Nvidia Optimus

Başlatan durito, 31 Temmuz 2018 - 18:24:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

durito

Selamlar, daha önce Lenovo Z580 dizüstü bilgisayarımda Ubuntu ve Fedora'yı kullanırken çift ekran karti durumundan dolayı yoğun ısınma problemi yaşıyordum. O zamanlarda Linux konusunda daha acemiydim optimus özelliklerini tam kuramamıştım ve emin olmamakla beraber ekran kartımın bozulmasında etkisi olmuş olabilir (teknik servis aşırı ısınmadan kaynaklı bozulduğunu söylemişti). O zamandan bu yana Linux dağıtımlarını tek ekran kartlı bir bilgisayarda kullandığım için bu sorunu bir daha yaşamadım ancak Asus Vivobook dizüstü bilgisayar aldım haliyle diğerleri gibi bu da çift ekran kartı. Harici kart GeForce 940MX. Henüz çift işletim sistemi olarak Linux dağıtımı kurmadım (büyük ihtimalle Ubuntu LTS 18.04 kuracağım) ancak ekran kartının otomatik geçiş yapmama sorunu bu dağıtımın bu sürümünde de devam ediyor mu? Optimus özelliğini açmak için eskisi gibi ek konfigürasyon yapmam gerekecek midir? Nasıl yapıldığıyla ilgili kaynaklar vardı ancak benim merak ettiğim bu sorun Ubuntu başta olmak üzere devam ediyor mu? Haliyle birkaç yıldır Linux dağıtımları kullanınca tekrar Windows'tan verim alamaz oldum, işlerimi görmüyor. Oyun harici tekrar Ubuntu'ya dönmek istiyorum.

speakerXXL

[mention=640310]@durito[/mention] Linux altında Intel + Nvidia optimus destekli hibrit sistemler için 3 farklı alternatif yöntem bulunmakta.

Bunlardan bir tanesi Nvidia Prime, bu yöntemi etkinleştirmek için "Ek Sürücüler"den sahipli ürücüyü kurmanız yeterli. Böyle yaptığınızda, Ubuntu 18.04 altında Nvidia ayar yöneticisi altındaki Prime profillerinden değişilik yapabiliyorsunuz. Sonrasında sistemi yeniden balatmak gerekiyor. Bununla birlikte Ubuntu 18.04'te Nvidia Prime yöntemi bir miktar değişti, GPU değişikliği sonrası sistemi yeniden başlatmak gerekiyor. Ama Ubuntu 16.04'teki Nvidia Prime yönteminde GPU değiştirdikten sonra oturumu kapatıp açmak yeterli oluyordu. Bu sebeple Nvidia Prime yöntemi tercih edilecekse Ubuntu 16.04 tercih edilebilir.

Diğer yöntem ise Bumblebee projesidir. Bu projede sistem varsayılan olarak Intel GPU'yu kullanıyor, harici GPU ile çalıştırılmak istenen uygulama optirun veya primusrun komutlarıyla çalıştırılıyor. Bununla birlikte Cinnamon masaüstünde, menüden sağ tıklayarak dilediğiniz uygulamayı harici Nvidia GPU ile açabiliyorsunuz. Yine Ubuntu 18.04'te Bumblebee paketlerinde bir kaç yapılandırma düzeltmesi yapılması gerekiyor. Eğer Ubuntu 18.04 altında Bumblebee kuracaksınız buradaki anlatımı referans alabilirsiniz. Ubuntu 16.04'e Bumblebee'nin nasıl kurulacağı bu forumda mevcut. Kendi adıma Ubuntu 18.04 altında Bumblebee kullanıp, buna Cinnamon masaüstünü kurmanızı önerebilirim.

Bir de Nvidia-xrun projesi var, bu daha yeni nesil ama yeni kullanıcılar bir miktar karışık. Bu sebeple hiç önermiyorum.

Sizin bahsettiğiniz şekilde otomatik geçiş yapma diye bir sorun hiç olmadı (daha doğrusu bu şekilde otomatik GPU seçimi olan bir yöntem yok), bu Windows tarafında Nvidia ayar yöneticisinin sağladığı profiller ile oluyor diye biliyorum, ama Linux tarafında böyle bir şey yok.

Peki yeni kullanıcı için en basit ve uğraştırmayacak yöntem nedir derseniz, şu an için bunun Ubuntu 16.04 altında Ek Sürücüler yardımıyla sahipli sürücüleri kurarak, Nvidia Prime yöntemini kullanmaktır diyebilirim. Bu sayede Nvidia GPU ile işlem gücüne ihtiyaç duyarsanız, basit biçimde ayar yöneticisinden GPU değiştirip oturumu kapatıp yeniden açmanız yeterli olacaktır. Günlük kullanımlar için yine ayar yöneticinden Intel GPU'yu seçip oturumu kapatıp açmalısınız.

Ayrıca Nvidia 9x0 ve üstü GPU'larda bazı BIOS türlerinde güç yönetimi ile ilgili bir sorun olabiliyor, bu sebeple Ubuntu 16.04 altında burada anlatıldığı biçimde kurulum yapmanızı öneririm.

durito

[mention=640320]@speakerXXL[/mention] Ubuntu 18.04 veya Fedora 28 kuracağım. Masaüstü ortamı olarak da en rahat ettiğim Gnome olduğu için onu kullanırım. Bu 3 yöntemden en akla yatkını sanırım Nvidia sürücüsünü dediğin gibi kapalı kaynaktan kurup Nvidia X Server Settings ile ayarı yapmak. Ubuntu 18.04 ile gelen değişim yalnızca bilgisayarı yeniden başlatma gereği mi yoksa başka farklılıklar da oluştu mu? Bir sürücü ve kaynaklar bölümünden kapalı kaynak(kapalı kaynak tercih etmiyor olsam da en pratik çözüm gibi geldi, diğer yöntemlerde açıkçası pek hata yapmak istemiyorum) sürücüyü seçip kurduğumuzda doğrudan Nvidia X Server Settings kuruluyor mu prime settings sekmesi geliyor mu?

Teşekkürker.

speakerXXL

#3
Ubuntu 18.04 ile Nvidia Prime biraz farklı çalışıyor, Mesela Intel GPU'yu seçince doğrudan bu GPU'nun sürücüsü etkinleşmiyor. Modesetings ile açık kaynak Nouveau sürücüsü üzerinden bir güç tasarrufu yöntemi elde etmeyi deniyorlar. Ama şu an bu yöntem günlük kullanım için yeterli seviyede güç tasarrufu sağlamıyor. Bununla birlikte burada anlatıldığı biçimde eski yönteme benzer şekilde Nvidia Prime kullanımı mümkün, bu şekilde modesettings yerine Ubuntu 16.04'teki gibi bbswitch kullanılıyor. Böylece sistemi yeniden başlatmadan GPU arasında geçiş yapılabiliyor. Bunun için GDM yerine LightDM görüntü yöneticisi kurmak ve secure boot özelliğini pasifleştirmek gerekiyor.

Bununla birlikte biraz önce Nvidia Prime github sayfasında yeni sürümün yayınlandığını gördüm. Bu yeni sürümde prime select betiğinde Nouveau ile ilgili bazı kısımların çıkartıldığını görüyorum, ama bunun pratikte ne sağlayacağıı şu an bilemiyorum. Zira bu değişikliği içeren paket önce proposed depoda bir denenip, daha sonra genel kullanım için ana depoya alınacaktır.

https://github.com/tseliot/nvidia-prime/commit/a11733a4e128429219d32fbf45d9b41df64cac24
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nvidia-prime/+bug/1778011

Bana göre Intel + Nvidia hibrit sistemlerde en az sorun yaşatacak sürüm Ubuntu 16.04 tabanı. Fedora'da bunu sağlayacak resmi bir yöntem var mıdır bilemiyorum.