Optik okuyucular nasıl çalışır

Başlatan Neof07, 18 Mayıs 2017 - 20:12:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Neof07

Arkadaşlar, optik okuyucular neyle ve nasıl çalışır ? Bunun hakkında bilgisi olan varsa yazabilir mi ? Birde hangi yazılımlarla bu sonuçları değerlendiriyolar ?

meda

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

Neof07

@meda, yok üniv. hazırlık okuyan bir öğrenciyim. Ödev falan değil yani :D. Sadece şahsi merakım. Ama internetten birkaç birşey buldum. Ancak ben yazılımların nasıl değerlendirdiklerini merak ediyorum. Mesela tahminimce bir text veya özel bi formatta cevap anahtarı olur. Daha sonrasında çekilen fotoğraftan şıklar bulunur ve karşılaştırılır. Burada merak ettiğim şeyler; Hangi şık olduğunu nasıl çözüyolar. Sanırım bunu sütunlara koydukları reseptörlerin sırasıyla buluyolar. Hangi reseptörün ışığı geri az yansırsa o sütun işaretli olur yani şık. Birde cevap anahtarları bir texttemi tutuluyor, onları nasıl işliyor ?

mhmtkrktr

Optik okuyucular bir çok farklı alanda farklı amaçlar için kullanılır. Okuyucunun çalışma şekli her zaman aynıdır fakat işleyişi kullanıldığı alana, yani arkasında ki otomasyona göre değişecektir.
Senin anlamaya çalıştığın yöntem, kabaca CNC makinaları gibi çalışır. O nasıl çalışır diye sorarsan, önce kesilecek alanın Cad programları ile çizimi yapılır. Ardından bu çizim ölçeklendirilerek cihaza yüklenir. Kesim ucu mikronluk bir hassasiyetle bu çizim yolunu takip eder.

Daha fazla detaya ihtiyacın varmı bilmiyorum ama eğer varsa bunun için yanlış forumda olabilirsin. :-)

edge35

Makinenin kağıdı nasıl okuduğunu bilmem ama bir ara tarayıcı ile optik okuma programlarını biraz araştırmış, ilgilenmiştim. Söyleyeceklerim benim denediğim yazılım için geçerli, diğerleri hakkında bir bilgim yok fakat benzer şekillerde olduğunu düşünüyorum.

  • Okuma işlemi için, yani senin hangi şıkkı işaretlediğini anlamak için öncelikle optik formun tanıtılması gerekiyor. Yani elinde bir jpg dosyası var, bunun neresinde ne var. Tanımlamaktan kastım bu. Mesela x:12"-24", y:25"-50" olan konumda (sayıları attım) ismin kodlandığı yer var. Bunun x:13" olan konumu ilk harf, 14" olan konum ikinci harf. y:27" olan konum 'A', y:28" olan konum 'B'.
  • İkinci aşama işaretli optik formdaki bilgileri .txt dosyasına aktarıyoruz (farklı formatlarda olabilir, yazılımın elinde).
  • Üçüncü adım, cevap anahtarı ile işaretli optikten çıkarılan cevaplar kontrol ediliyor.
Temel olarak böyle idi, yanlış hatırlamıyorsam.

Alıntı yapılan: Neof07 - 18 Mayıs 2017 - 20:12:27
Birde hangi yazılımlarla bu sonuçları değerlendiriyolar ?
Hangi yazılımdan kastın ne bilmiyorum, fakat işlemi yapan şey bir yazılım. Yani kim neyi yazdıysa, o yazılımla yapılıyor. Yukarıda anlattığım benim kullandığım 'İsmini hatırlamadığım' yazılımı. Eğer sen bir program yazarsan o da senin yazdığın "NEOF Optik Okuma Sistemi 1.0" yazılımı olur :D


Sorunlarımı çözerken her şeyiyle öğrenmeye çalışıyorum. Bana balık verenden Allah razı olsun, ama bana balık tutmayı öğretenden Allah daha çok razı olsun :)

Neof07

@mhmtkrktr, anladım teşekkürler.
@edge35, biraz fiziğe kaçtı ama şu koordinatları anlamadım ama olsun aşağı yukarı anladım :D

edge35

[mention=625735]@Neof07[/mention] koordinatlar konum işte :D kağıdın neresinde ne olduğu :)


Sorunlarımı çözerken her şeyiyle öğrenmeye çalışıyorum. Bana balık verenden Allah razı olsun, ama bana balık tutmayı öğretenden Allah daha çok razı olsun :)

Neof07