[Çözüldü] İki Ayrı Disk İki Ayrı İşletim Sistemi ve Hatalar

Başlatan MrRobot, 05 Şubat 2021 - 18:20:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MrRobot

Öncelikle herkese selamlar. Konuyu yanlış bir kategoriye açtıysam affola.

Mevcut işletim sistemim: Windows 10

Bilgisayarımda 2 adet doplama birimi mevcut;

• NVMe LENSN20256GMSP34 (SSD - 256GB)
  • WDC WD10SPCX-24HWST1 (HDD - 1 TB)
Bunlardan SSD olanda mevcut olarak Windows kurulu. Bense HDD'ye Ubuntu kurmak istiyordum. Bu sayede SSD'nin 256GB boşluğundan feragat etmiş olmayacaktım.
Ama aynı zamanda Ubuntu'ya 1 TB alan ayırmak da saçma geliyordu. Ben de 1 TB'nin 700 GB'ını dosyalarımı depolamak için kalan 300 GB'ını da Ubuntu kurmak için kullanmak istedim.

Önce "Paragon Partition Manager™ 17 CE" yazılımı üzerinden HDD'yi tamamen sildim ve 2 ayrı alan oluşturdum, 700 ve 300 GB olmak üzere. Ardından USB belleğimi hazırladıktan sonra
sistemi kapattım ve BIOS modunu açtım. Boot Mode'u "Legacy Support" moduna aldım ve ayarları kaydedip çıkış yaptım. Sonrasında USB üzerinden Ubuntu'yu boot edip kurulum sayfasına geldim.
Burada ayarlamaları yaparken Ubuntu Intel RST Premium'u desteklemediği ile ilgili bir bilgi verdi. Bunun sonuncda BIOS ayarlarına gidip SATA Controller Mode'u "AHCI" olarak ayarladım. Ama bu sefer de
Windows başlarken 2 kez reset atıp mavi ekrana geldi. Halbuki kayıt defretinden ayarları düzeltmiştim. Fakat bir türlü "AHCI" modu aktif edemedim. Sonuç olarak kurulumda başarısız oldum.

Şimdi sorularım şu şekilde (Biraz uzun tuttuğum için kusuruma bakmayın lütfen):

• Yukarıda anlattığım duruma göre içinde işletim sistemi kurulu olmayan HDD'imi bölümleyerek Ubuntu kurma imkanım var mı?
  • SATA Controller Mode'u "AHCI" moda geçirmeden "Intel RST Premium" ayarında yükleme yapmam mümkün mü?
  • Boot Mode'u "Legacy Support" olarak seçmem gerekiyor mu illa, yoksa UEFI modda da kurulum yapabilir miyim?

Not olarak, bu işin terminolojisine hakim olmadığım için yapmam gereken işlemleri tam olarak açıklarsanız çok mutlu olurum.
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

EDIT:
Tekrardan selamlar!

Sorunumu çözmeyi başardım. Maalesef SATA Controller Mode'u değiştirmeden sorunu çözemedim o yüzden biraz daha araştırma yaptım.
Kayıt defteri üzerinden yaptığım düzenlemede maalesef AHCI modu çalıştıramamıştım lakin Windows'u CMD üzerinden Güvenli Moda alıp yeniden başlatmam akabinde de BIOS üzerinden AHCI moda geçirmem ile
sorunum çözüme kavuştu! Ayrıca HDD'nin belirli bir bölümünü kullanıp, bu bölme Ubuntu kurabileceğimi de fark etmiş oldum. 2 ayrı bölüme ayırdığım HDD'imin 2. bölümü kurulum esnasında HDD "/dev/sda2" olarak isimlendirilmişti. Diğer 700 GB lık bölüm ise "/dev/sda1" olarak isimlendirilmiş. Ayrıca GRUB önyükleyicisinin de "/dev/sda2" üzerine kurulmasını sağladım.

Bilgisayarım ilk açılırken GRUB ekranında Windows Boot Loader'ını da gördü hatta ssd üzerinde olduğunu da ayrıca (/dev/nvme..../ üzerinde kurulu) şeklinde bir ibare ile de bildiriyordu.

Hepinize iyi forumlar diliyorum  :)