[Çözüldü] Elementary os hakkında

Başlatan 4lp, 16 Ağustos 2019 - 13:27:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

4lp

İyi günler,
Ubuntu'da artık özgür yazılım olarak geçmiyormuymuş neymiş amazonla iş birliği felan varmış ( konuya tam olarak bilmiyorum ama artık ubuntu'nun eskisi kadar özgür bir yazlım olmadigini okudum birçok yerde) elementary os  ubuntuyu taban aldığı için bu konu onu da etkiler mi?

illedelinux

Birilerinin eline bir bahane geçmesin, hemen onu allandırıp-budaklarlar.
Bahsedilen işbirliği sanki gizli yapılıyormuş, sanki insanların gizli bilgileri satılıyormuş gibi milletin kafasında kuşku bırakıyorlar.
Oysa bu işbirliği ne gizli ne de farklı bir amaç taşıyor, Amazon'a yönlendirme olayı tamamen kullanıcının tercihine bırakılmış, sen istersen Amazon'a yönlenirsin, istemezsen herhangibir durum söz konusu değil.
Üstelik tercih etsen dahi sonunda bir satış magazasına yönlenmiş olursun, günün teknolojisinden bilgi sahibi olursun, işine yarayan bir şeyler varsa da işini görürsün, bunun ne zararı olacak?
Ha diyelim ki, Amazon GNU/Linux kullanıcılarının seçenekleri hakkında bilgi topluyor ki, bu da kötü birşey değil, Debian bile kurulumda "Paket kullanım bilgisi açık olsun mu?" diye sorar.
Şimdi bu forumda insanlar ne gibi sorun yaşıyorlar, ne gibi çözüm bulunuyor ve ne gibi paketleri tercih ediyorlar, benim bunu takip etmemin neresi kötü?
Yani bu olay öyle bahsedildiği gibi korkunç bir olay değil, aksine özgür yazılım gelişiminde gayet şeffaf ve yararlı bir olaydır.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

4lp

[mention=648612]@illedelinux[/mention] aslında kafamı karıştıran milletten çok özgür yazılım vakfi ve Richard Stallman'ın konuşması.

illedelinux

Alıntı yapılan: 4lp - 16 Ağustos 2019 - 14:51:39
[mention=648612]@illedelinux[/mention] aslında kafamı karıştıran milletten çok özgür yazılım vakfi ve Richard Stallman'ın konuşması.

Stalman'ın konuşmasının neyi seni rahatsız etti bilemem ama vakıf için büyük ihtimalle "Windows'un özgür yazılım vakfında ne işi var?" diyorsundur?
Özgür yazılımın artık gücünü ve geleceğini gördüğü için katılmıştır herhalde.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

gecegezen

Kısa cevap hayır,Acıklarsak bu olay unity zamanlarına gidiyor ki ben hala severek kullanırım beni kendisine alıştırdı. Unity Dash menüsünde bir eklenti var ki dash bir çok ilginç özellği vardı, eklenti ile yaptığın aramaları amazon üzerinde de yapıyordu sonuç olarak senin yaptığın her arama amazon bilgi sahibi oluyordu. Aslında güzel bir özellik gibidi mesela dash sebnem ferah yazdığında dash bilgisayarında ki albümlerin yanında amazonda satılan yeni albümleride listeliyordu. Ama sıkıntı bu eklenti unity ile birlikte varsayılan olarak açık geliyordu (ki kapatılan bir özellik) bu tepki uyandırdı. Daha sonraki sürümlerinde varsayılan olarak kapalı geldi simdi ise zaten unity deskteğini çekti.Richard Stallman abimiz ise bu konularda biraz hasas, aslında linux fanları bu konularda hassaslar biraz, Mesela buna benzer şeyler apple cihazlarında sürekli açık zaten microsoftun windowsunda daha benzer şeyler var diye biliyorum.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

nuktedan00

#5
Hayır, etkilemez. Fakat bana kalırsa bir dağıtım seçmek için bu kadar debelenmenin alemi yok. Ben şahsen Windows da kullanıyorum, Hackintosh cihazım da var, Linux da kullanıyorum. Hangi dağıtıma karşı kanın ısındıysa onu kullan gitsin.

Öncelikle ben ne istiyorum diye sor kendine. Niçin Linux'a geçtin? Windows'un saçma politikalarından mı bıktın, derdin özgür yazılım kullanmak mı, önce bunu bi düşün, kararını ver. Sonrasında kullanacağın Linux dağıtımından ne bekliyorsun, bunu bi sor kendine. Şahsen ben kararlı olmasını bekliyorum. Yaptığım bir güncelleme ile paketlerin çakışmamasını, sistemin sapıtmamasını isterim. O nedenle her ne kadar Arch'ı çok sevsem de ana işletim sistemim olarak kullanmam hiç. Çoğunlukla ana işletim sistemlerim Debian, elementary OS ve openSUSE olur. Eğer günlük işler için kullanacaksan mesela Linux dağıtımını, seni en az uğraştıracak dağıtımı seç. Bu da bence şuan Pop!_OS'tur. Eğer ki üçüncü parti yazılımlara kolayca erişmek istiyorsan (Spotify vs.) Solus, Deepin ve belki de Linux Mint senin için uygundur. 

Kullanacağın dağıtımı seç, sonrasında da kullanacağın masaüstü ortamını seç. Ayrıca dağıtım seçerken kurulumda sana hangi masaüstü ortamını kurmasını istediğini soran dağıtımlara, veyahut diğer masaüstü ortamları ile birlikte kurulu gelen sürümleri olan dağıtımlara bak. Mesela Debian, openSUSE, Fedora ve birkaç dağıtım daha sen dağıtımı kurarken hangi masaüstü dağıtımını kullanmak istediğini sorar sana. Ubuntu'nun ise KDE masaüstü ortamı ile gelen Kubuntu, XFCE masaüstü ortamı ile gelen Xubuntu, LXDE masaüstü ortamı gelen Lubuntu gibi çeşitleri mevcut. Yine aynı şekilde Linux Mint'in sitesinde de Cinnamon,  Mate ve XFCE iso'ları bulunmakta. Solus'un da sitesinde Budgie, Gnome ve Mate iso'ları bulunmakta. Masaüstü ortamını seçerken ise gözüne güzel gözükmesine ve bunun yanında sisteminde ne kadar hızlı çalışacağına göre seç. Eğer ki Windows tarzı, klasik bir görünüme sahip masaüstü ortamı arıyorsan Budgie, Cinnamon ve KDE'ye göz atabilirsin. Budgie ve birazdan ismini vereceğim bazı masaüstü ortamları her dağıma kurulamıyor. En azından varsayılan olarak. O nedenle bu tarz masaüstü ortamları hoşuna gittiyse eğer onları varsayılan olarak destekleyen dağıtımlara göz at. Budgie için Solus mesela. Eğer ki macOS tarzı görünüme sahip bir dağıtım arıyorsan Deepin ve Pantheon senin için uygun olabilir. Deepin, Deepin isimli bir dağıtımın varsayılan masaüstü ortamı, Pantheon ise elementary OS'un masaüstü ortamı. Deepin'in kurulumu Debian ve Ubuntu tabanlı dağıtımlarda oldukça zor. Bir PPA'sı var gözüme çarpan, o da oldukça eski bir sürümü Deepin'in. Şuan Deepin ve Pantheon'u aynı anda rahatça kurabileceğin tek bir dağıtım var, o da Fedora. Onun haricinde Arch da Deepin'i destekliyor, ancak Pantheon'u desteklemiyor. Pantheon ise Debian'a ve Ubuntu'ya kurulabilmekte ancak bana kalırsa en kararlı olarak elementary OS ve Fedora'da çalışıyor. Eğer ki biraz daha yenilikçi bir görünüm istiyorsan Gnome'u sana önerebilirim. Önceki başlıklarda da söylemiştim, ağır bir masaüstü ortamı. Bunu göze alarak kullan. XFCE ve LXDE oldukça hafif ortamlar ancak görünüş açısından dileklerini yerine getiremeyebilirler. Bir de i3, bspwm, awesome, openbox, xmonad gibi pencere yöneticileri var. Onlara şuanlık hiç girişme. Ama yeterince bilgi sahibi olduğunda Linux hakkında, özellikle i3'e bir göz at.

Verdiğim bilgileri ölç, tart ve kendine en uygun dağıtımı seç.. Ayrıca şu videolara da bir göz at: https://www.youtube.com/watch?v=iox7fr7p5Hc https://www.youtube.com/watch?v=3zpgQpdy_fI
Meine ehre heisst treue!