Linux uyumluluğu hk.

Başlatan ernuynk, 30 Haziran 2020 - 22:06:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ernuynk

Merhabalar,

Uzun yıllardır kullandığım laptop'u değiştirmeye karar verdim.
Şuan için yöneldiğim iki model ve özellikleri (linux dağıtımlarını ilgilendireceğini düşündüğüm) aşağıdaki gibi;

MSI Prestige 15
cpu: Intel® Core™ i7-10710U
gpu: GTX 1650 With Max-Q Design, 4GB GDDR5
802.11 ax Wi-Fi 6 + Bluetooth v5.1

Monster Tulpar T5 V21.1.2
cpu: Intel® Core™ i7-10875H
gpu: RTX2060 With Max-Q Design, 6GB GDDR6
Wi-Fi 6 AX201, 2x2 AX + Bluetooth 5.1 M.2 2230 (2,4 Gbps)

(Bir de bu iki modelin haricinde özellikle Ryzen 7 3700u'nun uyumluluğunu merak ediyorum)

Donanım, performans olarak denk bilgisayarlar olmadığının farkındayım. Fakat çeşitli sebeplerden dolayı elemelerim sonucunda bu iki bilgisayar arasında kaldım.
Fakat bazı işlerden dolayı ubuntu/linux kullanmak zorunda kalacağım ve özellikle Monster hakkında uyumsuzluk konuları bir hayli fazla. Açıkçası bunun mantığını da anlayamadım. Bileşenler belli uyumsuzlukta monster'ın ne gibi bir etkisi olabiliyor? aynı konfigürasyonlar X markasında olsa uyumsuzluk olmaz mı?

Genel olarak bu işlemciler için uyumluluk problemi yaşar mıyım? Tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse memnun olurum.

gecegezen

Daha bilgili arkadaşlar ekleme yapacaktır ama benim bilgilerim ve kısıtlı tecrübelerim ile anaparcalar pek sorun olmuyor işlemci falan gibi ama klavye ısıklandırması gibi şeyler genelde firmaya özel oluyor ve bir programla kontrol edildiğinde linux için sürücü kimşe yazmıyor bu sebeble düzgün çalışmıyor. Onun dışında anakartların'da benzer sürücü sıkıntıları çıkabiliyor mesela benim msi marka çok eski bir laptobunda rtl8723ae wifi kartı sorun çıkardı diğer laptoplarda ise sorunsuz çalışıyordu sürücüyü yazan kişi ile konuştuğumda msi anakartlar ilgili bir özel bir şey olduğunu söyledi ve sürücüye bir parametre ekledi şimdi çalışıyor ama her seferinde o parametreyi ayarlamam gerekiyor. mesela forumda monster bir laptopbu linux desteğinin çok iyi olduğu söylenmişti ama montartedan gelmiyordu o destek :)
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw