KDE ve GNOME Karşılaştırması

Başlatan Empat, 24 Nisan 2019 - 13:53:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Empat

Bu yazımda forumda çoğumuzun kullandığı Gnome masaüstü ortamı ve bazılarımızın kullandığı KDE masaüstü ortamı arasındaki temel farklılıkları anlatacağım.

Öncelikle, KDE Nedir? ve GNOME Nedir? sorularına cevap arayalım.

KDE Nedir?

KDE (K Desktop Environment - K Masaüstü Ortamı) Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için QT ve kendine ait kdelibs kütüphaneleriyle geliştirilmiş, açık kaynak kodlu masaüstü ortamıdır.

GNOME Nedir?

GNOME (GNU Network Object Model Environment - GNU Ağ Nesne Modeli Ortamı) Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için GTK+ kütüphanesiyle geliştirilmiş, açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır.

Gnome ve KDE Masaüstü Ortamlarının Hedef Aldığı Kitleler

GNOME, sadelik ve kararlılık isteyen kitleyi hedef alırken, KDE, özelleştirebilirlik ve güncellik isteyen kitleyi hedef alır.

GNOME ve KDE Masaüstü Ortamlarının Sunduğu Yazılımların Farkları

KDE masaüstü ortamı kadar, KDE masaüstü ortamının sunduğu yazılımlar da, Gnome masaüstü ortamının yazılımlarına göre daha fazla işlevsel ve özelleştirilebilirdir.

GNOME masaüstü ortamı kadar, GNOME masaüstü ortamının sunduğu yazılımlar da, KDE masaüstü ortamının yazılımlarına göre daha fazla kararlı ve sadedir.

KDE Denildiği Kadar Kararsız mı?

Şöyle bir söylenti vardır. Belki duymuşsunuzdur.

KDE kararlı değil. İkide bir hata veriyor

Bu söylenti geçerliliğini, KDE masaüstü ortamının yeni sürümü KDE Plasma 5 ile kayda değer oranda yitirmiştir.

Açık ve öz konuşmak gerek ki; KDE masaüstü ortamının eski ana sürümü (KDE 4) yeterince kararlı değildi.

Fakat son ana sürümü KDE Plasma 5 yeterli diyebileceğimiz derecede kararlı.

Yine de özelleştirilebilirlik seçenekleri ve işlevsellikleri dolayısıyla bir takım eksikleri var ve bazı basit bug'larla karşılaşma olasılığı, GNOME masaüstü ortamında karşılaşma olasılığına göre daha yüksek.

Bu durum KDE masaüstü ortamı kadar, KDE masaüstü ortamının sunduğu yazılımlar için de geçerli.

Kararlılık, Güncellik ve Özelleştirilebilirlik Açısından GNOME ve KDE

Not: Bu bölümdeki karşılaştırmalar, benim analizlerim ve deneyimlerim sonucunda oluşturulmuş bir karşılaştırmalardır.

Topluluk ve geliştiricilerce kabul edilmiş bir istatistik değildir.

Kararlılık olarak karşılaştırırsak; GNOME, KDE'den 1 tık öndedir.

Güncellik olarak karşılaştırırsak; KDE, GNOME'dan 1 tık öndedir.

Özelleştirilebilirlik olarak karşılaştırırsak; KDE, GNOME'dan 3 tık öndedir.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

iskendermusaoglu

Kde Neon kullanıyorum. Açıkçası kararlılık açısından KDE Neon Gnome'dan katbekat üstün.

illedelinux

Alıntı yapılan: iskendermusaoglu - 11 Mayıs 2019 - 22:09:29
Kde Neon kullanıyorum. Açıkçası kararlılık açısından KDE Neon Gnome'dan katbekat üstün.

Sistem ilk açılışında cuzi bir ram kullanırken kullandıkça Ram kullanımı normalin üzerinde diye duydum, böyle bir şey oluyor mu ve performanstan düşme gibi bir şey var mı acaba?
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

eronis

Arch Linux KDE çok kararsız :( KDE ile GNOME arasındaki benim gözlemim şu:
- Eğer son paketleri sunan bir yuvarlanan sürüm kullanacaksanız GNOME daha hızlı ve kararlı olacaktır.
- Eğer daha test edilmiş paketleri sunan dağıtımlar kullanacaksanız -bu listeye Ubuntu, Fedora, openSUSE Leap ve Manjaro girebilir- KDE daha hızlı ve kararlı olacaktır.

GNOME'un eski sürümleri aşırı yavaş ve sorunlu. Burada demek istediğim GNOME gittikçe iyiye giderken KDE kötüye gidiyor değil. KDE sürekli bir şeyleri geliştirmek, güzelleştirmek için uğraşıyor ve saygı duyduğum bir uğraş bu. Ancak çok aktif geliştirmede olduğu için kararsızlıkla karşılaşmak daha sık görülen bir şey haline gelebiliyor. Öte yandan KDE geliştiricilerinin yıllardır izledikleri bir misyon varken GNOME geliştiricileri misyonlarını kaybetmiş ve ne yaptıklarından bir haber etrafta geziniyor, sürüm çıkarmış olmak için sürüm çıkarıyor gibi bir izlenim veriyor. Bu bakımdan KDE bana GNOME'dan daha fazla gelecek vaad ediyor. GNOME 3.32'de bayağı iyileşme geldi gerçi.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

iskendermusaoglu

Kde Neon kullanıyorum. Aylardır tek bir hata mesajı ya da çökme gibi bir durumla karşılaşmadım. Kullandıkça artan bir ram kullanımı yok. Tek şikayetim Libreoffice'nin arayüz olarak KDE'de çok güzel durmaması. Gnome'da Libreoffice çok daha güzel görünüyor. Geçen hafta Gnome 3.32 kurdum, Fedora. Ancak ciddi performans sorunları var. Çökmeler, kilitlenmeler hala devam ediyor. Mesela benim hala anlamadığım bir şey var. Ekran kilitlendikten sonra şifre girip açılırken sistemin kasılması, ya da bir kaç saniyeden sonra açılması. Yıllardır bu böyle. Bunu neden çözemezler anlamıyorum.   Kde'de bu sorun yok. Tıkır tıkır çalışıyor. Birde dosya yöneticisi olarak kullandıkları -şu an ismini hatırlamayorum- program. Berbat ötesi. Dolphin harika. Sırf Dolphin bile Kde kullanma nedeni benim için. Ha Gnome'mun görüntüsünü çok seviyorum. Kde mi Gnome diye sorsalar estetik anlamda Gnome der geçerim. Her yeni sürümde hadi Gnome şu kronik sorunlarını çöz kavuşalım diyorum ancak bir hafta sonra şiddetli geçimsizlik sonucu ayrılıyoruz. Sonrası dönüş KDE... Özetle KDE kullanım olarak sorunsuz bir sistem benim içim ama aklım hala Gnome'da...

Empat

[mention=646268]@eronis[/mention]
Yazdıklarınızın tamamına katılıyorum.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

Tilki

İskender Bey, düşüncelerinize katılıyorum. Gnome'un görüntüsü gerçekten çok güzel. Gerçi KDE de tasarımın sadeleştirilmesi noktasında çok fazla ayar imkanı sunuyor. Ama yine de Gnome daha saf görünüyor. Gelgelelim Kde, özellikle Neon'da Gnome'dan çok daha verimli çalışıyor. Dağıtım kaynaklı sorunlar hiç karşımıza çıkmıyor. Mesela Kubuntu ile kıyasladığımızda Neon kesinlikle mukayese kabul etmiyor.

Sadece ek bazı paketler kurmak gerekebiliyor. Örneğin sizin de değindiğiniz Libre Ofis yazılımlarının Gnome'daki gibi görünmemesi durumu... Neon iso dosyasında Libre Ofis'in yer almaması sebebiyle olsa gerek, libreoffice-gtk pakedi de kurulmuyor. Libre Ofis'i sonradan kurduğunuzda da bu paket varsayılan olarak kurulmuyor. Bu pakedi depodan kurarsanız Kde'nin Breeze teması, Libre Ofis'in gtk temasını da ekileyecek ve Libre Ofis istediğiniz görünüme kavuşacaktır. Hatta Kde'nin menü barını başlık çubuğuna taşıma özelliği sayesinde menü barı olmayan, Gnome'dakinden daha sade görünümlü bir Libre Ofis'iniz olabilir.