Neden Linux?

Başlatan xkrumanl, 07 Haziran 2020 - 19:52:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

xkrumanl

Neden Linux kullanmalıyız herkes kendince nedenini paylaşabilir mi?

sinan54

Burada paylaşılan bilgiler Google aramada çıkan sonuçlardan farklı olmaz sanırım.

extremebrutal

Ben şahsen bilgisayar ve internet ile olan ihtiyaçlarımı -hiç bir ücret ödemeden- karşılayabildiğim için kullanıyorum. :)

meda

Güvenlik, kararlılık, sistem üzerinde daha hakimiyet, özelleştirilebilirlik, sade ve kolaylık....

1. Sistem ve yazılımlar genelde açık kaynak kod oluşu  virüs tehlikesini en aza indiriyor bununla beraber kullanımı fazla olmayan siteme virüs yazımı çok nadir olacaktır.

2. Kararlılık konusu herkesin bilgisayarında maalesef  aynı olmuyor sebebi gayet açık donanım üreticilerinin yeteri kadar destek vermemesi. Az kullanılan sistem için bu durum gayet normal.

3. Kullanımı en basit Linux dağıtımını kullansanız bile bir parça sistem mantığını öğretir.

4. Arka planda ne işe yaramadığını bilmediğim donanım sömürücü onlarca servisin çalışmasını her türlü kayıp olarak görüyorum.  Donanımı yoruyor örneğin gerekli gereksiz işlemciyi kullanıp zırt pırt sistemin fan açmasına sebep oluyor. Benzer durum depolama birimi içinde geçerli dağınık dosya sisteminden kaynaklı "defrag" zorunda bırakır. Zamanla şişip yavaşlaması sonucunda "format" atmak zorunda kalırsınız. Sürücü ve yazılım güncellemeleri....  Son birkaç senedir yeni sistemle pek çok açıdan performans kaybına sebep olan pek çok şeyi otomatikleştirip sistem kendisi hallediyor hatta sürücüleri sistem kendisi yüklüyor. Bu da satır başındaki "Arka...." cümlemi hatırlatır.

5. Donanım eskidikçe yenisini almak zorunda bırakması. Daha fazla kaynak isteyerek güncel yazılım güncel donanımı zorunlu kılar. Linux ortamında daha az sistem kaynağı tüketen masaüstü ortamları tercih ederek de donanımı bitirene kadar kullanabiliyorsunuz. Ekosistem içinde alternatifi yok ancak Lİnux ortamında bu seçenekler mevcut.

5. Özelleştirme neticesinde alışkanlıklarıma adapte edebileceğim arayüzlere sahip. Sade ve oldukça kolay masaüstü ortamları mevcut. Çok kullanılan sistemde tanıltılmasının üzerinden birkaç sene geçti iki tane ayar merkezi var ve altı ayda bir de büyük güncelleme alan sistemde değişiklikler yapılıyor değişen menüyü vs aramak zorunda bırakıyor. Onca maddi manevi desteğe rağmen tam oturtulamadı. Nedeni gayet basit altyapısı devingenliğe yeniliğe onlarca donanıma destek vermeye vs müsait değil.

6. Bonus olaraksa sürücü, yazılım boyutları arasında da boyut olarak farklar olması Lİnux ortamında ortak kullanılan kütüphane paketler olur ve sisteme tekrardan yüklenmez. 
.....

Yukarıdaki maddeler karşılaştırma gibi gelse de son kullanıcıya hitaben bilgisayarımızda kullanabileceğimiz işletim sistemi çok sınırlı oluşu buna sebep oluyor.

Linux tarafında da sevmediğim yönlerinden kimi paket bağımlılıkları çok fazla oluyor mesela Kmail. Akonadi, Contact... vs uygulamalardan bahsediyorum.
Yazılım ve sistem arayüz tasarımları demode kalmış olabiliyor.
Yerelleştirme konusunda zayıf kalıyor.
....

Yukarıdaki örnekler arttırılabilir ama belli başlı esas olarak gördüklerimi yazmaya çalıştım.

-Linux ortamında en fazla özelleştirme ve ayara sahip ortam KDE bile Windows'dan daha basit geliyor.

Dizüstü bilgisayar kullanıcısı olarak Apple MacBook'larında tamamen Type-C kullanmasının yanı sıra gelirime göre pahalı olduğunu düşünüyorum aksi durumda donanım - yazılımı uyumu iyi olan 3. parti yazılımların bile arayüz tasarımlarına daha fazla özen gösterdiği sistem tercihim MacOS olurdu. Lütfen birisi çıkıp Hacintosh demesin lütfen özellikle dizüstü bilgisayarlarda çok sorunlu oluyor. Tercih sebebi olan konfor ve sorunsuzluk geri planda kalıyor.

BSD 'ye zaman zaman bakıyorum Bumblebee yüzünden dizüstü bilgisayarıma kuramıyorum yoksa arayüz yazılımlar Linux ile benzer sistem hakkında altı ay bir sene kullanıp kararlılığı hakkında fikir sahibi olma niyetim var.     :)

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

OnLive

Alıntı yapılan: xkrumanl - 07 Haziran 2020 - 19:52:39
Neden Linux kullanmalıyız herkes kendince nedenini paylaşabilir mi?

Özgürlük için.
"People said I should accept the world. Bullshit! I don't accept the world." ― rms