Arch Linux vs Ubuntu

Başlatan Bipolar_Disorder, 26 Şubat 2018 - 17:32:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bipolar_Disorder

Stabilite açısından, Arch Linux daha *kararlı geliyor bana.

Ubuntuya bakıcak olursak, arkasında Canonical firması ve geliştirici ekibi.

Bu ekip ne yapıyor gerçekten merak ediyorum.

Masaüstü çökme hatasını Arch Linux'te bir kere bile almadım.

Source

Stabilite olarak kıyaslama yapmak çok doğru olmayabilir zaten Arch yuvarlanan bir dağıtım bu nedenle herşeyin stabil bir şekilde çalışmasını beklemek yanlış olur. Bence en stabil dağıtım Linux Mint ana dağıtım olarak kullanılması gereken bir dağıtım olduğunu düşünüyorum.Örneğin paket kurulum kolaylığı olarak lamp server ve composerı örnek verebilirim tek bir komutla kurulabiliyor. Diğer dağıtımlarda tek tek php, mysql vs kurmak gerekiyor.

.py

Çift ekran kullanıyorum laptopun ekranını kapatıp açtığımda masaüstü arkaplan resmi kayboluyor:) bende win10 kullanıyorum aslında bu tip sorunları bir yerde toplayıp toplu çözüm yolları üretsek sonrada bu sorunların çözümlerini setup haline getirsek çok iyi olacak.ubuntu bu tip sorunları basit olduğu için mi gözardı ediyor bende bunu çözemedim.

Khan

Alıntı yapılan: Bipolar_DisorderMasaüstü çökme hatasını Arch Linux'te bir kere bile almadım.
Ubuntu'da hangi, Arch Linux'da hangi masaüstünü kullanıyorsun?

Bipolar_Disorder

[mention=637047]@Khan[/mention]
2 dagitimdada Xfce 4 kullaniyorum

lnxdev

Daha çevirisini tamamlamamıştım ama yine de paylaşayım. Arch'ın wiki sayfasında bundan zaten bahsediyor yani kullanıcılardan sadece açıp okunması isteniyor.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Frequently_asked_questions_(T%C3%BCrk%C3%A7e)#Arch_Linux_kararl.C4.B1_bir_da.C4.9F.C4.B1t.C4.B1m_m.C4.B1_.3F_S.C4.B1k_bir_.C5.9Fekilde_bozulma_meydana_gelir_mi_.3F

Bağlantıda paylaştığım gibi bahsettiğin bu konu orada yoruma kapalı bir şekilde aktarılmış çünkü arch tamamen kullanıcının oluşturduğu bir sistem olduğu için kime göre, neye göre, hangi makineye göre gibi ve benzeri bir sürü şeye bağlı bir konu bu.

Ayrıca lütfen şu bağlantılara da bir göz gezdir.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_Linux
https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_compared_to_other_distributions

illedelinux

Arch Linux kendi yeteneğinize göre şekillenen bir taban dağıtımdır. Debian, Ubuntu, Mageia, Opensuse ve Fedora da sunduğu minimal iso kalıbıyla bizlere aynı imkanı verir.
Bu noktada dağıtımların kendine göre depo, paket yöneticisi gibi özel farkından başka pek bir fark yoktur.
Dağıtımların kendine göre olan bu farkların olması sayesinde farklı kullanıcıya hitap etmekte ve her kullanıcı kendine göre seçim yapabilme şansı bulmaktadır.
Kendi adıma dağıtımların artı ve eksilerini toparladığımda neredeyse eşit çıkmakta ve hepsinin tercih noktası özgür yazılımın temel anlayışını yansıttığı için ayrı bir keyif vermektedir.
Dolayısıyla Arch dağıtımının "Şikayeti kendinize yapın" anlayışı gibi diğer dağıtımların da kendine göre olan farklı anlayışlarını önemsemek gerekir.
Zira hangi dağıtım olursa olsun az da olsa kendimize şikayet etme payı olduğunu unutmamalıyız...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

.py

ben bu mantıkla linuxun 3.kullanıcalar nezninde tutulacağını sanmıyorum biliyorsan sorununu çöz mantığı doğru değil windows sorun görduğunde bir paket yazar sorunun çözümü için güncellemeye zorlar biliyorsan çöz demez mesela. kıyaslamak doğru değil ama neyse.. windosun bu yaklaşımını seviyorum bence linuxda ticarileşmeli  linuxun bu seviyeye geldiğinde daha populer olacagını dusunuyorum. benden yana bir sorun yok ben kendi sorunlarımı çözüyorum ama windows kadar populer olmak icin linux biraz windosu ornek alması gerekiyor.

lnxdev

Alıntı yapılan: .py - 26 Şubat 2018 - 21:15:52
windosun bu yaklaşımını seviyorum bence linuxda ticarileşmeli  linuxun bu seviyeye geldiğinde daha populer olacagını dusunuyorum. benden yana bir sorun yok ben kendi sorunlarımı çözüyorum ama windows kadar populer olmak icin linux biraz windosu ornek alması gerekiyor.

Linux'un böyle bir çabası ve amacı yok. Eğer yukarıda belirttiğiniz gibi bir beklentiniz var ise maalesef ki bunun gerçekleşme ihtimali çok düşük çünkü linuxun tamamen kendine ait izlediği bir yol var. Bağlantısını paylaşacağım sayfadaki yazıyı okursanız nedeni tam olarak netleşir. Eğer ingilizce biliyorsanız Linus Torvalds'ın kitabı Just for Fun kitabını okursanız bu süreci daha iyi anlarsınız.

https://linux.org.tr/linux-nedir/

laz61

Kernel cekirdekleri bu haliyle zaten oturmus vaziyette artik. Linux eskisi gibi degil, gercek anlamda cok fazla yol kat etti. Windowsu sadece ve sadece oyun amacli kullaniyorum mecburi olarak, yoksa windowsun tarafina bakmam.
Her sözü gerek yok laf ile beyana, bir bakış bin laf eder bakışdan anlayana..
AMD Ryzen 1600 12CUPs - Asus Dual RX 580 - AB350M Gaming 3 - 1TB WD Blue - 2TB Toshiba P300 - Samsung 850 EVO 120GB - Corsair 8GB 2400MHZ LPX RAM - Thermaltake Core V21 - Hi-Power 500W 80+ PSU

.py

#10
Alıntı yapılan: laz61 - 26 Şubat 2018 - 23:02:00
Windowsu sadece ve sadece oyun amacli kullaniyorum mecburi olarak, yoksa windowsun tarafina bakmam.

windosta video çekerken kullandığım obs programını geçenlerde linuxa yükledim. windowsta olması gereken hayati ayarlar yapılı geliyor ama linuxta aynı programda hayati dediğim mesela gürültü azaltıcı yada kazanç değerlerini sizin bulmanız gerekiyor. Neden bu böyle. yani linux doğru değerleri bulmayı kullanıcıya bırakmış ama windosta olması gereken değerler default olarak geliyor. windostaki mühendis yazılımcı kafalar daha çok kullanıcı taraflı düşünüyor kullanıcının bu ne ya demesini beklemiyor önceden olabilecek sorunu bulup uygulamayı olması gerektiği gibi doğru ayarlarda pazarlıyorlar. dolayısıyla 3.kullanıcının gireceği zahmeti kendileri üstleniyor. windows sadece oyunda değil birçok konuda üstün. buarada windowsu savunmuyorum linux dağıtımlarınında bu seviyeye gelmesi için kendimce linux dağıtımlarını eleştiriyorum.

illedelinux

Alıntı yapılan: .py - 26 Şubat 2018 - 23:20:50
dolayısıyla 3.kullanıcının gireceği zahmeti kendileri üstleniyor. windows sadece oyunda değil birçok konuda üstün. buarada windowsu savunmuyorum linux dağıtımlarınında bu seviyeye gelmesi için kendimce linux dağıtımlarını eleştiriyorum.

Olaya bir de GNU/Linux tarafından bakarsak ne kadar üstün olduğu daha iyi anlaşılır.
Bir defa GNU/Linux'un ticari kaygısı yok, para kazanma amaçlı değildir, gönüllülerden meydana geliyor, senin gibi yazılımcılar onu oluşturuyor, özgür yazılım felsefesini benimseyen insanların eseridir. İstisna dışında internetten program arama derdi yok, o istisnalar da gün geçtikçe azalıyor, kendi deposuna sahiptir, güven veriyor, sunucuların baş tacıdır, kullanıcı istediği gibi özelleştirme şansına sahiptir.
Örneğin bir Gui arayüzlü paket yöneticisinden paket yüklüyorsun, paket kaldırıyorsun, sistemi güncelliyorsun, depo değiştiriyorsun, sürücü kuruyorsun, bütün bunları ve daha fazlasını tek ara yüzden yapıyorsun.
Daha da açık olursak en başta hırsızlık yapmıyorsun, cracklarla uğraşmıyorsun, canın dosya yöneticisi yapmak istiyorsa kolları sıvıyorsun, kendi eserini tüm dünya ile paylaşıyorsun, master yapıyorsun, öğreniyorsun, daha da yetenekliysen bir çok alan için kendi dağıtımını yapıyorsun.
Daha dogrusu GNU/Linux kullanmıyor onu yaşıyorsun :)
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Bipolar_Disorder

Playstation 4 un işletim sisteminin FreeBSD tabanlı olduğunu biliyormuydunuz.

Linux çekirdeğini alıp ticari birşey yapabilirsin, bunda bir kısıtlama yok.

Khan

Alıntı yapılan: Bipolar_Disorder@Khan
2 dagitimdada Xfce 4 kullaniyorum
Xubuntu'da kullanıcıya kolaylık sağlamak için ekstra paketler kullanılıyor olabilir.
Arch Linux'da ise saf Xfce var.
Üstelik Arch  Linux'daki paketler daha yeni.

İşin garibi ben hala Arch Linux'da bilgisayar açılırken sorun yaşıyorum.
Linux Mint'de bir sorun yokken, Arch Linux'da bilgisayar donuyor ve aç kapa yaparak kimi zaman 3 seferde açabiliyorum.
Dağıtımlar bazı açılardan '+', bazı açılardan '-'.

Bipolar_Disorder

[mention=637081]@Khan[/mention]

Intel işlemci kullanıyorsan, micro-code paketini kurman gerekir.
Aynı sorun bendede oluyordu, o sekilde çözdüm.

https://www.archlinux.org/packages/extra/any/intel-ucode/

FireSwords

[mention=637067]@Bipolar_Disorder[/mention] Eh, BSD lisansı kullanılan bir projeyi istediğin gibi alıp kapalı kaynak olarak kullanabilirsin. Linux GPL lisansına sahip, mutlaka kullandığın cihazın kaynak kodlarını paylaşmak zorundasın, Android'de olduğu gibi. Her Android cihazın Linux kernel kodları üretici tarafından yayınlanır.

Bipolar_Disorder

#16
[mention=637116]@FireSwords[/mention]

Buna uyan kaç firma var ki ?
Çok fonksiyonlu bir Yazıcı kullanıyorum, web arayüzünü biraz kurcalayınca, Linux Kernel 2x sürümünü kullandıgını açıkca belirtmiş.
Yazıcıyı üreten firma simdi kaynak kodlarını yayınlıyormuki.


lubuntu

Mesele Arch ile Ubuntu'dan, Windows ile Linux'a dönüşmüş. Arch tecrübeli kullanıcılara önerilir, Ubuntu her düzey için uygundur. Amerika'yı yeniden (linux'u yeniden tanımlamaya) keşfetmeye gerek yok. Benimki daha iyi, yok seninki kötü falan filan. Temelde hepsi aynı. Hangi Linux dağıtımını kullanırsanız kullanın, birinin yaptığını ötekinde de yapabilirsiniz (masaüstü ortamına özel olan şeyleri kastetmiyorum). Güncellik için arch kolaylık sağlamakta ama sanki bu diğer dağıtımlarda olamıyormuş gibi söylenmekte. Biri (ubuntu) ticari kaygılarla sürüm hazırlamakta, diğeri kaygısız bir şekilde hazırlamakta. Yoksa Canonical bilmiyor mu yuvarlama olarak ilerlemeyi. Ubuntu kolaydır, basittir. Bu sebeple tercih edilir. Arch kullananlarda sanki kara ekranda yazarak sistem kuruyorlar gibi hava estirmesin. Kurulum araçları kullananlarıda biliyoruz! Bir hata halinde kendi kendine çözemeyeceksen (başkasına sormadan) arch kullanmak gereksizdir. Soruyorsan da "böyle iyi, oo süper deme". Hani arch kendi kendine yaptığın bir şeydi derler adama!

Bipolar_Disorder

[mention=637455]@lubuntu[/mention]

Ubuntu ya chrome kurmak istiyor diyelim bir son kullanıcı.
Chrome Deb paketini indirdi.
Çift tıklıyor, paket kurulamıyor, çünkü terminal'i acıp Chrome un bağımlılıklarını kurması gerekiyor "apt-get -f install" yazarak.
İlla terminal i kullandırtacak sana Ubuntu yani. Nerde kaldı son kullanıcıya kolaylık.

Ubuntu eski ubuntu değil, ben son kullanıcıya, Linux Mint veya Manjaro öneriyorum. Distrowatch ta bunu doğruluyor zaten.

lubuntu

[mention=637456]@Bipolar_Disorder[/mention]En son ne zaman Ubuntu kullandınız? Yıllardır çift tıkla kuruyorum ve bağımlılıklarda otomatik kuruluyor (yaklaşık 4-5 senedir, gdeb uygulamasıyla). Şimdide yazılımlar uygulaması aynı şekilde kuruyor.

illedelinux

Arkadaşlar, dağıtımların arasında en önemli fark kullanıcı farkıdır, onun dışında pek fark yoktur.
Kimisi dağıtımın rengini sever kullanır, kimisi uğraştıran dağıtımı tercih eder, herkesin kendine göre bir tercih nedeni vardır.
Debian iyi bir taban dağıtımdır, Ubuntu iyi bir öncü dağıtımdır, Arch iyi bir master dağıtımdır, Fedora iyi bir yenilikçi dağıtımdır, diğerleri ve hepsinin kendine göre artıları bulunuyor.
Örneğin geçenlerde kendi tabanına, kendi deposuna ve kendi paket yöneticisine ait Nutyx adında bir dağıtım denedim, biraz kısıtlı deposu dışında her şeyine hayran kaldım.
İster uçbirimden ister Flcards adlı Gui paket yöneticisinden paketleri ne zaman indiriyor, ne zaman kuruyor hiç anlıyamıyorsun, o kadar hızlı ki, doğrusu şaşırdım.
Nutyx de aynı Arch gibi her şeyi kurulum esnasında yapıyorsun ama Arch'a göre kurulumu çok kolay.
Bu dağıtımı yapan bir kişi, birileri buna el atsa bence en az Ubuntu-Arch kadar geleceği parlak bir dağıtım.
Yani diyeceğim her dağıtımın kendine göre artıları bulunuyor, kendine göre kullanıcısı bulunuyor, şahsen kendim pek ayırt edemiyorum...

Bu arada madem Nutyx dağıtımından bahsettik burada kısa bir açıklamasını yapmıştım, okuyabilirsiniz.
https://gnulinuxfree.blogspot.com.tr/2018/01/nutyx-dagtm.html
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Khan

Benim ikisi arasında gördüğüm en önemli farklar pacman ve rolling release özelliği.
Tabii sistemi konfigüre etmesi Arch Linux'da bilen kişiye daha kolay. Aynı işlem Ubuntu'da ileriye gidip geri gelmek gibi oluyor.

Bipolar_Disorder

Arch Linux gibi yapılandırmayı seviyorsanız eğer.
Ubuntu mini yi kullanın. 60 MB birşey, kendiniz kuruyorsunuz herşeyi.