Şifreli Disk Oluşturma

Başlatan Deniz88, 08 Ocak 2018 - 21:26:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Deniz88

Herkese iyi günler,
Sorularım : (ekteki fotoğrafla ilgili)
Tüm disk şifrelenmiş mi şifreli ise niye ünlem işareti var? (şifrelenme desteklenmiyor deniyor)
Swap alansız tüm disk şifreli OS nasıl kurabilirim?(böylesi daha güvenli geliyor bana)
Diskim neden bazı programlarda tek bölüm iken bazıların da 2 ana bölüm olarak gözüküyor?

Ek bilgiler:
  (Elimde 32 gb lık bir flash disk var. Flash diske ubuntu kurdum. Kurarken tüm diski şifrele seçeneğini seçtim.
  Diskimi 15 gb ubuntu işletim sistemi 17 gb swap alanı diye ayırmış.
  Açılırken disk crypt şifresi isteniyor bunda sıkıntı yok)
  Benim isteğim:
  1. 32 gb tüm disk şifreli ubuntu kurmak (32 gb da şifreli)
  2. İşletim sistemi açıldıkdıktan sonra içine 20 gb lık tek partition şifreli alan açmak
  Karşılaştığım sorunlar:
  1. Diskin OS(işletim sistemi) kurulacak yerini ve  swap alanını ben belirlemek istedim. yaptım ama bu kez  disk şifrelenmedi.
  2. Diski şifreli olarak kurmak istedim bu sefer swap alanını kendi seçti ve 17 gb yer ayırdı. (ve diski görüntülediğimde disk şifreli değil gibi bir ünlem işareti var ve şifrelenme desteklenmiyor deniyor)

[eklenti yönetici tarafından silindi]

marslı

Kurulum sırasında crypt-swap gibi bir seçenek olmalıydı swap alanı için. Orada hata yapmışsındır. 
fdisk -lçıktısı bende şu şekilde.
Alıntı Yapfdisk: /dev/mapper/sda1_crypt açılamıyor: Erişim engellendi
fdisk: /dev/mapper/cryptswap açılamıyor: Erişim engellendi

Deniz88

Söylediğiniz kod çıktısı da böyle: (ne anlam ifade ettiğini anlamıyorum ama...)

fdisk: /dev/sda açılamıyor: Erişim engellendi
fdisk: /dev/sdb açılamıyor: Erişim engellendi
fdisk: /dev/sdc açılamıyor: Erişim engellendi
fdisk: /dev/mapper/sdd3_crypt açılamıyor: Erişim engellendi
fdisk: /dev/mapper/ubuntu--vg-root açılamıyor: Erişim engellendi
fdisk: /dev/mapper/ubuntu--vg-swap_1 açılamıyor: Erişim engellendi

bugra9

Merhaba,

Diski şifrelemeyi çok uzun zaman önce bıraktım ama fikir olması açısından hatırladığım bilgilerle cevap vereyim.
Alıntı YapTüm disk şifrelenmiş mi şifreli ise niye ünlem işareti var? (şifrelenme desteklenmiyor deniyor)
Şifrelenebilecek her şey şifrelenmiş diyebiliriz. Bilgisayarın Grub'u başlatabilmesi için efi dosyasına ihtiyacı var ve bildiğim kadarıyla bios'un şifreli bir alanı okuyabilme yeteneği yok. Dolayısıyla efi dosyalarının bulunduğu bölüm şifresiz durumda. Grub'un olduğu bölüm hakkında yorum yapamıyorum. Grub şifre isteyip bu şifre ile diski açabildiği için geri kalan her şey ise şifreli. Ünlem işareti ise iletide yazdığı gibi Gparted yazılımının ilgili yapıyı tanıma yeteneğinin olmamasından dolayı olabilir.

İlave olarak ayarlı mı bilmiyorum ama işletim sistemi açıldıktan sonra şifresiz bölüm üzerinde değişiklik yapılıp yapılmadığını kontrol edebilir. Bu da ek bir güvenlik sağlar.

Alıntı YapSwap alansız tüm disk şifreli OS nasıl kurabilirim?(böylesi daha güvenli geliyor bana)
Eğer her şeyi kendi elinizle ayarlamak istiyorsanız aşağıdaki wiki sayfasına göz atabilirsiniz.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Dm-crypt/Encrypting_an_entire_system

Buna ilave olarak Ubuntu 17.10 ile beraber ön tanımlı olarak takas alanı bölüm değil dosya olarak kullanılıyor. Bu sistemi şifreli kurmak isterseniz takas alanı için bölüm oluşturmayabilir. Bir deneyin isterseniz. Eğer bölüm olarak oluşturmayıp dosya olarak oluşturursa, takas alanını kapatıp ilgili dosyayı kolayca silebilirsiniz.

Alıntı YapDiskim neden bazı programlarda tek bölüm iken bazıların da 2 ana bölüm olarak gözüküyor?
Hangi programlardan bahsediyoruz?