Dizinler İçin Disk Boyutlarını Nasıl Ayarlamalıyım

Başlatan ahg7, 20 Mart 2020 - 14:17:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ahg7

Kurulumda / dizinini ssd diske, /opt /home /usr dizinlerini hdd diske bağlayacağım. Ubuntu 18.04LTS sürümünü kuruyorum. / dizinine 100GB ssd alanı verdim, /opt için 350GB /usr için 200GB /home için 150GB alan verdim. Ancak / dizini için verdiğim 100GB alanın sadece 5GB kısmı kullanılıyor. Buda SSD diski boşuna kullanmadığım hissiyatı yaptı bunu düzeltmek istiyorum. Grafik arayüzü ile kurduğum uygulamaları /opt içerisine kuruyorum (Steam, Android Studio, QT vs.), terminalde kurulanlar bildiğim kadarıyla /usr içine kuruluyor. Çok fazla uygulama ve oyun kuracağım için opt dizinine fazla yer ayırmak istiyorum.

Bu durumda / ve /usr için ne kadar ssd kullanmalıydım, ssd yi en efektif nasıl kullanabilirim?

Empat

/, /usr ve /opt. Bunların her biri için 20 GB fazlasıyla yeterli. Geri kalan tüm alanı /home bölümüne ayırmalısınız.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

ahg7

[mention=651869]@Empat[/mention]

dediğim gibi programları /opt a kuruyorum. İşletim sistemini daha dün yüklememe rağmen /opt için ayırdığım bölümün 60GB kısmını doldurmuşum şimdiden.

Empat

[mention=651873]@ahg7[/mention]
Siz hangi programları kuruyorsunuz bilmediğimden temel kullanıcı için gerekli olabilecek programları düşündüm ve o değeri belirttim. Değerleri kendi ihtiyaçlarınıza göre değiştirebilirsiniz.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

ahg7

[mention=651875]@Empat[/mention]
ItelliJ IDEA, Steam (CS Go, Assassin's Creed gibi yüksek boyutlu oyunlar), Qt vs. genel olarak fazla yer kaplayan uygulamalar.
Linux'ta yeni değilim ama genel olarak sadece programlamayla uğraştığım için Linux ın iç yapısından maalesef biraz uzak kaldım.
Aslında sorumu şöyle anlatsam daha iyi olurdu. /usr /home ve /opt için ayrı disk bölümleri oluşturduğum zaman / ana dizini sadece işletim sistemi dosyalarını mı tutacak yoksa yüklediğim her programda / ana dizininin boyutu da artacak mı (bazı porgramlarda yüklenecek konumu ayarlayamıyorum veya ayarlamayı bilmiyorum mesela terminalden apt-get install ile yükleme yaparken) kısacası / dizini için ne kadar alan ayırmalıydım?

lnxdev

Önyükleyici ve swap alanını belirledikten sonra geri kalan tüm kısmı root'a yani / direk olarak verin. Birden fazla linux dağıtımı kullanıp aynı /home alanını kullanmıyorsanız ayırmaya gerek yok.

gecegezen

Alıntı yapılan: ahg7 - 21 Mart 2020 - 03:36:07
[mention=651875]@Empat[/mention]
ItelliJ IDEA, Steam (CS Go, Assassin's Creed gibi yüksek boyutlu oyunlar), Qt vs. genel olarak fazla yer kaplayan uygulamalar.
Linux'ta yeni değilim ama genel olarak sadece programlamayla uğraştığım için Linux ın iç yapısından maalesef biraz uzak kaldım.
Aslında sorumu şöyle anlatsam daha iyi olurdu. /usr /home ve /opt için ayrı disk bölümleri oluşturduğum zaman / ana dizini sadece işletim sistemi dosyalarını mı tutacak yoksa yüklediğim her programda / ana dizininin boyutu da artacak mı (bazı porgramlarda yüklenecek konumu ayarlayamıyorum veya ayarlamayı bilmiyorum mesela terminalden apt-get install ile yükleme yaparken) kısacası / dizini için ne kadar alan ayırmalıydım?
/usr , /home, /opt ayırdığınız zaman / kok yoluna sistem kurulacak ve /usr isimli bölüm / atında /usr yolu altına köprülenecek yani /usr altına altılan her dosya /usr bölümene yazılacak ve / bölümünün boyutu artmayacak.

[mention=651885]@lnxdev[/mention] eğer özel bir durumununuz yoksa birde ssd'de bölümleri ayırmanın pek bir anlamı yok hdd' dosyalar hddnınz hızlı tarafında kalsın diye yapılıyordu aslında o işlem ama ssd'de gerekli değil bence ama ben bir önlem olarak home ayırıyorum olurda yeniden sistem kurmam gerekirse daha kolaylık olması acısından.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

ahg7

[mention=651891]@gecegezen[/mention]

ssd 128 gb yani bana yetmeyecek kadar alanı var. şuan sadece /opt dizininin boyutu 175GB'a ulaştı. Maalesef programlarım ve oyunlarım çok yer kaplıyor. Bu yüzden sistem dosyalarını ssd'ye kurdum kalan /opt /usr ve /home u hdd ye kurdum. ama ssd de 8gb swap alanı dışında sistemi kurduğum (/ dizinini kurduğum) ssd de sadece 6gb yer kullanılıyor. Bende / dizininin yüklü olduğu kısma fazla yer ayırdığımı farkettim. Ancak apt-get upgrade, apt-get install gibi komutlar kullanılınca / dizininin boyutu ne kadar artabilir bunu bilmiyorum. Yani bana gereken bilgi /opt /usr ve /home dizinlerini ayrı bir diske kurunca geriye kalan / dizini en fazla ne kadar yer kaplar ileride?