Ubuntu Türkiye E-Dergisi SUDO 3. Sayı

Başlatan Eren, 16 Ocak 2009 - 01:40:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eren

3. Sayımız Yayınlandı.

3. sayıda size bolca yazı okutmak için çalıştık. Bu sayıda daha hafif bir tasarım için uğraştık, umarız başarılı olmuşuzdur. İlk ve ikinci sayıda olduğu gibi bu sayıda da gözünüze çarpan eksik ve hatalarımızı bize iletmenizi rica ediyoruz. İletişim adresimiz sudo@ubuntu-tr.net Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler. :)

Ubuntu Türkiye E-dergisi SUDO'nun üçüncü sayısı.

İçindekiler;

* Open source software proves affordable, flexible for NIH, DoD (Samet KONAK)
* Linux üzerinde erişim izinleri (Serkan ÇALIŞ)
* Conky (Murat PINAR)
* İnceleme: SMPlayer (Eren KOVANCI)
* Scribus (Çağlar ERSÖZ)
* Espeak (Ergin ÜRESİN)
* Amarok 2 (Burak DEMİR)
* Linux ve Grafik (Kadir YÜCEL)
* Bash Extended Globbing (Samet KONAK)
* Shell script'e başlangıç (Caner BULUT)
* Çocuklara da özgürlük (Burak DEMİR)
* Bilginin bilişim alanında gelişimi ve üretimi (Aydın BEZ)
* Gimp ile renk düzeltme (Hüseyin SARIGÜL)

İndirmek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz

Eren

Bu sayı güzel olmuş. Uğraşanların eline sağlık, teşekkürler.

Gimp Uzmanı

Bu sayıyı bende çok beğendim. Hayırlı olsun.

fadike

Sadeliğinin altında güçlü makaleler ve işlevsellik yatıyor. Glecek sayılarda daha da iyi olacaktır.
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü

graindor

Emeği geçenlere teşekkürler. Kapak resmide benim memleketten seçilmiş. :)

sdk

kapak tasarımı cok guzel olmuş türkiye temasının işlenmesi çok güzel bu bence devam etmeli diğer sayılarda da içeriğini henüz incelemedim şuan indiriyorum elinize sağlık

zeitgeist

Emeği geçen herkese tebrikler! Makaleler, konular, tasarım, her yönüyle başarılı bir sayı olmuş. Konular farklı ilgi alanlarına hitap etmiş ve dolu dolu anlatılmış. Tasarım da yerli yerinde, yalnız ben hala kapak tasarımın dergi içeriğiyle ya da genel olarak Linux/Ubuntu ile ilgili olması gerektiğini düşünüyorum.

Bilginin gelişim sürecine yazılım dünyasından bakarak kapalı-açık kaynak kodlu yazılım faktörünü değerlendiren "Bilginin Bilişim Alanında Gelişimi ve Üretimi" makalesini pek beğendim. Aydın Bez'in ellerine sağlık.

Olumsuz anlamda benim açımdan tek göze batan husus; Sudo ibaresindeki "O" nun görünümü. Hem çok göze batıyor hem de bence güzel değil. Belki "O" yerine Ubuntu logosu konulabilir ya da "O" yu ifade edecek bir tux kullanılabilir.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

dimetokavi

garafatma

Gerçekten çok güzel bir sayı olmuş, emeği geçen herkese benden de bir teşekkür :)
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

3mr3

Yarım saat şöyle bir gözattım. Gayet başarılı olduğunuzu düşünüyorum. Artı olarak Scribus programını iyice gözatmam gerek.

Başarılarınızın devamını dilerim.
Ben, seninle ben oldum. | Başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever...

ihtiyar said

Alıntı yapılan: CiciTux - 16 Ocak 2009 - 17:12:04
İçerik olarak 1. sayı kadar iyi ama tasarım olarak değil. Yine de sevimli bir sayı olmuş emeğiniz için teşekkürler.

Görünüş olarak sade ama içerik olarak doyurucu olmayı tercih etmişler bence.

ihtiyar said

Alıntı yapılan: CiciTux - 16 Ocak 2009 - 17:27:20
Alıntı yapılan: ihtiyar Said - 16 Ocak 2009 - 17:23:26
İçerik olarak 1. sayı kadar iyi ama tasarım olarak değil. Yine de sevimli bir sayı olmuş emeğiniz için teşekkürler.

Bunu anlayabiliyorum ama görünüş günümüzde çok önemli dikkat çekmek çok önemli. Kötü demiyorum sadece ilk sayıya göre biraz sönük kalmış.

Elde bir elmas var ise onu boyamanın anlamı olmaz diye düşünüyorum. Görünümle değil içerikle ön plana çıkılması gerektiğini düşünüyorum. Tabiki şahsi fikrim.

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: CiciTux - 16 Ocak 2009 - 17:33:46
Alıntı yapılan: ihtiyar Said - 16 Ocak 2009 - 17:32:18
Alıntı yapılan: CiciTux - 16 Ocak 2009 - 17:27:20
Alıntı yapılan: ihtiyar Said - 16 Ocak 2009 - 17:23:26

Bunu anlayabiliyorum ama görünüş günümüzde çok önemli dikkat çekmek çok önemli. Kötü demiyorum sadece ilk sayıya göre biraz sönük kalmış.

Elde bir elmas var ise onu boyamanın anlamı olmaz diye düşünüyorum. Görünümle değil içerikle ön plana çıkılması gerektiğini düşünüyorum. Tabiki şahsi fikrim.

Benimde şahsi fikrim tasarıma daha fazla önem verilmesi yönünde olacak. Fikirler çarpışabilir önemli olan daha iyisine ulaşmak.
İkinci sayıda tasarıma çok önem vermiştik sayfa açılış hızı çok düşmüştü. Bizde sayfa tasarmını sadece vektörel olarak tasarlayalım dedik. Sayfa açılış hızı mükemmel oldu. Bence  o kadarda kötü değil. :D 

bytan

Emeği geçen herkesin eline sağlık. Yine güzel bir dergi oluşturmuşsunuz.

Görsel olarak bir önceki sayıya göre şahsen daha güzel buldum. Bir önceki sayıda kırmızı üzerine beyaz yazıları okumak benim için daha zordu. Bu sayıdaki renk kullanımları ve tasarım çok beğendim. Bunun yanında küçük bir konu daha gözüme çarptı. Kimi yazılarda paragraf bitiminde bir satır boşluk bırakılırken kimilerinde bırakılmamış. Boşluk bırakılmayanlarda yeni paragraf mı yoksa hala aynı paragraf mı anlamak zor oluyor. Örneğin conky konusundaki yazı. Bu konuda bir standart olursa daha iyi olur diye düşünüyorum. Belki paragrafların ilk kelimesi bir kaç karakter içeriden başlayabilir gibi..

Dergi için teşekkürler ve emeği geçenleri kutlarım.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

baDibere

kernel

Sudo tayfasındaki bütün arkadaşlarımının emekleri böyle güzel eserlerde gözüküyor.Nice sayıları sabırsızlıkla bekliyoruz.
Dünyada herkese yeticek kadar kaynak var. Ama açgözlüleri doyurucak kadar kaynak yok..

Çağlar

Alıntı yapılan: bytan - 16 Ocak 2009 - 18:27:58
Emeği geçen herkesin eline sağlık. Yine güzel bir dergi oluşturmuşsunuz.

Görsel olarak bir önceki sayıya göre şahsen daha güzel buldum. Bir önceki sayıda kırmızı üzerine beyaz yazıları okumak benim için daha zordu. Bu sayıdaki renk kullanımları ve tasarım çok beğendim. Bunun yanında küçük bir konu daha gözüme çarptı. Kimi yazılarda paragraf bitiminde bir satır boşluk bırakılırken kimilerinde bırakılmamış. Boşluk bırakılmayanlarda yeni paragraf mı yoksa hala aynı paragraf mı anlamak zor oluyor. Örneğin conky konusundaki yazı. Bu konuda bir standart olursa daha iyi olur diye düşünüyorum. Belki paragrafların ilk kelimesi bir kaç karakter içeriden başlayabilir gibi..

Dergi için teşekkürler ve emeği geçenleri kutlarım.
Haklısın @bytan bu sayıda biraz geç kaldık o yüzden böyle hatalarımız kaldı. Beğendiğine sevindim. Yeni sayılarımızda bu tarz hatalarımız olmayacaktır. Git gide öğreniyoruz :)
We got a badass over here!

fadike

Alıntı yapılan: zeitgeist - 16 Ocak 2009 - 10:44:46
Emeği geçen herkese tebrikler! Makaleler, konular, tasarım, her yönüyle başarılı bir sayı olmuş. Konular farklı ilgi alanlarına hitap etmiş ve dolu dolu anlatılmış. Tasarım da yerli yerinde, yalnız ben hala kapak tasarımın dergi içeriğiyle ya da genel olarak Linux/Ubuntu ile ilgili olması gerektiğini düşünüyorum.

Bilginin gelişim sürecine yazılım dünyasından bakarak kapalı-açık kaynak kodlu yazılım faktörünü değerlendiren "Bilginin Bilişim Alanında Gelişimi ve Üretimi" makalesini pek beğendim. Aydın Bez'in ellerine sağlık.

Olumsuz anlamda benim açımdan tek göze batan husus; Sudo ibaresindeki "O" nun görünümü. Hem çok göze batıyor hem de bence güzel değil. Belki "O" yerine Ubuntu logosu konulabilir ya da "O" yu ifade edecek bir tux kullanılabilir.

Zelgeist, yazımı beğenmene sevindim; açıkçası dergiye şöyle bir göz atanların kaçırabileceği bir yazı çünkü. Ancak şunu bil ki, bayağı okuma sonucunda açığa  çıktı ve devamı da gelecek.
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü

OKAN

3. sayının yayınlandığını yeni farkettim. Emeğinize sağlık.

ivme

SUDO bir tasarım dergisi olmadığına göre önemli olan içeriktir düşüncesindeyim. İçerikte doyurucu olduğuna göre bize size teşekkür etmek düşer. elinize sağlık arkadaşlar, zevkle okudum ve bilgilendim.

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: ivme - 16 Ocak 2009 - 22:55:01
SUDO bir tasarım dergisi olmadığına göre önemli olan içeriktir düşüncesindeyim. İçerikte doyurucu olduğuna göre bize size teşekkür etmek düşer. elinize sağlık arkadaşlar, zevkle okudum ve bilgilendim.

İkinci sayıda kullanılan arkaplan pixel ( Benek ) tabanlı. her sayfada aynı arkaplanı kullandık. Tasarımı güzel oldu ama dergi çok hantal açılmaya başladı. Bende daha hafif bir tasarım üzerinde çalıştım. Hızlılık ön plana çıksın istedim. @Çağlar ve @Burak ise aynı tasarım üzerinden mizanpajı yürüttüler. Ortaya böyle bir dergi çıktı.

ns

bu derginin tanıtımı iyi yapılamadi galiba benim şimdi haberim oldu ve indiriyorum .dergi tayfasi imzalarına yeni derginin linkini yazsalar süper olur.

şimdi diyeceksiniz her ayın 15inde çıkıyor diye ama insan unutuyor işte:D
Madem ki sen bensin, ben de senim, niceye şu senlik benlik...

ardes

Gimp Uzmanı

cihan-tristit

Tebrik ederim, çok beğendim, tasarımı da içeriği de. Scribus'un devamını bekliyorum...