Paket yükleyip kaldırmak zararlımıdır ?

Başlatan EnesBurak, 13 Ağustos 2017 - 02:53:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

EnesBurak

Merhaba arkadaşlar öncelikle konuyu yanlış yere açmış olabilirim eğer öyleyse affola forumu uzun süredir takip etmeme rağmen yeni üye oldum sizlere birkaç sorum var Elementary OS kullanıyorum biliyorsunuzki ubuntu tabanlı bir işletim sistemi tweak ile biçok tema yükledim aralarından en beğendiğimi seçtim ve diğerlerini kaldırmak istedim tek tek kaldırdım geriye birtek adwaita kalmıştı onuda remove kodu ile kaldırdığımda sadece temayı değil biçok şey kaldırdı ilk başta bağlantılı paketlerdir dedim ancak terminalde kaldırma işlemini izlerken alakasız şeyleride kaldırdığını gördüm ve işlem çok uzun sürünce ve sistem ikonları gidince iyice kıllanıp yarıda kapattım terminali hemen sistemi yeniden başlattım düzelecekmi diye denemek için ancak boot etmedi defalarca kez denememe rağmen boot edemedim ve format atıp tekrar yükledim şuan . Böyle birşeyin olması beni çok şaşırttı şuan sıfırdan kurulum yaptım ve yeni paket kurmaya korkar oldum linuxun bu paket sistemini tam anlamıyla kavrayabilmiş değilim kafamdaki sorularda bununla alakalı

1- Paket kurma sistemini tam anlamıyla anlatabilirmisiniz ?
2- Çok paket kurmak zararlımıdır ?
3- Paketlerin bağlantılı biçok paketi olabiliyor yani ben bir program kuruyorum tekrar kaldırmak istediğimde atıyorum 3 paket kaldırılacak diyor , sistemin bu şekilde başka bir programın paketini kaldırıp sisteme zarar verme ihtimali varmıdır ?
4- Biçok programın kendi önbelleği kaydettiği dosyalar geçmişi vb. oluyor purge komutuyla kaldırdığımızda bunlar yokoluyormu yada bunlardan kurtulmanın bir yolu varmı ?
5- Linuxu herzaman ilk günki gibi kullanmak için ne yapabiliriz ? yedek alıp başa döndürme program kalıntılarını silme gibi
6- Sistemin ilk kurulduğunda gelen paketler ile bizim elle kurduğumuz paketleri ayırt edebileceğimiz bir yol varmıdır ?

Arkadaşlar biraz uzun ve acemice olduğunun farkındayım ancak uzun süredir aklımda olan sorulardı üstüne bugün yaşadığım olayda sormama vesile oldu . Belkide bu soruların cevaplarını merak eden arkadaşlar vardır onlarada yardım etmiş oluruz . Saygılar

illedelinux

Alıntı yapılan: EnesBurak - 13 Ağustos 2017 - 02:53:22
1- Paket kurma sistemini tam anlamıyla anlatabilirmisiniz ?
2- Çok paket kurmak zararlımıdır ?
3- Paketlerin bağlantılı biçok paketi olabiliyor yani ben bir program kuruyorum tekrar kaldırmak istediğimde atıyorum 3 paket kaldırılacak diyor , sistemin bu şekilde başka bir programın paketini kaldırıp sisteme zarar verme ihtimali varmıdır ?
4- Biçok programın kendi önbelleği kaydettiği dosyalar geçmişi vb. oluyor purge komutuyla kaldırdığımızda bunlar yokoluyormu yada bunlardan kurtulmanın bir yolu varmı ?
5- Linuxu herzaman ilk günki gibi kullanmak için ne yapabiliriz ? yedek alıp başa döndürme program kalıntılarını silme gibi
6- Sistemin ilk kurulduğunda gelen paketler ile bizim elle kurduğumuz paketleri ayırt edebileceğimiz bir yol varmıdır ?

1- Linux ve paketleri herkesin geliştirmesine açık olduğu için genelde exe dosyaları gibi bütün halinde yüklenmez, pakete ait bağımlılıklar ya paket kurucu aracıyla ya da deneyimli kullanıcılar elle yükler. Yüklenen paketler bildiğiniz gibi Linux dağıtımların kendi depolarından indirilir, bu da kararlılık ve güvenlik açısından bizlere büyük bir avantaj sağlar. Depo dışında internetten indirilen paketlerin yüklenmesi de mümkündür ancak çakışma-donma gibi riskine de razı olmak gerekir.
Bunun dışında her taban dağıtımın kendine göre paket yöneticisi olsa da sonuçta aynı işlevi görür...

2- Çok paket kurmanın hiç bir zararı yoktur, ancak üste de değindiğim gibi çakışma, donma, bug oluşma gibi herhangi sorunlar çok paket yüklemekten alakasızdır.

3- Paket kaldırmada bahsettiğiniz gibi çok nadir de olsa başka programlara veya sisteme zarar verebiliyor. Bunun da nedeni aynı bağımlılıkların başka program veya sistemin kullanıyor olması. Ancak sistemde yüklü gelen dosyalar dışında sonradan yüklenen programların kaldırılmasında böyle bir ihtimal çok zayıftır.
Eğer sistemin varsayılan bir dosyasını kaldırmak isterseniz beraberinde neyi kaldırdığına dikkat etmek gerekir, eğer kaldırılan bağımlılıklar hakkında fikriniz yoksa hiç ellememek veya araştırmak en iyisidir, zira ben de öyle yapıyorum...

4- Purge komutu elbette tamamen kaldırıyor, ancak bu sadece kaldırdığın paket ve ona ait bağımlılıklarla sınırlı, ona ait daha başka paketler varsa onları da ayrıca yine purge komutuyla veya elle tek tek kaldırmak gerekebiliyor. Örneğin Gnome kullanıyorsun ama içerden Lxde masaüstünü yükledin bunu tekrar kaldırmak istediğinde tek komutla hepsini kaldırmaz, Lxde ile birlikte yüklenen diğer paketleri ayrıca kaldırman gerekir.
Bunun dışında kendim tamamen kaldırmak istediğim bir paket varsa önce onu normal komutla kaldırıyorum daha sonra uçbirimden gnome-search-tool adlı programdan kalıntıları kaldırıyorum, ancak bu bilmeyen için riskli olabilir...

5- Bu sorunun cevabı burada https://illedelinux.blogspot.com.tr/2017/04/systemback-ile-klonlama.html 

6- Evet var, Synaptic adlı paketi açtığında Durum sekmesinde "el kitabı, yerel yada eski" olan sekmeler sonradan yüklenenleri gösterir.
Ayrıca el kitabı sekmesi sonradan yüklenlerin tamamını, yerel yada eski sekmesi internetten indirdiğin depo dışında yüklenenleri gösterir...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

mhmtkrktr

1 : yaşadığın soruna atfen soruyorsan kısaca "baltayı taşa vurmuşsun" denilebilir. ;-) Adwaita gtk tabanlı tüm sistemlerin ana tema ve simge seti oluyor. Birçok paketin buna doğrudan veya dolaylı bağımlılığı bulunuyor. Aslında paket yönetim sisteminin "bu paketi kurcalama" uyarısı vermiş olması gerekiyor ama sistemi bilmediği için ona bir şey diyemem.
2 : Çok program kurmanın sakıncası yok fakat gerekli olmayan programları da kurmanı önermem. Sebebi Linux paketcilerinin fazla cömert olmaları. Örneğin 50MB indirme boyutu olan bir program kurarsın. İki gün sonra atıyorum Çince dil desteği eklenir, senin paket yöneticisi güncelleme var der. Eyvallah 50Mb neki dersin, iki gün sonra Arapça çevirisinde harf hatası bulunmuştur, düzeltip yeniden yayınlarlar senin paket yöneticisi yine çoşar. ;-) Düzenli kullanmayacağın bir program için bu çile çekilir mi o sana kalmış.
3 : Cevabı yeterince verilmiş. Belki şunu araştırabilirsin; "bir paketin bağımlılıklarına dokunmadan sadece kendisini kaldırmak."
Örneğin Arch linux da bunun için -Rddn komutu var.
4 :
5 : Tek yol ilk günkü gibi bırakman olur derdim ama Linux kullanıcısını az çok bildiğimiz için bu mümkün olmayacaktır ;-)
6 : Bunun için basit bir alias oluşturman yeterli olur. Sistemi ilk kurduğunda kurulu paket listesini alırsın. örn: fark adında bir alias oluşturursun. fark komutunu her girdiğinde son paket listesi tekrar alınır ve diff ile arada ki fark oluşturan paketler listelenir.
Ve ya paket yöneticisinin paketler için yükleme\değiştirilme zaman bilgisini veren bir komutu varsa (ki vardır) doğrudan o komutun yardımı ile ayrım yapılabilir. 

EnesBurak

Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler birçok sorumun cevabını almış oldum , adwaita sistemin normalinde tema penceresinde yoktu daha sonradan geldiğini görünce kendim yüklediğimi düşündüm ve o yüzden sildim :)

tefoski

#4
- İki komut var ,
- Linux işletim sistemindeki gereksiz dosyaları temizleyen,
- uçbirim den komutları verin,
- İşletim sistemini " temizleyin " .

- "  sudo apt-get autoremove  "  "  sudo apt-get autoclean "


1 ) Kullanılmayan tüm bağımlılık paketlerini kaldır,
2 ) Kullanılmayan tüm " gereksizleri "  kaldır,

Kaynak ; https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Apt-get
BirDost