Elementary OS ve HDD Sorunları

Başlatan recklessdaddy, 23 Mayıs 2020 - 01:58:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

recklessdaddy

Hepinize merhaba,

Öncelikle Linux'ta ve Ubuntu-TR forumunda oldukça yeniyim. Karşılaştığım sorunları aktarabildiğim kadarıyla anlatarak, sizlere biraz dert yanmak ve fikir almak istiyorum.

Elimde 2009 yılından kalma emachines e725 marka modelli bir notebook bulunuyor. Öncelikle bilgisayarın özelliklerinden bahsedeyim;

2 GB RAM
İşlemci: Intel Pentium Dual Core T4200 2.0 GHz
Ekran Kartı: Mobile Intel 4 Series Express Chipset Family (Intel GMA4500)
320 GB Toshiba HDD


Biraz hayalperest bir birey olduğum için sanırım, bu notebook'a elementary OS yükleyerek biraz olsun premium hissi elde edip kendimi kandırmak istedim. Özellikle bu bilgisayarın kasasının plastik kalitesini günümüz hiçbir bilgisayarda bulamadım. Bu arada hiç macOS kullanmadım fakat kullananlara açıkçası biraz imrenerek baktığım için bu dağıtımı seçtim. Elimde tüm uygulamalar ve oyunlar için oldukça yeterli bir notebook daha var. Fakat eskimiş ve vadesi dolmuş eşyaları yeniden yaşatmak bana çok büyük mutluluk ve gurur veriyor.
İçinde Windows 7 Home Premium yüklü olan bu bilgisayarı Linux vasıtasıyla canlandırarak günlük hayatta premium hissiyatı ile kullanma fikri beni çok cezbetti. Bu sebeple bir heyecanla direkt elementary OS'u resmi sitesinden indirerek iso yazdırma aşamalarına başladım. Bu yaptığım ilk hataydı, çünkü bundan önce Linux hakkında yapmış olduğum araştırmalar çok yeterli değildi ve checksum adı verilen olayı yapmadım. Ardından rufus programıyla boot usb yaratmaya çalışırken gereken syslinux 6.03 dosyalarının elimdeki rufus programında olmadığı konusunda bir hata aldım ve bu hatayı bu dosyaları manuel olarak indirerek geçtim. Daha sonra elementary OS'u standart bir Windows ürünü kurar gibi boot edip kurmaya başladım. Yüklemeye başladıktan 10 dakika sonra elementary OS yükleyicisinin çökmesiyle yine bir araştırma döngüsüne girdim ve İngilizce kurulum yaparsam çökme problemi ile karşılaşmayacağımı öğrendim. Yükleme baya yavaş da olsa tamamlandı ve hevesle bilgisayarın karşısına geçtim. Sisteme adeta aşık oldum, fakat bir terslik vardı. Intel Atom işlemcisine sahip bilgisayarları bile hayata döndürdüğünü öğrendiğim elementary OS, benim emektar bilgisayarımda aşırı yavaş çalışıyordu ve HDD'den çatur çutur sesler gelmeye başladı. Windows 7'de iken bu kadar yavaş çalışmayan bilgisayar adeta kağnıya döndü. Yani açılan bir programın açılmasını bırakın, çarpı işaretine basıldığında bile kapanması 5 saniye kadar sürüyordu. Bilgisayarın çok geç açılması zaten ayrı bir konu. İlk olarak bu sıkıntıların 64 bit ile alakalı olabileceğini düşündüm. Resmi olarak 32 bit sürümü bulunmadığı için mecbur 64 bit yüklemiştim. Fakat gnome disk uygulaması ile diske baktığımda "Disk OK" demesinin yanında 2047 bad sector buldu. Bunun yanında benchmark'ı tamamlayamadı bile, %50'de hata verdi. Bir de HDD üzerinde durduğum zaman farkettim, bilgisayar bazen yeterli olmasa da hızlanıyor ardından HDD sesleri ile birlikte ani olarak yavaşlamaya devam ediyor. Ancak pencere geçişleri de kesik kesik geçiyor ve ekran kartında da bir sıkıntı var gibi. Fakat linux'ta driverlar ile alakalı gerçekten pek bir bilgim yok. Bilgisayarın ekran kartını görüp görmediğini anlamak için "About" bölümünü bile zor buldum. (Bu arada iyi bir Windows kullanıcısı olduğumu düşünüyorum.)

Siz değerli Linux ailesine sorularım,

-elementary OS yüklemek doğru bir karar mıydı? (Açıkçası benim birinci önceliğim estetik ama hız olmadan estetik bir işe yaramıyor tabi)
-Hızlanması gereken bilgisayarın bu kadar yavaşlamasının sebebi sizce HDD midir yoksa 64 bit olarak yüklenen sistemin bu bilgisayara ağır gelmesi mi?
-Sıkıntı HDD'de ise mevcut HDD'deki problemleri çözebilir miyim? Ya da son çare SSD takviyesiyle seri bir kullanım sağlayabilir miyim? Bunun haricinde ne gereklidir Ram vs.? (Temel amaç eldekini değerlendirmek)

Startup finished in 8.165s (kernel)   1min 9.669s (userspace) = 1min 17.834s
graphical.target reached after 37.098s in userspace


Terminalden istediğiniz çıktıları sunabilirim,

Teşekkürler, saygılar.

aderinkaya

Merhaba öncelikle linux dünyasına hoşgeldiniz.

ilk olarak https://elementary.io/mr/docs/installation#choose-operating-system bu konuyu okuyup buna göre usb belleğini oluşturmanızı tavsiye ederim. Öncesinde ise indirdiğiniz isonun sağlam olduğunu sha değerlerini kontrol ediniz. HDD den gelen garip sesler kafa atmaya başlamasına yakın çıkan sesler gibi duruyor ömrünü tamamlıyorda olabilir bilginiz olsun bunun için low level format bir nebze toparlayabilirde fişine çekebilirde. Bu bahsettiğimiz işlemlerden sonra kurulumu tamamlayınız yine aynı sorunlar devam ederse hdd niz ölüyor olabilir yada bir uyumsuzluk olmuş olabilir. linuxda sürücü problemi olmaz kolay kolay fakat bazı sistemlere bazı dağıtımlar uyum sağlamıyor. Farklı bir dağıtım deneyebilir yada tekrar windowsa dönüp disk sağlığını kontrol edebilirsiniz. Eğer sorun diskte değilse ssd almanız elementary ile olan sorunu ortadan kaldırmayacaktır. Ayrıca bios uefi desteğine görede hdd dosyalama sitemini mbr yada gpt olarak ayarlamanızda fayda var.

erenseymen

32bit Debian minimal iso indirip, sadece gerekli olan paketler ile kurulum yapmayı deneyebilirsiniz. Arayüz olarak Xfce tavsiye ederim.

https://www.debian.org/CD/netinst/

recklessdaddy

#3
[mention=653159]@aderinkaya[/mention]

Yanitiniz için çok tesekkur ederim. Yarin ilk olarak elimde bulunan low level format dvd'si ile format atip bad sectorlerin durumuna bir daha bakacagim. Bu arada dedigim sesler normal bir HDD calisma sesi degil. HDD adeta alin beni buradan diyor. Sanirim sistem HDD'nin icindeki bozuk bolumlere geldigi zaman yapiyor bunu. Bu sesle birlikte zaten bilgisayarda acayip bir yavaslama oluyor. Sikintili olan taraf su, bazen ses kesilince bilgisayarda bir hizlanma oluyor fakat inanin hic yeterli degil. Yani HDD'de sorun olmadiginda o sekilde calisacaksa da Windows'u elementary'ye tercih ederim sanirim cunku hizli hali bile gercekten cekilmez derecede yavas.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Mayıs 2020 - 04:21:42

Alıntı yapılan: erenseymen - 23 Mayıs 2020 - 04:05:32
32bit Debian minimal iso indirip, sadece gerekli olan paketler ile kurulum yapmayı deneyebilirsiniz. Arayüz olarak Xfce tavsiye ederim.

https://www.debian.org/CD/netinst/

Yanitiniz icin tesekkur ederim. Acikcasi ben biraz da estetik acidan beni cok etkiledigi icin elementary OS'u secmistim. Bir kac denemeden sonra hala verim alamazsam dediginiz sekilde dusuk sisteme sahip bilgisayarlar icin daha fazla onerilen isletim sistemlerini tercih edecegim.

haiko

#4
     Ekran kartı çipiniz dahili bir belleğe sahip değil. Bu da dinamik olarak sistem belleğinden 384Mb çalmasına sebep oluyor. Yine de siz yeni sistem kurulumlarınızda ram belleğinizi 2 Gb değil de; 1.6 Gb olarak hesaba katmalısınız. Gönlümden geçen; harddiskinize usb flash xp isosu ile low-level tertemiz bir format çekip; işletim sistemi olarak Lubuntu kurmanızdan yana. Hani biraz da abartayım derseniz Xubuntu da zorlayabilirsiniz. Fakat daha üzeri hüsran ile sonuçlanır. 

    Aklıma gelmişken şunu da hatırlatayım hazır beyin fırtınası estirmişken; bios ayarlarınıza girip onboard graphich card accelerator gibi bir kısım ayar sekmesi bulabilirseniz, oradan 512Mb ram paylaşım öz tanımını 128Mb olarak değiştirip save-exit-setup deyip çıkın; ve azami 128Mb destekleyen işletim sistemi dağıtımları üzerinde yoğunlaşın demekten kendimi alamadım.

    Şunu da unutmamalısınız ki; belki de harddiskinizde bile bad sektör hatası olmayabilir. Çünkü bu sorunsal bana harddisk değil de, sanki bana biraz ram bellek sorunsalı gibi geldi. Farzedelim; harddiskinizde fiziksel olarak böyle bir bad sektör hatası gerçekten de var; inanın bana sadece üzerindeki harddiski ssd ile değiştirdiğiniz vakit, inanılmaz sonuçlar elde edeceksiniz.

Koşuyorum dikenlerin üstünde...

meda

SDD ve RAM takviyesiyle bir nebze kullanılabilir. En azından gündelik işler için yeterli olur.

Dağıtım konusunda  amd64 yani X64 temelli olsun ama en hafifi https://www.bunsenlabs.org/index.html#pid=16  https://www.bunsenlabs.org/installation.html  tavsiye ederim. 32 Bit sürümler her sistemden kaldırılıyor zaman içerisinde kullanılan ve kullanılacak paket yazılımlarda desteği kesecek.

HDD hatasını Low Level Format ile kısmen çözüm sağlanır ancak bilgi yazımı sonrası verilerin kaybolma HDD bozulma riski daha da fazla olacağından kullanmanızı tavsiye etmem.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

haiko

Alıntı yapılan: meda - 23 Mayıs 2020 - 13:11:24
SDD ve RAM takviyesiyle bir nebze kullanılabilir. En azından gündelik işler için yeterli olur.

Dağıtım konusunda  amd64 yani X64 temelli olsun ama en hafifi https://www.bunsenlabs.org/index.html#pid=16  https://www.bunsenlabs.org/installation.html  tavsiye ederim. 32 Bit sürümler her sistemden kaldırılıyor zaman içerisinde kullanılan ve kullanılacak paket yazılımlarda desteği kesecek.

HDD hatasını Low Level Format ile kısmen çözüm sağlanır ancak bilgi yazımı sonrası verilerin kaybolma HDD bozulma riski daha da fazla olacağından kullanmanızı tavsiye etmem.

Link ilgimi çekti; Helyum indiriyorum; deniycem :)
Koşuyorum dikenlerin üstünde...

erenseymen

32-bit işletim sisteminde, programların ram tüketimi daha az oluyor. Sizin sisteme 32bit OS yüklenmesi gerekli diye düşünüyorum. Ubuntu yeni versiyonlarında 32bit desteğini kaldırdı. Debian 32bit desteğine devam ediyor. Bu yüzden Debian veya Debian tabanlı bir dağıtım tercih edebilirsiniz.

recklessdaddy

[mention=653166]@meda[/mention] [mention=653171]@erenseymen[/mention] [mention=653167]@haiko[/mention]

Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Şimdi helium'u 32 bit olarak indirdim, onun yanında bir de lubuntu indiriyorum fakat 64 bit mi yoksa 32 bit mi kullanmam gerektiğinden hala emin değilim. Evet 32 bit daha az RAM harcayacak gibi fakat lubuntu sitesinde dahi 2007 öncesi bilgisayara sahip değilseniz 64 bit kullanmayı tavsiye ediyor. Bu konuda oldukça kararsızım açıkçası. Şimdilik 64 bit indiriyorum. İlk olarak low level format atacağım mecburen ve ardından indirdiklerimi deneyeceğim. Şu an bu yazıyı elementary OS kullanarak yazıyorum fakat bu macera sanırım yeni başlamışken son bulacak. Ayrıca yorumları okudum ve daha yaygın olduğu için sanırım helium'a göre lubuntu'ya biraz daha yakınım.

Aaron

Alıntı yapılan: recklessdaddy - 23 Mayıs 2020 - 01:58:27
-elementary OS yüklemek doğru bir karar mıydı? (Açıkçası benim birinci önceliğim estetik ama hız olmadan estetik bir işe yaramıyor tabi)

Hatri sayilir bir sure elementary OS kullandigim icin buna cevap verebilecegimi dusunuyorum. Oncelikle yaklasik bir hafta once tekrardan Ubuntu'ya gectigimi soyleyebilirim. Bunun sebeplerinden bir tanesi kablosuz aga baglanmak icin kullandigim adaptorun yapilan son guncellemeler sonrasinda calismiyor olmasiydi. Hatta bu konu ile alakali bir konu da acmistim ve hala acik.

Oncelikle estetik kaygilarinizi anliyorum ve bu sebeple daha once elementary OS secmis olmanizi dogru buluyorum. Fakat eOS makyaj ve arayuz konularinda ne kadar hizliysa kusurlarin ve arizalarin giderilmesi konusunda da bir o kadar yavas. Elbette burada Ubuntu'nun arkasindaki finansal guc ile eOS'un ardindaki sirketi kiyaslamiyorum. Soyle ifade edebilirim ki benim beklentim eOS icin kitlesel fon yoluyla toplanan paranin sadece makyaja ve makyaj ile birlikte gelen ihtiyaclara ayrilmis olmasi eOS'un 20.04'e guncellenmesini bir hayli geciktiriyor. Bu sebeple kararlilik beklentisi zaman asimina ugruyor. Bunu soylerken neyi kastediyorum? Soyle bir arastirma yaptiginizda seleflerinin neredeyse hepsinin 20.04'e yukselmis oldugunu goreceksiniz. Evet farkindayim 18.04 de ne kadar uzun soluklu destege sahip olsa da ben bir son kullanici olarak yukarida bahsettigim sorunun cozulecegini umut ederek 20.04 LTS surumunun hemen teslim edilmesini isterim.

Aslinda size ozetle sunu soylemek istiyorum. eOS hiz olarak estetik olarak cok cok iyi ama surum yonetimi ve seffafligi cok cok zayif. Uzun zamandan beri Slack kanallarinda takilip birkac projeye katki yapmis olsam da maalesef bunu soylemekten cekinmiyorum. Mesela eOS'un 20.04'e ne zaman yukseltilecegi hala belli degil, ortada bir zaman cizelgesi ya da surum tarihi yok. Eger Slack kanalinda "Odin ne zaman yayinlanacak?" diye sorarsaniz alacaginiz cevap "Yayinlandigi zaman" olacak.

Bu sebepler nedeniyle tekrar Ubuntu'ya dondum ve kararliligin tadigini cikariyorum. Hosuma gitmeyen yerler varsa da onu da makyaj vasitasi ile gideriyorum. Ozellikle diyebilirim ki bir yazilim muhendisi olarak arayuz zaman zaman pek umrumda olmuyor. Benim bir Linux dagitimindan ya da bir isletim sisteminden oncelikli beklentim gelistirme ortaminin ve bilesenlerinin kararli calismasidir.

Umarim anlatabilmisimdir.

erenseymen

Ayrıca sisteminiz, biraz ram dolduktan sonra Swap kullanmaya başlayacaktır. Swap kullanırken sistem çok yavaşlıyor. Swappiness değerini 0 yapsanız bile, RAM'in tamamını kullanmadan swap yapmaya başlıyor. Bu da tüm RAM'den verim alamamanıza sebep oluyor.

Ben swap'ı tamamen kaldırma taraftarıyım. Veyahut ilk kurulumda direkt swap'sız kurabilirsiniz. Swap olmamasının dezavantajı, RAM'inizi doldurduğunuz takdirde, sistem direkt kapanacaktır, sorgusuz sualsiz :) Bu durumdan kaçınmak için earlyoom kurmanızı tavsiye ederim. earlyoom, RAM'iniz dolmaya yaklaştığında, en çok ram tüketen işlemi sonlandıracaktır. Bu işlem genellikle, çok ram tüketen bir Chrome/Firefox sekmesi olacaktır.

32-bit konusunda tekrar belirteyim. Mesela şurada adamın biri 32-bit ve 64-bit ubuntu'ları sanal makineye kurup, ilk açılış sonrası RAM kullanımlarını karşılaştırmış. 64-bit versiyon, 32-bit'e göre %25 daha fazla RAM kullanıyor. Bu oran sonradan açacağınız tüm programlar için de yaklaşık olarak geçerli olacaktır. Eğer sisteminize RAM eklemeyecekseniz, 32-bit Lubuntu tercih edin derim. Açıkçası ben LXDE/LXQt arayüzünün yetersiz olduğunu düşünüyorum. O yüzden Xubuntu 18.04 32-bit versiyonu da düşünebilirsiniz. Xubuntu 18.04 32-bit'in güncelleme desteği, 2021 Nisan'da bitiyor. (Lubuntu da aynı şekilde.) Açıkçası bu sebeple size Debian Xfce tavsiye etmiştim. Ama güncelleme desteğinin sonlanmasını umursamıyorsanız, 32-bit için Ubuntu tabanlı sistemleri de tercih edebilirsiniz pek tabi.

recklessdaddy

#11
[mention=653178]@Aaron[/mention]

elementary OS kullanmayi dusunen kullanicilar icin cok guzel bir yazi yazmissiniz, cok tesekkurler. Ben de elementary OS tercihimden vazgecmis bulunuyorum.

[mention=653179]@erenseymen[/mention]

Suan lubuntu 64 bit ile son bir 64 bit denemesi yapiyorum. Bundan da verim alamazsam 32 bit dunyasina geri donecegim artik sanirim.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Mayıs 2020 - 22:45:44

Lubuntu'yu kurmaya calisirken benim ekranim diger ekranlardan cok farkli bir sekilde kurulum yapmaya calisiyor. Yanlis bir iso mu indirdim sizce?


haiko

#12
Yanlış hatırlamıyorsam bir önceki aşamada "Diskin büyük bölümünün tümünü kullan automatic" gibi bir kısmı seçmeniz gerekiyordu. Siz bu kısma "Elle" seçimi ile gelmiş olmalısınız. Yani; "Diski sil ve Lubuntuyu kur" gibi bir çentik atmanız gerekiyor gibiydi.

Veya hemen hiç uğraşmadan şunu öğrenelim. USB ile mi format atıyorsunuz?


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Mayıs 2020 - 02:01:25

1-) İmaj dosyasını Rufus ile yazdırın
2-) Rufus "Disk Bölüm Düzeni" ni "GPT" olarak seçin. (Hedef Sistem UEFI (CSM yok) olarak kalacaktır)
3-) Dosya Sistemi FAT32 (Varsayılan) da kalmalı
4-) Yazdırma modu olarak "DD İmajı modunda yazdır"
deyin.

Yoksa kurulum esnasında hatalar almanız muhtemel...
Koşuyorum dikenlerin üstünde...

recklessdaddy

[mention=653183]@haiko[/mention]

Teşekkür ederim cevabınız için hocam.

Öncelikle Lubuntu 64 bit yükleme girişiminde bulundum. Bahsettiğim şey grafik formatı değil de yazı formatında kurulum yapmaya çalışmasıydı. Bu sebeple neyi kuruyorum o an ne yapıyorum ayırt edemiyordum, yani bios'a benzer bir ekranda kaybolmuş gibiydim. Sebebi ise desktop yerine alternate versiyon olarak iso indirmemdi sanırım. Bu sefer desktop olarak ve 32 bit olarak indirip kurdum. Gayet güzel pencere modunda yükleme işlemini adım adım yaptım. Şu anda lubuntu 32 bit gerçekten çok hızlı çalışıyor. Fakat estetik olarak hiç gözüme hoş gözükmedi. Sanırım hem yüksek performans hem de estetik özelliklerini bir arada barındıran bir işletim sistemi bulmamız zor gibi görünüyor. Estetik ön plana çıkınca sistem ister istemez hantallaşıyor. Lubuntu'yu daha göze hoş gelecek şekilde modifiye etme şansımız var mıdır? (MacOS görünümü tercihimdir.)

haiko

#14
[mention=653185]@recklessdaddy[/mention]

Ben de az önce buralardahttps://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33867.0 geziniyordum. Gerçekten baya güzel şeyler var.



Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Mayıs 2020 - 03:05:27

[mention=653185]@recklessdaddy[/mention]

Ben de az önce buralardahttps://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33867.0 geziniyordum. Gerçekten baya güzel şeyler var.

Bir de şunu söylemeden geçemeyeceğim;
İnternette sörf durumu nasıl; siz ondan haber verin. Cevabınız "Süper!" se; bence ölü artık dirilmiş demektir :))))
Temalara takılmayın derim :)
Koşuyorum dikenlerin üstünde...

recklessdaddy

[mention=653186]@haiko[/mention]

Gerçekten süper  ;D Ubuntu'ya alışık olmadığım için arkada 3 tane chromium penceresi açık kalmış, alttaki pencereleri de kaldırmıştım. Çalıştıklarını hissetmedim bile task manager'a bakınca fark ettim. Youtube'a giremeyen bilgisayar 720p videoları pencerede akıcı açmaya başladı. Ama tabi bu elementary OS'un görünüşü ve göz alıcılığı da damağımda kaldı. Sanki bilgisayarın monitörünü amoled yapmış gibiydim.  ;D

haiko

Alıntı yapılan: recklessdaddy - 24 Mayıs 2020 - 03:10:41
[mention=653186]@haiko[/mention]

Gerçekten süper  ;D Ubuntu'ya alışık olmadığım için arkada 3 tane chromium penceresi açık kalmış, alttaki pencereleri de kaldırmıştım. Çalıştıklarını hissetmedim bile task manager'a bakınca fark ettim. Youtube'a giremeyen bilgisayar 720p videoları pencerede akıcı açmaya başladı. Ama tabi bu elementary OS'un görünüşü ve göz alıcılığı da damağımda kaldı. Sanki bilgisayarın monitörünü amoled yapmış gibiydim.  ;D

Bu çok iyi haber :) Adınıza sevindim  :D
Koşuyorum dikenlerin üstünde...

erenseymen

#17
Xfce fanı olarak, yol yakınken bir de Xubuntu deneyin denemek istiyorum :)

LXDE özelleştirme anlatımı:
https://www.ubuntubuzz.com/2015/11/beginner-lxde-desktop-customization-guide.html

Şurada mesela Lubuntu'yu Mac'e benzetebilmiş.
https://www.reddit.com/r/unixporn/comments/6chtsr/lxde_mac/

Mac'teki gibi Dock kullanmak istiyorsanız, "Plank" yükleyebilirsiniz.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Mayıs 2020 - 17:09:54

Youtube videolarını mpv'de (video player) açarak daha iyi video performansı elde edebilirsiniz belki. Denemenizde fayda var.

Mpv yükleyin: sudo apt install mpv
mpv'yi açın.
mpv penceresine Youtube linkini sürükleyin.

recklessdaddy

#18
Alıntı yapılan: erenseymen - 24 Mayıs 2020 - 16:23:48
Xfce fanı olarak, yol yakınken bir de Xubuntu deneyin denemek istiyorum :)

LXDE özelleştirme anlatımı:
https://www.ubuntubuzz.com/2015/11/beginner-lxde-desktop-customization-guide.html

Şurada mesela Lubuntu'yu Mac'e benzetebilmiş.
https://www.reddit.com/r/unixporn/comments/6chtsr/lxde_mac/

Mac'teki gibi Dock kullanmak istiyorsanız, "Plank" yükleyebilirsiniz.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 24 Mayıs 2020 - 17:09:54

Youtube videolarını mpv'de (video player) açarak daha iyi video performansı elde edebilirsiniz belki. Denemenizde fayda var.

Mpv yükleyin: sudo apt install mpv
mpv'yi açın.
mpv penceresine Youtube linkini sürükleyin.

Hocam gercekten benim icin altin degerinde bir bilgi paylasmissiniz cok sagolun. Ilk olarak attiginiz linklerden elimdeki LXDE arayuzunu guzellestirmeye calisayim. Artik icime sinmezse bir de Xubuntu deneriz hosuma gitmeye basladi Linux dunyasi  ;D

Reddit'te bulunan unixporn subreddit'ini de gormemistim cok iyi tasarimlar var gercekten.

haiko

[mention=653215]@recklessdaddy[/mention] Mevcut haliyle menüden "Görünüm" kısmından da orjinal tema paketlerine bakabilirsiniz
Koşuyorum dikenlerin üstünde...

recklessdaddy

[mention=653204]@erenseymen[/mention] [mention=653217]@haiko[/mention]

Çok teşekkürler yanıtlar için gerçekten, her biri çok faydalı oldu. LXDE masaüstümü kişiselleştirirken karşılaştığım birkaç küçük sorun sebebiyle bir konu açtım. O konuya da bakabilir misiniz? Hem bana, hem google'dan arayan arkadaşlara faydası olsun.

Teşekkürler.