Eski laptopuma linux kuracağım linux dağıtımı

Başlatan esrama, 15 Ocak 2009 - 23:46:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

esrama

Celeron, 64 ramlik bir laptobum var... Winzort xp, pardus 2007 kuruluyor. Pardus baya bir kasıyor doğru dürüst programları kullanamıyorum. Ubuntunun türevlerini kuramadım bile (minimum 256 ram uyarısı çıkıyor her zaman).
Asıl meseleye gelelim: Ben damnsmall'ın çok hızlı çalıştığını okudum(hatta okuduklarıma göre en hızlı çalışan dağıtımmış). Onu kurmak istiyorum fakat masasütü yöneticisini gnome yapmayı düşünüyorum. Böyle bir şey yapmam zor olur mu veya pcyi aşırı derecede kasarmı ? Hatta eğer olursa kernelin son sürümünü de içine derlemeyi düşünüyorum... tabi kasmayacaksa! Çünkü büyük ihtimalle damnsmall donanımları tanımayacatır. (takacağım usb bellekleri falan görmeyecektir diye düşünüyorum)
Kısacası yapmak istediğim şey hafif bir dağıtımı kendi ihtiyaçlarıma göre şekillendirmek.
Bide araştırmama rağmen bulamadım. Damnsmall hangi paket yöneticisini kullanıyor. .deb olsa iyi olur. İstediğim programları yüklemem gerekebilir ...

Bedreddin

DSL nasıl bir sistem bilmiyorum ama, .deb paketi kullanıyor onu biliyorum. Bu gibi sorularınız için www.distrowatch.com yardımcı olacaktır. Bunun yanında, sistemde günlük kullanımda en çok ram tüketecek işlemlerden biri masaüstü yöneticisi olacaktır. Bu yüzden hangi dağıtımı kurarsanız kurun, Gnome ya da KDE yerine, LXDE gibi bir masaüstü yöneticisi kurmanız en verimli kullanımı sağlayacaktır. Bunun yanında DSL gibi bir dağıtım yerine, çok daha yorucu olabileceğini de göz önüne alarak Arch gibi bir sistem kurmayı da deneyebilirsiniz. Tabii ki bu sabır, zaman ve zevk meselesi olacaktır.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
      bu hasret bizim!

esrama

Verdiğin site çok güzel bir kaynak teşekkürler
KDEyi bile zor kullanırken diğer masasütlerini kullanmak biraz kasacaktır. Alışkanlık meselesi. Aslında kendi masaüstünü saf haliyle kullanmak en uygunu olur heralde.

atomkarinca

bytan

Ayrıntılı bilgi ve okumak isteyebileceğin linkler mevcut yazıda:

http://polishlinux.org/choose/linux-on-old-hardware/

O makinaya kurulur mu bilmiyorum fakat bugün Arch kurdum LXDE ile, 39 mb ram tüketti.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

matafleur

Alıntı yapılan: Verbatim - 15 Ocak 2009 - 23:56:00
DSL nasıl bir sistem bilmiyorum ama, .deb paketi kullanıyor onu biliyorum. Bu gibi sorularınız için www.distrowatch.com yardımcı olacaktır. Bunun yanında, sistemde günlük kullanımda en çok ram tüketecek işlemlerden biri masaüstü yöneticisi olacaktır.

64 mb lık bir ram ile bu oldukça önem kazanıyor.Benim tavsiyem masaüstü yöneticisi yerine fluxbox gibi bir pencere yöneticisi kurmanız.Servis yönetimi ve minimallik açısından da archlinux u tavsiye ederim.

esrama

Teşekkürler! Arch'ı LXDE ile denemekle başlayacağım...
Peki sanal belleği 200mb yapsam nasıl olur ? 64 ram için sanırım 64*1.5=96 ayrılması en uygunu Ben 200 mb ayırsam ne olur ?

matafleur

Aslında sanal belleği 200 mb ayırmanız ne kadar mantıklı gözüksede iş biraz size bakıyor.O sanal belleği dolduracak kadar uygulamayı aynı anda çalıştırmanız eninde sonunda yine de takılmalara sebep olacaktır.Sonuçta işlemciler genelde zamanının büyük çoğunluğunu I/O işlemlerinde kaybediyor.Ve laptopların da harddisklerinin genelde yavaş çalıştığı düşünülecek olursa size bir noktaya kadar fayda sağlar bu durum.

esrama

Hdd den 100 mb az veya fazla gitmesi benim için bir kayıp değil. Sonuçta firefox kullanacam :) firefox zaten bazen 120-130 mblere çıkıyor. Bu durumda swapın boyutunu sizden gelen cevaba göre ayarlayacağım...

Mesela winzortta 1,5 katından fazla sanal bellek olduğu zaman bilgisayarda bir yavaşlama söz konusu oluyor. Eğer linxutaki swap winzorttaki sanal belek ile aynı mantıkla çalışıyor ise linuxtada 1,5 katı ayarlamam gerekecek.

atomkarinca

Genelde Arch Linux'un önerdiği değer 256 MiB'tır ve bence bu sabit disk sorununuz yoksa sistemlerin büyük çoğunluğu için makul bir değerdir.

Bedreddin

Eğer Arch kuracaksanız LXDE yerine *box'lardan (Openbox ya da Fluxbox) kurmanızı ben de tavsiye ederim. Madem ki sorun alışkanlık, o zaman masaüstü yöneticisi kurmayın ve *box'lardan birini kurup onun üstüne dosya tarayıcısıdır şudur budur kendiniz kurun ;) Hem sizin ihtiyaçlarınıza daha uygun olur.
      bu hasret bizim!

Gimp Uzmanı

esrama

Acaba winzort 7 yi mi kursam yoksa vistayı mı ? :):):)

Verbatim masaüstü yöneticisi kurmayın boxlardan birini kurunun demişsin... Nasıl yani ? Openbox ya da Fluxbox masaüstü yöneticisi değilmi ?

Exodus

Alıntı yapılan: esrama - 16 Ocak 2009 - 22:19:13

Verbatim masaüstü yöneticisi kurmayın boxlardan birini kurunun demişsin... Nasıl yani ? Openbox ya da Fluxbox masaüstü yöneticisi değilmi ?
Hayir, Box'lar pencere yoneticisidir ;)
Arch Linux FTW!

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: 2600 - 16 Ocak 2009 - 22:27:49
Alıntı yapılan: Gimp Uzmanı - 16 Ocak 2009 - 22:15:56
Hızlılık ve az bellek tüketimi Zenwalk

güzel ama paket konusunda deposu sınırlı

???
Böyle olduğunu düşünmüyorum. Zenkwalk kurduğum zamanlarda tüm aradığım programlar depoda bulunuyordu.

Bedreddin

Alıntı yapılan: Exodus - 16 Ocak 2009 - 22:27:57
Alıntı yapılan: esrama - 16 Ocak 2009 - 22:19:13

Hayir, Box'lar pencere yoneticisidir ;)

Exodus haklı. Peki masaüstü yöneticisiyle (Desktom Manager) pencere yöneticisinin (Window Manager) farkı nedir? Örneğin masaüstü yöneticilerde bir dosya tarayıcısı öntanımlı gelir, ama bir pencere yöneticisinde dosya tarayıcısını ayrıca siz kurarsınız.
      bu hasret bizim!

heartsmagic

Masaüstleri komple çözümlerdir. Pencere yöneticisi, dosya yöneticisi, yapılandırma bölümleri, programları vs.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

if

Bu tür soruları konuşmak için yeni bir başlık açılmıştır: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29219.0

O başlıktan devam edelim lütfen. Bu konuyu kilitliyorum.