Pardus 19.0 Duyuruldu

Başlatan alorak, 04 Ağustos 2019 - 14:58:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

alorak

Pardus işletim sisteminin en günceli olan Pardus 19.0 sürümü yayınlandı. Yeni sürüm ile birlikte birçok yeni özellik gelmekte ve bu sürüm birtakım geliştirmeler de içermekte. Detaylı bilgilere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Pardus 19.0 ISO Kurulum İmajı (XFCE)
Pardus 19.0 ISO Kurulum İmajı (GNOME)
Pardus 19.0 Sunucu ISO Kurulum İmajı
Pardus 19.0 Sürüm Notları

kaynak: http://pardusforum.com/pardus/pardus-17-0-duyuruldu
http://www.getgnu.org/gnulinux/pardus-19-0-duyuruldu.html
https://distrowatch.com/?newsid=10630
özgürlük için

nuktedan00

Pardus başarısız bir Debian çatallamasıdır. Pardus 17=Stretch 19=Buster.. Debian yazan yerleri Pardus ile değiştir, Debian logolarını Pardus logoları ile değiştir, sıfırdan 50.000 paket. Ne ala ne memleket..
Meine ehre heisst treue!

alorak

Alıntı yapılan: nuktedan00 - 04 Ağustos 2019 - 15:19:56
Pardus başarısız bir Debian çatallamasıdır. Pardus 17=Stretch 19=Buster.. Debian yazan yerleri Pardus ile değiştir, Debian logolarını Pardus logoları ile değiştir, sıfırdan 50.000 paket. Ne ala ne memleket..
Yaklaşık 42 paket dışında bir geliştirme yapmadıklarını belirten bir dağıtım için ağır bir eleştiri değil mi? Pardus'u geliiştiren TÜBİTAK ULAKBİM'in amacı tüm paketleri kendilerinin yaptıkları bir dağıtım geliştirmek değil, kurumsal ihtiyaçlara uygun bir dağıtım geliştirebilmek olamaz mı? Malesef ki bu tarz olumsuz yorumlar ile topluluk da oluşamıyor, devlet de paket geliştirmek için kaynak ayırmıyor. Kısır döngü şeklinde çok az sayıda insanın ekstra emekleriyle devlet kurumlarında Debian veya Pardus farketmeyecek şekilde kullanımının arttırılması sağlanmaya çalışılıyor. Rusya'nın yerel dağıtımı da aynı mantık ile çalışıyor:

https://wiki.debian.org/Derivatives/Census/AstraLinux
https://astralinux.ru/
özgürlük için

speakerXXL

Alıntı YapAslında Pardus projesine bir dağıtımdan ziyade, kamunun özgür yazılım/açık kaynağa geçiş projesi olarak bakmak lazım. Yapılan eleştiriler ve değerlendirmeler bu açıdan olursa daha tutarlı olabilir. Bu sebeple Pardus'da, dağıtım olarak çok fazla özel araca ihtiyaç yok. Asıl ihtiyaç olanlar Pardus bünyesi altında geliştirilen Ahtapot, Lider Ahenk, Engerek gibi kurumsal amaçlı projeler. Zaten ağırlık da bunlara verilmiş görünüyor. Bu açıdan bakıldığında, bir Linux kullanıcı olarak bizler Padus'un hedefi değiliz, yani Pardus'un tam manasıyla bir son kullanıcı dağıtımı hedefi yok. Bu açıdan bakıldığına anlaşılabilir bir durum. Yine bu açıdan bakıldığında, son kullanıcı olarak Pardus'u önemsememiz için bir sebep yok, ama kamunun geçiş projesi olarak ciddi manada önemsenmeli. Dağıtımın kurumsal hedefi dışındaki tüm dirsek temasları, distro-tester amacını geçmiyor.

Aslında alıntıladığım bu husus ile değerlendirmek gerekir. Sürekli eski pisi paket yöneticisi ve araçlarını kullanan sürümle karşılaştırmalar da bu bakış açısıyla yanlış. Eski sürümün de amacı bundan farklı değildi, kısıtlı (özel amaca odaklı) paket deposundan da bunu anlayabilirdiniz. İşin bu açısından bakıldığında, kısıtılı bir kullanım amacı güden bir dağıtım için, önceki emekleri gereksiz buluyordum. Karşılaştırmaya dönük yaklaşımların pek çoğu "kör ölür badem gözlü olur.." ,"kirpi yavrusunu pamuğum diye sever" çerçevesini geçemeyecek mahiyette nostaljik içerikler. Pratikte eski taban da sorunsuz değildi.

Özetle Pardus'un kamudaki bir gerekliliği karşılaşaması anlaşılır ve bunu en az eforla yapmalı. Bu sebeple Debian tabanına geçiş mantıklı bir karar. Bununla birlikte Pardus'un son kullanıcıyı hedeflemediği halde, son kullanıcı için önerilmesi de ayrı bir tutarsızlık. Pardus projesinin bakış açısıyla son kullanıcı iyi bir tester ve geri bildirimci. Çünkü kurumsal çalışanlarından böyle bir şey beklenmiyor, bu sebeple devreye Linux severler ve milli duygusu sokuluyor. Bence anlaşılabilir bir tutum, ama geliştiriciler de bu kullanıma olumlu karşılık verip, daha fazla emek harcamak zorunda. Yoksa yavan sunulan yemeğin tadını beğenmeyenler, bu döngüyü bir süre sonra kırabilirler.

nuktedan00

Ben pisi kullanan Pardus'u da kullanmış olduğum için apt kullanan Pardus'un milli denilerek sunulması zoruma gidiyor. Pisi kullanan Pardus'un onlarca kendine ait sihirbazı bulunuyordu. Hemen hemen herşeyi bize aitti. Ama bu Pardus'un kendine ait olan tek uygulaması mağazası. O da senelerdir istenen ve geçtiğimiz yıllarda canlarına tak etmesi sonucu çıkarttıkları başarısız bir mağaza.

Pisi kullanan Pardus'un amacı kamu kurumlarının ihtiyacını karşılamaktı. Ama apt kullanan Pardus tamamen siyasi bir proje. İşin aslını, projenin durdurulup yeniden başlatılması sürecini iyice araştırırsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz..
Meine ehre heisst treue!

speakerXXL

Alıntı yapılan: nuktedan00 - 04 Ağustos 2019 - 17:13:07
Ben pisi kullanan Pardus'u da kullanmış olduğum için apt kullanan Pardus'un milli denilerek sunulması zoruma gidiyor. Pisi kullanan Pardus'un onlarca kendine ait sihirbazı bulunuyordu. Hemen hemen herşeyi bize aitti. Ama bu Pardus'un kendine ait olan tek uygulaması mağazası. O da senelerdir istenen ve geçtiğimiz yıllarda canlarına tak etmesi sonucu çıkarttıkları başarısız bir mağaza.

Pisi kullanan Pardus'un amacı kamu kurumlarının ihtiyacını karşılamaktı. Ama apt kullanan Pardus tamamen siyasi bir proje. İşin aslını, projenin durdurulup yeniden başlatılması sürecini iyice araştırırsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz..

Eski Pardus'un tek işe yarar şeyi pisi paketi ve müdür. Gerisi tad tuz için, olmasa alternatifini bulacağınız farketmeyeceğiniz türden. Yalı ise tam bir fiyasko, keşke olmasaydı ya da daha yetenekli olsaydı (izlediği yol açısından). Bu işe yarar olanlarda, hazır olarak gelen kodların yanında 1/1.000.000 seviyesinde değil. Durum buyken arada tek fark "birazcık daha"nın ötesine geçmiyor maalesef. Hala projeye dağıtım gözüyle bakıyorsunuz. Bahsettiğiniz süreci de çok iyi biliyorum merak etmeyin. Benim açımdan bir dağıtımın milli/millileştirilmiş/yerelleştirilmiş vb. olup olmaması da çok önemli değil. Ben son kullancıyım, hangisi beğenir ve işime gelirse onu kullanırım.

Tüm bunlara rağmen halef ve selef durumundaki geliştiricilerin emeklerini yok saymak gibi bir amacım yok. Kel öldü, kirpi büyüdü, şehirdeki efsane gerçek değil, mürşidi uçuranlar da müridlerin kendileridir.

Daha bir yıl önce kadar, bu sürece emek vermiş değerli birisinin hâlâ, Pardus DW ilk 5'e girmişti efsanesini yaydığını gördüm. Kendisine böyle bir şeyin olmadığını, isterse DW'de yıllara göre listelere bakabileceğini belirttim, olmadık ithamlarla karşıladı beni, resmen akıl tutulması yaşıyordu. Eski Pardus abartmaları maksatlı bulmuyorum, tam tersine bilinçli bir maksatla abartıldığı gayet aşikar.

alorak

Alıntı yapılan: nuktedan00 - 04 Ağustos 2019 - 17:13:07
Ben pisi kullanan Pardus'u da kullanmış olduğum için apt kullanan Pardus'un milli denilerek sunulması zoruma gidiyor.

Sadece şu kısım için araya girmek istedim. Mevcut Pardus ekibi "Milli" (national) tartışmasına girmemekte ve bu kelime yerine "Millileştirilmiş" (nationalised) kelimesi kullanılıyor. Kendi web sayfasında yazan tanıma göre de; "Millileştirilmiş: Uluslararası destek ile oluşturulan kitle kaynak ürünü Linux çekirdeği kullanılarak yerli iş gücü ve kaynaklar ile hizmete sunulmaktadır." şeklinde açıklanmaktadır. Yani kimse kimseyi kandırmaya çalışmıyor. Debian tabanlı mı sorusuna da "Evet, Pardus birçok GNU/Linux dağıtımı gibi Debian tabanlıdır. ..." şeklinde açıklama yapılmıştır.
özgürlük için

nuktedan00

Konuyu uzatmak istemiyorum ama Pardus'un forumunda yaptığım yapıcı bir eleştiri için forumdan uzaklaştırıldım. Daha söze gerek var mı bilmiyorum. Ama hatırınız için 19'u indiriyorum, deneyeceğim..
Meine ehre heisst treue!

sezmen

Şu muhabbetten bıkmadınız bir türlü. Arkadaş; o engin bilgilerinizi, yapabiliyorsanız, binaya bir tuğla daha koymak için çalışsanız, zamanınızı bu bayatlamış, her sürümde hortlatılan gereksiz tartışmalarla harcamasanız daha iyi olmaz mı?
Yeter artık yaa. Bi ötede oynayında adamlar işine baksınlar.
Linux merakla başlar, bağımlılık yapar. Linux gönül işidir.

https://500px.com/sezginmendil

if

@nuktedan00, iletinizde kullandığınız saygısız ifadelerden dolayı 3 gün foruma ileti yazamayacaksınız. Tekrarlanması durumunda yasaklanacaksınız. Derdinizi kimseye hakaret etmeden de ifade edebilirsiniz.

(Not: Uyarı verilme gerekçesi olan ileti kaldırılmıştır.)

aderinkaya

İlk geldiği gün indirip ubs den canlı olarak başlattım. Henüz starterdayken beni karşılayan eski ve kötü çözünürlüğe sahip pardus logosu moralimi bozdu. Yıllarıdır değişmek bilmeyen ve anlamsız olan arka planın güncellenmiş olması ise bir nebze olsun sevindirdi. Ağırlıklı olarak ubuntu gnome kullanıcısı olarak Pardus Gnome'u beğendiğimi söylesem yalan olur fakat eklentiler ile daha özelleştirilebilir yapmışlar tatminkar. Kaynak tüketimi klasik Gnome farkı yok. Aklımın almadığı nokta ise şu grafik tasarlamak çok mu zor? Yani bilmediğim için soruyorum yanlış anlaşılma olmasın misal başlat iconunu değiştirmek yada bir icon set yapmak yada menü çubuklarını pencere çerçevelerini tasarlamak işte kullanıcı adı ve şifre ekranlarını tasarlamak güncel flat iconlar yapmak gibi şeyler çok mu zor? Hadi zor diyelim yarışma yapıldı grafikerler baştan sonra pardus arayüzü tasarladı anketler yapıldı 1 ler seçildi bir ümit bekledik pardus grafik arayüz güncellenecek diye hiçbirşey değişmedi.

Debian üzerine kurulmasına gelecek olursak debian çatallaması bir dünya dağıtım var bunların başında ubuntu var niye bu kadar sorun oldu bu bilmiyorum. Çatallaması olupta üzerine birşey katılmıyor olması rahatsız ediyorsa ona birşey diyemem. İmkanları kısıtlı küçük bir ekip yer alıyor geliştirmesinde içlerinde henüz ergenliğini tamamlamamış sakalı bile yüzüne tam oturmamış genç insanlar var doğal olarak acemilik yetenek sınırı mevcut. Pardus forumda eleştiri yaptım diye banlandım denilmiş evet doğru pardus forumda fedback yapmak serbest fakat olumsuz eleştiri yasak bu eleştiri postlarını banlatan kişiyide biliyorum gençler listesinde olan bir arkadaş.

sürüm notlarında bir çok paketin yeniden derlendiği belirtilmiş hiç yoktan iyidir fakat hala bir çok sürümde uyku modundan uyanınca parola kaydetmeme sorunu var misal çözemediler gitti :) Son kullanıcıyım zır cahil değilim görsele ve kullanışlılığa önem veriyorum bu yüzden deepin ve ubuntu kullanıyorum.

lnxdev

Bir dağıtım başka bir dağıtımının dan çatallanmış olsa bile kendine has bir özelliği olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer kendine has bir özelliği yoksa maalesef zaman kaybından başka bir şey olmuyor. Kişisel kullanım açısından pardus debian tabanından önce de çok zayıf kalıyordu bundan dolayı zaten hiç bir zaman kullanıcılara yönelik bir dağıtım olamadı. Pardus projesinin ana hedefi devlet kurumlarındaki özellikle günlük ofis çalışmalarını karşılaması amacıyla bağlı olarak oluşturulmuştu fakat düzgün planlama yapılmayınca bu olayı genele yansıtamadılar. Şuanda ise iki yada üç devlet kurumları dışında herhangi bir yerde de kullanıldığını sanmıyorum büyük ihtimal ile kendi geliştiricileri kullanıyor. Yani işin aslı her şey sarf edilmiş laflarda kaldı o yüzden bu konuyu farklı noktalara götürmeye gerek olmadığının düşüncesindeyim.

gecegezen

Bence bir çok insanın kızma sebebi pardus ilk versiyonları, Bir çok kişi unutmuştur heralde ama pardusun ilk versiyonları temelden yapılandırmış gibi bir şeydi pisi paket sistemi ve kendi paketleme araçlarını yazdılar kaptan yalı gibi yardımcı araçları yazdılar ki o zamanki düşüncem bence gereksiz bir hamleydi ubuntu bile debian alıpkendi özellestirmeleri ile çok güzel bir hale şokmuştu ki o zamanda ben ubuntu kullanıyordum pardus ise kde3 varsayılandır ve zaten kendi paketleme sistemlerini kullandığı için gnome ve diğerleri uzunca bir süre depolarına giremedi. Program konusun da çok sıkıntılıydı bir program kurmak istediğinizde pisi paketi bulamıyordunuz. Tabi zamanla duyudu ve pisi paketleri derleyenlerin sayısıda artı derken hop bir şeyler oldu pardus eski projelerinin hepsi iptal oldu ve pardus debian temelli oldu. Bu bir çok kisiyi kızdırdı tabi. Pardus kullanmama ramen bende kızdım onca pisi paketi derlenme falan boşa gitti.Baska çatallanmalar oldu sonra ama o ayrı bir hikaye. Şimdi bu yüzden pardus pek yaklaşmıyorum güvenemiyorum. Ama yeni kurumsal güzel bir şeyler yapmışlar gibi ama tek bilgisiayarlı beni bağlamıyor bu yeni hali.
Kendimce bu yeni pardusa oluşan öfkeyi açıklamaya çalıştım.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

alorak

Alıntı yapılan: lnxdev - 06 Ağustos 2019 - 02:02:45
Şuanda ise iki yada üç devlet kurumları dışında herhangi bir yerde de kullanıldığını sanmıyorum büyük ihtimal ile kendi geliştiricileri kullanıyor. Yani işin aslı her şey sarf edilmiş laflarda kaldı o yüzden bu konuyu farklı noktalara götürmeye gerek olmadığının düşüncesindeyim.

Benim birebir gördüğüm sivil için güncel liste: (Askeri ve paylaşılmasının istenmediği bazı birimleri açıklayamıyorum)
AFAD Ankara ve en az 5 il müdürlüğü tamamı (Netcad kullanan proje odaları hariç)
MSB tüm askerlik şubeleri ve başka birimleri de (kendiniz de gidip görebilirsiniz)
Bursa Kamu Hastanelerinden 19 tanesinde
İSKİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bazı birimler
Pendik Belediyesi
Eyüp Belediyesi
İstanbul'da bazı belediyelerdeki bazı birimler
Aydın'da 2 hastane
Urfa'da 2 hastane

Bu kurumlar hariç tam olarak kullanmayan fakat pilot çalışma yapan en az 10 Bakanlık biliyorum. Kullanıma engel konuları da biliyoruz ve yakın zamanda sunucu ve istemci sistemler için Pardus'tan bağımsız bir şekilde Açık Kaynak Kodlu olarak ve Linux sistemleri yönetecek Merkezi Yönetim uygulaması duyuracağız.(Ubuntu, Debian ve Pardus destekli) Bu adımdan sonra kamu kurumlarında Domain yapısına sahip kurumlarda daha rahat kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Uygulamamız herhangi bir açık kaynak projeden forklanan bir proje de değil tamamen kendi imkanlarımız ile geliştirdiğimiz bir üründür. Derdimiz açık kaynak kodlu yazılımların Kamu'da kullanımının artabilmesi. Ve bu nedenle yukarıdaki kurumlarda çalışan kişilerin emeklerini lütfen küçümsemeyelim. Onlar da parası önemli değil diyip MS sistemler ile tüm istemci bilgisayarlarını çok daha az emek ile yönetebilecek iken gerek yönetim destekleri gerek kendilerini geliştirme istekleri ile kurumsal olarak zor olan bu işlemin altına giriştiler.

özgürlük için