KDE Neon - Sorunlar

Başlatan Limonata, 24 Ocak 2018 - 21:33:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Limonata

Selamün Aleyküm.

Ben bugün KDE Neon User Edition kurdum (aslında Developer stable kuracaktım ama hatalı isolar koymuşlar). Daha sonra Latte dock yükledim ve ayarlarından "Enable autostart during startup" seçeneğini işaretlememe rağmen ve  sistemi yeniden başlatınca uygulama menü çubuğuna elemanları sağa dizmeme rağmen pc'yi yeniden başlatınca Latte dock başlamıyor ve bu menü çubuğundaki elemanlar sola kayıyor (çubuğu kilitlememe rağmen oluyor). Sürekli bunları mı düzelteceğim ben? Yoksa bu bir bug mı? Birkaç sürümdür aynı şekilde oluyor.
Bir de şu "Öntanım" denen şeyi nasıl kaldırabilirim?:
Son olarak da Latte dock'ın Appearance -> Background -> Opacity ayarını 0 da yapsam 100 de yapsam aynı saydamlıkta oluyor. Latte'nin arkaplan rengini nasıl saydamlaştıracağım?
Teşekkürler.

UNC

[mention=635979]@Limonata[/mention]
latte dock'un panelini kullanıyorsan
1. paneli justify moduna alman gerek ozaman statik boşluğu ayarlayan çizgiler görünür panel içinde o çizgilerin arkasına alırsan witgetlar yer değiştirmez.
2. veya  dock ayarlarını açıp sol üstteki  advanced şeçeneğini etkinleştir tweak adında yeni bir sekme görünür orada custom space yani sabit boşluk ekleme şeçeneği mevcut ordan bir boşluk ekleyip eklenen boşluk witgetina sag tıklayıp özellikler kısmından boşlugun büyüküğünü ayarlayabilirsin.

hızlı menüyü kapatmak için masaüstüne sag tıklayıp en alttan masaüstü görünümü ayarlarını açıp açılan pencerenin soldaki tabların en altındaki tweak kısmına girdiğinde kapatmak için bir seçenek olacak.

şuan kde yok hali hazırda o yüzden hatırladığım kadarıyla yardımcı olmaya çalıştım eksikler olabilir.

Limonata

[mention=635982]@UNC[/mention] teşekkürler.
Ayrıca resimdeki gibi dosyalar Latte-dock'ın arkasına giriyor: . Benim istediğim ise dosyalar varsayılan olarak Latte'nin içine girmeden biraz sağından başlasın, bunun için bir ayar var mı?
İkinci olarak, Deepin'deki gibi tam ekran uygulama listeleyici var mı? KDE Plasma'da bir tane tam ekran uygulama listeleyici var, siyah olarak ama güzel durmuyor. Ya da 3. parti olarak bulunabilir mi? (Not, Deepin'deki şu şekilde görünüyor: https://s18.postimg.org/erfaw0895/Image.png).

UNC

Simge sorunu Latte dock'un visibilty ayarlarıyla çözülebilir belki. ( masaüstünü klasör görünümünde kulanmadım hiç o yüzden kesin bir şey diyemedm)
always visible , otohide, dodge active, gibi şeçenekler mevcut tek tek dene hepsini.
Tam ekran menüde varsayılan olarak gelenden başka seçenek yok bildiğm kadarıyla.

Limonata

#4
[mention=636020]@UNC[/mention] teşekkürler.
Yavaş yavaş istediğim tasarımın sonuna geldim. Son olarak kde varsayılan olarak uygulama simgelerini pencere çubuğunun sol tarafına yerleştiriyor, bu simgeyi pencerenin istediğimiz yerlerine koyabiliyoruz lakin bu simgeyi uygulama menü çubuğunun olduğu yerr koyabilir miyim? -> Çözüldü: Active Window Control ile hallettim.

Çöp kutusundaki veriyi boşaltırken ses geliyor, bu tür sesleri kaldırmak mümkün mü? Ayrıca "Simgeler" menüsünden yeni simgeler indirdiğimde ve uyguladığımda bazı uygulamalar soru işareti olarak görünüyor, bunları düzeltme imkanı var mı?
Bir de siz daha önce menü çubuğunun düzenlediğiniz halini bana vermiştiniz, sormak istediğim ise bu tür düzenlemeleri hangi araçla yapıyorsunuz ve uygulamaya nasıl uyguluyorsunuz?
Son olarak da KDE Neon'un "User Edition" sürümünü mü kullanmalıyım yoksa "Developer" - "GitStable ya da GitUnstable" sürümlerini mi? LTS olanı kullanmak istemiyorum çünkü hem plasma sürümü hala 5.8, hem de paketleri eski sürümde. Ayrıca not olara 2-3 gün önce KDE Neon Developer Edition GitStable iso'sunu indirip hem USB'den hem de direk iso'dan sanal makineye kurmaya çalıştığımda ve 2 farklı bilgisayara USB ile kurmaya çalıştığımda hatalar veriyordu ve iso'nun bozuk olduğunu farkettim. Acaba bundan sonra Developer GitStable Edition ile devam etsem ileride böyle hatalarla karşılaşma olasılığı ne olur? Çünkü güncelleme atmaya çalıştığımda otomatik olarak iso bozuksa hata verecek ve hatta bende çalışan sistemi bile bozuk iso yüzünden bozmuştu. Ayrıca KDE Neon'un paketlerdeki uygulamaların güncellikleri bayağı eski. Mesela Kubuntu'da GCC 7 varken bunda GCC 5 var, diğer uygulamalar için de geçerli. Paketleri güncelleme sıklıları nedir veya güncel paketleri kullanabilir miyim? (Herhangi bir PPA vs. eklemeden).
Teşekkürler.

UNC



Sesleri devredışı bırakmak için:
Ses düzeylerinden uygulamalar sekmesindeki "volume" ikonuna tıklayıp devredışı bırakabilirsin.

üzerinde soru işareti olan simgeler büyük ihtimalle ikon paketinde eksik veya uygulama adı yanlış gösterilmiş olan simgeler yüzünden .

çözüm için şu yol izlenebilir.
1. /usr/share/applications bölümüne gidip uygulamaya ait başlatıcıyı bul
2.başlatıcıyı text editorle açıp "Icon=" kısmının önündeki ismi kopyala (  şu şekilde olur Icon=preferences-system-search )
3. ikon paketinin bulundugu dizine gidip 16x, 24x, 32x, 48x şeklinde başlayan klasörlerin içinde bulunan "apps" klasöründe uygulamaya ait simge varsa  bir kopyasını oluşturup ismini 2. adımda uygulamanın başlatıcısından aldığın isimle degiştir.
NOT: bunu her 16x, 24x, 32x, 48x şeklinde başlayan klasör altında bulunan " apps" klasörü içine uygulaman gerek.
         ve her simge paketi böyle olmayabilir sadece scable veya 128x şeklinde  tek bir klasördede olabilir. bu ikon paketine göre degişir.

Menü çubuğu düzenlemesi için:
Herhangi bir araç gerekmiyor. "Active windows control" kullanıyorsan zaten panele ekledikten sonsa üzerine sağ tıklayıp özellikler kısmına girdiğinde  değişiklik yapabilecegin bir ton seçenek göreceksin. bunları tek tek anlatmak uzun süreceği için hanginin ne işe yaradığını anlamak için değiştirip varsayılana geri alarak ne gibi degişikler yaptığını anlayabilirsn.

Son sorunada şu şekilde yanıtlayaym

User Editon ( En son yayınlanan uzun süre desteklenecek versiyondur ) o yüzden Sürümlerin Eski olması gayet normal. En son LTS KDE sürümü 5.8
Developer Editon: Bu sürümde Enson yayınlanan KDE masaüstü yer alır ( burdaki Uygulamalar Git stablede onaylanan düzeltmelerden oluşur )
Git Stable ( Unstable yayınlanan günlük güncellemelerin git-stable depolarında onay aldığı sürümdür. ( Günlük yapılar bu sürümde bir kaç gün test edildikten sonra DEV Editona aktarılır.
Git unstable ( burda günlük yapılan degişiklikleri anında kullanıcıya gönderip test etmeleri amaçlanıyor.

Yani

Git unstable den > git stable e geçmesi için test süreci 3 gün

Git stable den > Developer deposuna geçmesi bir haftalık test sürecinden geçiyor diyebiliriz.

En son Developer Deposunda uzun süre test edildikten sonra LTS ye gönderiliyor.

LTS haricindeki .iso dosyalarında ara sıra hatalar görülebilir gayet normal . LTS harici hata payı en az olan ise yine DEVELOPER sürümüdür.

Eski paketler konusuna şöyle açıklayayım:  LTS Sürümde gcc5 varsa gcc7 ye ihtiyaç duyan bir KDE uygulaması yoktur sistemde. Eger varsa zaten developer veya git sürümlerinde bu paketler güncellenmiştir.

NEON ubuntunun LTS sürümünü kullanıyor. ve sadece KDE kendi uygulamaları için gerekliyse paketler için güncelleme eklliyor. o yüzen Eger GCC5 yerine GCC7 kullanmak istiyorsan KUBUNTU veya LTS olmayan başka dağıtımlar yüklemen gerekebilir.






Limonata

[mention=636135]@UNC[/mention] teşekkürler.
Yalnız ses olayını çözemedim. Dediğiniz yer sanırım Sistem Ayarları bölümündeki ses kısmı, lakin orada dediğiniz seçenek yok. Yani demek istediğim bir veriyi çöpe gönder dediğimde bana bu veriyi silecek misin diye bir ileti gösteriyor ve bu iletiyi gösterirken ses çıkıyor ve aynısı çöp kutusunu boşaltırken de çıkıyor. Bu sesi kaldırmak istiyorum.
Yeni bir sorunum daha var. Android Studio'nun çalıştırma dosyası studio.sh'dir lakin bir .desktop dosyası oluşturup Exec=/../studio.sh olarak çalıştırıyorum, normalde bu .desktop dosyasına çift tıkladığımda "Çalıştır" düğmesine basmamla beraber yazılım çalışıyor ama bu .desktop dosyasını Latte-Dock'a sabitlediğimde ve oradan tıklayıp çalıştırmaya çalıştığımda yazılım açılmıyor. Aslında farkettim ki Latte-dock'a .sh uzantılı dosya veya .sh uzantılı dosyası çalıştıran .desktop dosyalarını sabitlediğimde Latte-Dock bunları açmıyor. Bunu çözmenin basit bir yolu var mı?

UNC


ses ayarlarında resimde gördügün  gibi ses simgesine tıkladıktan sonra seslerin kapanması gerek ( resim temsili internettn buldm )



oluşturdugun kısayollara sag tıklayıp özellikler kısmından çalıştırma yetkisi verdinmi ?

Android Studio  açıp > Tools > Create Desktop Entry seçeneğiyle kısayol oluşturabilirsin.

Limonata

[mention=636213]@UNC[/mention], teşekkürler.
Sanırım herşey istediğim gibi oldu lakin şimdi de fare tıklama sorunu oluştu. Logitech M185 kablosuz bir fare kullanıyorum. Daha önceki kullandığım hiçbir Linux dağıtımında ve Windows'da bu sorun olmadı ama KDE Neon'da bu sorunla karşılaştım. Sorun şu ki fareye sol tek tıklama yapmama rağmen çift tıklama olarak algılıyor. Yani anlatmak istediğim uygulamaların tek tıkla mı yoksa çift tıkla mı açılacağı meselesi değil. Burada farenin sol tıkına bir kere basmama rağmen ne hikmetse genellikle çift tıklama yapmışım gibi davranıyor. Preo kablolu oyun faresi taktım ve onu kullandım ve herhangi bir sorun olmadı, sorun Logitech M185 faresinde gibi. Ama dediğim gibi diğer işletim sistemlerinde bu fareyle ilgili bu sorun olmuyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

UNC

 ayarlar > fare ayarlarında tek tıkla etkinse kapat yine aynı yerde bulunan gelişmiş seçeneklere falan göz at , donanımla ilgiliyse birşy yapamyz.

Limonata

[mention=636284]@UNC[/mention], sağol.
Peki bir konu anlatımınızda şu resmi eklemişsiniz: https://i.hizliresim.com/LOXrZJ.png. Buradaki kırmızı görünümlü yerleri nasıl ayarladınız? Ayrıca bu resimde hangi simge temasını kullandınız?

UNC

Önemli değil, Resimdeki kırmızı vurğuları gimpde hazırladım.
istersen temayada uygulayabirsin ayarlar >  renkler kısmından bir renk şeması sçip düzenle.

simge temasıda şu olması gerek https://github.com/Nitrux/luv-icon-theme