Hometech Alfa110a Ubuntu kurulum yardımı Lütfen!

Başlatan newyearman, 22 Temmuz 2019 - 00:36:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

newyearman

Merhaba;
Öncelikle "Hometech Alfa110a" netbook sahibiyim,halihazırda windows 10 işletim sistemi kurulu. Ben usb ile ubuntu mint indirip kurmak istiyorum,ama
bios girmeme rağmen bir türlü kurulumu yapacağım yeri bulamadım windows üzerinden açtım seçtim.
Bilen bir kişi yardımcı olabilirse çok sevinirim.İyi günler...

Empat

Merhaba.

Lütfen konu açarken konuyu, içeriğiyle ilgili bölüme açmaya özen gösterin.

Konuyu, Ubuntu Türkiye Forum > Yazılım > Yükleme ve Kaldırma Sorunları bölümüne taşıdım.

Öncelikle hangi sistemi kurmak istediğinize karar verin. Ubuntu ve Mint iki farklı Linux dağıtımıdır.

Ardından sorununuzu -varsa- hata çıktısı veya ekran görüntüsüyle destekleyerek, daha açık bir şekilde anlatın lütfen.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

newyearman

Öncelikle kusura bakmayın biraz bilgisizim. :-[ ;
Linux Mint kuracam usb belleğime iso'yu açarak attım "Rufus" ile birlikte.Fakat kullandığım netbook'da nasıl yapabileceğimi bulamadım bios'u açıyorum ama usb ile başlatacağım bir bölüm yok.

illedelinux

Bios'ta bütün sekmelere bakın, usb disk olan bölümde olur, eğer usb görünmüyorsa ya bios desteği yoktur ya da usb açılış formatında bozukluk vardır, yani iso usbye hatalı yazılmış olabilir. Bunu anlamak için önce md5 kontrolü yapmalısınız.
https://gnulinuxfree.blogspot.com/2016/07/kurulum-oncesi-yaplmas-gerekenler.html 
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

newyearman

[mention=647985]@illedelinux[/mention]

Hepsine baktım Usb ile bulamadım,zaten Shift + Yeniden başlatma yapıp Donanım kullan > USB , olarak seçtim lakin bilgisayar yeniden başlatıldığında bir hata verdi bios doesnt support falan diyordu.Nasıl yapabilirim anlamış değilim.

Empat

[mention=648042]@newyearman[/mention]
Yazdırdığınız kalıp bios'unuz eski ise (legacy) mbr biçimlendirmesinde, bios'unuz yeni ise (uefi) gpt biçimlendirmesinde olmalıdır. Belirttiğiniz hatanın sebebi büyük olasılıkla yanlış bölümlendirme.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

newyearman

[mention=648058]@Empat[/mention]

Resimde gördüğünüz gibi yaptım.Başka seçeneği de yok bildiğim kadarıyla.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

Empat

Önyükleciniz UEFI ise, GPT (UEFI) seçeneğiyle yazdırmalısınız.

newyearman

[mention=648074]@Empat[/mention]

Resimde gördüğünüz gibi oluyor öyle yaparsam.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

Empat

[mention=648076]@newyearman[/mention]
Bir sorun gözükmüyor. Kapat butonuna tıklayın. Linux dağıtımlarını yüklerken sorun yaşamamak için UEFI'den Secure Boot seçeneğini devre dışı bırakmalısınız.

newyearman

[mention=648077]@Empat[/mention]
hayır sıkıntı orada değil usb'yi 2 ye bölüyor ve iso dan hiçbir şeyi içine atmıyor görüldüğü gibi.

newyearman

Alpemix ile yardımcı olsanız ?

MerthanTosun

Alıntı yapılan: newyearman - 31 Temmuz 2019 - 05:11:33

Alpemix ile yardımcı olsanız ?
BIOS'a girmek istiyorsan ESC tuşuna basacaksın.

newyearman

[mention=649155]@MerthanTosun[/mention]
bios açıyorumda usb yi felan görmüyor mu değişik bir şey

siberoloji

Bilgisayarınız 32 bit mi?
Linux-Mint Mate 32-bit.iso dosyasını, bilerek, özellikle mi indirdiniz?

newyearman

Alıntı yapılan: siberoloji - 16 Eylül 2019 - 10:35:56
Bilgisayarınız 32 bit mi?
Linux-Mint Mate 32-bit.iso dosyasını, bilerek, özellikle mi indirdiniz?

32 bit evet windows 10 yüklü'de bu laptop için fena kasıyor güzel bir film izlemek , facebook'da dolaşmak için küçük bir sistem yükleyim dedim.

speakerXXL

32 bit ISO dosyalarında EFI kurulum desteği bulunmaz. Linux Mint 19.2 32 sürüme EFI kurulum desteği ekleyeceklerdi, yol haritasında mevcuttu ama sanırım sonraki sürüme kaldı. Ya da 32 bit desteği ileriki ana sürümde kesileceği için iptal etmiş de olabilirler.

Windows 10 gibi EFI desteği ile kurulan bir sistemin yanına Linux kuracaksanız, EFI desteğine dikkat etmelisiniz. Şu an için Linux Mint 19.2 64 bit sürümü indirip kurulum deneyebilirsiniz. Öncesinde buradaki rehberi inceleyiniz.

newyearman

Alıntı yapılan: speakerXXL - 17 Eylül 2019 - 16:25:34
32 bit ISO dosyalarında EFI kurulum desteği bulunmaz. Linux Mint 19.2 32 sürüme EFI kurulum desteği ekleyeceklerdi, yol haritasında mevcuttu ama sanırım sonraki sürüme kaldı. Ya da 32 bit desteği ileriki ana sürümde kesileceği için iptal etmiş de olabilirler.

Windows 10 gibi EFI desteği ile kurulan bir sistemin yanına Linux kuracaksanız, EFI desteğine dikkat etmelisiniz. Şu an için Linux Mint 19.2 64 bit sürümü indirip kurulum deneyebilirsiniz. Öncesinde buradaki rehberi inceleyiniz.
bu da olmaz ise önereceğiniz şık ve performanslı Efi destekli bir işletim sistemi var mı?