarını silemiyorsun bile (örneğin; Cortana). Gizlilik hak getire zaten, bir sürü bug ve stabilite problemi yaşıyorum Windows 10'da vs vs. böyle çok şikayetim var. Ben çatır çatır paramı vermişim almışım sen ne hakla işletim sistemi vasıtasıyla beni röntgenliyorsun? Ve ya ne hakla kafana göre benim sevdiğim özellikleri yeni sürümden kaldırıyorsun? Kimsin sen, kendini ne sanıyorsun? Microsoft ve Google şirketlerinin uyuşturucu satıcısından farklı olmadıkları kanaatindeyim belki bana katılmayan olacaktır aranızda. Sadece bu değil Netflix, Spotify, Apple Music, Steam vs. bu firmalardan *bir şeyler satın alıyorsunuz ancak; gün gelir bu hesaplarınız haklı ve ya haksız sebeplerle banlanırsa verdiğiniz paralar boşa gidiyor ve tüm erişiminizi kaybediyorsunuz. Olur mu böyle şey? Yanlış bir şey yapılmışsa şayet hesabının bazı özelliklerini kısıtlarsın olur biter. Adamın satın aldığı filmleri, oyunları onun elinden alma hakkını sana kim veriyor? "Efendim biz oyun satmıyoruz, oyuna erişim hakkı satıyoruz." gibi saçma sapan ali cengiz oyunları ile kendi sapkın politikanı meşrulaştırmaya çalışıyorsun, adalet mi bu? Adobe'da aynı artık ömür boyu lisans alamıyorsunuz bu yüzden çoğu sınıf arkadaşım gibi zorunlu olarak korsan kullanmaktayım. Ancak; artık Inkscape ve Krita gibi alternatifler deniyorum, bakalım nasıl sonuçlanacak. Dostlar bu konuda baya doluyum lütfen kusura bakmayın ama; şikayetimin temel sebebini az çok anlamış olduğunuzu varsaymaktayım.

Ubuntu ile ilgili çekincelerime gelecek olursak;

Ubuntu monolitik kernel kullandığından ötürü, yanlış bir şey olduğunda, virüs girdiğinde, program hata verdiğinde, kullanıcı bir hata yaptığında vs. tüm sistemin çökmesi ve verilerin bozulmasının sözkonusu olduğu söyleniyor. Bu konu hakkında bana bilgi vermenizi rica ediyorum.
Ubuntu, Windows'tan farklı olarak kullanıcısının 'god mode'a erişimini kısıtlamıyor ve tabiri caizse herşeyi değiştirebilmemize olanak veriyor ancak; ben sıradan bir kullanıcıyım ve bu beni korkutuyor. Nelere dikkat etmeliyim bilmek istiyorum.
Ben güvenliğe çok önem veren bir insanım. Kendimce üç tip güvenlik tanımım var ve bunlar benim için elzem.

VERİ GÜVENLİĞİ: Ben hiç bir şekilde izlenmek istemiyorum ve ya izlenme oranımı mümkün olduğunca azaltmak istiyorum. Yanlış *bir şeyler yapmıyor olmam izlenebileceğim anlamına gelmez. Kendimi banyo yaparken röntgenlenen bir kadın gibi hissediyorum inanım. Bana neler tavsiye edersiniz?
VİRÜS GÜVENLİĞİ: Bilgisayarımı bir kale gibi korumak istiyorum, windowsta comodo dns falan da kullanıyorum güvensiz yerlere yanlışlıkla erişemiyeyim diye, Ubuntu'da ne yapmalıyım? Ancak; bu önlemler EPIC, Steam ve GOG gibi platformların çalışmasını engellememelidir.
AHLAK GÜVENLİĞİ: Ben pornografik, erotik vs. içeriklerin hoş ve doğru olmadığı kanaatinde olan bir insanım. Bence bu insanları metalaştırmakta ve duygu dünyalarını görmemizi engellemekte olan bir sapkınlıktır. Buna katılmayabilirsiniz ama ben böyle düşünmekteyim. Ben karşıma hiçbir şekilde böyle içerikler çıksın istemiyorum. Hem google hem de duckduckgo'da safe search seçeneğini kullanıyorum başka alabileceğim önlemler var mıdır?
Ancak; hepimizin iğrenç ve korkunç olduğu konusunda hemfikir olacağı Deep Web'teki pedofili, necrofili gibi aklımızın alamayacağı, mide bulandırıcı, insanın tüylerini diken diken eden şeylerden hiç bahsetmiyorum bile. Ancak; linux ile * her şey yapılabildiğinden yanlışlıkla bilip bilmeden deep web'e girmekten korkuyorum. Acaba kendimi hem bu iğrenç içeriklere hem de deep web'e karşı nasıl koruyabilirim? Umarım bu sapıklar Allah'tan (ya da hangi varlığa inanıyorsanız) belalarını bulurlar tek temennim bu.

Bundan ayrı olarak ubuntuda arayüzümü tamamı ile özelleştirmek istiyorum, ne yapmalı nereden başlamalıyım bana kılavuzluk edebilir misiniz?
Bir de benim şöyle bir sıkıntım var. Biliyorsunuz dünyada bir çok takvim biçimi vardır. Hicri, Miladi, Rumi, İbrani takvimi gibi çeşitler vardır. Bildiğiniz gibi miladi takvim dünyada önemli bir konumda olduğundan bilgisayarlarımızın bir köşesinde miladi takvim ve saat yan yana durur ancak ben hep bunun yanına bir tane daha takvim eklemek istedim. Örneğin; dindar bir müslüman hem hicri hem miladi takvimi bilmek isteyebilir. Miladi takvim bilimsel, hicri takvim ise dini takvimdir bence. Bunları yanyana görse güzel olmaz mı? Ubuntu'da bunu yapmanın bir yolu var mı merak ediyorum çünkü; Windows'ta bulamadım. Buna ek olarak benim kendi geliştirdiğim (aslında geliştirmek denemez şu takvimi çok çok azıcık modifiye ettim diyelim.) takvimi oluşturmak ve kullanmak istiyorum. Bana matematiksel olarak daha doğru geliyor. Bu takvimi oluşturup, miladi takvimin yanına iliştirmemin bir imkanı var mı öğrenmek istiyorum.
Son olarak klavyede düzgün yazım için önerebileceğiniz bir alıştırma programı felan var mı çünkü belki farketmişsinizdir biraz bozuk yazmaktayım, on parmağımı etkili bir biçimde kullanamamaktayım. Bir de yıllar içinde bazı kötü alışkanlıklardan dolayı ellerimi artrit yaptım (teşhis konmadı ama ben öyle olduğuna inanmaktayım) bu yüzden benim için çok elzem.

Bir de Ubuntu mu Pop_OS! mi?

Çok uzun oldu biliyorum ancak; bana yardımcı olmanızı rica ediyorum.

serkan38

Merhaba.
Linux(ubuntu) konusunda uzman biri değilim. Sadece kendi görüş ve fikirlerimi anlatayım.
1-Hiç bir sistem %100 güvenli değildir. Ancak su götürmez bir gerçek var`ki linux ta win sistemlerin`den daha güvende olacağınız aşikar. Güvenlik duvarını açıp ayarları kendi kullanım şeklinize göre ayarlarsanız dahada güvende olursunuz. Bahsettiğiniz uygulamalarda sorun çıkarsa buradan izin verebilirsiniz.
2-Arayüzü kendi istediğiniz biçimde özelleştirebilirsiniz bunun bir sınırı yok. vereceğim adresi inceleyin
https://www.gnome-look.org/browse/cat/124/order/latest  https://kde.org/plasma-desktop/
3-Uygulama mağazası dışından, adresi belli olmayan yerlerden kurulum yapmadığınız sürece virüs bulaşması çok düşük bir ihtimal. Sistem dosyalarını silmediğiniz taktirde çökme sorunu yaşamazsınız.Yaşasanız dahi bu sizin verilerinizi etkilemez ve bir satır kod girerek yeniden sistemi çalışır hale getirebilirsiniz. Ayrıca win tarafında olduğu gibi ubuntu tarafında`da yedekleme ve kurtarma aracı mevcut.
4-Yönetici haklarına erişmeniz için şifrenizi girmeniz istenir yoksa normal kullanıcı olarak oturum açılır.Bu sistem değişikliklerinde`de böyledir.
5-Veri ve Virüs kısımları üst tarafta yazdığım gibi Ahlak kısmı ise tarayıcınıza reklam ve izleme engelleme yapabilirsiniz.
6-Tabiki mevcut takvim yanına ekleyebilirsiniz bakınız https://extensions.gnome.org/extension/1083/hijri-calendar/ Hatta geliştirme işinden anlıyorsanız kendiz yapabilirsiniz.
7- 10 parmak klavye uygulaması var ama adını şuan hatırlayamadım.
8-Ubuntu`mu Pop_Os`mu buna cevap veremem Tamamen kişisel zevkinize kalmış. ben linux mint kullanıyorum

gecegezen

Çok uzun yazmışsınız insanın gözünü korkutuyor, Sorularınız büyük çoğunluğuna @serkan38 cevap vermiş bende aşağıdaki kısma bildiğim kadarı ile cevap vereyim.
-----------
Ubuntu ile ilgili çekincelerime gelecek olursak;
Ubuntu monolitik kernel kullandığından ötürü, yanlış bir şey olduğunda, virüs girdiğinde, program hata verdiğinde, kullanıcı bir hata yaptığında vs. tüm sistemin çökmesi ve verilerin bozulmasının sözkonusu olduğu söyleniyor. Bu konu hakkında bana bilgi vermenizi rica ediyorum.
Ubuntu, Windows'tan farklı olarak kullanıcısının 'god mode'a erişimini kısıtlamıyor ve tabiri caizse herşeyi değiştirebilmemize olanak veriyor ancak; ben sıradan bir kullanıcıyım ve bu beni korkutuyor. Nelere dikkat etmeliyim bilmek istiyorum.-----------------
Bunlar çok teknik konular bu forumda buna tam doğru cevap verebilecek birisi çıkacağını düşünmüyorum. Ama şöyle kıyaşlayayım Windows'ta aynı türe ait bir çekirdek kullanıyor monolitik yani evet bir hata tüm sistemin çökmesine yol açabiliyor windows'taki mavi ekranlar, Linux'te ise genelde kernel panic uyarısı oluyor. Ama bunun karşılığında daha performanslı bir sistem kullanılmış oluyor ki monolitk olmayan bir tek huawie'nın geliştirdi son işletim sistemini duymuştum sadece ki oda daha hazır değil.
god mod aslında windows'ta daha rahat ulaşıyorsunuz bence sonucta bir uygulama kurarken ekran kararıp şuna izin veriyormusunuz diye soruyor sadece ne bir sifre istiyor sizden nede baska bir doğrulama bir çok linux dağıtımında sudo parametresini kullanılken dikkatlı olmanız yeterli dikkatten kastım ise girdiniz komutu biraz inceleyince zaten komutun ne yapığını hakkında biraz fikriniz olur.

Birde bunları konuşulacak yer burası değil ama izniniz ile aşağıdaki düşünceze karşılık,
--------------------------------
Sadece bu değil Netflix, Spotify, Apple Music, Steam vs. bu firmalardan *bir şeyler satın alıyorsunuz ancak; gün gelir bu hesaplarınız haklı ve ya haksız sebeplerle banlanırsa verdiğiniz paralar boşa gidiyor ve tüm erişiminizi kaybediyorsunuz. Olur mu böyle şey? Yanlış bir şey yapılmışsa şayet hesabının bazı özelliklerini kısıtlarsın olur biter. Adamın satın aldığı filmleri, oyunları onun elinden alma hakkını sana kim veriyor? "Efendim biz oyun satmıyoruz, oyuna erişim hakkı satıyoruz." gibi saçma sapan ali cengiz oyunları ile kendi sapkın politikanı meşrulaştırmaya çalışıyorsun, adalet mi bu? Adobe'da aynı artık ömür boyu lisans alamıyorsunuz bu yüzden çoğu sınıf arkadaşım gibi zorunlu olarak korsan kullanmaktayım------------------------------Öncelikle sizi iyi anlıyorum ve amaçım sizi rencide etmek değil ama bu durum aslında yıllardır farklı sektörlerde yapılan bir şeydi. Bir ürünü siz geliştiriyorsanız veya onun nasıl kullanıcağına geliştirenler veya sahipleri hep karışır bir çok toplumda da bu tamamen doğal karşılanıyor. Mesela ben üniversite'de ev araken ev sahiplerim bana kırasını verip kullanma hakkını aldığımı düşündüğüm yer için şartlar koştular evde kaç kişi kalacaksınız kızlar gelip gidemez ve eve çok geç gelmeyin veya hiç bir dükkan kiralamaya kalktınız mı bilmiyorum ama benzer durumlar orada da var ki insanlar buna karşı çıkmıyor.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw