Tuf Gaming Bilgisayara Ubuntu Kurulumu

Başlatan Yagmur Azizoglu, 16 Nisan 2020 - 22:43:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yagmur Azizoglu

Merhaba arkadaşlar yeni bir bilgisayar aldım. Asus Tuf Gaming FX505 GE-BQ302. Ancak ubuntu kullanacağım üzerinde. Hem intel hem nvdia ekran kartına sahip. Ubuntu kurulumu nasıl yapmalıyım? Ekran kartı sorununu nasıl halledebilirim?

lafurus

Ekran kartı sorunu yok. Yükleme ekranında safe graphics gibi bir seçenek olması lazım. O seçenekle açınca zaten ekran kartı driverını da nvidia'dan kapalı kaynak yüklüyor. Herhangi bir sorunla karşılaşmayacaksınız. 

Yagmur Azizoglu

Şuan C'de Windows kurulu ve disk yöneticisinde C 237 gb gösteriyor. Bunun dışında 1TB hdd de var. Windowsun kurulu olduğu kısım ssd kısmı. Format atarken Windows'u da sileceğim bu durumda Ubuntu kurulurken otomatik olarak nereye kurulum yapacağını ayarlar mı? Yani direk SSD kısma mı kurulum yapar?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Nisan 2020 - 20:46:14

Dun de sormustum ancak suan Ubuntu yuklemesi yaptim ve yukleme yaparken safe graphics secenegiyle yukledim ama yukleme bittikten sonra yeniden baslattiginda oturum acma ekraninda sifreyi yazdiktan sonra ekran gelmiyor. Sorun nedir ne yapmam gerekiyor? Yardimci olursaniz cok iyi olur

Empat

[mention=652302]@Yagmur Azizoglu[/mention]
Konudaki yönergelerle kurulumu yapınız.
Kurulumu yapmak için tty ekranını kullanabilirsiniz.
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=61463.0
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

Yagmur Azizoglu

Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Adım adım size yaptığım işlemleri anlatayım.
Bilgisayarda önceden windows 10 kuruluydu. Bunu diskten tamamen silip Ubuntu 19.10 kurmak istedim. Bunu yapmadan önce grafik sorunu verme ihtimaline karşı burada sordum ve bu şekilde yaptım. Ubuntu 19.10 kurulu usb yi boot menuden başlattım. Bios ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmadım. Ve burada @lafurus un dediği gibi 'install ubuntu (safe graphics) seçeneğiyle kurulum yaptım. Kurulum esnasında normal kurulum olarak devam ettim ve internete bağlanmadan normal kurulumu yaptım. Diski tamamen silip Ubuntu yükledim. Kurulum ekranında bir sorun yaşamadım ve kurulum tamamlandı. Sonrasında restart dedim ve bu şekilde kilit ekranına kadar açıldı. Şifremi girdim ve bundan sonrasında devamı gelmedi yalnızca boş mor ekran kaldı. Bios ayarlarında graphic configuration bölümünde belki bir kaç ayarı değiştirebilirim diye baktım ancak herhangi bir disabled enabled bölümü yoktu. Asus support'tan bios güncellemesini indirdim ve biosu da güncelledim ama değişen bir şey olmadı. https://dk4g.blogspot.com/2018/12/installing-linux-on-asus-tuf-fx504-ge.html burada anlatıldığı gibi de denedim ancak sonuç aynı kilit ekranından sonrası yok. Dediklerinizi yapabilmem için yani nvidia dan grafik sürücüsünü indirip indirilen dizini açabilmem için öncelikle ubuntu açılmalı. Yani farklı bir bilgisayarda indirip dizine nasıl atabilirim? Epey uğraştırdı bu durum, bir türlü çözemedim. İnternetten araştırdığım yöntemleri deniyorum ancak olmuyor. İsterseniz adım adım görüntü de atabilirim anlaşılır olmadıysa. Ya da bios görüntüsü de atabilirim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Nisan 2020 - 18:21:00

Yeniden merhaba. Bugün yazdıktan sonra uğraşmaya devam ettim ve https://itsfoss.com/fix-ubuntu-freezing/ burada anlatıldığı gibi yaptım, sistem açıldı arayüz geldi. Şuan ekran kartı llvmpipe gözüküyor ve ekran parlaklığı ayarı çalışmıyor, bir de ekranda kayma yaşanıyor. Ekran kartını additional driver kısmından anlatıldığı gibi yaptım, ben 390'ı değil 435'i seçtim. Apply changes yaptıktan sonra bu anlatımdaki gibi bir şey sormadı bana, ayrıca bittikten sonra restart seçeneği de gelmiyor. Bunu nasıl halledebilirim? Bunu yaptıktan sonra da ekran kartı hala llvmpipe olarak gözüküyor.