CentOS Hakkında...

Başlatan hasansahin, 15 Ocak 2009 - 10:55:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hasansahin

Merhabalar,

Sanıyorum forumumuzda CentOS dağıtımının tanıtımı daha önce yapılmamış. En azından birkaç bilgi ve link vererek bilgilendirme yapmak istedim.
CenOS, Redhat Enterprice Linux kodları üzerine kurulmuş bir dağıtımdır ve RHEL ile tam uyumludur. Asla fedora ile karıştırmayın, pek alakası yoktur.
Öntanımlı tema olarak redhat'ın efsanevi teması BlueCurve kullanır :)
Aşağıdaki linklerden daha ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/CentOS
http://www.centos.org (Ana Sayfa)
http://centostr.com/forum/ (Türkçe Forum)

Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

coni

Valla ben centos hakkında baya bilgi arıyorum.  Redhat ta olur hani ama centostr.com ölü. Yani üye oldum üyelik aktif etme linki bile gelmedi. Kaç defadır mail attım tık yok anlamadım başka bir site varsa forum centos yada redhat hakkında yazarsanız sevinirim teşekürler

hasansahin

Öğrenmek istediklerinizi yada sorularınızı iletirseniz, nacizane bildiğim kadar anlatırım.
Albert Einstein.

coni

teşekkürler ben aslında redhat tabanlı dağıtımlar için bir forum benzeri site arıyordum. Ordaki makalelerden falan yararlanıp kendmi geliştirmek için. Ubuntu ve centos serverlar üzerinde kendimi geliştirmek istiyorum.Aslında ubuntu tercihimdi ama bu forumdada okuduğum yazılarda server için centosu tavsiye ediyorlardı bende ikisinide sanal pc ye kurup denemeler yapıyorum.

Sorularım
1. Depolar hakkında soru sormak istiyorum en güncel depoları nerden bula biliriz centos için ve nasıl ekleye bilirim.
2. Gnome 2.16 kurulu sanırım centosta ben bunu en güncel versiyona yükseltmek istiyorum bunu nasıl yapa biliriz ve centosta ubuntudaki gibi paket yöneticisi varmı ben göremedim kurmak istediğim paketleri illa konsoldan komudlarlanmı aramalıyım

teşekkürler

hasansahin

1. Benim bildiğim kadarıyla Centos, RHEL ile aynı paket yapısında ve aynı güncellemelere sahip. O yüzden kendi resmi depolarından başka depo kullanmanız doğru olmayabilir.
    Redhat deposu haricinde kendi contrib depolarında ilaveten XFCE paketlerine yer veriyorlar.

2. Doğrudur 2.16 veya 2.18 olması lazım. Uzun zamandır kullanmadım bilemiyorum. Ama 2.24 kullanamazsınız. Dediğim RHEL hangi paketi güncellerse centos'ta o paketleri güncelliyor. Paket yönetim sistemi olarak "urpmi" kullanılıyor. Aşağıdaki bağlantıda ayrıntılı bilgiler var (ingilizce)
http://www.centos.org/docs/5/html/Deployment_Guide-en-US/ch-graphical-rpm.html
Bu grafiksel arabirime
system-config-packages
komutunu veya
pirut
komutunu vererek ulaşabilirsiniz.
Albert Einstein.

atomkarinca

Eğer RHEL ile aynı paketleri kullanıyorsa Fedora paketlerini de kullanabiliyor olması lazım. Fakat benim bildiğim CentOS'un bu eski sürümleri kullanmasının sebebi genelde sunucular için tercih edildiği için sürpriz yaşamak istenmemesi. Eğer son sürüm paketler kullanmak istiyorsanız CentOS size göre olmayabilir.

coni

değerli cevabınız için teşekkür ederim. Dediklerinizi birazdan deniycem. Bir sorum daha olucak centos ta kullana biliceğim kontrol panal hakkında. Ben webmin yada webcp kurmayı düşündüm sizin bir tavsiyeniz yada bilginiz varmı acaba bu konuda.

teşekkürler

hasansahin

Alıntı yapılan: atomkarinca - 13 Mart 2009 - 16:06:07
Eğer RHEL ile aynı paketleri kullanıyorsa Fedora paketlerini de kullanabiliyor olması lazım. Fakat benim bildiğim CentOS'un bu eski sürümleri kullanmasının sebebi genelde sunucular için tercih edildiği için sürpriz yaşamak istenmemesi. Eğer son sürüm paketler kullanmak istiyorsanız CentOS size göre olmayabilir.
Fedora paketleri ile uyumlu değil. Bağımlılık problemi yaşarsınız. Fedora paketlerini ancak ve ancak "rpm -ivh --force --nodeps paketismi.rpm" parametreleri ile manual yoldan kurabilirsiniz. Kesinlikle tavsiye etmiyorum. Heleki siz sunucu olarak kullanacam diyorsanız, kesinlikle fedora paketlerinden uzak durmalısınız.
Albert Einstein.

coni

ben zaten fedora pakatlerini kurmayı düşünmüyorum. benim şimdilik amacım test etmek onda sonra olursa sunucu olarakta kullana bilirim

mtilhan

CentOS güncel mi? Son sürümü 2006 Haziranda çıkmış?
You're beatiful but you will never be mine.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

coni

sanırım pek güncel değil nedinide serverlarda kullanılması sanırım şu andaki güncel programların bir adım gerisinde kararlı sürümleri var centosta

hasansahin

Centos, masaüstü kullanıcıları için pek uygun değildir. Genelde üretim ortamı ve sunucular için kullanılır.
Albert Einstein.

coni

centosun 5.3 versiyonu çıktı arkadaşlar bilginize deniyenler buraya bildirirse sevinirim bende şu anda 5.2 var update yapıyorum şimdi daha sonra temiz kurulum yapıcam

Gimp Uzmanı

Bende indiriyorum. Dosya biraz büyük ancak yarın biter.

pwl

Merhaba Ubuntu Ailesi,

İş yerinde kullanmak amacıyla kendi makineme centOS 7 - KDE kurmayı düşünüyorum. İş gereği uğraştığımız sistemleri çoğu linux/unix tabanlı. 2009'dan beri ubuntu kullanmışlığım da var.

Sizce bir sıkıntı olur mu ? Centos üzerine VMWare 11 kurulumu yapacağım, illaki windows kullanmamız gereken yerler oluyor onlara sanal makine ile bağlanıyorum.

Ek olarak mail client için ne kullanmamı önerirsiniz benim aklımda ThunderBird var.

heartsmagic

@pwl, ne gibi bir sıkıntı var kafanda? Hani Centos genellikle sunucularda tercih edilen bir dağıtım fakat kişisel makinelerde de kullanılabilir elbette. Farklı başlıklarda yazdığımız gibi sadece uygulama sürümleri biraz geriden gelir kararlılık adına. Bu türde bir ihtiyacın yoksa her dağıtım hakkında söylediğimiz gibi Centos'u da kurup kullanabilirsin makinende. Tecrübe eder kararı sen verirsin ayrıca.

Eposta istemcisi için öneri konusu da kişisel olacaktır. Forumda anket varsa bu konuda bakabilirsin. Yoksa yine ihtiyaçların doğrultusunda uygulamaları kurup kurcalayabilirsin. Thunderbird kendi kıvamındaki istemciler arasında en iyisi bence. Biraz daha hafif istemci isterim diyorsan farklı uygulamalara yönelebilirsin ancak hafiflik gibi bir derdin yoksa daha iyisini bulmak şu an için -bence- mümkün değil. Yeni yeni istemciler çıkıyor piyasaya ancak TB kıvamına gelmeleri için biraz daha vakit geçmesi gerekiyor sanırım. 

Bu konu çok eski bir konu, zaten hortlatılmış durumda, eposta istemcisi ile de dağıtmış oluyoruz :) Kafanda varsa farklı sorular bence yeni bir başlık aç ve tam olarak ihtiyaçlarını dile getir orada.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

pwl

Alıntı yapılan: heartsmagic@pwl, ne gibi bir sıkıntı var kafanda? Hani Centos genellikle sunucularda tercih edilen bir dağıtım fakat kişisel makinelerde de kullanılabilir elbette. Farklı başlıklarda yazdığımız gibi sadece uygulama sürümleri biraz geriden gelir kararlılık adına. Bu türde bir ihtiyacın yoksa her dağıtım hakkında söylediğimiz gibi Centos'u da kurup kullanabilirsin makinende. Tecrübe eder kararı sen verirsin ayrıca.

Eposta istemcisi için öneri konusu da kişisel olacaktır. Forumda anket varsa bu konuda bakabilirsin. Yoksa yine ihtiyaçların doğrultusunda uygulamaları kurup kurcalayabilirsin. Thunderbird kendi kıvamındaki istemciler arasında en iyisi bence. Biraz daha hafif istemci isterim diyorsan farklı uygulamalara yönelebilirsin ancak hafiflik gibi bir derdin yoksa daha iyisini bulmak şu an için -bence- mümkün değil. Yeni yeni istemciler çıkıyor piyasaya ancak TB kıvamına gelmeleri için biraz daha vakit geçmesi gerekiyor sanırım. 

Bu konu çok eski bir konu, zaten hortlatılmış durumda, eposta istemcisi ile de dağıtmış oluyoruz  Kafanda varsa farklı sorular bence yeni bir başlık aç ve tam olarak ihtiyaçlarını dile getir orada.
şurada bir başlık açtım.

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=50572.msg578869#msg578869

isterseniz bu taraftaki iletileri silelim konuyu hortlattığım için kusura bakmayın.