ubuntu 20.04 kurulumu sonrası bilgisayar kendiliğinden kapanıyor

Başlatan Torlak Qemâl, 26 Nisan 2020 - 17:21:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Torlak Qemâl

Merhabalar,

Ubuntu 20.04'ün yayınlanması üzerine bir heyecanla kurulumu yaptım. Daha önce Mint kullanıyordum. İlk iki günün ardından dün akşam üstü bilgisayar kendiliğinden kapandı ve sonra da bir kaç kez açılmaya çalışırken yine aynı şekilde yeniden başladı. Bunun ısınmadan kaynaklı olduğunu düşündüğüm için laptop soğutucuyu da taktım. Bir süre bu şekilde normal olarak çalıştı. Ancak yine aynı şey gerçekleşti. Düzgün bir şekilde açıldığında da bilgisayarı normal bir şekilde kapattım. Sabah açmak istediğimde (soğukken) yine kendi kendini yeniden başlattı. Bu kendini yeniden başlatma problemine dair gözlemim, bu olayın, tarayıcıda youtube vb. sitelerden video izlediğim zaman gerçekleştiği üzerine. Yardımınıza ihtiyacım var. Teşekkürler şimdiden.
"Mülkiyet hırsızlıktır." Pierre-Joseph Proudhon
Timeo hominem unius libri.

eronis

Bilgisayarının özelliklerini yazabilir misin? İşlemci, ekran kartı, (eğer biliyorsan) tam modelin ismi gibi bilgiler fikir yürütmemize yardımcı olabilir.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

Torlak Qemâl

Sony VAIO VPCSB1S1E

Intel® Core™ i5-2410M

AMD® Radeon HD6400M / Intel® HD Graphics 3000 (SNB GT2)
lspci çıktısı da böyle

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port Mobile SATA AHCI Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Seymour [Radeon HD 6400M/7400M Series]
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 1000 [Condor Peak]
03:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS5209 PCI Express Card Reader (rev 01)
04:00.0 USB controller: NEC Corporation uPD720200 USB 3.0 Host Controller (rev 04)
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Nisan 2020 - 17:59:15

Az evvel yine aynı sorunu yaptı. Bios üzerinden optik okuyucuyu (disk caddy ile hdd bağlı) iptal ettim. şu an video izliyorum. sorun devam etmiyor şu an için. yinede gözlemeye devam ediyorum.

eronis

Alıntı yapılan: Torlak Qemâl - 26 Nisan 2020 - 17:51:13
Az evvel yine aynı sorunu yaptı. Bios üzerinden optik okuyucuyu (disk caddy ile hdd bağlı) iptal ettim. şu an video izliyorum. sorun devam etmiyor şu an için. yinede gözlemeye devam ediyorum.
Bunu masaüstü bilgisayar olmadığı için sormamıştım. Benim şu an kullandığım masaüstü bilgisayarda güç kaynağı sorunu vardı. Yetmiyordu. Tam da söylediğiniz durumu yaşıyordum. Şimdi temizinden 800W'lık bir PSU aldım, rahat. Laptoplar kendi içlerindeki parçalar düşünülerek ayarlanır ve batarya ile şarj cihazını W'ı buna göre ayarlanır. Dağıtım değiştirince mi bu sorun oldu peki? Belki de. Daha önce hangi masaüstü ortamını kullandığınıza göre de değişir.

Tavsiyem? Yükseltme işlemlerini bilgisayarın değiştirilen parçasının kullandığı gücü baz alarak yapın.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

Torlak Qemâl

Ne yazık ki az önce yine tekrarladı bu problemi. Caddy suçsuz. psensor ile sıcaklığı takip ediyorum. Herhangi bir yüksek sıcaklık da yok. S

Alıntı yapılan: eronis - 26 Nisan 2020 - 18:16:50
Dağıtım değiştirince mi bu sorun oldu peki? Belki de. Daha önce hangi masaüstü ortamını kullandığınıza göre de değişir.

Dağıtım değişikliğinden önce böyle bir şey yoktu. Linux Mint 19.3 Cinnamon kullanıyordum. Hatta dağıtım değişikliği sonrası (ki 23 Nisan akşamı Ubuntu'ya geçtim) da yoktu. Hatta dün 18:00'e kadar bir kaç saatlik online ders videosu izledim. Yine böyle bir sorun yoktu. Ama 18:00 sonrası tek yüklediğim yazılım Opera developer tarayıcıydı. Sorun Opera developer tarayıcıyı kurmam sonrasında yaşandı. Ama aktif olarak Chrome kullanıyorum. Acaba bunlardan kaynaklı mı? Opera developer'ı da sildim. Bir süre de böyle deneyeceğim. Umarım tarayıcıdandır.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Nisan 2020 - 20:01:36

Sorun çözüldü sanırım. Opera Developer'ı kaldırdım. Yarım saattir video izliyorum. Sorun yinelenmedi. Bir süre daha gözlemleyeceğim ve nihai sonucu yazarım. Teşekkürler ilginiz için.

sinan54

Opera developer geliştirici sürümüdür.Kararsız çalışması normal, keşke geliştiricilere hata bildiriminde bulunsaydınız.

eronis

Alıntı yapılan: sinan54 - 26 Nisan 2020 - 21:28:02
Opera developer geliştirici sürümüdür.Kararsız çalışması normal, keşke geliştiricilere hata bildiriminde bulunsaydınız.
Kararsız çalışırsa çalışsın. Bilgisayarı komple kapatmak? O nasıl bir kararsızlıktır? Var mısın yok musun yarışmacısı mı bu Opera? :D

Not: Opera dahil Çin hükümeti ile alakası olan hiçbir yazılıma elinizi sürmeyin. Her tarafları ayrı oynayan, backdoor dolu ürünler çıkıyor genelde. Piyasada bir sürü güzel tarayıcı var. Yapmayın.

Torlak Qemâl

Alıntı yapılan: sinan54 - 26 Nisan 2020 - 21:28:02

ben de bildirim yaptım zaten ama
Alıntı yapılan: eronis - 26 Nisan 2020 - 22:04:59

Kararsız çalışırsa çalışsın. Bilgisayarı komple kapatmak? O nasıl bir kararsızlıktır? Var mısın yok musun yarışmacısı mı bu Opera? :D

şuna da katılmadan edemeyeceğim.

sinan54

[mention=652526]@eronis[/mention] Kullanıcının kendisi Opera browseri kaldırınca sorun çözüldü demiş,tekrar kurup denemesinde fayda var.Yine aynı sorunla karşılaşırsa demek ki Opera varmısın yokmusun yarışması yapıyor.Hükümet meselelerine gelirsek bu konuda Çin ABD nin yanında sütten çıkmış ak kaşık gibi kalır.Tabi benim düşüncem..

Torlak Qemâl

Opera Developer'ın günahını almışız. Meğersem notebook bozulmuş. Anakarttan kaynaklıymış. Yeni bilgisayar aldım. Şu an onun üzerinden giriyorum. Bilgilendirmek istedim. Teşekkürler.

eronis

Alıntı yapılan: Torlak Qemâl - 02 Mayıs 2020 - 20:36:04
Opera Developer'ın günahını almışız. Meğersem notebook bozulmuş. Anakarttan kaynaklıymış. Yeni bilgisayar aldım. Şu an onun üzerinden giriyorum. Bilgilendirmek istedim. Teşekkürler.
Yeni bilgisayarının marka ve modeliyle Linux ile arasının nasıl olduğu ile ilgili bir konu açarsan sevinirim :)

Forjest

20.04.1 lts çıktığında sanıyorum yaşanılan bir çok sorunlarıda gidereceklerdir. Software center Main/ana sunucuyu seçmeme rağmen chromium browser'ı kuramadım bir türlü. Bu arada, "xubuntu 20.04 lts" olan dağıtımı download etmiştim. Bence şu an için 18.04.4 lts 'den kalmak kararlılık kapsamında daha akıllıca olacağı kanaatindeyim. 20.04lts üzerindeki geliştirmeler bariz olarak kendini her ne kadar belli etmiş olsada, "bug'ların,fixlenerek" yeni bir dağıtımla güncel bir kalıb beklemeyi şu an için düşündürüyor açıkcası bencede hataların giderilerek yeni dağıtımı beklemekte yarar var.
Saygılarımla. (:
Model: Toshiba Stallite  Laptop pc | İşlemci Intel Core i3 2310M @ 2.10GHz | Ram: 8 GB | HDD: 256GB SSD+500 SATAHDD  | Ekran kartı: Intel HD Graphics 3000 (Toshiba)
Projeler:  Macbuntu UbuntuXFCE Winbuntu

gnukarabatak

Başlılkla doğrudan alâkalı olmamasına rağmen 20.04 de karşılaştığım bir iki şeyi eklemek istiyorum. İlki 18.04 de kendiliğinden yüklenen canon mg2150 mürekkep püskürtmeli yazıcımın sürücüsünü yükleyemedim. Daha sonra zorlayarak eksik olan bir sürüücüyü gnome da yükledim. Fakat dediğim gibi eksik bir yazdırma desteği sağladı. Bunun yanısıra lazarus ide 2.0.8 sürümünü kurdum. Çalıştırırken ide yi alakasız bir şekilde tam 10-15 sn ye açılırken fazladan beklettiğini farkettim. Bu seferde eskiden lazarusda derlenmiş bir elf dosyasını çalıştırdığımda da aynı şekilde 10-15 sn bekletti. Aynı elf dosyasını ve Lazarus'u Kubuntu 20.04 üzerinde çalıştırdım burada hiç bir sorun çıkmadı. Demekki lazarus'a ve çalıştırılabilir dosyanın geç çalışmasına sebep olan yeni GNOME sürümüydü. Diğer yazıcı sıkıntısı ise demekki yeni 5.x çekidekten kaynaklı bir sorundu. İnşallah bu eksikleri giderirlerse bende rahat bir şekilde 20.04 de geçebilirim.

Mevcut Donanımım : i7-6700K CPU,  Z170 HD3P Gigabyte anakart, 16BG DDR RAM , 256GB SSD disk...
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

eronis

Alıntı yapılan: gnukarabatak - 03 Mayıs 2020 - 18:49:19
Başlılkla doğrudan alâkalı olmamasına rağmen 20.04 de karşılaştığım bir iki şeyi eklemek istiyorum. İlki 18.04 de kendiliğinden yüklenen canon mg2150 mürekkep püskürtmeli yazıcımın sürücüsünü yükleyemedim. Daha sonra zorlayarak eksik olan bir sürüücüyü gnome da yükledim. Fakat dediğim gibi eksik bir yazdırma desteği sağladı. Bunun yanısıra lazarus ide 2.0.8 sürümünü kurdum. Çalıştırırken ide yi alakasız bir şekilde tam 10-15 sn ye açılırken fazladan beklettiğini farkettim. Bu seferde eskiden lazarusda derlenmiş bir elf dosyasını çalıştırdığımda da aynı şekilde 10-15 sn bekletti. Aynı elf dosyasını ve Lazarus'u Kubuntu 20.04 üzerinde çalıştırdım burada hiç bir sorun çıkmadı. Demekki lazarus'a ve çalıştırılabilir dosyanın geç çalışmasına sebep olan yeni GNOME sürümüydü. Diğer yazıcı sıkıntısı ise demekki yeni 5.x çekidekten kaynaklı bir sorundu. İnşallah bu eksikleri giderirlerse bende rahat bir şekilde 20.04 de geçebilirim.

Mevcut Donanımım : i7-6700K CPU,  Z170 HD3P Gigabyte anakart, 16BG DDR RAM , 256GB SSD disk...
Yakın zamanda Ubuntu 20.04 kullanıyordum ve şu an Kubuntu'ya geçtim. Evet, Kubuntu kurulum aracından sisteme kadar Ubuntu'dan daha kararlı, düzenli ve bütünlük hissiyatı veren bir işletim sistemi. Umarım 20.04.1 sürümünde mevcut sorunları düzeldirler. Misal kurulum aracında karşılaştığım bir sorun şuydu. Normalde bir Linux dağıtımı kurulumunda klavye seçtiğinizde o klavyeye geçiş yapar değil mi? GNOME versiyonundaki kurulum aracı Türkçe F klavyeye geçmedi ve bunu elle yapmam gerekti. Eğer Ubuntu'yu önce dene seçeneğini seçmediyseniz bu yaptığımı yapmanız imkansız. Q klavye kullanıcısı için çok kötü bir durum çünkü şifreyi yanlış yazmaya neden olur ve bu durum da saatlerce kara kara düşündürür ki neden şifre yanlış diyor. Kubuntu kurulum aracında bu sorun yoktu misal. Kullanımı etkiler mi? Etkilemez. İşletim sistemi dediğini bir kere kuruyorsun zaten. Arch Linux kurulumuyla uğraşıyor millet. Bir klavye değiştirmek zor gelmez çoğu Linux kullanıcısına. Fakat, son kullanıcılar için kötü bir ilk izlenim olabilir bu.

Torlak Qemâl

Alıntı yapılan: eronis - 03 Mayıs 2020 - 01:19:29
Alıntı yapılan: Torlak Qemâl - 02 Mayıs 2020 - 20:36:04
Yeni bilgisayarının marka ve modeliyle Linux ile arasının nasıl olduğu ile ilgili bir konu açarsan sevinirim :)

bunu yapmak aklımda var ancak şu ara yoğunluktan dolayı zaman ayıramayacağım. ancak şu ana kadar donanımsal bir sorun hiç yaşamadım.