Pencere Yöneticisi Kullanan Var mı?

Başlatan freeman, 21 Ekim 2018 - 00:59:41

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

freeman

Merhaba,
i3, awesome gibi sadece pencere yöneticileri ile tanıştıktan sonra KDE, Gnome gibi masaüstü yöneyticileri artık hiç çekici gelmiyor bana  :) Ucu acık kişiselleştirilebilme, 50-60MB sistem kullanımı, sade olması gibi özellikler çok hoşuma gidiyor. Tabi en güzel özelliği, dizüstü bilgisayarlar  gibi küçük ekranlarda en veriml pencere yönetimi sağlaması. Her boşluğu değerlendirebiliyorsunuz. :)  Şu an awesome kullanmayı öğreniyorum.
Hemen her işini terminalden yapanlar için süper oluyor.


Bunların kaynak kodları da çok küçük oluyor. Eğer yapabiliyorsanız doğrudan kaynak koda müdahale edip istediğiniz gibi özellik ekleyip çıkarabilirsiniz. Tabi isterseniz eklenti de yazabilirsiniz.
Geçen Debian net inst. + i3 kurmuştum. Boşta RAM kullanım oranı 170MB kadardı.


Var mı sadece pencere yöneticisi kullanan? Ne gibi önerilerde bulunursunuz?
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

illedelinux

freeman, sonunda gerçekle tanışmışsınız :)

Evet pencere yöneticileri aynen dediğin gibi, sonsuz özelleştirme ve az sistem kaynağı kullanma özelliğine sahipler. Üstelik bunu Debian'da yapmak, aynı artılara daha fazla sahip olmak demektir.
Kendim sürekli pencere yöneticili oturumları kullanıyorum, hepsini begeniyorum ama özellikle JWM favorimdir.
Hatta kendi blogumda masaüstlerine pek yer vermediğim için eleştiriliyorum, Gnome, KDE, Cinnamon gibi oturumlara ağırlık vermemi öneriyorlar.
Oysa insan hangi oturumları kullanıyorsa onu paylaşmalı, kullanmadığım oturumları sırf yazmak için yazmak bana ters geliyor.

Neyse konuya gelirsek, pencere yöneticili oturumların çoğu klavye odaklı yazılmış. Yazılımcılar pencere yöneticili oturumlar için özel yazılım geliştirmemişler, ancak bu oturumların cazibesi tam da bu noktada devreye giriyor, zira diğer masaüstleri için yazılmış neredeyse bütün yazılımları biraz uğraşla entegre edebiliyorsun. Normal kullanım için en ideal olanlar, Openbox, İcewm, JWM oturumlarıdır.
Openbox özelleştirmeye daha yatkın ve daha kolay olanıdır, ancak özelleştirdikçe sistem kullanımı da artar.
İcewm eski Windows 98'e benzetilerek geliştirilmiş, özelleştirme yöntemi de ona benzer, yani ne kadar değişiklik yapsan da Windows 98 esintisinden çıkaramazsın ama kullanışlı ve hafif bir oturumdur.
JWM ise hem kendi testimde hem uzmanların testine göre işlemciyi en az kullanan oturum özelliğine sahiptir, hatta İ3'ten daha az kullandığını söyleyebilirim. Bütün özelleştirmeler jwmrc adlı tek dosyadan yapılıyor, bu dosyadan sistemi istediğn şekle getirebiliyorsun. Yine aynı dosyadan sisteme tamamen hakim olabiliyor, istediğin yönlendirmeyi yapabiliyorsun. En çok beğendiğim tarafı da oldukça kararlı çalışmasıdır.
Pencere yöneticili oturumların en büyük avantajı, ortada bir masa üstü olmadığı için kurduğun proğramlar senin kontrolün dışında çalışamıyor. Bu yüzden hem kaynağı az kullanıyorlar hem de kontrol tamamen kullanıcıya geçiyor.
Pencere yöneticili oturumların avantajı yazmakla bitmez, şimdilik bu kadar, kolay gelsin :)




GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

ethernity

Anladığım kadarıyla buradakı asıl mesele şaşalı görsel efektlere girmeden minimum düzeyde grafik arayüzü kullanımı. Peki grafik arayüzüne alışmış bir bünye bu şekilde kullanıma nasıl geçiş yapmalı? Yavaştan yavaştan terminali daha sık kullanmakla olabilir diye tahmin ediyorum

illedelinux

Alıntı yapılan: ethernity - 21 Ekim 2018 - 11:54:21
Anladığım kadarıyla buradakı asıl mesele şaşalı görsel efektlere girmeden minimum düzeyde grafik arayüzü kullanımı. Peki grafik arayüzüne alışmış bir bünye bu şekilde kullanıma nasıl geçiş yapmalı? Yavaştan yavaştan terminali daha sık kullanmakla olabilir diye tahmin ediyorum

Hayır terminalle alakası yok, kendim mecbur kalmadıkça terminal kullanmam.
Pencere yöneticili oturumlarda görsellik olmaz diye bir şey yok, bu oturumların özelliği görselliği de kendin yapıyor olmana dayanıyor. Yani bir oturumu baştan sona kendin dizayn ediyor, kendin donatıyorsun, bir anlamda kendi işletim sistemini yapıyorsun.
Öyle zanedildiği gibi zor değil, yeni gelenin bir Ubuntu'yu öğrenme süresi kadardır. Örneğin bir JWM'yi iki gün içinde kullanabilir düzeye getirebilirsin, bir hafta içinde efektler katabilirsin, bir ay içinde Cinnamon'dan daha şaşaalı yapabilirsin. Aynısı diğer pencere yöneticileri için de geçerli. Daha sonraları bir ayda öğrendiğini iki saatte yapmaya başlarsın.
Pencere yöneticilerinin tek kötü tarafı ona bir alıştınmı daha da bırakamazsın :)
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

freeman

#4
@illedelinux;
Teşekkür ederim yorumunuz için. JWM 'i de bugün deneyeyim bari o kadar övdünüz. :) Bilgisayarda geçirdiğim zamanın tamamı web tarayıcı+terminal üzerinde geçiyor. Durum böyleyken KDE, GNOME gibi dağıtımların boş yere kaynak kullanmasını, bilgisayarı zorlamasını istemiyorum. Ayrıca sizin de belirttiğiniz gibi kontrolü tamamen kullanıcıya vermesi de büyük avantaj. Sistemde benim bilgim olmadan bir servis bile çalışmasını istemiyorum. Bu tabi ayrı bir zevk. RAM ler 16, 32GB olabilir ama bunu kontrol etmesi çok başka bir zevk.

En son KDE Plasma tekrar bir denedim, gayet güzel ama yok aklım i3 'te kaldı. Garip bir şekilde insanın hoşuna gidiyor. :) :)

@ethernity;
Ben  sadelik için kullanıyorum ama istersen çok şaşalı şeyler de yapabilirsin. Reddit 'te i3 subredditi  var. Oradan bakabilirsin. Normal masaüstü yöneticilerinden farklı bir kullanım sunuyor. Özellikle 'meraklı' bir kişiliğiniz varsa çok kısa zamanda öğrenebilirsiniz.

Bunlarda dosya yöneticisi bile yok. Ama istersen dolphin, pcmanfm kullanabilirsin. Bir engel yok.

Terminal zorunlu değil. İstediğin programı yine kur.
Haa ben hemen her işimde zaten terminal kullandığımdan neredeyse grafiksel arayüzü olan hiçbir programı kullanmıyorum o ayrı mesele. :D :D


Bundan sonra benim için KDE,Gnome,Xfce falan bitmiş gibi görünüyor. ::)
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

illedelinux

Meraklısı için fikir vermesi bakımından zaman içinde yaptığım pencere yöneticili oturumlar.

JWM


JWM


Openbox


Openbox

GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

ethernity

#6
Tam anladığımı söyleyemem. Anlamak için kullanmak lazım, onu anladım )). 'Anlatılmaz yaşanır' gibi yani. Meraklıyımdır bu tür şeylere. Zaten öyle olmasam şu ana kadar Linux kullanıyor olmazdım, diğer her kes gibi. Sadece, günlük iş-güç yüzünden bunu keşf etme imkanım olmamıştı. İlk fırsatta kolları sıvayıp girişeceğim. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler :)


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 21 Ekim 2018 - 22:04:17

JWM ile ılk denemelere başladım. İlginç bir deneyim. Her şey daha hızlı.