asus f3 serisi 3gb ram sorunu

Başlatan markuda, 15 Ocak 2009 - 22:21:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

markuda

less /proc/cpuinfo
yazdıktan sonra cıktıda flags bölümünün içinde lm varsa sisteminiz 64 bit bir işletim sistemidir. yani benim işletim sistemim gibi. :(

kirmizi eminim bunu sende çok ii biliyorsun. ama ne yapmaya çalıştığının farkındayım ve çok teşekkür ederim.

localhost

bu cpu  bilgisi verir. Sistem icin deyildir. Pardon bende lm yok. Bak yeni birsey ögrendim senden. Eger bilgi dogruysa ben sana tesekkür ederim.
Linux LPIC1 - MCSA

markuda

ayrıca benim ram burada   2048 KB olarak görünüyor. galiba çözüme biraz daha yaklıştık.

markuda

flags bölümünün içinde lm yoksa sisteminiz 32 bit tir.

localhost

flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe constant_tsc arch_perfmon bts pni monitor est tm2 xtpr

bu bilgiye ulastigin linki verirmisin
Linux LPIC1 - MCSA

markuda

Alıntı yapılan: Xenophobia - 11 Kasım 2008 - 18:27:55
Alıntı yapılan: erginemr - 11 Kasım 2008 - 17:22:30
Teşekkürler Xenophobia.

Şu komutu biraz kısaltalım:
cat /proc/cpuinfo | grep lm

Bu arada @erginemr'in verdiği komut, direk olarak sistemin 64 mü, 32 mi olduğunu ortaya çıkarıyor.

Komutu verdiğinizde bir çıktı alıyorsanız sisteminiz 64 bit, almıyorsanız 32 bit'dir.

İlk verilen komut ise, sistemi detayları ile birlikte ele almaktadır.

localhost

tamam o zaman sen yarin ubuntuyu 32 bit kuruyorsun ve aksam islem yapamadan bekliyorsun :) ben kendim yapabilirim diyorsan. Sana bir sürü bilgi sunduk. Sirayla deneme yaparsin,
Linux LPIC1 - MCSA

markuda

eyvallah kırmızı.... çok teşekkür edrim. yarın ilk işim 32 bit işletim sistemini kurmak olacak. verilen bilgiler -tabiki sistem kabul ederse- sorunu gidermeme yeter. olmazsa tekrar başınızı ağrıtırım. iyi geceler.

bu arada bana yarcım olan/olmak isteyen herkese çok teşekkürler.....

ebubekirs

Başlığa şimdi bakabildim.

cat /proc/version ya da

cat /etc/lsb-release

bunlardan biri sistemin versiyonunu veriyordu diye hatırlıyorum. Biraz geç bir bilgi oldu ama :)
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

markuda

cat /proc/version
Linux version 2.6.27-9-generic (buildd@rothera) (gcc version 4.3.2 (Ubuntu 4.3.2-1ubuntu11) ) #1 SMP Thu Nov 20 21:57:00 UTC 2008

cat /etc/lsb-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=8.10
DISTRIB_CODENAME=intrepid
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 8.10"

verdiğiniz komutların çıktısı bu şekilde

markuda

öncelikle şunu söyleyeyim openSUSE 11.1 sistemimde 2+1 gb ram iken sorunsuz bi sekilde kuruldu. ekran kartını tanımadı ama ben tanıtmak için uğraşmadım. sadece sistemin kurulup kurulamayacağına baktım.

ardından kırmızı hocamın tavsiyesi üzerine ubuntu nun 32bit lik serisini yüklemeye çalıştım ancak 2+1 gb da yüklenmedi. 2 gb ram le yükledim. akabinde uygulamamı tavsiye ettiği komut dizinini işleme koydum.

Alıntı yapılan: Kirmizi - 17 Ocak 2009 - 01:35:42
mkdir indir
cd indir
wget http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/100.14.09/NVIDIA-Linux-x86-100.14.09-pkg1.run
sudo chmod a+x NVIDIA-Linux-x86-100.14.09-pkg1.run
sudo sh NVIDIA-Linux-x86-100.14.09-pkg1.run calismazsa sudo ./NVIDIA-Linux-x86-100.14.09-pkg1.run dene
sudo nvidia-xconfig
sistemi yeniden baslat

ancak sonuç gene hüsran... :(

sudo sh NVIDIA-Linux-x86-100.14.09-pkg1.run
ve
sudo ./NVIDIA-Linux-x86-100.14.09-pkg1.run

kodlarını shell e işlediğimde karşıma söyle bir hata geldi...
[IMG]http://img02.picoodle.com/img/img02/3/1/17/t_hatam_cc039e1.png[/img]

buna rağmen yılmadım. :) envy i yükledim. envy de driver ı kurdum. fakat gene sorun gene sorun...... :( :( :(

bir hususu tekrar belirtmek isterim; 1gb 1+1gb ve 2 gb da bütün linux dağıtımları sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

localhost

hata da sana X ekranindan cikip yeniden kurulumu yapmani istiyor veya daha fazla bilgi icin Nvidianin linux ile ilgili driver bilgilerini anlatan yeri gitmeni istiyor.

x ekranindan cikman icin, ctrl+alt+backspace kompinasyonu ile X ekranindan cikarsin * ya da ctrl+alt+F3 veya F4 ile baska initlere gecersin. 
Linux LPIC1 - MCSA

ebubekirs

X'i tamamen kapatmak için

/etc/init.d/gdm stop

yazmanız gerekli, Ctrl-Alt-Backspace kombinasyonu ile X den terminale düşersiniz ancak X diğer oturumda çalışmaya devam eder. Kurulumda yine aynı hatayı verir.

markuda

bu işlemi yaptıktan komutları işlemeye devam edecek miyim?

localhost

Evet, X ekranindan ciktigin icin terminalde giris yapmis görünmüyor olabilirsin. Kullanici adini ve sifreni yazarak giris yaparsin. Sonra kuruluma nerde kaldiysan oradan devam edersin. Yani kullanacagin komutlar ayni.

Linux LPIC1 - MCSA

ebubekirs

Ctrl-Alt-F1 ile terminale geçin. Daha sonra üstte verdiğim komutu çalıştırın. Sonra bir önceki mesajınızda yaptığınız gibi

sudo sh ./Nvidi....

markuda

yok hocam olmuyor...

sudo ./NVIDIA-Linux-x86-100.14.09-pkg1.run
komutunu yazdıktan sonra

sudo:  ./NVIDIA-Linux-x86-100.14.09-pkg1.run command not found

hatası geliyor.

markuda

sorun ekran kartının paylaşım özelliğinden kaynaklıyor olabilir mi?

markuda

Alıntı yapılan: eldirr - 02 Ekim 2008 - 04:56:00
Bir de aşağıdaki linkteki belgeyi buldum, onu da çeviriyorum, aynı ekran kartına sahip birisi bu adımları uygulayarak başarmış;

http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=5086971&postcount=6

-----------------------
Bu kılavuzun çıktısını alınız çünkü yüklemenin bir kısmında sadece komut satırında çalışıcaksınız. (*Çevirenin notu: Çıktı almaya pek gerek yok, 8. adım ve sonrasını bir kağıda yazsanız yeter, fazla uzun değil zaten :) )

1)  Nvidia kartınızın sürücüsünü http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us adresinden indirin.
   1.a) Home(ev) klasörü altında kullanıcı adınıza sahip klasör altında olduğundan emin olun, böylece daha sonra konsoldayken klasörleri değiştirmek zorunda kalmayacağız.

2) Bir uç birim açın : Uygulamalar -> Donatılar -> Uç birim

3) sudo apt-get install build-essential

4) gksudo gedit /etc/modules
   4.a) "nvidia" tırnaklar olmadan listeye ekleyin.
   4.b) Kaydedin ve kapatın.

5) gksudo gedit /etc/default/linux-restricted-modules-common
   5.a) Tırnaklar olmadan listeye "nv" ekleyin. Tam olarak şöyle gözükmelidir: DISABLED_MODULES="nv"
   5.b) Kaydedin ve kapatın.

6) sudo cp /etc/X11/xorg.conf ./xorg.conf.backup

7) sudo rm /etc/X11/xorg.conf
   7.a)  Yukarıdaki komut ile eski xorg.conf dosyanızı silmiş oluyoruz, tekrar gerekmesi durumunda 6.adımda yapıldığı üzere yedeklemiş olduk.
   7.b) Eski sürücülerden kurtulmak için aşağıda size uyan adımları uygulayınız.
      -------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Eğer daha önce sürücüyü yüklemek için Envy kullandıysanız devam etmeden önce aşağıdaki komutu çalıştırın:

sudo envy --uninstall-all
sudo dpkg -P envy

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Eğer eski Ubuntu depolarındaki sürücüler yüklenmeye çalışıldıysa aşağıdaki komutları çalıştırın:

sudo apt-get remove --purge nvidia*
                sudo rm /lib/restricted-modules/.nvidia*

Eğer NVIDIA*.run (nvidia.com sitesindeki sürücüler) hata verip yüklenmediyse devam etmeden önce aşağıdaki komutları çalıştırın:

sudo nvidia-installer --uninstall

####################################################################################
##...##
##.........................................Tamam şimdi temiz bir durumdan başladığınızı varsayarak yolumuza devam edelim ..................................##
##...##
####################################################################################

8 ) CTRL-ALT-F1
   8.a) Tamam şimdi sadece komut satırındayız, burada yapılacak çok az işimiz kaldı.
   8.b)login:
   8.c)Password:

9) sudo /etc/init.d/gdm stop
   9.a) Bu adım x-server'ı ve gnome * masaüstü yöneticisini durdurucaktır.

10) sudo chmod a+x ./NVIDIA*.run
   10.a) Nvidia yükleyicisini çalıştırılabilir dosya haline getirdik.

11) sudo ./NVIDIA*.run
   11.a) Tüm sorulara evet olarak cevap verin.
   11.b) Özellikle yeni bir xorg.conf dosyasının YAZILMAMASINI istediğinizden emin olun.
   11.c) Eğer bir şekilde son soruyu yanlış cevapladıysanız;
      c.I) sudo nvidia-xconfig #Bu komut size yeni bir xorg.conf dosyası yazacak veya tamir etmeyi deneyecektir.

12) sudo /etc/init.d/gdm start
   12.a) Bir Nvidia logosu görmeli daha sonra giriş ekranını görmelisin. Ve ayrıca * masaüstü efektlerini de çalıştırabiliyor olman gerekiyor.

Opsiyonel fakat tavsiye edilir:
13) Güncelleme sırasında yeni bir kernel yüklendiğinde sürücünün kendisini güncelleyebilmesi için aşağıdaki kılavuzu takip ettiğinizden emin olun:
     http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=5227704&postcount=1

---------------
Aslında yukarıda çevirdiğim kılavuzun biraz daha derli toplu hali. İşinize yarar umarım.

komut dizinini de uyguladım. ancak
sudo ./NVIDIA*.run
konutu yazdıktan sonra lisas kabul ettikten sonra çıkan yüklemenin akabinde

[IMG]http://img02.picoodle.com/img/img02/3/1/17/t_hatam_651b7bf.jpg[/img]

şeklide uyarı verdi.

localhost

Neden Nvidinanin 180 sürümünü kurmaya calistiginizi söylermisiniz ?
Linux LPIC1 - MCSA

markuda

sadece orada yazılanları aynen uyguladım. ekran kartı modeli aynıydı. sonuç itibariyle hangi driver ı yüklersek yükleyelim bir sonuca ulaşamıyoruz. şu an 1 gb ram i çıkardım sorunsuz bir şekilde çalışıyo. problem ekran kartlarını driver larında değil. burdan bu sonuç çıkıyo. yanlış mı düşünüyorum acaba???

localhost

1 Gb ram ile ekran karti driveri calisiyormu peki ?
Linux LPIC1 - MCSA

markuda

evet çalışıyor.          1 gb da
                           1+1gb da
                              2 gb da   çalışıyo.

2+1  gb da
2+2  gb da çalışmıyor.

localhost

Valla aklima baska birsey gelmiyor. 1GB lik ramlerde ekran karti driveri basarili bir sekilde calisiyorsa, paylasimli oldugu icin 2+1 veya 2+2 gibi ram konfigurasyonunda neden calismadigi hakkinda bir fikrim yok. 
glxinfo | grep render ciktisini yes aliyormusunuz 1GB lik ram takiliyken ?
Linux LPIC1 - MCSA

markuda

Arkadaşlar hepinize çok çok teşekkür ederim. Umarım bende birün sizlerin yardımına kaşabilirim....