IBM NetVista 634971G İş İstasyonu Sistem Üzerine Ubuntu Kurulumu

Başlatan fadike, 04 Ocak 2009 - 00:04:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fadike

Bu yazı aynı zamanda Ubuntu-TR Sudo Dergisi'nin 4. sayında yayımlanmak için yazılmış bir müsvettenin ilk kez burada gün ışığına çıkmasıdır.

IBM NetVista 634971G İş İstasyonu Sistem Üzerine Ubuntu Kurulumu ve Düşündürdükleri

Elimde yengem tarafından şirketinden getirilmiş IBM Net Vista 634971G sistem var ve ben buna şu anda Ubuntu kurma gayreti içerisindeyim. Hali hazırda Ubuntu Hardy Heron 8.04 i386 CD'si ile sistemi açıp bu mesajı yollayabiliyorsam ve ekran kartı da Nvidia TNT 16 MB 4x AGP ise kurulumda sorunsuzca yapılacak demektir.

Sistemin genel özellikleri ise:


Ürün adı: NetVista personal computer 6349-71G
İşletim sistemi: All (Microsoft Windows 98SE ve 2000 Profesyonel için tasarlandığı üzerindeki bir etikette yazıyor)
Donanım ve diğer bileşenler: Intel Pentium 4 1.5GHz (256KB), 128MB, 20GB 7200RPM IDE HDD, PCI Desktop (4x4), nVidia Vanta 16MB 4X AGP, 48X CD-ROM, Intel 10/100 Ethernet, Windows 98SE

Benim elimdeki sistemde ise sanal bellek (RAM) yetersiz görülmüş olacak ki, bir adet daha SDRAM 128 MB alınmış ve sorusuzca çalışmakta.

Ben bu sistemi hiç bozmadan ve ilave bir monitör alarak pekala kullanabilirim. Ön panelinde iki adet USB giriş bulunmakta; yani 4-8 GB USB ile çokluortam dosyaları oynatılabilir ya da ilave bir sabit disk ile destekleme yapılabilir ki üzerinde boşta duran bir adet IDE yuvası ile güç kaynağında boşta duran iki adet de güç kablosu bulunmakta. İlave sabit disk takabileceğim demek ki ikinci el, şöyle 80-250 GB arası bulabildiğimden.

Evlere şenlik bir durum var karşımda yani. Açıkçası ben bu duruma pek bir sevindim, yetmedi kare kare fotoğraflar çektirdim ki, şimdi taktığım mavidiş aygıtıda çalışmaya başladı yanındaki taşınabilir bellek ve kart okuyucumla kardeş kardeş.

Bu güzel bir deneyim; forumda kimi arkadaşlar müzeilk sistemler ile (Pentium 3 ve ikinin MX serisi ile de hafifi GNU/Linux dağıtımları çalıştırdıklarını beyan ediyorlardı ki, bu sistem aslında tam ileti sunucusu (mail server, mail client) olabilecek nitelikte; hem de üzerinde Debian kurularak!

Kısacası bilgisayar ve bilişim dünyasına yabancı, fakat öğrenmek isteyecekler için tam kullanıma ideal bir sistem ve bana gelecekte yapmayı düşündüğüm halk kütüphanesi ve bilişim-bilgisayar eğitim merkezi için fikir verdi. Düşünsenize İstanbul'daki ikinci el bilgisayarcılarda bu gibi IBM, HP, HP Compaq, Vestel, Fujitsu&Siemens gibi düşük değerde yığınla sistem barındıran ve bunlardan da kurtulmak isteyen satıcı var. Bu iş için, yani düşüncem için biçilmiş kaftan!

Başınızı ağrıttım ama bu 1999-2000 yılında piyasaya verilmiş sistemde bugün Windows XP ya da Vista kurulamıyorsa ve kurulduktan hemen sonra NetDLR eksik hatası veriyorsa kullanıcıya küçük bir sorgu yapmamız gerekir düşüncesindeyim: İşletim sistemleri ve verimlilik, iş-eğitim yaşamını kolaylaştıracak çözümler sunan üçüncü parti yazılımlar donanımlarda seçim yapma hakkına sahip olmamalılar. Nedeni ise yaptıkları seçimlerin bir nevi dayatma içeriyor olmasıdır ki. bu dayatma bizler için ayrıca maliyet demektir. Düşünsenize üç yıl öncede müzik dinlemek için aynı sistemi kullanmaktaydık ya da film izlemek için; ama şimdi aynı sistemi kullanamıyoruz çünkü kullanılan yazılım sesi cızırtılı veriyor, izlediğimiz film donuk donuk ilerliyor. nedenini araştırdığımız da ise yazılımın sahip olduğumuz donanımla uyuşmaz olduğu ve daha üst seviyesini satın almamız ile çözüleceği.

Ancak GNU/Linux dağıtımlarında böyle bir durum söz konusu olmadığı gibi geriye dönük olması ve arşivlerine de ulaşılabilir olması son kullanıcıyı memnun edici, ekonomik açıdan da koruyucudur. Bugün IBM NetVista 6534971G sistemine Ubuntu kurup sorunsuzca çalıştırabiliyorsam ki, elimdeki Ubuntu'nun pazara çıkış tarihi 2008 yılının nisan ayı olup kurduğum ve kullandığım sistemin pazara çıkış tarihi de 1999-2000 yılı. Arada tam 8-9 yıl var ve uyumluluk son derece yüksek, sorunsuz.

Karşılaştırma sırası şu anda siz de: verimli olan mı yoksa müsrif olan mı?
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü

2600


Çağlar

We got a badass over here!
__________________________
Bu çevirinin size ihtiyacı var...

fadike

Alıntı yapılan: 2600 - 04 Ocak 2009 - 00:19:39
Yazının altına imza atmayı unutmuşsun onuda ben atayım :)

Ben eski bilgisayarların hala kullanılabileceğinden eminim hiç bir şey yapmasan günlük işler için ( internet , anında mesajlaşma , müzik vs.) kullanılabilir nice insanın elinde core 2 duo makinalar var ama yaptıkları işe bakarsan bu eski makinayla nerdeyse aynı
* herkes elindekinin kıymetini bilse bu bilgisayarlara yazık olmazdı. Son olarak benim daha çılgınca bir fikrim var piyasadaki bu tür eski bilgisayarları ağ üzerinde birleştirip küme kurmak


Senin fikrin gerçekten de çılgınca. Bağlayacağın zaman kümede benim eski sistemde yerini alacaktır merak etme sen.

Ayrıca Core2Duo işlemcili sistem dediğin nedir ki? Benim satın aldığım ilk sistem olan AMD Athlon 2500 işlemcili sistemin lanet Nvidia  GeForce 5200 ekran kartı yanmasaydı inan hayatta almazdım AMD X2 5600 işlemcili sistemi ve hala aldığıma da pişmanım: çünkü daha düşük model ve maliyetli sistem ile de aynı işi yapacağım.

Alıntı yapılan: Çağlar - 04 Ocak 2009 - 00:23:15
Abi ama şimdi kimseler okumayacak dergiyi :) :)

Okurlar Cağlar sen hiç merak etme. Sıkı yazılar hazırlıyorum gelecek sayılar için. en yeterki diğer yazarları sıkıştır yazıları için. Yukarıdaki yazı hariç MAME ve PS One oyun emülatörleri hakkında yazılar yazıyorum, inceleme şeklinde ve bu sayıda yer alancak giriş yazısının da devamını!

Bu arada arkadaşlar kurulum sorunsuzca tamamlandı, Compiz-Fusion kuruldu, küp sallama olayı da tamam. Yalnız işlemci uygulama açınca aşırı kasılıyor 1 GB takas alanı ayırmama karşın ama olsun internete girip iletilerimi kontorl edip, forumlarda fink atıyorum ya yeter.
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü

3mr3

Hakkaten çok güzel bir yazı olmuş. Ram mesela portu fazla yapsalar herşey güzel olacak ki bu bile internet için çok güzel bir cevap. Kıymetini bilmek lazım ve bunlardan hoşlanmak lazım .

Yazınız çok güzel beğendim :)
Ben, seninle ben oldum. | Başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever...

fadike

Alıntı yapılan: 3mr3 - 08 Şubat 2009 - 12:23:10
Hakkaten çok güzel bir yazı olmuş. Ram mesela portu fazla yapsalar * her şey güzel olacak ki bu bile internet için çok güzel bir cevap. Kıymetini bilmek lazım ve bunlardan hoşlanmak lazım .

Yazınız çok güzel beğendim :)

Bu iş istasyonu üzerine şu anda Pardus 2008.2 kuruldu dün; hem de başarı ile kurulan ve sorunsuzca çalışan -açılış süresi 14 saniye- Arch Linux üzerine. Şimdi Pardus 2008.2 ile deneme sürüşü yapılıyor. Daha sonrasında ise yeniden Arch Linux kurulacaktır.
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü

fadike

ARCH Linux yerine Debian 5.0 Lenny Lxde kurulumu yapılmıştır.
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz." Uğur MUMCU
"Hepimiz özgür yazılımın sendikalı emekçileriyiz." Fadike
http://fadike.org
http://pedalsorler DELL Vostro 5470 i5 4. nesil Ubuntu ön yüklü