Bilgisayarın çökmesi

Başlatan soldanatar, 18 Kasım 2019 - 04:23:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

soldanatar

Merhabalar. Bugün pc'yi usb'den başlatacaktım bu yüzden de bios'a girmem gerekti. Bilenler bilir lenovo ideapad'lerin usb girişlerinin yanında küçük bir delik var, oraya iğne soktunuz mu sizi normalde bios ekranına götürmesi gerekiyor.

Not: pc'de Windows ve Ubuntu beraber kurulu.

Neyse pc'yi yeniden başlattım bios ekranına girmek için iğneyi soktum ve bu ekran karşıma çıktı;

Biraz bekledikten sonra şu ekran çıktı;

Bu aşamaya kadar zaten hiçbir şeye dokunmadım ama sonra şu ekran çıktı;

F8'e bastığımda çıkan liste;

Neyse ben pc'yi bir daha yeniden başlatıp boot ekranına geçtim;

Ben bu seçeneklerden hangisini denersem deneyeyim "... Boot failed uyarısı aldım"
Yani ben hiçbir şey yapmadan böyle hata almam ne kadar mantıklı anlamış değilim..

Daha önceden bahsetmiş olduğum F8'e basarak girdiğim menüde en altta Windows'u normal olarak başlatma seçeneği var buna basınca sonuç;

Sorun şu ki ben cihazı garantiye verdiğimden beri hiç yedekleme yapmadım yani buradan devam edersem pc ilk haline dönecek ve Ubuntu ortadan kalkmış olacak. Her şeyi bir tarafa geçtim binlerce resmim dosyam var bunları kurtarma şansım olur mu veya herhangi bir çözüm var mı yardımcı olursanız çok ama çok memnun kalırım. Hepinize iyi forumlar dilerim.

illedelinux

Elindeki usbye yüklü sistem bozuk olabilir.
Bir internet kafeden veya bir arkadaşından usbnin birine Rufus ile Ubuntu yükleyin, canlı ortamdan verilerinizi diskin bir bölümüne aktarın.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

sinan54

Son resimde 1. seçenek  ''görev seç'' diyor,oradaki seçenekleri nedir bilmiyorum ama kurtarma ile ilgili olabilir
2.seçenek ''restorasyonu başlat'' diyor,burası bilgisayarı eski haline getirebilir.
Resimdeki yazılı açıklamaları türkçeye çevirin daha detaylı bilgi edinirsiniz.
sorun diskle ilgili olmamalı bios hatası gibi görünüyor,yinede live linux usb ile başka bir disk e yedekleme yapılabilir.

soldanatar

Alıntı yapılan: illedelinux - 18 Kasım 2019 - 08:45:02
Elindeki usbye yüklü sistem bozuk olabilir.
Bir internet kafeden veya bir arkadaşından usbnin birine Rufus ile Ubuntu yükleyin, canlı ortamdan verilerinizi diskin bir bölümüne aktarın.

Hocam sorun şu ki  pc hiç usb'den başlamadı en başında bios ve boot menüsünde hata oluştu.

Alıntı yapılan: sinan54 - 18 Kasım 2019 - 12:02:44
Son resimde 1. seçenek  ''görev seç'' diyor,oradaki seçenekleri nedir bilmiyorum ama kurtarma ile ilgili olabilir
2.seçenek ''restorasyonu başlat'' diyor,burası bilgisayarı eski haline getirebilir.
Resimdeki yazılı açıklamaları türkçeye çevirin daha detaylı bilgi edinirsiniz.
sorun diskle ilgili olmamalı bios hatası gibi görünüyor,yinede live linux usb ile başka bir disk e yedekleme yapılabilir.

Hocam burada iki seçenek sunmuş birincisi pc'yi ilk haline getirmek ikinci seçenek ise benim yedekleme yaptığım tarihe götürüyor ben hiç yedekleme yapmadım yani iki seçenek pc yi ilk haline getirecek. Şuan Rufus ile usb'ye yazdırıp birazdan canlı şekilde kuracağım eğer diske erişim olursa nasıl yedekleme yapabilirim?

sinan54

Yedekleme derken bilgisayarın diskine ulaşıp orada bulunan belgelerinizi(resim, video,müzik tex vs..gibi) başka bir harici disk e kopyalamadan bahsediyorum.Sistem açılmadığında canlı bir linux'u
Usb den çalıştırıp,dosya yöneticisinde gösterilen Windows ve Ubuntu disklerini açarak,önemli bulduğunuz belgeleri farklı bir harici disk veya Usby aktaracaksınız,
Şu anda bilgisayarı Usb den başlatabiliyorsanız tabi,degilse diski çıkarıp harici bir kutu ile farklı bir bilgisayarda açabilirsiniz
Biosa ulaşmak için yanlış bir şey yapmış olmayın, klavye tuşu dururken iğneyle açmak....sanki modem resetlemek gibi birşey

soldanatar

Anladım lakin bu iğne durumu lenovolara özgü bir durum kendi resmi sitelerinde de bahsedilmiş o konuda sıkıntı yok asıl mevzu taktığım usb'nin boot menüsünde gözükmemesi usb hasarlı galiba başka usb'ler de deneyeceğim tabiki

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Kasım 2019 - 17:01:40

tekrardan merhabalar suan usb uzerinden ubuntu yuklemeden kurdum ve diskteki belgelerimi kopyalamaktayim. kafama takilan bir soru var diske erisim mumkunken biosun hata vermesi sorunun biosta oldugunu gostermez mi