Cryptomator ile Verileriniz Nasıl Şifreleyebilirsiniz (encrypt) - John Bijnens

Başlatan programmer, 10 Ağustos 2018 - 09:58:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

programmer


Cryptomator ile Verileriniz Nasıl Şifreleyebilirsiniz (encrypt) / Yazan John Bijnens - Full Cricle Independent Magazine- Sayı 135, Temmuz 2018

Siz verilerinizi bir usb bellğe kopyaladığımızda, onu kaybedebilirsiniz. ve onu bulan biri verilerinizi okuyabilir. Verilerinizi buluta koyduğunuz zaman ise ticari amaçlarla size reklam göndermek için okunabilir ve analiz edilebilir. Bunun çözümü verilerinizi şifrelemektir (encrypt). Bu mümkün olduğunca sorunsuz olmalı kullanıdığınız işletim sistemi ve platformdan bağımsız olmalıdır. Böylece bunu uygulamamak için bir nedeniniz olmaz.
Tüm bu özellikleri sağlayan yazılılım paketi Cyrptomotor'dur. O sadece bir kaç saniyede kurulabilir ve Java dilinde yazılmıştır. Bu yazının yazıldığı anda en son versiyonu 1.3.2'dir. Ubuntu'ya (ve  Linux   Mint gibi dağıtımlara) deb paketinden veya depodan kurulabilir. Depodan kurmak, otomatik güncellemeler izin verdiği için makalenin kalnında bu yol açıklanacaktır. Tüm örnekler Linux Mint 18.3 üzerinde denenmiştir.
İlkin sizin bir depo eklemeye geeksiniminiz var. Bir uçbirim penceresi açın ve aşağıdaki komutları yazarak depoyu ekleyin ve sözkonusu yazılımı kurun:

sudo add-apt-repository ppa:sebastian-stenzel/cryptomator
sudo apt-get update
sudo apt-get install cryptomator

Bu sizin yazılımı kolayca başlatmanız için bir program simgesi yaratacaktır.
Böylece kasalar(vaults)  yönetecek bir iletişim penceresi açılacaktır.

Örneğimizce biz Dökümanlar (Documents) dizini içerisinde yer alacak Secrets dizinin  'DemoVault' adında yeni bir kasa (vault)  ekleyeceğiz. Söz konusu dizine yeni bir kasa eklemek için + düğmesini tıklatın. Sonra oluşturduğumuz Secrets dizinini seçin ve izleyen resimde görüleceği gibi kasa adı olarak DemoVault girin.

Son olarak sizin bir şifre belrilemeniz gerekiyor. harf ve rakamların karışımı olan ve belrli bir sözcük olmayan şifre idealdir. Şifreniz nutmayın , şifrelenmiş verilenizi kurtarmanın başka yolu yoktur. KeePass2 gibi bir şifre yöneticisi kullanabilirsiniz.

Siz böylece ilk kasanızı yaratmış oldunuz. "More option" düğmesine tıkladığınızda, onun bağlancağı dizini ve sisteme girildiğinde otomatik olarak açılıp açılmayacağını belirleyebilirsiniz, Unlock düğmesi ile kasanmjızı açabilirsiniz.

Linux sistemizin ayarlarınıza bağlı olarak kilidi açılmış bir kasaya yazma kaydetme anında bazı sorunlar yaşabilir veya yaşamayabilirsiniz. Sorunlar genelde Linux sistemi tarafından kullanılan wendav bağından kaynaklanabilir.Cryptomotor geliştiricileri bir webdav sürücüyü bağlamak için gvfs dosya sistemini kullanır. Bu bazı sistemler üzerinde sorunlara neden olabilir. Çözüm davfs kullanmaktır. Siz onu açık bir terminal penceresinden aşağıdaki komutu kullanarak kurabilirsiniz:
sudo apt-get install davfs2
Bunu yaptıktan sonra siz "Mount Drive" seçeneğindeki kaldırmak ve webdrive url ayarlarını yapmanız gerekiyor. Şifrenizi girerek kasanız açın, next düğmesini "Lock Vault düğmesine tıklayın ve "Copy WebSAV URL" seçeneğini seçin. 'mount_vault.sh' adında bir döküman yaratın ve ileyen iki satırı girin

#!/bin/bash
sudo mount -t davfs http://localhost:42427/2BerFJngQY2v/DemoVault /home/john/Documents/Personal/DemoVault -o username=john,rw,uid=john,gid=john,file_mode=700,dir_mode=700

Notlar
* http://localhost:42427/2BerFJngQY2v/DemoVault (Bu sizin WebDAV URL'nizdir)
* /home/john/Documents/Personal/DemoVault (Bu sizin  ona bağlamak istediğiniz var olan bir dizindir)
Benzer olarak 'umount_vault.sh ' adında bir metin dosyası yaratın ve aşağındaki iki satırı girin:

#!/bin/bash
sudo umount /home/john/Documents/Personal/DemoVault

Şimdi her iki dosyayı çalışabilir yapmak için aşağıdaki komutları girin:

chmod u+x ./mount_vault.sh
chmod u+x ./umount_vault.sh

Şimdi siz kasanıza bağlanmak için 'mount_vault.sh' ve bağlantıyı ayırmak için 'umonut_vault.sh' kabuk dosyalarını kullanabilirsiniz. Böylece gvfs kullanılmasından kaynaklanabilecek bağlanma problemlerini çözmüş olursunuz.
Cyrptomator özgür ve açık aynak kodludur. Onu beğendiyseniz, geliştirmeyi desteklemek isteyebilir ve programın web sitesi üzerinden bağış yapabilirsiniz. Böylece geliştirilerin zor çalışmalarını takdir ettiğinizi göstermiş olursunuz.
Çevirenin notu: Eğer depodan indirirseniz 1.4.0  versiyonunu kuruyor. Onun menüleri ise yazıda geçen 1.3.2 versiyonundan farklıdır. Yazıda geçenleri aynen uygulamak istiyorsanız https://cryptomator.org/ sitesinden   indirip (Cryptomator Download)
sudo dpkp -i cryptomator-1.3.2-amd64.deb
veya 32 bir için
sudo dpkg -i cryptomator-1.3.2-i386.deb

komutu ile elle kurmanız gerekiyor.

if


aderinkaya

[mention=640554]@programmer[/mention] çeviri için teşekkürler. Linux'u linux yapan en büyük değerlerden biriside güvenlik. Malum bu güvenlik algısının "virüs bulaşmıyor" kalıbının ötesinde olduğunu bir kez daha görmüş olduk. pgp ve gpg ile ilgili dökümanları da heyecan ile bekliyorum. "Linux isek sebebi var"