[Çözüldü] Sürücü Ayarları APM ve Yazma Önbelleği

Başlatan aderinkaya, 19 Ekim 2018 - 15:58:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

aderinkaya

Merhabalar,

Ubuntu disklere tıklayıp sağ üstten ayarlar sekmesine tıklayınca "Sürücü Ayarları" na basıp AMP ve Yazma Önbelleği tablarına erişiliyor. Bu ayarlar nedir ne işe yarar bunlar inaktitler. Bunları aktif edip ne gibi ayarlar yapabiliriz?



[eklenti yönetici tarafından silindi]

mhmtkrktr

#1
Yazma önbelleği : Bunu anlamak ve anlatmak için öncelikle şu temeli bilmek gerekiyor
* Sistemi açtığın andan itibaren, kapatılana kadar sen sistem üzerinde uygulama açsan da açmasan da, yığınla veri yazılır ve okunur.
* Sata veri yolu aynı anda hem yazma hemde okuma yapabilir.
* Özellikle mekanik sabit diskler aynı anda bu işlemlerden sadece birini yapabilir. Yani yazarken okuyamaz, okurken yazamaz. (Bu özelliğin olmasında ki ana sebep bu)
* Yazma önbelleği yani tampon bellek aynı anda hem ram belleği hemde disk cache belleği kapsar.

Kapalı durumu: Veriler belirli bloklara ayrılır. Bu bloklar belirli bir sıraya koyulur ve sırası geldikçe hem yazılır hemde okunur. Yani disk kafası gider, istenilen veri parçasını okur arabelleğe gönderir. Sonra yazılacak başka bir veri bloğunu arabellekten alır, yine diskte (boş) uygun bir alan bulur ve oraya yazar. Tekrar ilk aşamaya döner ve istenen okuma parçasının diğer bloğunu okur. Bu işlem döngü halinde sürekli tekrarlanır.

Avantajı: Veriler çok kısa aralıklarla yazıldığı için güç kaybı durumunda (elektrik kesintisi vs) veri kaybı olma ihtimali çok daha düşük olur.
Dezavantajı: Disk kafası bir o tarafa bir bu tarafa gittiği için özellikle kullanıcıya doğrudan yansıyan okuma performansı düşük olur.

Açık durumu: Yazılacak veriler öncelikle tampon belleğe alınır. Eğer disk üzerinde okuma işlemi yapılmıyorsa, yani disk boşta ise tamponda bekleyen veriler diske yazılır. Eğer okuma yapılacağına dair bir komut gelmişse yazma işlemi bırakılır. Önce ilgili birime ait tüm veriler okunur ve arabelleğe gönderilir. Disk tekrar boşa çıktığında yazma işlemine devam edilir.

Avantajı: Disk her zaman tüm işi tek bir göreve göre yaptığı için performansta hissedilir bir artış olur.
Dezavantajı: Güç kaybı oluşursa ve tamponda yazılması gereken veriler varsa, bu veriler tamponda kalır ve diske hiç yazılmamış olur. Tampon bellekler veriyi fiziksel olarak tutmadıkları için namı diğer veri kaybı oluşmuş olur.
(İşletim sistemlerinin kapatma özelliği, tampon bellekte ki verilerin yazıldığını doğruladıktan sonra enerjiyi keserler.)

Mekanik diskleri kafada daha iyi canlanır diye örnek gösterdim ama aynı durum elektronik diskler içinde geçerli. Bataryası üzerinde bir dizüstü veya belirli bir süre çalıştığından emin olduğun UPS'e bağlı bir masaüstü kullanıyorsan açık tutmanı ve bu özellik açık ise, çıkartılabilir aygıtları da güvenle kaldır seçeneğiyle kaldırmanı öneririm.

APM: gelişmiş güç yönetimi (advanced power management) Bunu anlamak için şunu okumakta fayda var. https://wiki.archlinux.org/index.php/hdparm#Power_management_configuration

1-127 arası değerlerde, değerin seviyesine göre disk uyku moduna girebilir. Yani tamamen boştaysa uyutulur ve enerji tasarrufu sağlanır.
128-254 arası disk hiçbir zaman uyku durumuna alınmadığı gibi, ayarlanan seviyeye göre daha agresif çalışır. Bu durumda disk tarafında hiç enerji tasarrufu yapılmaz.
255 ise bu özelliği kapalı olma durumudur.
Çok düşük seviyeler mekanik disklerde okuma kafasının çok fazla başa alınacağı için diskin ömrünü kısalttığı ve yüksek seviyelerin yırtılmaya dayalı bozulmalara yol açacağı söylenir. SSD ler için 128 üstü kullanım ideal olabilir.

Diskler uygulamasında bunlar sayısal değerlerle verilmemiş olsa da seviye çubuğu aynı işlevi yapar.

aderinkaya

Çok güzel açıklamışsınız üstad çok teşekkür ederim. Laptop'da SSD kullandığım için Yazma Önbelleğini aktif ettim ve AMP'yide aktif edip 200'e getirdim.