Niçin Bu Kadar Kasmamalısınız?

Başlatan nuktedan00, 01 Eylül 2019 - 23:57:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nuktedan00

Esenlikler. Bendeniz yıllarca Linux kullandım. Linux ile penetrasyon testi odaklı bir dağıtım olan Kali Linux neticesiyle tanışmıştım. Kali aynı zamanda siber güvenlik alanındaki şuanki bilgi ve tecrübelerimin büyük çoğunluğunu edindiğim kaynaktır. O nendenle bende yeri ayrıdır. Kali Linux'u ilk yüklediğimde kitaplığımda siber güvenlik için ayrı bir alan oluştuğunu fark ettim. Zamanla o alandaki kitapların içerikleri değişmeye başladılar. Bu yola çıktığımda terminalimi dolduran metasploitler daha sonrasında yerlerini bash komutlarına bıraktılar. Linux ile yeni tanışmış, Ubuntu'yu en başarılı Linux dağıtımı olarak bulan ve Reddit kullanıcılarının oldukça kötü gözle baktığı kullanıcılar gibi ben de ilk olarak işin özgür yazılım kısmının heyecanına kapıldım. Özgür yazılım kullanmak ve desteklemek devam ettirdiğiniz bir mücadelenizin olduğunu hissettiriyor size. Ancak bu heyecan zamanla söndükçe artık kahrolsun Windows diyip Linux'un Windows'tan üstün olduğunu söylemeyi kesip, her ikisinin de kendilerince üstün yanlarının olduğunu, ne Bill Gates'in, ne de Linus Torvalds'ın boru olmadığını anladım. Artık işletim sistemlerini bir futbol takımı gibi değil de gerçekten işletim sistemi gibi görmeye başladım. Benim elimde bir donanım var, ben bu donanımı en iyi nasıl şahlandırabilirim, bu donanımdan en iyi nasıl faydalanabilirim diye düşündüm. Bilgisayarın amacının hayatımızı kolaylaştırmak olduğunu bir kez daha anladım Linux ile. Zira bir süre hemen hemen tüm dağıtımların kararsızlaşması, 3 ayda bir hali hazırda kullandığım dağıtımı yeniden kurmak gibi sıkıntılarla uğraştıktan sonra vaktimin bu kadar değersiz olmadığını anladım. Bilgisayar benim hayatımı kolaylaştırmak yerine zorlaştırmaya başlayınca bu fanatikliği bir kenara bıraktım ve Linux'un da kötü yanları, eksikleri var diyebildim. Zira burada derdine derman aramaya gelen kullanıcılar Wİndows'un güncelleme sıkıntılarından bıktıklarından ve Linux kullanmanın kişiyi bu konular hakkında daha tecrübeli gösteren bir imaj oluşturması sebeplerinden ötürü Linux'u abartıp, balon gibi şişirmekteler. Ben bu arkadaşların biraz daha genç arkadaşlar olduklarını düşünüyorum. Öyle ki yukarıda da belirttiğim Linux'u takım tutar gibi tutma olayı bu arkadaşlar ile başlamakta.

Archman çıktığı zamanlarda benim ilgim Arch'ın üzerinde yoğunlaşmıştı. O zamanlar (hala da öyle) Arch kullanmanın bir imajı vardı. O nedenle uzun zamanlar Arch kullandım. Kesinlikle başarılı bir dağıtım olduğunu da düşünmekteyim. Ancak daha sonra Arch'ın tek bir güncelleme ile sistemi çökertecek kadar kararsız olduğunu keşfettim. İşte olması gereken bu. Bir eksik fark edilince bunun dile getirilmesi. Daha sonrasında Gentoo'ya geçtim. Gentoo'nun forum desteği Arch'a göre biraz daha azdı. Kurulum zorluğu Arch'ınki kadardı ama kullanımı öyle değildi. Her paketi, bağımlılığını ayrı ayrı kontrol etmek, her hafta sisteme bakım yapmak yoruyordu. Ve Gentoo'dan da vazgeçtim. Daha sonrasında stabilite sorununu bir nebze azalttığından, format süresini biraz daha uzattığından Debian'a yöneldim. Hala daha ara ara kullanmaktayım kendisini. Amma velakin şu sıralar Tumbleweed ile takılıyorum. Her neyse..

Benim üst paragrafta yaptığım hali hazırda kullanılan dağıtımın kötü yanlarını söyleyebilme yetisi bu yeni kullanıcılarda yok işte. Körü körüne Linux savunmak, Windows'u gömmek dışında yaptıkları * bir şey yok. Üstelik bu durum zamanla tarayıcı tutmaya kadar da ilerleyebiliyor. Firefox'a da Linux'a yapılan muamele yapılmakta mesela. Açık konuşayım ekşi'de de bu tip insanlar oldukça fazla. Ve bu gibi insanlar kendilerini kalıplara sokmaya bayılıyor. Windows'un hiç iyi yanı yokmuş gibi konuşmak, Chrome'un niçin fazla ram tükettiğini sorgulamadan Firefox fanatikliği yapmak (ram'lerinin turşunu mu kurmak istiyor bu tipler anlamıyorum) insanlar bulunmakta. Ve bu insanların ortak özellikleri düşünmemek. Bunu bir hakaret olarak söylemiyorum, gerçekten düşünmüyorlar. Yaptıkları bakın ben Linux kullanıyorum, bakın ben bunu yapıyorum diyip aslında kişisel tercih meselesi olan konuları bir tecrübe birikimi olarak görmek.

Bu insanlar için cevabını Ubuntu, Mint olarak verdikleri en iyi dağıtım hangisidir sorusu da bulunmaktadır. Bakın ben yazılım ve grafik tasarım ile uğraşıyorum. O nedenle bana en hızlı ortamı sağlayacak, uzun süreli kullanabileceğim dağıtımlar beni cezbediyor. Yani stabilitesi yüksek dağıtımlar. O nedenle ben ne ile ilgileniyorum, bu dağıtımdan ne istiyorum diye kendime sorup Debian vs. cevaplar alıyorum. Ancak bu insanlar ee Mint şöyle gözüküyor Windowsvari, Deepin şöyle şık gözüküyor diye en iyi dağıtım belirliyorlar kendilerince.Bakın Slackware en eski Linux dağıtımıdır. Ancak en modern Linux dağıtımı gibi dizayn edilebilir. Vazgeçin bu işlerden..

Bir de bu sorunun en iyi işletim sistemi versiyonu bulunmakta. Cevapları malum. macOS daha çok iş, ofis için, Windows ise oyun ve nicesi için, Linux dağıtımları ise şu şu için demek zor onlarca. Hep bir en iyi olacak onlara göre.

Yapmayın. Dağıtım vs. seçerken bu kadar kasmayın. 100'den fazla dağıtım var. Bu şöyle gözüküyor, bu böyle diyerek bir yere varamazsınız. Ne arıyorum sorusunu sorun ve dağıtımınızı seçin. Bu kadar. Bu nedenle zaten stüdyo kullanımı arayan adama Ubuntu Studio, penetrasyon testi yapacak olan adama Kali mantıklı gelecektir. O nedenle tek bir en iyi yoktur. Herşeyin en iyi yanlarını keşfedin. Tek bir en iyi aramayın. Windows'un bu özelliği iyi, macOS'un bu, Linux'un bu demeyi başarın..
Meine ehre heisst treue!

siberoloji

TLDR:
İşletim sistemleri, donanımların çalışması için gerekli yazılımlardır.
Her birisinin kendi içinde başarılı olduğu ve başarısız olduğu yanları vardır.
İşletim Sistemlerini birbiriyle yarıştırıp çok da kasmamak gerekir.

nuktedan00

Meine ehre heisst treue!

mrrssy

İlginç bir yaklaşım ama doğru tarafları da var  :)