Linux Kernel 2.6.28'ın En İyi 5 Özelliği

Başlatan esrama, 11 Ocak 2009 - 14:57:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

esrama

Bu yeni sürüm en son Linux Kernel teknolojilerini kullanıcılarına sunuyor. Bu yazımızda sizin için bu yeni sürümün getirdiği 5 önemli özelliği listeledik.

1- Ext4
Linux dosya sisteminin bir sonraki durağı olan Ext4 sonunda duyuruldu. Bu yeni sistem size daha büyük boyuttaki dosyalarla işlemler yapabilmenizi, daha hızlı girdi çıktı işlemler, disk üzerindeki verileri düzenleme(defragment) işlemleri gibi bir çok yeni özellik sunuyor.
Bu yeni dosya sisteminde diske veri yazma işlemleri hızlandırılmış. Bu sizin kişisel bilgisayarınızda çok fark edeceğiniz bir şey değildir, ancak eğer bir veritabanı sunucunuz varsa farkı kolaylıkla fark edebilirsiniz. Peki hız ne kadar değişir? Bu sorunun cevabı yaklaşık olarka %30 civarında.

2- Grafikler için GEM Bellek Yöneticisi
Linux artık ATI ve NVIDIA firmalarından artık grafik açısından destek almaya başladı. Eğer güncel bir grafik kartınız varsa bu kartın kendine özel bir belleği ve işlemcisi bulunuyor. Bu kartlarınızdan tam verim alamıyordunuz ançak yeni kernel bu sorunlara çözüm getiriyor.
Linux 2.6.28 ile beraber, GEM (Graphics Execution Manager) grafik kartınızın belleğini yöneten bir uygulama. Bu uygulama sayesinde grafikleriniz %50 daha hızlı çalışıyorlar.
Ancak GEM şu anda çok yeni bir teknoloji ve zamanla taşları yerine oturacaktır. Şu anda sadece Intel 915 chipsetine tam destek veriyor. Ancak diğer çiplere sahip kartlar üzerinde çalışmalar hızla yapılıp GEM içerisine dahil eidliyor.

3 – Disk Koruma
Laptupunuzu hiç düşürdünüz mü? Eğer şanslı izeniz makineniz çalışır ancak ya değilseniz?. Bu nedenle taşınabilir bilgisayar üreticileri düşmeye karşı koruma mekanizmalarını bilgisayarlar içerisine entegre ederler.
Bu işlem diskin yazma/okuma header(başlıklarını) başka bir yere taşıma ile yapılır. Eğer disk hızlı bir şekilde hareket ettiğini anlar ise bu teknolojiyi çalıştırır. Şimdiye kadar Linux'ta böyle bir teknoloji desteğini hiç duymamıştık. Ancak kernelin yeni sürümü ile artık bu destek bizleri bekliyor.
4 – Geliştirilmiş Sürücü Desteği
Linux üzerinde kullanmak istediğiniz bir araca bağlanmak istediğinizde sürücüler ile ilgili sorunlar yaşadınız mı? Kernel'in yeni sürümü ile artık kullanmasanızda kernel içerisinde bir sürücü grubu sizleri bekliyor. Bu sürücüleri istediğiniz zaman aktif hale getirebilecek ve kullanabileceksiniz.

5 – Network Yenilikleri
2.6.28 kernel, UWB (Ultra Wide Band) desteği, Kablosuz USB, UWB-IP, ve Nokia'nın Phonet Network Protocol teknolojilerini destekliyor. UWB ne kadar kullanılır gereklimi bilinmez ancak Kablosus USB'ler gelecekte kendilerinden sıkça söz ettireceğe benziyor.

Kaynak : www.linuxmasasi.com

1. ve 3. başlıklar çok dikkatimi çekti. Ext4 dosya sistemine defragment özelliği getirilmiş. Ben ext sisteminin ntfs gibi birleştirilmeye ihtiyaç duyulduğunu bilmiyordum.
ntfs dosya sisteminin ext3 ve ext4 e göre daha verimli olduğunu okudum. Dosya sistemleri hakkında araştırma yaptım, fakat hangisin ne kadar gelişmiş olduğu hakkında bir kaynak bulamamadım.
Birde 3. başlıktaki disk koruma çok ilginç bir özelliğe benziyor fakat ne olduğunu tam olarak anlamış değilim :)

bytan

Geçen gün bu makalenin orijinalini Google News içerisinde görüp çevirilecekler arasına eklemiştim. Ama görüyorum ki linuxmasasi bunu dün hemen yapıvermiş. Türkçe'ye kazandırmışlar.

Ext4 ile ilgili özellikler burada verilmiş.

3. madde aslında eksik bir çevrim olmuş. Bu gerçekte laptopların bir özelliği. Yazıya göre, eğer laptop milisaniyeler mertebesinde çok hızlı hareket ettiğini farkederse, hdd'nin okuma/yazma başlıklarının hdd'den uzaklaştırıldığına dair bir özellik. Yeni kernel bunu farkedebiliyormuş artık.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

esrama

Umarım ubuntu ext4 desteğini 9. sürümünde vermeye başlar :)

@bytan verdiğin linkte ext4 ve 3 hakkında bilgilendirme var. peki hiç diğer dosya sistemleriyle karşılaştırma içeren bir kaynak varmı elinizde ? Birkaç şeyi merak ediyorum da...

bytan

#3
Tam olarak aradığın bir belge olabilir mi bilemiyorum ama IBM'in hazırladığı çok güzel bir pdf belgesi var. Bu belgede ext2-3 ve 4 yapısal olarak açıklanmış. Aşağıdaki karşılaştırma ise oradan alıntı:

Alıntı Yap
-----------------   EXT3              EXT4DEV
filesystem limit   16TB                1EB
file limit               2TB                 16TB
number of files
limit                     2**32               2**32
default inode size 128 bytes           256 bytes
time stamp         second              nanosecond
sub dir limit         2**16               unlimited
EA limit               4K                  >4K
deframentation     No                  yes
directory indexing disabled            enabled
delayed allocation No                  yes
multiple block
allocation         basic               advanced

İlave olarak burada ise performans karşılaştırması yapılmış.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

esrama

@bytan teşekkrüler!
Biraz fazla istemiş olacam ama ntfs ile karşılaştırması nasıl olurdu :) ? (aslında ben onu istemiştim ama yanlış yazmışım:( )

munirekinci


esrama


esrama

Hayret ettim ! http://software.intel.com/en-us/articles/windows-client-cifs-behavior-can-slow-linux-nas-performance/
NTFS anladığım kadarıyla (ingilizcem pek iyi değil ama) ext3 ten daha iyi performansa sahip  :o :o :o
munirekinci in verdiği wikipedia sayfasında da ext ün maximum alabileceği kapasite ve tek dosya boyutu ntfs te daha yüksek ayarlanabiliyor ... Hayret !!! Winzzzzorrtta bak sen hele ! :o

heartsmagic

@esrama bu bahsedilen şey doğrudan dosya sistemleri ile ilgili değil. CIFS için geçerli. SAMBA kullanımı ile ilgili kısacası ve buradaki belgede zaten medya uygulamaları ile sınırlı. Konunun tartışıldığı adres: http://kerneltrap.org/mailarchive/linux-kernel/2007/5/1/84950
Bu adresteki "Update" başlığından:

Alıntı Yap
Folks:

thanks for the comments from the initial posting of this note. We've
looked further into the problem and found that Samba 3.0.20 or greater
fills the performance gap for ext3: the "strict allocate" flag now zero
fills the file, forcing allocation in the underlying filesystem and
avoiding fragmentation.

An update to the original whitepaper will be posted soon to the same
location on Intel's OSS website.

Görüldüğü üzere mesele SAMBA ile ilgili. Hoş SAMBA ext3'ün performans açığını kapatıyor denmiş ancak ben hâlâ şüpheliyim suçlunun ext3 olduğuna.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

budun

Bu kernel su an update edebilir miyiz yoksa yeni ubuntu ile birlikte gelmesini mi bekleyecegiz?
Levent

heartsmagic

Alıntı yapılan: budun - 13 Ocak 2009 - 19:26:54
Bu kernel su an update edebilir miyiz yoksa yeni ubuntu ile birlikte gelmesini mi bekleyecegiz?

http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.28.tar.bz2

Kernel orada, isteyen derler. Ancak Ubuntu kullanan arkadaşların kesinlikle beklemesi çok daha iyi olacaktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

localhost

linux-magazin Habere göre Ubuntu 9.04 de EXT4 destegini verecek.
Linux LPIC1 - MCSA

eromess

4 gün önce laptopuma 9.04 alfa kurdum ext4 olarak . Denemek icin kurmuştum ama inanılmaz şekilde stabil ve hızlı şu an. Kesin olarak şunu söyleyebilirim 8.10 daki kasılmaları yaşamıyorum( hemen hemen ayni programlar yüklü)

esrama

eromess iyi haber :) 9u denemek için bende sabırsızlanıyorum....