Ubuntu dahil hiçbir linux dağıtımı açılmıyor/kurulmuyor hep aynı hata bu yardım

Başlatan ElNuevoGeneracion, 05 Şubat 2020 - 14:33:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ElNuevoGeneracion

Neredeyse Bütün linux dağıtımlarını denedim hepsinde kurmaya çalıştığımda ya da live olarak çalıştırmaya çalıştığımda bu hatayı alıyorum lütfen yardım edin . Bilgisayarım : i7 8550u işlemci mx130 ekran kartlı 480 gb ssd li model olan casper nirvana f650. Daha önceki masaüstü bilgisayarıma çoğu linux dağıtımını sorunsuz kurmuşumdur ama bu laptoptaki sorun nedir anlamıyorum  :'(

İlk önce bunlar çıkıyor :

birkaç saniye sonra bunlar:

ve sonra bunlar:

Her linux dağıtımında aynı hataları alıyorum şimdiden teşekkürler  :)

illedelinux

Kendim böyle bir sorunla karşılaşmadım ama girişte acpi=off gibi seçeneklerle düzeltiyorlar.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

ElNuevoGeneracion

Alıntı yapılan: illedelinux - 05 Şubat 2020 - 19:41:33
Kendim böyle bir sorunla karşılaşmadım ama girişte acpi=off gibi seçeneklerle düzeltiyorlar.

Hocam ben de ilk defa bu bilgisayarda karşılaştım  :-\ acpi=off parametresini kullandığımda da işletim sistemi sorunlu çalışıyor örneğin bluetooth ,wifi çalışmıyor parlaklık ayarlanmıyor gibi yani çözüm olmuyor .

siberoloji

[mention=651400]@ElNuevoGeneracion[/mention]
Merhaba, aşağıda bir kaynak buldum ancak bilmem işinize yarar mı? O hatayı almadığım için deneme şansım olmadı ancak acpi=off değilde nouveau  driver ı kara listeye alarak çözüm sunmuş.
https://medium.com/@loopsworx/computer-freeze-when-installing-ubuntu-18-04-acpi-error-de18ef8cdfb1

ElNuevoGeneracion

Alıntı yapılan: siberoloji - 07 Şubat 2020 - 21:18:44
Merhaba, aşağıda bir kaynak buldum ancak bilmem işinize yarar mı? O hatayı almadığım için deneme şansım olmadı ancak acpi=off değilde nouveau  driver ı kara listeye alarak çözüm sunmuş.
https://medium.com/@loopsworx/computer-freeze-when-installing-ubuntu-18-04-acpi-error-de18ef8cdfb1

Ne yazıkki işe yaramadı hocam hala ACPI hataları alıyorum ;(

tgrl5000

Benzer hataları alıyorum maalesef bu konuyu görmeden ben de konu açtım. Sorunun ekran kartıyla ilgili olduğunu düşünüyorum.  Ben de de MX130 ekran kartı var ve benim de bilgisayarım casper nirvana f650. Aslında hatayı casper almakla yaptık fakat başa gelen çekilir. Seninkinden farklı olarak benimki i5 8. nesil olanı farklı olarak.

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=61690.0

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Şubat 2020 - 12:41:09

bios'u güncellemeyi denedin mi acaba? Bazı forumlarda biosu güncellemenin denenmesi gerektiğini görmüştüm ancak kendim deneyememiştim.

ElNuevoGeneracion

Alıntı yapılan: tgrl5000 - 09 Şubat 2020 - 02:32:00
Benzer hataları alıyorum maalesef bu konuyu görmeden ben de konu açtım. Sorunun ekran kartıyla ilgili olduğunu düşünüyorum.  Ben de de MX130 ekran kartı var ve benim de bilgisayarım casper nirvana f650. Aslında hatayı casper almakla yaptık fakat başa gelen çekilir. Seninkinden farklı olarak benimki i5 8. nesil olanı farklı olarak.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Şubat 2020 - 12:41:09

bios'u güncellemeyi denedin mi acaba? Bazı forumlarda biosu güncellemenin denenmesi gerektiğini görmüştüm ancak kendim deneyememiştim.

Kesinlike hocam lenovo alsaydık bu belalarla uğraşıyor olmazdık . mx130 da sorunlu bir ekran kartı zaten obs studio gibi kayıt programları bile algılamıyor . Bu arada bu casperin biosu da aşırı kısıtlı mesela harici grafik kartını devre dışı bırakma gibi seçenekler hiç yok . Bios güncellemeyi denemedim hocam da modlanması işe yarayabilirmiş o da riskli bir iş  :'(

tgrl5000

Alıntı yapılan: ElNuevoGeneracion - 09 Şubat 2020 - 16:10:50

Kesinlike hocam lenovo alsaydık bu belalarla uğraşıyor olmazdık . mx130 da sorunlu bir ekran kartı zaten obs studio gibi kayıt programları bile algılamıyor . Bu arada bu casperin biosu da aşırı kısıtlı mesela harici grafik kartını devre dışı bırakma gibi seçenekler hiç yok . Bios güncellemeyi denemedim hocam da modlanması işe yarayabilirmiş o da riskli bir iş  :'(
Henüz soruna çözüm bulamasamda touchpad'i çalıştırabildim;
kendi kernel parametrelerine ek olarak;
i8042.reset i8042.nomux i8042.nopnp i8042.noloop
bunları eklemen touchpad'i çalışır hale getiriyor. Daha fazla açıklama için;
https://askubuntu.com/a/930224/512648
adresine bakabilirsin. Adreste yine bizimle benzer sorunları yaşamışlar fakat kullandıkları cihaz Acer Travelmate x349.
Bizimkiyle benzer olarak Intel HD Graphics varken, çift ekran kartı yok.
Ayrıca kafama takılan bir başka soruda bizdeki sorunun anakart kaynaklı olup olmadığı. Ancak bunun için hangi anakart olduğunu bulmamız gerekiyor. Bunun hakkında bir fikrin var mı ?

ElNuevoGeneracion

Alıntı yapılan: tgrl5000 - 09 Şubat 2020 - 17:28:25
Alıntı yapılan: ElNuevoGeneracion - 09 Şubat 2020 - 16:10:50

Henüz soruna çözüm bulamasamda touchpad'i çalıştırabildim;
kendi kernel parametrelerine ek olarak;
i8042.reset i8042.nomux i8042.nopnp i8042.noloop
bunları eklemen touchpad'i çalışır hale getiriyor. Daha fazla açıklama için;
https://askubuntu.com/a/930224/512648
adresine bakabilirsin. Adreste yine bizimle benzer sorunları yaşamışlar fakat kullandıkları cihaz Acer Travelmate x349.
Bizimkiyle benzer olarak Intel HD Graphics varken, çift ekran kartı yok.
Ayrıca kafama takılan bir başka soruda bizdeki sorunun anakart kaynaklı olup olmadığı. Ancak bunun için hangi anakart olduğunu bulmamız gerekiyor. Bunun hakkında bir fikrin var mı ?
Sorun tamamen casper firmasının bu model laptoplarında kullandığı insydeh20 marka biosun kısıtlamalarıyla ilgiliymiş hocam bizimle aynı sorunu yaşayan bir arkadaş casper teknik servisine gittiğinde laptobun linux desteklemediğini söylemişler direkt ..O kadar tuhaf ki virtualbox sanal makinede bile çalışmıyor linux dağıtımları  ???

tgrl5000

Alıntı yapılan: ElNuevoGeneracion - 09 Şubat 2020 - 18:48:59
Sorun tamamen casper firmasının bu model laptoplarında kullandığı insydeh20 marka biosun kısıtlamalarıyla ilgiliymiş hocam bizimle aynı sorunu yaşayan bir arkadaş casper teknik servisine gittiğinde laptobun linux desteklemediğini söylemişler direkt ..O kadar tuhaf ki virtualbox sanal makinede bile çalışmıyor linux dağıtımları  ???
Yok ya ben virtualboxda çalıştırdım daha önce windows üzerinden :D Çoğu teknik servis aynı şeyi söylüyor uğraşmamak için bilgisayarınız sadece windows kullanımı için yapılmıştır diyip geçiştiriyorlar.

tgrl5000

Hocam umarım konuyu takip etmeye devam ediyorsunuzdur. Sorun casper'ın sağlamış olduğu BIOS'tan kaynaklıdır. ACPI tabloları altında dsdt ve ssdt6 tablolarının kodlarında 100lerce hata bulunmakta :( Ancak sistemin esas açılmamasını sağlayan ssdt6 tablosundaki hatalar. Tüm gereksiz kernel parametrelerini kaldırıp aşağıdaki kernel parametresini ekleyerek sistemi boot etmeyi deneyin.

acpi_no_static_ssdt

Bu kod ile ssdt tabloları dışındaki tablolar yüklenecek dsdtden kaynaklı hatalara rağmen sistem açılacaktır. Şimdilik bu kadar ilerledik gerisi de dsdt dosyasındaki hataları düzeltip override ederek kullanmak. Ancak bu biraz ileri seviye bir uğraş. ACPI tablolarında yapacağınız yanlışlıklar sisteminizin aşırı ısınıp yanmasına ya da farklı ciddi risklere sebebiyet verebilir. Şu an bununla uğraşıyorum eğer bir ilerleme kaydedersem burada tekrardan paylaşacağım.

Not: BIOS update deneme fikrini aklından bile geçirme işleri daha kötü hale getiriyor. BIOS Update dosyasını casperdan isteyip update ettim ancak ACPI hatalarında bir değişiklik olmadığı gibi şimdi de yeni hatalar eklendi :(

Onur48

[mention=651435]@ElNuevoGeneracion[/mention]

Lenova'da da mx tipi ekran kartları var. Bence en iyisi direk Ubuntu yüklü bilgisayarlardan almak. Dell'in bazı modelleri direk Ubuntu yüklü. Yine Dell'in bazı modelleri free-dos mu neydi işletim sistemi kurulu değil.
Geçen sene aldığım Lenova ekran kartı biraz uğraştırdıydı. Free-dos tu.
Yani Linux için Direk yüklü olanı almak daha iyi olur. Free-doslar da birkaç yıl öncekini almak iyi olabilir sorun varsa kapatılıyor.

Free-dos'u yalnış yazdıysam özür dilerim. Konuyla biraz alakasız ama yanlış anlaşıla olmasın diye yazdım.

ElNuevoGeneracion

[mention=651774]@tgrl5000[/mention]
Evet takipteyim hocam bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. Biz hatayı işin başında yerli diye casper alarak yaptık valla o hiçbir marka laptopta olmayan sorun bunda oluyor . acpi güç yönetimi ayarlarıydı değil mi hocam ? zaten boot etmeye çalıştığımızda da tonla ACPI_ERROR çıkıyor .  aman yanlış parametrelerle sistemimizi yakmayalım da zaten elimizde kaldı cihaz  :))

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Mart 2020 - 23:19:37

[mention=651776]@Onur48[/mention]

hocam bu mx mimarisi sıkıntılı ya yeni çıktığı için midir bilemiyorum ama mesela benchmark testleri vs yapıyorum ekran kartımı tanımıyor ilginc. dediğiniz gibi linux kurulu laptop almak daha mantıklı. istenirse zaten windows da kurulabilir.