Ubuntu - Fedora - openSUSE Tercihi İçin Yardımcı Olabilir Misiniz?

Başlatan tyko, 21 Mayıs 2019 - 16:24:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tyko

Merhaba

Ubuntu - Fedora - openSUSE dağıtımlarının masaüstü kullanımı olarak hangisini, sunucu tarafında yürütülecek bir proje için hangisini tavsiye edersiniz? Globalde sunucu tarafında hangisi daha çok kullanılıyor?(Eğer böyle bunun gibi sunucu odaklı yazılımların istatistiğini tutan bir kaynak varsa paylaşmanız çok makbule geçer.)

Steam, Origin, Battle.net platformlarının oyun performansında hangi dağıtım daha başarılıdır? Özellikle Dota 2'yi OpenGL ile açtığımda Win10'u hatırlatmadı FPS olarak 1-2 FPS ya oynamıştır ya oynamamıştır bundan dolayı çok memnun kalmıştım. Bu performansın aynısını Fedora ve openSUSE ile alabilir miyim?(Nvidia ekran kartı kullanıyorum.)

Ek olarak Fedora, RHEL'in bedava deneme tahtası olan versiyonu olduğundan ve (bir kaç sitede yazana göre sunucuda RHEL üstünlüğü varmış) sunucularda tercih edildiğinden ve de aynı zamanda ücretsiz ve güçlü olduğu iddia edilen CentOS dağıtımı ile aynı kodlar ile çalıştığından sıcak bakmamı sağlayabiliyor. Bir nevi "write once run anywhere" gibi hissettiriyor. Ubuntu'da tecrübelediğim oyun deneyimi burada da var ise öğrenmeyi&kullanmayı isterim. Lakin Amazon hazır sunucularında Fedora'yı önermiyor bu benim için biraz kötü oldu ancak Fedora yoksa bedava kardeşi CentOS var gibi düşünüyorum. Lightsail ile kurabildiklerimiz şunlar: Ubuntu, Debian, FreeBSD, CentOS, openSUSE.

Kafam biraz karışık merak ettiğim bir çok ayrıntı var. Fikir veya yön vermesi açısından bilgi ve tecrübelerinizi paylaşıp yardımcı olabilir misiniz?

aderinkaya

[mention=646354]@tyko[/mention] üniversitede iken bilgisayar müh. bölüm hocaları ağırlıklı olarak rhel kullanıyordu. Benim tecrubelerim ise en kararlı ve hafif dağıtımın serverda debian 8.11 olduğu yönünde. Daha önce server için ubuntu 16, centos dağıtımlarını denedim. Centos serverda en yaygın olarak kullanılan dağıtım olmasına rağmen bence fazla güvenlik açığı veriyor ve içsel hatalar çok sık oluşuyor. Fedora ve OpenSUSE için servar tecrubem yok.

tyko

[mention=646355]@aderinkaya[/mention]

CentOS nasıl bir güvenlik açığı oluşturuyor nasıl bir tecrübe edinmiştiniz?

Fedora masaüstü tecrübeniz oldu mu? Fedora'ya hakim olan birisi CentOS'u, CentOS'a hakim birisi Fedora'yı rahatlıkla kullanabilir mi?

meda

OpenSUSE - Thumleweed sürümü ile Fedora yuvarlanan dağıtımlar olmasından dolayı performans olarak öne çıkar. Kullanım kolaylığı ve pratiklik konusunda ise OpenSUSE özellikle de ince ayar konusunda Yasm ayar merkezi çoğu konuda yardımcı oluyor.
Kararlılık ön planda olacaksa da Ubuntu LTS sürümü tercihinin yanı sıra kaynak bolluğu da diğerlerine göre avantaj sağlar. Alternatifi ise OpenSUSE - Leap KDE diğer dağıtımlarda Gnome Shell sürümü tavsiye ederim.

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

aderinkaya

[mention=646356]@tyko[/mention] deepweb de bazı marketlerde hacking alanlarında centos için exploitler mevcut. Hatta sadece centos değil redhat debian gibi dağıtımlar içinde mevcut. Geçtiğimiz yıldan bu yana benim bildiğim büyük açıklardan shellshock var. Birde centos da CWP değiştirme ile eğer sitede xss mevcutsa xsrf yi aktif ederek giriş bilgilerini değiştirebiliyorduk. Bunun gibi şeyler.

Centos(yum) ve fedora(rpm) farklı paket yöneticilerini kullanıyor. İkisini kullanan rahat kullanır dersem yalan olur. Fedora Desktop versiyonunu kullanmadım. Eğer sürekli sistem değiştirmekten rahatsız oluyorsanız iyi bir araştırma ile kendinize bir kaç sistem belirleyin hepsini kurup deneyin hangisi stabil gelir ve işlerinizi halledebilir ise onda karar kılın. Fedora, opensuse, ubuntu, debian, pardus gibi dağıtımlar genellikle arkasında sağlam firmalar olan ve geçmişi iyi olan firmaların dağıtımlarıdır. Deneyerek karar vermeniz sizin için daha iyi olacaktır.

Empat

Alıntı YapUbuntu - Fedora - openSUSE dağıtımlarının masaüstü kullanımı olarak hangisini, sunucu tarafında yürütülecek bir proje için hangisini tavsiye edersiniz
Özellikle paketlerin, dolayısıyla sistemin stabilitesi için Ubuntu'yu tavsiye ederim.

Alıntı YapUbuntu - Fedora - openSUSE dağıtımlarının masaüstü kullanımı olarak hangisini
Kararlılık ve masaüstüne bağlı yazılımların işlevselliği ön planda, grafiksel arayüzle özelleştirilebilirlik ikinci plandaysa; Gnome, Grafiksel arayüzle özelleştirilebilirlik ve masaüstüne bağlı yazılımların işlevselliği ön planda, kararlılık ikinci plandaysa KDE masaüstü ortamını tavsiye ederim.

Alıntı YapSteam, Origin, Battle.net platformlarının oyun performansında hangi dağıtım daha başarılıdır?
Kararlılığından dolayı Ubuntu'yu tercih ederim.

Alıntı YapÖzellikle Dota 2'yi OpenGL ile açtığımda Win10'u hatırlatmadı FPS olarak 1-2 FPS ya oynamıştır ya oynamamıştır bundan dolayı çok memnun kalmıştım. Bu performansın aynısını Fedora ve openSUSE ile alabilir miyim?
Bu durum grafik kartı sürücünüzle ilgili. Grafik kartı sürücünüzün aynı sürümünü başka dağıtımda kullanırsanız; aynı performansı alabilirsiniz.



Alıntı YapKararlılık ön planda olacaksa da Ubuntu LTS sürümü tercihinin yanı sıra kaynak bolluğu da diğerlerine göre avantaj sağlar.
Katılıyorum.

Alıntı Yap@tyko deepweb de bazı marketlerde hacking alanlarında centos için exploitler mevcut. Hatta sadece centos değil redhat debian gibi dağıtımlar içinde mevcut. Geçtiğimiz yıldan bu yana benim bildiğim büyük açıklardan shellshock var. Birde centos da CWP değiştirme ile eğer sitede xss mevcutsa xsrf yi aktif ederek giriş bilgilerini değiştirebiliyorduk. Bunun gibi şeyler.
Katılıyorum.

Alıntı YapFedora, opensuse, ubuntu, debian, pardus gibi dağıtımlar genellikle arkasında sağlam firmalar olan ve geçmişi iyi olan firmaların dağıtımlarıdır.
Pardus dağıtımının arkasında sağlam bir şirket olduğuna katılmıyorum ve Pardus dağıtımının geçmişi iyi olan bir dağıtım olarak nitelendirilebileceğini düşünmüyorum. Bir siteden alıntıladığım ve maalesef ki doğru olan aşağıdaki metni okursanız; bu görüşümün nedenini bir nebze olsa da anlayabilirsiniz.

Alıntı YapPardus, ilk sürümden 2011.2 sürümüne kadar herhangi bir başka Linux dağıtımı temel alınmadan kendine özgü projelerle geliştirilmiş olup 2013 yılında yayınlanan Pardus 2013 sürümü ile beraber Debian tabanına geçilmiştir. 2011 yılı son aylarından itibaren TÜBİTAK bünyesinde yeniden yapılanma çalışmaları neticesinde yönetici ve geliştirici ekip dağıtılarak tasfiye edilmiştir.[2] 2012 yılında TÜBİTAK, Pardus projesi için tekrar geliştirici istihdam etmiş ve o güne kadar Pardus projesi kapsamında geliştirilmiş olan PİSİ paket yönetim sistemi, ÇOMAR yapılandırma yöneticisi, YALI kurulum aracı, Müdür açılış sistemi, Kaptan ilk ayar sihirbazı ve diğer irili ufaklı tüm projeler terk edilerek Debian tabanına geçilmiştir. Kararlı sürümü 25 Ocak 2013'te yayınlanan "Pardus 2013 Anadolu Parsı" sürümüyle beraber artık Pardus, Debian tabanlı bir Linux dağıtımı haline gelmiştir. Terk edilen eski Pardus projeleri ise gönüllüler tarafından yürütülen Pisi Linux projesi kapsamında sürdürülmektedir. Ayrıca yine gönüllüler tarafından yürütülen Pardus Topluluk Sürümü projesinin web sayfasında eski Pardus araçlarının Debian tabanı üzerinde kullanılabilmesi için çalışmalar yürütüldüğü ve kullanılması mümkün olan bazı araçların ileride Pardus Topluluk Sürümüne dahil edilebileceği bildirilmektedir.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

aderinkaya

[mention=646370]@Empat[/mention] pardus bende vicdani bir rahatsızlık hocam :) yazmadan geçemiyorum onu. Yoksa 2011 de pardus projesi özünü yitirmiş bir proje olup bu günkü ekibinde henüz yaş ve huy olarak bile olgunlaşmamış kişilerin birşeyler derlemesi ile devam etmektedir. Oturup bir görsel bile güncellemekten aciz bir ekip neyse bura yeri değil :) içimdekileri kusmayayım en iyisi.

Empat

[mention=646374]@aderinkaya[/mention]
Milli ve Yerli başlığı altında tanıtılan Pardus'un çoğu sistem hatasının İngilizce dilinde olması ve sistemin bile tamamen Türkçe olmaması trajikomik bir durum.

Ben de buna değineyim ve bu konuyu sonlandıralım lütfen. 

Bu konuyu sonlandırmadan önce belirtmem gereken bir durum var.
Alıntı Yappardus bende vicdani bir rahatsızlık hocam :) yazmadan geçemiyorum onu.

Forumdaki iletilerinizde -daha doğrusu önerilerinizde- vicdani rahatsızlık gibi özel durumlarınızı yansıtmayın lütfen.

Bu gibi özel durumlarınızı yansıtmanız; üyeyi doğru kabul ettiğiniz yolu göstermek yerine, yanlış kabul ettiğiniz yolu, kasten göstermeniz demek oluyor.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

aderinkaya

[mention=646378]@Empat[/mention] haklısınız olaya daha profesyonel yaklaşmak gerekiyor. Uyarınız için teşekkür ederim

tyko

Alıntı yapılan: Empat - 22 Mayıs 2019 - 03:39:03
Alıntı YapUbuntu - Fedora - openSUSE dağıtımlarının masaüstü kullanımı olarak hangisini, sunucu tarafında yürütülecek bir proje için hangisini tavsiye edersiniz
Özellikle paketlerin, dolayısıyla sistemin stabilitesi için Ubuntu'yu tavsiye ederim.

Şu bağlantıda openSUSE ile Ubuntu karşılaştırılması yapılmış: https://www.opensuseturkiye.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=52

3. ve 4. başlıklarında ufak eleştiri getirildiği için kararlılık anlamında endişe duymama sebep oluyor. Birde Amazon, Google gibi büyük firmaların hazır OS önerilerinde RHEL hemen ardından openSUSE sonra CentOS, Debian, Ubuntu şeklinde önerdiklerini görüyorum. Bu kadar büyük firma oldukları için önerilerin veya seçim sırasındaki ranklarının tesadüfi olduğunu düşündürtmüyor. Bu arada yanlış anlaşılmak istemem aralarında kurup iki bir şey yaptığım/yapabildiğim Ubuntu bundan dolayı muhtemelen Ubuntu kullanacağım ancak yinede sorularımı da sormak istiyorum. En yakın zamanda CentOS olmasa bile openSUSE'yi ve Fedora'yı deneyeceğim fakat o detayları görecek kadar profesyonel olmadığım için standart bir kurulum ve bir iki yazılım indirip oyun kurup test edebilirim dolayısıyla yine önemli detayları göremeyeceğim ve hakiki bir kıyaslama yapamayacağımın endişesi var.

Bir taraftanda Ubuntu'nun gereğinden fazla Hypelandığını düşünüyorum ya da aşırı kolay olduğundan başlangıç seviyesinde olduğumu görüp mü öneriliyor yoksa bu işin atası ilk adımı atmış olmasından dolayı alışkanlıklarından kopamayan insanlar tarafından(kullandıkları için mi) bana mı öneriliyor yoksa gerçekten mükemmel bir OS olduğu için mi öneriliyor bilgisizlikten ayırt edemiyorum. :) Önemli bir not geçmek isterim son bahsettiklerim bu siteyi ve içerisindeki insanları zan altında tutmasın, ben genel çevremdeki insanlardan çok fazla Ubuntu duyduğum için bu soruyu soruyorum çünkü çoğusu ne yaptığını bilmiyor bir kaçı da deneyip bırakamamış ve çok sevmiş olduğundan ihtiyaçlarını karşıladığı için bana da öneriyor. Benim önerideki endişem ihtiyaçlarımızın aynı olmayabilmesi olacağını düşünmem.

Kafam yine karışık. En iyisi Ubuntu Server ve Desktop sürümlerini kullanayım :)

aderinkaya

[mention=646387]@tyko[/mention] detayları görmek zaman isteyen birşey. En mükemmelin peşinde olmak yerine kafanızı rahat ettirecek ve işinizi görecek şeyin peşinde olun. Hiçbir dağıtımın fanatiği değilim olamamda :) Şaun buraya Ubuntu'dan yazıyorum misal serverimda debian 8.11 kurulu. Daha önce serverimda arkadaşımın ubuntu fanatikliği nedeniyle ubuntu vardı ve ayda bir yada iki ayda bir müşteriler sabahın köründe aramaya başlardı beni siteme erişemiyorum programa erişemiyorum vs diye. Sizin gibi bir süre araştırma yaptıktan sonra debiana geçelim dedik geçeli aylar oldu daha bir defa kitlenme veya bir hata ile karşılaşmadık bir defa bile müşteriden şikayet gelmedi. Masaüstünde hep debian tabanlı dağıtımları denedim çünkü alışık olduğum tek paket sistemi .deb

Az çok linuxa hakimseniz servar yönetmeyi bilecek kadar hakimseniz sizin için en iyi kararı siz verirsiniz deneyerek.

Empat

[mention=646387]@tyko[/mention]
Alıntı YapBir taraftanda Ubuntu'nun gereğinden fazla Hypelandığını düşünüyorum ya da aşırı kolay olduğundan başlangıç seviyesinde olduğumu görüp mü öneriliyor yoksa bu işin atası ilk adımı atmış olmasından dolayı alışkanlıklarından kopamayan insanlar tarafından(kullandıkları için mi) bana mı öneriliyor yoksa gerçekten mükemmel bir OS olduğu için mi öneriliyor bilgisizlikten ayırt edemiyorum.

Ben Ubuntu'yu repository'sindeki paketlerin, seçeneklerdeki diğer dağıtımlara göre daha kararlı olmasından dolayı öneriyorum.

1 yıldan biraz fazla süredir Linux alemindeyim. Çok hızlı bir şekilde yeni bilgiler edindim ve deneyimler kazandım.

Linux serüvenimin %75'lik bölümünde Arch Linux ve KDE kullandım. Sonrasındaysa, son zamanlarda paketlerin daha kararsız olmasından, ya da artık öyle gelmeye başlamasından dolayı Ubuntu'ya geçtim.

Herhangi bir dağıtımın veya masaüstünün fanboyu değilim.

Yaygın olan tüm dağıtım ve masaüstlerini test edebilecek, farklarını karşılaştırabilecek kadar kullandım.

Sonuç olarak; an itibariyle, tercihim Ubuntu ve Gnome oldu.

Ayrıca kararlılık olarak Ubuntu ve Gnome, bariz olarak Arch Linux ve KDE'den açık ara daha kararlı.

Hatta bununla ilgili bir caps bile yapmışlar. :)



Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

eronis

[mention=646387]@tyko[/mention]
Soruna buradan devam edelim;
Alıntı Yap
@eronis tecrübelerinizi güzel bir şekilde paylaşıyorsunuz benim gibi Linux'u bilmeyenler için nerelere bakmam gerektiği konusunda yardımcı olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanda forumda açtığım konu(https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=60663.msg646354#msg646354) ile alakalı olarak fikir veriyor o konuyu şu sıralar aklımı Fedora ve openSUSE çeldiği için açmıştım. Fedora'yı sevdiğinizden bahsetmiştiniz, günlük kullanımda openSUSE-Tumbleweed mi yoksa Fedora-Workstation mı kullanıyorsunuz? Birde sizce sunucuda hangi linux dağıtımı tercih edilmeli?

Yukarıdaki kişisel sorum dışında konunun takipçisiyim gelişmeler Linux hakkında bana yeni bilgiler katıyor. We love open-source :)

Açıkçası ben bir yazılımcı değilim ve server benim işim değil. Ben bir ingilizce öğretmenliği bölümü öğrencisiyim ve Linux benim için sadece bir hobi. Kendimce minik hobi projeleri açıyorum tabi ama hiçbir zaman programlamaya tam olarak giremedim. Sunucuyu da bu yüzden bilmiyorum. Ama ben olsam günlük kullanımda kullandığım dağıtımlardan birisini seçerdim. Misal ben Debian'ı günlük kullanımda kullanmadım ama Ubuntu kullandım misal. Destek süresi 5 yıl. Gayet kabul edilebilir bir server dağıtımı olabilirdi bu yüzden ama dediğim gibi server'lardan pek anlamam. Günlük kullanımda ne kullandığım ise değişir. Misal şu an da macOS'dan yazıyorum. Şu sıralar Tumbleweed'e geçmemin sebebi ise openSUSE ile ve onun kendine has sorunlarıyla biraz baş başa kalayım da dağıtımı biraz öğreneyim. Çünkü forum'da birisi yardım isterken nasıl bir şeye benzediğini bile bilmediğim bir dağıtım hakkında ne kadar yardımcı olabilirim? Bu yüzden şu an Tumbleweed'i günlük kullanımda kullanıyorum. Okulum için tek bilgisayarım şu an yazdığım Macbook Air 13" 2011 modeli.

Benim için bir dağıtımda ne önemli?

1- Paketleri kabul edilebilir derecede güncel mi?
2- İstediğim paketleri kolayca bulup yükleyebiliyor muyum?
3- Sistem hızlı mı?
4- Sistemde çökme, dönme, kararsızlık var mı?

Bu sorular benim için önemli olan. Biraz güncel olması ve başımı ağrıtmaması durumunda her dağıtım benim için iyidir.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

Empat

[mention=646429]@eronis[/mention]
Alıntı Yap3- Sistem hızlı mı?
4- Sistemde çökme, dönme, kararsızlık var mı?

Sistemin hızı ve stabilitesini etkileyen en büyük unsur dağıtım değil, masaüstü ortamı diye biliyorum.

Bunu dağıtım adı altında genellemek pek mantıklı olmaz.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

eronis

Alıntı yapılan: Empat - 23 Mayıs 2019 - 21:36:42
[mention=646429]@eronis[/mention]
Alıntı Yap3- Sistem hızlı mı?
4- Sistemde çökme, dönme, kararsızlık var mı?

Sistemin hızı ve stabilitesini etkileyen en büyük unsur dağıtım değil, masaüstü ortamı diye biliyorum.

Bunu dağıtım adı altında genellemek pek mantıklı olmaz.
Bizim tarafta kararsız yazılım yok, kararsız versiyon var. Hangi masaüstü ortamı kararsızmış? Hepsinde anım var. Mate, Cinnamon, GNOME, KDE, Budgie, Deepin, Pantheon, XFCE, Lxde, Lxqt; pencere yöneticilerinden dwm, i3, openbox ve ismini hatırlamadığım, beğenmediğim için geri sildiğim aralarında xmonad ve ratpoison da bulunan bir kaç pencere yöneticisi de kullandım ve Pantheon istisna olarak, bunları farklı dağıtımlarda deneme fırsatım oldu bu son 5 yılda. Masaüstü ortamı kararsız olmaz, sürüm çok yeni olur ve sürümde çok değişikliğe gidilmiştir.

Hız konusunda evet, masaüstü ortamı büyük bir faktör.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

meda

Kararlılık çok değişkenlik gösteriyor. Bana göre kararlılık donanım bileşen kalitesinden başlıyor öyle ki basit görünen RAM'lerin iletişimi marka model CL değerleri bile etken. Donanımı taktın çalışıyor ama arka planda kimi zaman hata bildirisi çeviriyor sorun olunca da direk yazılıma kabahat buluyoruz kolay olan olması müessebiyle gayet normal.  :) Kaliteli donanım sonrasında kaliteli BIOS yazımı peşinen namı diyar Grub yazılımımız ondan sonra Systemd en son da kullanılan masaüstü ortamı. 32 Bit gitgide önemsiz duruma geldiği için 64 Bit tabii ki daha değerli. 

Birkaç cümle olarak yazdım fakat bunları yazarken de yerli markamız olan hayalet anlamında markası C* üstün sürücü desteği, malzeme sağlamlığı olsun diğer A* L* gibi markaların ürünlerine vermedikleri destek ve değerin haricinde Hacintosh ile de zaman harcayıp Macbook kullanınca tecrübe sonucunda edinilmiş naçizane bilgiler.

Diğer taraftan kimi arkadaşların da yazdığı gibi yazılım sürümü ve farklı kullanım senaryolarında test edilmesi mühim konu. Hepimizin sahip olduğu bilgisayar donanımı ve kullanım senaryoları çok farklı olabilmesinden ötürü kamu spotu geliyor dikkat  :) daha çok "Hata Bildirimi" yapmak çok kıymetli bir davranış.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"