Lenovo IdeaPad Y530 incelemesi

Başlatan heartsmagic, 31 Aralık 2008 - 03:44:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eren

Ben 1700 lira verip Toshiba aldım ve özellikleri bundan kötü. Gerçekten şanslısın. :)

mbt28

mavide 160 gb hardskli modeli hafta sonu indirimiyle 1200 ytl, 250 gb lik model ise 1400 ytl.

http://www.mavibilgisayar.com/ud/11431

http://www.mavibilgisayar.com/ud/11096

Ya bunların işlemcisi 2.0 ghz ya artık 2.4 gzlık modeller ortada gezerken ayıp bu.

heartsmagic

Bunların ikisi de TXXX serisi. Fiyat bakımından tek çekim için ideal ancak ben kendimi iyice şanslı hissetmeye başladım zira yıl sonu fırsatı kaçırılmaması gereken bir şeymiş. Aldığım makine için benim verdiğim fiyat son derece makulmüş.

@mbt28 umarım aradığın özelliklerde bir makine bulursun.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mbt28

Amcam da çok beğendi bu bilgisayarı, oda taksitle alıcak. Benimde kafama bir tek işlemci konusu takıldı. Bakalım bir düşüneyimde haftaya alabilirim.

mbt28

http://www.teknosa.com/Cultures/tr-TR/Products/urundetay.htm?CS_ProductID=125030802&CS_Category=_SBA_63_1662_444_2010&CS_Catalog=_BILGISAYAR&T_Category=_NOTEBOOK63

http://www.mavibilgisayar.com/ud/11431

İşlemcileri arasındaki fark nedir? bu p8400 ve t3200 diye 2 farklı çift çekirdek mobil intel işlemci gördüm bunlar arasındaki fark nedir? biraz bilgilendirmeye ihtiacım var.

heartsmagic

Eren

Serkan'ın verdiği sayfaya göre t3200'e göre p8400 daha iyi. p8400'de frekans bandı, ön bellek, veri yolu daha iyi görünüyor.

heartsmagic

Haliyle öyle. T3xxx serisi eski bir seri zaten. P serisi ise son zamanlarda çıkan bir seri. Ayrıca genelde P serisi olan makinelerde yeni centrino 2 platformu kullanılıyor. Ağ kartı kalitesinden, güç tasarrufuna kadar birçok şey daha da iyileştirilmiş durumda.

DoKuZuNCuKaPI

Herkes merhaba, bende de Lenovo Ideapad Y530 (T9400 işlemcili ve 9500GS ekran kartlı olanı) mevcut. Şu anda tüm işletim sistemlerini kaldırıp bir kaç tane linux versiyonu denedim. Suse,Fedora ve son olarak da Pardus. Çalıştığım şirkette ileride tüm bilgisayarları Linux tabanlı hale getirmeyi düşündüğümden böyle bir çalışma içine girdim. Denediklerim arasında herkesin kullanabileceği Linux dağıtımı olarak Pardus'u gördüm. Ancak performans tam anlamıyla yerlerde desem yeridir:) Sanırım bazı uyum problemleri var açılması bile 3-4 dk yı geçebiliyor ayrıca ses sürücülerini yüklememe rağmen böyle bir ses donanımına sahip bilgisayar için ses çok kısık. Neyse kısaca işin özeti bir sonraki denemem Ubuntu ile olacak ve bu başlığı açan arkadaşa sormak istediklerim;
1-Ses seviyesi ne durumda?
2-Pilde kullandığında windowstaki kadar gidiyormu?
3-Açılış hızı nasıl?
4-Ben youtube'a bile girdiğimde bilgisayarda kitlenmeler yaşıyorum (nvidia'nın en son sürümü yüklü olmasına rağmen) sende böyle problemler oluyormu?

Bu kadar soru yeter sanırım:) Şimdiden teşekkür ederim. Cevaplarınızın ardından Ubuntu denemelerine başlayacağım ve sonuçları sizlerle burada paylaşacağım. Herkese iyi günler.

Bedreddin

4-) Bu sorun YouTube ile ya da işletim sistemiyle ilgili değil, Flash'la ilgili. Malesef böyle bir sorun var ve bir çözümü yok.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
      bu hasret bizim!

heartsmagic

1. Ses seviyesi Windows'a göre ne yazık ki daha düşük ve kalite olarak daha geride. Ancak ben daha önce de ifade etmiştim, tam bir ses tutkunu değili, fazla problem yapmıyor. Olan bana rahatlıkla yetmekte.
2. Pilde pek kullanmadım ancak kullandığım zamanlarda oldukça uzun süre çalıştığını gördüm. Makine sessiz. Sendeki T9xxx serisi nasıldır bilemiyorum.
3. Açılış hızı Linux dağıtımları için değişkendir. Çalıştırdığın servislere göre değişebilir. Fakat örnek vermek gerekirse Hardy kurulu sistem yaklaşık 30 saniye içinde GDM'ye ulaşıyordu. Dün kurduğum sıfır 9.04 Alfa ise 21-22 saniyede GDM görüyor.
4. Hayır sorun yaşamadım ki @Fuzûli'nin de söylediği üzere bu makineyle alakalı bir problem değil. Dolaştığım sabit siteler arasında öyle pek Flash kullananı da yok.

DoKuZuNCuKaPI

Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar. Ancak youtube sadece örnek grafik takılmalar aşırı seviyede. Pardus , OpenSuse ve Fedora'ya göre neredeyse 1/4'i hızında. VirtualBox ile Windows 7 alfa kurdum o bile daha hızlı o derece :D  Ekolayzır tuşları çalışmasada olur. Benim makina Vista'da Pardus'tan daha sessizdi umarım Ubuntu'da dediğiniz gibi olur. Ses olayı çok kötü, kurduktan sonra bir çaresine bakarım artık. Neyse Ubuntu'yu deneyip neticelerini buraya yazacağım.

egitimist

@Heartsmagic, yeni bilgisayarın hayırlı olsun. Resimlere baktım da kasa-tuş tasarımı çok güzelmiş.

Arkadaşlar, ben de yeni bir bilgisayar almak istiyorum ama elimdekine kıyamıyorum. İsraf etmemek için eskisini satma yolunu düşünüyorum. İkinci el dizüstü alıp-satabileceğimiz firmalar hangileridir?

Bedreddin

egitimist, eğer İstanbul, Ankara, İzmir gibi merkezi bir yerde yaşıyorsan donanımla ilgili forumların ikinci el bölümlerine ilan bırakabilirsin. ;)
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
      bu hasret bizim!

heartsmagic

@egitimist teşekkürler. Almama sebep olan maddelerin biri de kasa tasarımıydı.

İkinci el için: http://www.sahibinden.com http://www.gittigidiyor.com

Gittigidiyor komisyon alır haberin olsun.

DoKuZuNCuKaPI

Evet nihayet Lenovo'ma Ubuntu 8.10 - the  Intrepid Ibex i kurdum. Pardus'ta sorunlar yaşadığımdan geçiş yaptım. Benimki gibi çok iyi donanıma sahip bir bilgisayar, çok yavaş çalışıyordu. Ubuntu'da Pardus'ta yaptığım tüm testleri yaptım ve en az 5-6 kat daha hızlı olduğunu söyleyebilirim:) Bu sorum Pardus'un yeni çıkan donanımları tam desteklemediğinden kaynaklanıyor sanırım. Kesinlikle kötü olduğundan değiştirmedim sistemimi. Şu an için aşırı bir memnuniyet söz konusu. Bakalım sorusu olan varsa cevaplayabilirim.

mbt28

Bu bilgisayarın fan sesi nasıl? Çok ses çıkıyormu sürekli çalışıyormu kendini dinlenmeye alıyormu? Normal kullanımda fanın çalışması nasıl?

heartsmagic

Makine oldukça sessiz ve ısınmıyor. Son derece memnunum. Özellikle eski dizüstümden sonra çok rahatladım bu yönde.

DoKuZuNCuKaPI

Eğer ses konusunda linux performansını soruyorsanız. Bende Vista'dan daha sesli çalışıyor hemen hemen fan hiç susmuyor diyebilirim. Baktığımda işlemci %10'larda ram kullanımı ise 300mb olduğu halde bile sessizlik pek mümkün değil. Genelde film seyrederken fan daha çok çalışıyor ve kontrol ettiğimde işlemcinin çekirdeklerinden birinin %100'ü zorladığını görüyorum. Heleki youtube'da bir kaç video açtığınızda durum yine aynı (bu sorunun flash playerdan kaynaklandığı söylenmişti). Mesela şu anda sadece firefox'ta bu konu açık ve fan çalışıyor :) Bendeki bu ses olayı kimseye kıstas olamaz çünkü mysql ve apache2 server çalışıyor tahminim onların devamlı çalışmasından olabilir ama yinede bilmiyorum.  Benide pek rahatsız etmiyor açıkcası istediğim performansı alıyorum.

Bu arada bende bellek 3GB olmasına rağmen 2.4GB olarak görüyordu bu sorunuda server kerneli yükleyerek çözdüm şu anda ram 3GB. Benzer sorunu olan olursa bu forumda arama yapmama rağmen bulamadım ama aşağıdaki komutları uygularsa sorunu çözülür.
sudo apt-get install linux-restricted-modules-server

sudo apt-get install linux-headers-server

sudo apt-get install linux-image-server linux-server

linux-restricted-modules-server  paketi 8.10 depolarına girmediğinden kurulumda paketin bulunamadığıyla ilgili hata veriyor. Ancak ben uğraşmayıp direk diğer iki paketi kurdum ve yeniden başlatıp, açılışta server kerneli seçtim. 2.4GB gözüken hafıza miktarım artık olması gerektiği gibi 3GB oldu. Performans olarak fark edemem tabi ki zaten bellek kullanımı minimum düzeyde. Bahsettiğim paketlerle aynı zamanda 4GB belleği tanımama sorununu da çözebilirsiniz. Bu paketlerin kurulumu bilgisayarınızda sorunlara neden olabilir ya da bendeki gibi olmayabilir bu durumda ben sorumluluk kabul etmem:)

mbt28

Aklıma takıldıda T9400 2.53GHz mu daha iyidir yoksa p8600 mü daha iyidir.

@ddokuzuncukapı güç ayarlarını bir kontrol et istersen bende önceden, amd 2.1 işlemcili notebook vardı neredeyse hiç çalışmıyordu fanı. Youtube apache etkilemiyordu ki ondada böyle olmaması lazım. Fanın sürekli çalışması sorundur. Fan çabuk tozlanır, bu sefer dahada hızlı çalışır, boştan yere hem bilgisayarın ömrü azalır hemde gürültü yapar.

heartsmagic

@DoKuZuNCuKaPI, makine bende oldukça sessiz sende bir aksaklık olsa gerek.
@mbt28 performans açısından T9400 daha öndedir sanırım ancak pil ömrü ve sessizlik açısından P8600 daha ideal.

mbt28

Alıntı yapılan: heartsmagic - 22 Mart 2009 - 18:38:11
@DoKuZuNCuKaPI, makine bende oldukça sessiz sende bir aksaklık olsa gerek.
@mbt28 performans açısından T9400 daha öndedir sanırım ancak pil ömrü ve sessizlik açısından P8600 daha ideal.
t9400 için 400 lira fazla vermeye değermi?
2.4 ghz lık modeller niye pek satılmıyor?

250gb hardisk ile 320 gb harddisk arasında 5 lira fark var.

heartsmagic

Para meseleleri herkes için değişir, o nedenle kim cevap verse kişisel olacaktır. Buna senin karar vermen lazım. Ancak bana kalırsa o fark için o para değmez. Zira sen istesen de işlemciye o kadar yüklenen iş yapamazsın. Örneğin bir render işlemi falan yapacak mı bu kişi ki, grafik kartıyla beraber işlemcisinin de değeri bu kadar önemli olsun?

mbt28

Evet bencede 400 ytl bu işlemci için değmez ama 2.2 de bayağı az p8600 en güzel olurdu fakat oda kampanya yapan hiçbir satıcıda yok. Ne saçma ya...

heartsmagic

İşlemci hızı değil burada önemli olan benim gözüme, en çok çarpıcı gelen nokta önbellek miktarı. Verilirse o miktar için verilir belki. 6MB az değil zira.