Lenovo IdeaPad Y530 incelemesi

Başlatan heartsmagic, 31 Aralık 2008 - 03:44:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

canosayan

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php5?title=Ideapad_Y530

bu konu heartsmagic yazımıyla artık wiki
Chmod bizim işimiz.

DoKuZuNCuKaPI

Alıntı yapılan: heartsmagic - 22 Mart 2009 - 18:38:11
@DoKuZuNCuKaPI, makine bende oldukça sessiz sende bir kulaksa olsa gerek.
@mbt28 performans açısından T9400 daha öndedir sanırım ancak pil ömrü ve sessizlik açısından P8600 daha ideal.

@heartsmagic, fanın çalışma sorunu tamamen sistemdeki bir programla alakalı benim bilgisayarımla değil. Ben browser olarak gül gibi Firefox dururken, Opera kullanıyordum ve bir gün fark ettim ki Opera açıkken fan gürültüsü artmakta daha sonra kapattım ve fan gürültüsünün azalmadığını gördüm. Sistem Gözlemcisi'nden baktığımda Opera'nın kapanmadığını arka planda çalıştığını, işlemciminin   ~%70'ini kullandığını gördüm. Yani Ubuntu'da Opera kullanmayarak fan çalışma sorununu da halletmiş oldum.

@mbt28, 2.2Ghz de o kadar az değil bence. Üstelik iki işlemci arasındaki farkı kısa vade de hissetmeyeceksin. Şu an işlemcine yüklenecek uygulama olarak oyunları baz alırsak; iki işlemcide bu oyunların altından kalkar. Ancak ileride ne olur bilemem. Mesela ben T9400 kullanmadan önce T7700 işlemcili bir dizüstü kullanıyordum ve programlar açısından (test sonuçları hariç) gözle görülür bir farkını göremedim. Bilgi-işlemci olduğumdan kullanmadığım program hemen hemen yok diyebilirim. Oyunlarda da bahsettiğim gibi uzun vadede belki fark olur ancak o zamana kadar iki işlemcininde miadı dolmuş olur. 400TL'lik farkıda göz önünde bulundurursak benim açımdan P8600 ağır basıyor.

Kurmayı düşünen arkadaşlara yardımcı olması açısından Ubuntu kurulu Y530'da karşılaştığım problemleri yazayım:
- Fanın devamlı çalışması problemi:Kesinlikle Opera ve flash ile alakalı. Opera kullanmayarak çözüldü:)
- Ramlerin 3GB olduğu halde, 2.4GB gözükmesi: Bir önceki sayfada çözümü mevcut.
- Otomatik kullanıcı girişi olduğu halde arada bir otomatik, genellikle ise parolalı giriş. Henüz çözümüyle ilgili kapsamlı bir araştırma yapmadım. Mevcut seçenekleri denedim ve sonuç alamadım. Onarım yaptıktan hemen sonraki oturumda şifre sormuyor ancak sonra yine şifre sormaya başlıyor.
- heartsmagic'in de değindiği kulaklık takınca speakerdan ses gelmesi problemi:Alsa sürücülerini elle yapılandırarak çözülüyor.
- Ekran parlaklığı problemi: heartsmagic'in de dediği gibi bende panele ışık ayar düğmesi koyarak çözdüm. Bence ekran Vista'daki kadar parlak değil.
- Arada bir networkmanager'ın çalışmaması: çözümünü henüz bulamadım yeniden başlatıp recover moduna girip oradan fsck  tarama ve dpkg ile onarım yapıp normal boot yapınca düzeliyor.

Bunların dışında pek bir sorun yok ve gerçekten Ubuntu'dan çok memnunum hatta bu sayede ne zamandır ihmal ettiğim php ve phyton dillerini bile öğrenmeye başladım :D Birde kesinlikle KDE kurmayın inanılmaz yavaş görsellik olarak daha iyi olabilir ama bence compiz+gnome ikiliside işini çok iyi yaparken performanstan zerre kadar ödün vermiyor.

heartsmagic

Network manager yerine Wicd denenebilir. Ben genelde elle IP aldırdığım için pek ihtiyaç duymadım. Kaldı ki sıraladığın sorunların çoğu Lenovo değil de Ubuntu sorunları :)

Ayrıca merak ettim şu alıntıyı nasıl yaptın? :)

Alıntı Yap@DoKuZuNCuKaPI, makine bende oldukça sessiz sende bir kulaksa olsa gerek.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

DoKuZuNCuKaPI

Ip numarasını elle vermek için ağın çalışıyor olması lazım bende direk ağ çalışmıyor. Evet Lenovo ile alakalı değil ama bu bilgisayara kuracak olanlara yardımcı olmak için yazdım karşılaşabilecekleri sorunları.

Alıntıyı otomatik yaptım elle yazmadım :D Doğal olarak ta okumadım bile, yazdıklarımı son bir kez kontrol ederken :) Çok ilginç. En ufak bir fikrim yok "kulaksa" nedir yahu :)

heartsmagic

aksaklık olacak o ama ben doğru yazmışım, kaldı ki iletim de değişmiş görünmüyor zaten :) Bir şeyler olmuş arada, neyse.

Ağ neden çalışmıyor sende? Ben ethernet kartı veya kablosuz için hiçbir uğraş vermedim.

mbt28

Heartsmagic ile dokuzuncukapının bilgisayarlarındaki ağ çipleri farklı diye biliyorum.

heartsmagic

DoKuZuNCuKaPI

Model aynı ama donanımsal olarak değişiklikler var. Bende, işlemci T9400 , ekran kartı 9500GS birde hdd 320GB. Bende ağ kartı 5100 model ama sendeki nedir bilmiyorum.

Ağ arada çalışmamazlık (mesela 2-3 günde 1) yapıyor nedenini hiç bilmiyorum ben sürücülerle uğraşmadım bile direk kendi kurdu, hala o sürücüyü kullanıyorum. Sürücüleri el ile yüklemeyi deneyecem belki çözüm olur.

heartsmagic

Evet farklı modellere sahipmişiz. Bugün bakınırken ben de gördüm bunu.

mukavemeth

bende de y530 ün t9400 işlemcilisi var fakat ben intel 5100 wifi kartı ubuntu 8.1 i görmemişti bende modeme kablodan girmiştim sen hangi sürümü kullanıyorsun direk tanıdı?

localhost

@heartsmagic  Ubuntu 8.10 kullaniyor. Belki Ubuntu 9.04 gecmistir.

5100 Bu karti Sistem>Ayarlar>Hardware Driver den kurabilirsiniz sanirim. Aksami bekleyin Ubuntu 9.04 kurun.
Linux LPIC1 - MCSA

mukavemeth

saat kaçta çıkcak yaa 9.4  dün akşam 12  yi bekledim çıkmadı sonra dedim amrikaya göre cıkarsa saat 8 de çıkar dedim ama nafile:)

ayrıca cevap için teşekkürler

heartsmagic

8.10 kullanırken sorun yoktu. 9.04'e Alfa 2 aşamasında geçtim, yine sorun yok. Kartı tanıtmak için fazladan bir şey de yapmadım.

izmir35

izmir35

heartsmagic selamlar benim msn adresimi eklermisiniz acaba lenovo y730 kullanıcısıyım, 1-2 kısa bişey sormak istiyorum müsaitseniz.

heartsmagic

MSN üzerinden vereceğimiz cevaplar foruma fayda sağlamayacağından pek tercih etmiyoruz. Sorunu burada sorabilirsin. Eğer vakit bulabilirsem cevaplarım, böylece forum da yararlanmış olur.

izmir35

tamam burdan yazayım

-fn kısayol tuşları çalıştımı , ses kısma-açma, wirelles ,bluetooth,ekran aydınlatma... hepsini ordan açtığımız için..

-4+1 ses sistemi sağlıklı çalıştımı.

aklıma gelenler bunlar birde bendeki ekran kartı ati hd 3650 bu kart bir sorun çıkartırmı kurulumda.

ubuntu 9.04 kurulum yaparsak , sizin kulaklıkla ilgili olan çözümü uygulayacakmıyız.

ilk defa bir linux sürümü kullanıcam, hep duyuyordum ama bir türlü cesaret edemiyordum, 3 notebook umda vistalı almıştım, ardından w7 çıkınca, ms dende vistayı boşverin w7 alın sözlerini duyunca insan yeter artık diyor.Siz ve diğer değerli arkadaşlarımdan öğrene öğrene bu ms den kurtulmak gerek.

şimdiden teşekkür ederim.

heartsmagic

Başlığın ilk sayfasında aslında bazı şeylere değinmiştim ancak eksik kalmış gibi durmakta.

- Fn tuşları çalışıyor, ilk sayfada söylediğim üzere çoklu ortam tuşları da çalışıyor sorunsuzca.
- Kablosuz anahtarı sorunsuz.
- Ekran aydınlatmanın Ubuntu ile ufak bir sorunu var. Fn tuşları ile olan bölümden yapınca bir azalıp, bir artıyor. Ancak bu makineye has bir olay değil, başka makinelerde de görülebiliyor. Çözüm için Sistem-Tercihler-Güç Yönetimi altından bir ayarlama ile sabitlenebiliyor parlaklık. Ben daha sonra dokunmuyorum kendisine. İsteniyorsa panele eklenecek bir Parlaklık Uygulamacığı ile bu ayarlama kısayoldan yapılabiliyor.
- Ben makinede bir bluetooth varlığından haberdar değilim.
- 4+1 ne kadar sağlıklı çalışıyor açıkçası şu an şüpheliyim. ALSA derlemesinden sonra ses tercihlerine Surround Center ve LFE eklendi. Kulaklık takınca sapıtıyor ancak takmadığımız zamanlarda kullanabiliyoruz. Fakat subwoofer'dan ne derece verim alıyoruz bilemiyorum. Hiçbir zaman seslere karşı fazla duyarlı olmamışımdır.
- ALSA derlemesi başlığını uygularsan kulaklık sorunun yüksek ihtimalle çözülür.
- Grafik kartı HD serisiyse sanırım sorun çıkartmaz. ATI bölümünde sabit bir başlığımız var 9.04 ve sorunları ile ilgili. Oradan daha fazla fikir edinebilirsin.

izmir35

heartsmagic çok teşekkür ederim, şuan dvd kalıbını çekiyorum, kurulumdan sonra tekrar bilgilerinden faydalanmak isterim, iyiçalışmalar.

heartsmagic

DVD başlığına yazdığım gibi bence elinin altında internet varsa gerek yok. CD kalıbını çekip, kuruluma geçebilirsin.
Sen bir kurmayı dene, kur. Ardından sorun yaşarsan forumda birçok bilgi mevcut. Onların arasından sorununu halledemezsen bizler burada olmaya çalışıyoruz ara ara.

izmir35

dvd tercih etmemn sebebi, belki daha fazla sürücü barındırıyor olabilir diye düşünmüştüm, ve diğer lazım olabilecek programları, tam bilmediğim için o yüzden dvd ye yöneldim.

bytan

Sürücü için cd'de aynı işi yapar.  İhtiyacımız olan programların en güncel hallerini zaten internetten çekiyoruz.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

heartsmagic

@bytan sürücü konusunda yorum yapmış.
Ben dün gece gözümden kaçan bir şeyi belirteyim. Bizim dizüstü model ismi aynı olsa bile farklılıkları var. Lenovo bu konuda garip bir yol izlemiş. Misal senin işlemcinle benimki farklı. Aynı şekilde grafik kartlarımız da farklı.

izmir35

@bytan bilgi için teşekkürler cd kalıbınıda çektim ayrıca.

izmir35

@heartsmagic evet model aynı olsa bile donanımlar arası fark çok, yinede bana yol gösterici oldu senin işlemler ve kurdum ubuntu 9.04 versiyonu.

şimdi durum şu

- fn + ekran parlaklık - ses açma kapama gayet iyi durumda çalışıyor.

fakat

fn+ f1-f2-f3-f4-f5-f8-f9-f10-f11-f12   çalışmıyor. neyseki wireless ve bluetooth anahtarları açıktı ve kurulumdan sonra açık olarak gördü, sorun olmadı yani.

ekran kartını direk tanıdı (model ati hd 3650) sorun yok.

ses kartını tanıdı ama malesef senin dediğin gibi kulaklık takınca sesi kesmiyor, onuda senin yönteminle biraz daha öğrenince çözücem.

-ayrıca sormak istediğim ısınma olayı sende nasıl acaba ?

-bu sorum ise tereddütte kaldığım için soruyorum, msn yerine ne kullanıcaz birçok ismi geçen programdan bahsediyorlar.

-web sitelerini açma hızı windows 7 rc den çok daha hızlı.

birşey daha var yazı yazarken tab atlama yapıyormu ? bu yazıyı yazarkende 2 kez tab üste çıktı.

şimdiden teşekkürler.