[Çözüldü] Ubuntu 15.04 otomatik yedekleme başlatma sorunu

Başlatan SwordFish1905, 04 Haziran 2017 - 14:15:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

SwordFish1905

Öncelikle herkese iy günler ve kolay gelsin diyerek sorunumu anlatmaya başlıyorum. Ben Ubuntu 15.04 kullanıcısıyım bilgisayarımı dual boot olarak kullanıyorum diğer işletim sistemi windows 7 ama genellikle Ubuntu 15.04 kullandığım için belli bir süre sonra alan yetersiz gelmeye başladı ve bende ubuntunun alanını artırmak için windows 7'den tam olarak 31 GB alanı boşa çıkardım. Çünkü zaten windows 7'yi pek kullanmıyorum arada matlabda bişey yapacağım zaman kullanıyorum. Ancak bu sefer şöyle bir problemim oldu internette yaptığım araştırmalarda gparted kullnarak bu alanı ubuntuya aktarmadan önce ubuntunun yedeğini almamız tavsiye ediliyor aksi halde verilerimiz silinebilir diye. Bende bu yüzden arama yaparken Ubuntunun Sistem Ayarları menüsünden yedeklemeler diye bir menü olduğunu ve bu menüden takacağımız hard disk üzerine otomatik olarak yedekleme yapabileceğimi öğrendim ilk başta otomatik yedeklemeyi etkinleştirme butonu çalışıyordu fakat taktığım hdd'nin alanını yetersiz bulduğundan ötürü yedeklemeyi reddediyordu. Fakat sonra Sistem Ayarları menüsü birden desktoptan silindi ve bir şekilde sistem ayarları menüsüne eriştiğim zaman hiçbir münüyü tam olarak göstermiyordu. Bu yüzden bende teminali açtım ve sudo apt-get install unity-system-management yaparak Sistem Ayarları menüsünü geri getirmeyi başardım ve fakat bu sefer yedeklemeler menüsüne girdiğim zaman otomatik yedeklemyi etkinleştirme butonu çalışmıyor ve ayrıca şimdi yedekle tuşuna bastığım zamanda yeni taktığım hiç kullanılmamış Seagate Backup Plus Drive HDD'me yedekleme yapmıyor onun yerine "Yedekleme Başarısız Duplicity sürümü tespit edilemedi" şeklinde hata mesajı verir ne yapmalıyım?

siberoloji

sudo apt-get remove duplicity
sudo apt-get install duplicity

SwordFish1905

Bu komutları uyguladıktan sonra bu kez sistem ayarları menüsünden Yedeklemeler bölümünü kaybettim. Sonra restart attım ama gelmedi. unity control center'i silip baştan kurdum ama yine gelmedi.

siberoloji

Adım adım gitmememiz lazım.
Bu komutların sonucunu paylaşacaktınız. Ona göre bir sonraki adıma karar verecektik.
Siz control Center ı silin....eee şimdi...
Kusura bakmayın böyle olmaz.

SwordFish1905

Anladım yani niyetim sizi kızdırmak değildi. Şimdi dediğim gibi unity-control-centeri baştan kurdum ama yine değişen bişey olmadı umarım bana verebileceğiniz bir tavsiye vardır.

siberoloji

sudo apt-get install deja-dup
Bu program da yedekleme yapar. Sistem ayarlarında görünür.
Kurup sonucunu paylaşır mısınız?

SwordFish1905


siberoloji

Siz windowstan arttırdığınız boyutu Linux a eklemek istiyorsunuz.
gparted programından disklerinizin görünümünü paylaşır mısınız?
Merak ettiğim şu, windowstan boşa çıkan bölüm linux kurulu bölümün baş tarafına mı son tarafına mı eklenecek. Yoksa ayrı bir bölüm olarak mı kullanılacak?

SwordFish1905

file:///home/cem/%C4%B0ndirilenler/Ekran%20G%C3%B6r%C3%BCnt%C3%BCs%C3%BC%20-%202017-06-04%2017:31:29.png



Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Haziran 2017 - 17:36:37

Windowstan boşa çıkan bölümü direkt olarak linuxun root yani / bölümüne eklemek istiyorum planım bu.

siberoloji

Resim olmadı galiba.
Mesaj yazdığınız kutunun altında Ekler ve diğer seçenekler bölümünü kullanabilirsiniz.

SwordFish1905


siberoloji

Şunun için soruyorum;
mesela diskiniz 10 bin blok.
1 . bloktan windows başlıyor.
5000. bloktan ise linux başlıyor.
Şimdi windowstan aldığınız bölümü linux e ekleyip Linux u 4500. bloktan başlatırsanız dikkat etmeniz gereken yerler var.
Öncelikle başlangıç yöneticisi GRUB sizin linux u halen 5000. blokta başlıyor olarak bilecek. GRUB'u güncellemeyi unutmayın.
Tabii bu boyut ekleme işini Linux çalışırken yapamazsınız. Canlı USB ile sistemi açarak yapacaksınız. (Yapmanız gerek) çünkü çalışan / disk bölümünün boyutunu değiştiremezsiniz.
Bu boyut değiştiğinde, linux un yeni başlangıç adresini GRUB'a ayarlamanız lazım. Bunu da Canlı USB içinden yapmalısınız.
Ayrıca boyut değiştiği için diskin UUID numaraları da değişecek. Bunu da göz önünde bulundurun.
Acele etmeden iyice araştırarak yapmalısınız. Tek derdiniz yedekleme değil yani.
Kolay gelsin.

SwordFish1905

#12
Yani sistemi bir canlı CD/USB üzerinden başlatıp bütün ayarlamaları o şekilde mi yapmam lazım?


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Haziran 2017 - 17:52:37

Bir de yedeklemeler bölümüne giript yedek alamyı denedim şimdi ve yine aynı hataları verdi o zaman yine terminalden remove ve install duplicity mi yapmalıyım yoksa bilgisayarıma direkt olarak restart mı çekmeliyim ne yapmamı tavsiye edersiniz?

siberoloji

Alıntı yapılan: SwordFish1905 - 04 Haziran 2017 - 17:48:58
Yani sistemi bir canlı CD/USB üzerinden başlatıp bütün ayarlamaları o şekilde mi yapmam lazım?
Evet ama bu dediğinizden daha karmaşık.
Canlı USB ile başlatıp disk boyutlarını ayarlayıp birleştirmeleri yaptıktan sonra Linux unuz başlamayacak bilginiz olsun.
Çünkü: "Bir önceki iletide anlattım"

SwordFish1905

Anladım peki yedekleme menüsünde yaşadığım aynı sorunlar için öneriniz nedir?

siberoloji

Bence siz önemli dosyalarınızı kopyala yapıştır ile harici diske yedekleyin.
Ardından diskin yeni halini oluşturup sıfırdan kurulum yapın. Böylece GRUB falan işlerine gerek kalmaz.
Kişisel dosyalarınızı da geri yedekten alırsınız.
Bilgi düzeyinizi bilmiyorum ama gördüğüm kadarıyla mevcut durumda sorunlar yaşayacaksınız gibi duruyor.
Sisteminiz kararsız. Tavsiyem sıfırdan kurulum.
Bir de Ubuntu 15.04 desteği bitti. Profilinizdeki gibi 15.04 mü gerçekten?

SwordFish1905

Yani diyorsunuz ki dosyaların tümünü normal seçip externall hddnize ekleyin sonrada normal kurulum yapın doğrumu anladım?

siberoloji


SwordFish1905

Evet 15.04 kullanıyorum ve yanımda format cdside var yani bu dediğinizi yapabilirim.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Haziran 2017 - 18:02:58

Başka bir öneriniz vs yoksa ben hemen dediklerinizi yapmaya başlıyorum.

siberoloji

https://wiki.ubuntu.com/Releases
Bağlantıdan da görebileceğiniz gibi destek süresi bitmiş bir sürümü bence kullanmayın. Ne güncelleme alabilirsiniz. Ne program kurabilirsiniz. Çünkü depo sunucuları bile iptal edilmiştir onun.
16.04 LTS tavsiye edeyim. 2021 yılına kadar sıkıntınız olmaz.

SwordFish1905


siberoloji

Kurulum, format, vb. her ne olursa olsun, işlemin sonucunu burada paylaşmanızı bekliyoruz. Ona göre konu kapatılır veya çözüldü olarak işaretlenir.
Kolay gelsin.

SwordFish1905

İyi geceler kusura bakmayın sınavlarımda vardı o yüzden şimdi vakit bulupta yazabiliyorum.
İlk olarak bilgisayarımın yedeğini aldım daha sonra bilgisayarı yeniden başlatıp CD'den boot etmeye çalıştım ama bir türlü CD'yi algılamadı. Sonra Boot menüsünden quick boot seçeneğini devre dışı bırakınca nihayet bilgisayarımı CD'den başlatabildim. Ancak bu sefer de sanırım CD biraz sorunlu olduğu için arka arkaya 4 kez bilgisyarı yeniden başlattıktan sonra kurulum menüsüne erişebildim tam Ubuntu kurulumunda sona yaklaşmışken bu kez yükleyici çöktü hatası aldım, sonra yine bilgisayarı arka arkaya 4 kez yeniden başlatıp ikinci kez zar zor eriştiğim kurulum menüsünden tam kurulum bittiği anda bilgisayarı yeniden başlatırken teknik servisteki windows kurulumunda edindiğim yeniden başlatma anında kurulum CD'sini çıkarmak alışkanlığımı Ubuntuda da devam ettirince yine kurulum sırasında hata oluştu ve yine bilgisayarı arka arkaya 4 kez başlatıp nihayet kurulumu başardıktan sonra bu kez Ubuntunun bana CD'nizi çıkarın uyarısını vermesini bekledim, sonra bilgisayar açıldığında önce dil paketini Türkçe larak yükleyip restartladım daha sonra doğrudan gparted programını çalıştırarak unallocated space olarak Ubuntunun alanını artırmak için ayırmış olduğum 30 GB'lik alanı Ubuntunun root partition'ına eklemeye çalıştım ama olmadı sonradan bu iş için Ubuntuyu live cd olarak çalıştırmam gerektiğini gördüm ve tekrar CD'mi bilgisayarıma takıp yeniden başlarken boot menüsünden bilgisayarımı CD ile başlattım fakat bu kez aynı ekrana yani Ubuntunun Live CD olarak mı yoksa direkt kurulum mu diye sorduğu menüsüne ulaşabilmek için bu kez kendi bilgisayarımı yaklaşık 10 kez baştan başlatmak zorunda kaldım ve nihayet menü açıldığında Live Cd seçimini yaptım ve gparted programını çalıştırdım ama yine bir türlü 30 GB'lik alanı root partition'ına aktaramyınca sinirlendim ve bu kez Windows 7'nin D sürücüsünü komple root formatına çevirip önce alanı ona ekledim daha sonra onu orjinal root partition'ına eklemeye çalıştım ama yine olmayınca partition'ı olduğu gibi unallocated space yaptım ve nihayet önce extended ardından root partition'ına aktarmaya başladım ki bu sırada bitirme projem için gittiğim şirket kapatıyordu dolayısıyla laptopumu orada bıraktım işlemi bitirsin diye ben eve gittim ertesi gün okuldan şirkete geçtiğimde resmen ateşler içinde kaldım önce bilgisayarın simsiyah ekranını gördüm ve hiç bir hareketime de tepki vermediği için yeniden başlattım tam boot ekranını geçtikten sonra bana siyah ekranda "File System not found Entering Grub Rescue Mode <grub rescue> diye bir uyarı verdi işte o an gerçekten beni ateş bastı dedim oğlum herşey bitti Ubuntu'da Windowsta uçtu gitti herşey berbat oldu şimdi yeniden formatla uğraş dur diye düşünürken youtube'da izlediğim video'da adamın biri benim sorunumu sırasıyla
ls
ls yapınca karşınıza çıkacak hd0 + msdoslardan biri (zaten o msdoslardan biri size file format is ext2 diye mesaj verecek aşağıdaki kodu yazdıpınız zaman bende msdos5'ti o yüzden ben onu yazıyorum
ls (hd0,msdos5)
This file is ext2
sonra
set root=(hd0,msdos5)
         set prefix=(hd0,msdos5)/boot/grub
         insmod normal
         normal

Bu şekilde kodları yazarak enter yaptığımız zaman karşımıza normal grub menüsü çıkıyor.
Ve fakat benim ilk başta Ubuntu 15.04 işletim sistemim grub'dan sonra açılmadı. Oysa videodaki adamın açılmıştı eğer bana neden 15.04 derseniz elimde olan kurulum sCD'si oydu ve kurup gerekli işlemleri hallettik ten sonra sistemi mi upgrade etmem kolay olur hehalde diye de düşünmüştüm. Neyse sonra üç kez daha yeniden başlatıp grub menüsünü geçince nihayet Ubuntu açıldı hemen terminali açıp:
sudo update-grub
         sudo grub-install /dev/sda

ve bu kodların ardından grub menümüzün probelmini gidermiş oluyoruz. Tüm bu işlemleri hallettikten sonra sra geldi Ubuntu 15.04'ü 16.04'e upgrade etmeye önce Sistem Ayarları menüsünden yazılım ve güncelleştirme menüsüne girip ordan dağıtımın LTS sürümü çıktığında haberdar et olarak herhangi bir sürüm kısmını değiştirdim daha sonra yazılım güncellemeyi açarak 258 MB'lik paketi kurdum ve bilgisayarı restart'ladım fakat sonra bana açılır açılmaz terminalden update yapmamarağmen yinede sürümünüz artık desteklenmiyor 16.04'e yükseltin yazısını bir türlü göremedim. yeni dağıtım sürümü aradım yok, dist upgrade yaptım yoken sonunda ne zaman ki yeniden sistem ayarları menüsüne girip yazılım ve güncelleştirme menüsünde ki seçeneği eski haline yani her hangi bir sürüm çıktığı zaman beni bilgilendir olarak ayarladım ve yazılım güncelleştirmeyi çalıştırdığım vakit nihayet karşıma sürümünüz eski artık desteklenmiyor o yüzden sürümünüzü 16.04.2'ye yükseltin çıktı ve bende yükselt dedim fakat bu kez de şöyle bir hata aldım vivd'den direkt olarak 6.04.02'ye yükseltme yapılamıyormuş meğer tabi ki ben pes etmedim ve yine terminalden dist upgrade yaptığım anda bu kez nihayet sürüm yükseltmeye başladı ama 15.10 sürümüne yükseltmeye başladı ve fakat bu işlemde yine tam şirketin kapatma zamanına denk geldiği için yine bilgisayarımı şirkette bıraktı üstelik Çarşamba ve Perşembe Günleri final sınavları olduğu için şirkete tekrar ancak bugün gidebildim ve gittiğim anda da sürümümü bu kez sorunsuz şekilde yazılım menüsününe yükselt dedim ve yükselttim. Eskiden Ubuntu 15.04 GNU/Linux kulanıyordum ve hafızam 48 GB'ydi artık Ubuntu 16.04.2 GNU/Linux kullanıyorum ve hafızam da komple D yi formayalıpda root partition'ına aktarma yaptığım için toplam 99.8 GB HDD alanım var. Ve sötlediğim gibi gerek yaşadığım aksilikler gereksede final haftasında olduğum için Ubuntumun sorunu'nu ancak alledipte size !6.04.2'den bu yanıtı yazabiliyorum yani sorun çözüldü. Ve bişey daha yazdıklarımdan da göreceğiniz üzere elbet bazen ecel terleri dökebilrsiniz ama asla unutmayın ki eğer siz pes etmez ve sorunları üstüne giderseniz Ubuntuda çözümleyemeyeceğiniz hiçbir sorun yoktur.
Not:kurulum menüsüne erişmekle ilgili çektiğim zorluklarla ilgili yazdıklarım kimseyi aldatmamalıdır bahsettiğim gibi büyük ihtimalle sorun benim kurulum CD'mden kaynaklanmaktadır. Muhtemelen bad sectörler olabilir diye düşünüyorum. Dolayısıyla eğer sizi elinizde düzgün bir kurulum CD'si varsa büyük ihtimalle siz benim yaşadığım kurulum menüsüne ulaşma sıkıntısını yaşamayacaksınız.

siberoloji

Gerçekten tebrikler. Gerçekten....
Üstelik okurken yaşadım resmen.
Çözüldüğüne sevindim.

SwordFish1905

Önemli değil zaten yorumumda da belirttiğim gibi GNU/Linux'un en sevdiğim yanı insanı kesinlikle çaresiz bırakmaması yani siz sorunu çözmeye kararlıysanız bir şekilde sorunu bulup çözüyorsunuz. Hatta ileride benim yaşadığım sorunları yaşayabilecekler için çözüm yöntemlerimi de yazım ki sırf vakit kaybetmeden sonuca gitsinler diye. Mesela eğer kurulum aşamasında yükleyici çöktü diye bir mesaj alırsanız kurulumu baştan başlattığınız anda sorun çözülür, yada eğer benim gibi 2007 donanım sistemine sahip  bir toshiba veya başka bir laptop modelide olabilir bu kadar eski bir laptop'a format atmak istiyorsanız öncelikle benim laptopta F2'dir başka laptopta değişebilir F2 tuşuna basarak boot menüsüne girip oradan ilk pencerede göreceğiniz quick boot seçeneğini devre dışı bırakmanız ardından lan ile ilgili seçenekleri devre dışı bırakmanız built in wlan seçeneği hariç çünkü ben o seçeneğide devre dışı bıraktığım zaman benim bilgisayarım formatı reddetti ben o seçeneği tekrar aktif hale getirdiğim zaman formata başlayabildim. Boot menüsünde en üstte HDD olmasına dikkat edin F10 tuşuna basıp değişiklikleri kaydedin ve bilgisayar yeniden başladığında F12 tuşuna basıp boot selection order menüsüne gelip oradan CD/DVD sürücüden bilgisayarı boot etmeyi seçin ben mesela formatı external CD/DVD sürücüden yaptım, eğer kurulum menüsüne ulaşmakta zorlanıyorsanız ve tekrar tekrar reboot yaptığınız zaman menüye ulaşabiliyorsanız kurulum CD'niz bozulmuş demektir, eğer benim gibi resizing şlemi yapacaksanız öncelikle live CD'ye gidin oradan gparted seçip swap off yapın sonra extended ve root partition'ına unallocated space kısmını ekleyin onuda şu şekilde yapacaksınız partition'a resizing dediğiniz anda çıkan menüde partition'ınızı sağdaki unallocated space alanı kadar sağa doğru sürükleyin artık o sürüklemiş olduğunuz alan kadar alanı GNU/Linuxunuza kazandırmış oldunuz. Yalnız bu kısımda bilmeniz gereken şey eğer swap off modundaysa bu işlem resizing olamz aynı kalır sadece partition'ınız sağdan sola geçmiş olur o kadar o yüzden bu işlem sırasında swap on yapın, yani root partition'ınınza alanı ekleyeceğiniz zaman swap on extended kısmına ekleyeceğiniz zaman swap off olsun. Sonra Live CD içinden de masaüstündeki Ubuntu'yu kur seçeneğine tıklayarak kurulumu gerçekleştirmiş olursunuz. eğer karşınıza grub rescue çıkarsa önce tüm alanları listeleyin daha sonra listelenen alanların içinden doya formatı ext2 olanı seçin ve onu root olarak ayarlayıp prefixinide /boot/grub olarak ayarladıktan sonra insmod normal ve normal yapıp entere bastığınız zaman grub karşınıza normal bir şekilde çıkacaktır ondan sonra Ubuntuyu açın ve grub'u update edip kurun nasıl yapacağınızı yukarıda ki çözüm yorumumda anlattım sonra isterseniz sürüm yükseltin onu zaten muhtemelen nasıl yapcağınızı biliyorsunuz bilmiyorsanızda yukarıda anlattım. Ve bu kadar bana birde açtığım konuyu nasıl çözüldü olarak işaretleyeceğimi öğretirseniz çok güzel olur nihayetinde sorununa çözüm bulanların amacıda çözümlerini topluluk yoluyla paylaşmaktır zaten. Ama dediğim gibi sizde bana konumu nasıl çözüldü olarak işaretleyeceğimi gösterin ki daha güzel olsun.