Debian Netinstall kurulum ve sonrası

Başlatan illedelinux, 24 Mart 2019 - 19:03:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

illedelinux

Bu çalışmada Debian Netinstall (Ağdan yükleme) kurulumunu ve sonrasında Mate masaüstünün küçük paketi olan Mate Core oturumunu kuracağız.
Böylece hem hazır masaüstü hem kendimiz belirlediğimiz masaüstünü birlikte işlemiş olacağız.
Şayet kurulumu diskin tamamına yapmayacaksanız başlamadan önce mevcut oturumunuzdan ext4 formatında en az 20 GB bir bölüm ayırmanız gerekecektir.
Bu uyarıdan sonra Debian Netinstall ve Mate Core kurulumuna başlayalım.

İlk olarak bu adresten alttaki resimde siyah ok ile belirlediğim iso dosyasını indirin.
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/iso-cd/ 

İso dosyasını indirdikten sonra yukarıdaki resimde kırmızı ok ile işaretlediğim bağlantıya tıklayın.
Bağlantıya tıkladığınızda alttaki resimde görüldüğü gibi indirdiğiniz isonun 32 karakterli md5 bilgisi verilecektir. Bunun nedeni indirdiğiniz iso dosyasının sağlam inip-inmediğini ögrenmek içindir.
Bunu öğrenmek için isonun üzerine sağ tıklayın, Yeniden Adlandır seçeneğinden tam adını kopyalayın ve alttaki gibi uçbirime girin.
md5sum isonun-tam-adı.iso 
Uçbirimde çıkan sonuç ile alttaki örnek resimde olduğu gibi md5 bağlantısındaki 32 karakterle karşılaştırın, aynı değilse iso bozuk inmiştir, yenisini indirin, aynı ise işlemimize devam edelim.

İsoyu usbye yazmak için alttaki bağlantıdan işaretlediklerimden sistem mimarinize göre (32bit-64bit) birini indirin.
http://wiki.rosalab.ru/en/index.php/ROSA_ImageWriter 
İndirdiğiniz dosyayı sağ tık ile çıkarın, çıkardığınız dizinde bulunan RosaImageWriter ile usbye yazdırın.

Yeniden başlatın, f10, del, f2 gibi tuşlarla Bios'a girin, Usb'yi en üste alın, kaydedin ve yeniden başlatın.

İlk gelen ekran bu olacaktır, olduğu yerde entere basın.

Dilinizi seçin, Continue tuşuna tıklayın.

Bölgeyi seçin, devam edin.

Klavye dilinizi seçin.

Makine adı belirleyin, ben hepsine aynı kullanıcı adını veriyorum, siz de öyle yapabilirsiniz.

Aynı kullanıcı adıyla devam edebilirsiniz.

Parola belirleyin ve her iki yere aynı parolayı girin.

Kullanıcı adınızı tekrar girin.

Burada da bir önceki kullandığınız parolanın aynısını girebilirsiniz.

Burada diskin tamamına kurulum yapacağımız için bölümleme yardımcısı diyorum, şayet önceden bölüm ayırmış iseniz alttaki resimde görüldüğü gibi Elle seçeneğini seçiyoruz.

Burada bahsettiğim gibi önceden bölüm ayıranlar Elle seçeneğiyle devam ediyor. Diskin tamamına kurulum yapacaklar işaretlediğim seçenekle devam ediyor.

Elle seçenler için bu ekran gelmeyecektir, diskin tamamı için devam diyoruz.

Daha önceden bölüm ayıran için doğrudan buna benzer ekran gelecektir. Biz tamamı dediğimiz için bölümü otomatikman kendisi oluşturdu ve kurulum bölümü olarak da belirledi.
Elle veya otomatik, her iki şekilde işaretlediğim yere tıklıyor ve devam diyoruz.

Kurulum başladı.

Bu ekranda elimizde paket yüklü bir DVD olup-olmadığını soruyor, öyle bir DVD yoksa Hayır tikiyle devam ediyoruz.

Paket depoları için ülke belirliyoruz.

Bu da depo bağlantıları, ben genelde ilk sıradakini veya işaretlediğim yeri seçiyorum, istediğinizi seçip devam diyoruz.

Bu ekranda hiç bir şey yapmadan devam diyoruz.

Kurulum sürüyor.

Paket kullanım anketine katılabilir veya hayır diyebilirsiniz.

Bu ekrandan sonrası daha ziyade kendimiz belirleyeceğimiz Mate Core içindir.
Mate Core yerine buradan başka bir masaüstü seçebilirsiniz. Şayet bir masaüstü seçerseniz en alttaki tik etkin olmalı ve en üstteki tik doğrudan Gnome oturumunu kuracağı bilgisini vereyim. Yazıcınız yoksa print server tikini kaldırabilirsiniz.

Mate Core'de karar kılanlar sadece en alttaki tiki etkin yaparak devam ediyoruz.

Kurulum devam ediyor.

Kurulum bitti, şimdi ilk giriş için grub kurulumundayız, burada evet diyoruz.

Burada Bilgisayarınızdaki diskin üzerine tıklıyor ve devam diyoruz.

Kurulum tamamen bitti, devam diyoruz ve bu pencere kapandıktan sonra usbyi çıkarıyoruz.

Yeniden başladıktan sonra görülen grub ekranı.

Bir kaç saniye sonra görmüş olduğunuz tty ekranı gelecektir.
Burada resimdeki gibi root yazıyoruz.

root yazdıktan sonra parola giriyoruz ve resimdeki komutla depo listesini güncelliyoruz.

Burada Mate Core için gerekli paketleri yüklüyoruz.
Paketleri ayrıca buraya yazıyorum.
apt-get install mate-core lightdm pluma xserver-xorg network-manager-gnome pulseaudio synaptic firefox-esr firefox-esr-l10-tr engrampa policykit-1-gnome zenity xdotool 

318 megabayt paket indireceğini söylüyor, e harfine basıp paket kurulumunu onaylıyoruz.

Ortalama 5-6 dakika sonra istediğimiz paketler kuruluyor, burada resimdeki komutu girerek yeniden başlatıyoruz.
systemctl reboot

Yeniden başladıktan sonra bir masaüstü kurulduğu için grub ekranı daha hoş oluyor.

Gelen bu ekrana isim ve parola giriyoruz.

İşte Mate oturumunun en küçük yüklenmiş hali.
O kadar yolculuk serüvenimiz bunun içindi.
Bundan sonrası artık kullanıcının kendi özel zevkine kalıyor.
Debian kurulumu anlatımda çok uzun gibi görünür lakin toplamda en fazla bir saatlik iş olduğunu da ayrıca vurgulayayım.
Debian Netinstall kurulum ve sonrası anlatımım burada bitti, mümkün olduğunca anlaşılır yapmaya çalıştım, umarım da öyledir, kolay gelsin.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...