[Çözüldü] Bu model bilgisayara linux kurulabilir mi?

Başlatan HuaN, 14 Mart 2017 - 07:10:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

HuaN

Merhaba arkadaşlar,
Aşağıda verilen *bağlantıda çalışabilecek herhangi bir linux dağıtımı arıyorum. Debian, Ubuntu, Manjaro, Centos, Slax ve en az 5 farklı dağıtım denedim saatlerce ama malesef olmadı. Ekran gelmiyor genelde ama ses geliyor muhtemelen görüntüleme olmuyor bende konsol tabanlı şekilde kurabilir miyim diye düşündüm, Archlinux'u bir kaç kez denedim bu gün tekrar deneyeceğim detaylıca. Windows kullanmak istemiyorum tavsiyelere ve düşüncelere sonuna kadar açığım şimdiden teşekkürler.

https://www.monsternotebook.com.tr/tulpar/MONSTER-TULPAR-T7-V10-1-1.html

EDİT: Sisteme Ubuntu 16.10 ve 16.04 kurulabiliyor. Kurmak için önce uefi ve secure boot kapatılmalı, daha sonra rufus ile hazırlanmış usb bellek ile sistem açılıp kurulmalı. Kurulum sonrası boot seçeneklerinden hdd veya ssd seçilmeli. Ben özellikle ssd üzerine kurdum ssd içinde problem yok yani. Fakat uefi modunda nomodeset de denesem olmuyor kurulum ekranı gelmiyordu sorunumu bu şekilde çözdüm aynı model bilgisayar alıp ubuntu kurmak isteyen olursa diye yazdım. Not: Wireless, ssd, touchpad dahi gördüğüm kadarı ile çalışmayan bir şey yok. Oyun yüklemediğim için sonuçlarını bilmiyorum.

barış

Kurulabilir. Neden kurulmasın ki? Çok da güzel çalışır hatta :) 

meda

Alıntı yapılan: barış - 14 Mart 2017 - 10:28:13
Çok da güzel olmaz  :) çünkü yeni nesil işlemciler Linux tarafında güç yönetimi anlamında sorunlu.Dahası bunda Nvidia 1060 ekran kartı var. Sürücüler ve işlemci kodları falan derken 1 sene kadar sonra sistem Linux tarafında sorunsuz çalışacaktır. Kısaca sıkıntı donanım üreticilerinin Linux'a tam destek vermemesinden kaynaklı. Sisteme kurulur fakat atıyorum Windows aldığın batarya süresinin yarısını alırsın. Fanlar daha gürültülü çalışır. Ekran kartı için bilindik sürücü sorunlarını yaşarsın.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

OnLive

Oyun bilgisayarı hem de dizüstü oyun bilgisayarı. Kurarsın ama pek çok sürücü sorunu yaşarsın.
"People said I should accept the world. Bullshit! I don't accept the world." ― rms

HuaN

Biraz açıklar mısınız mesela hangi dağıtım ..?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Mart 2017 - 15:51:55

Alıntı yapılan: meda - 14 Mart 2017 - 13:00:07
Çok da güzel olmaz  :) çünkü yeni nesil işlemciler Linux tarafında güç yönetimi anlamında sorunlu.Dahası bunda Nvidia 1060 ekran kartı var. Sürücüler ve işlemci kodları falan derken 1 sene kadar sonra sistem Linux tarafında sorunsuz çalışacaktır. Kısaca sıkıntı donanım üreticilerinin Linux'a tam destek vermemesinden kaynaklı. Sisteme kurulur fakat atıyorum Windows aldığın batarya süresinin yarısını alırsın. Fanlar daha gürültülü çalışır. Ekran kartı için bilindik sürücü sorunlarını yaşarsın.

Bilgsayarı alırken bunu göze almıştım zaten sorun değil benim için bu windowsa geri dönmek cehennem gibi geliyor, tavsiyleriniz var mıdır?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Mart 2017 - 15:52:27

Alıntı yapılan: OnLive - 14 Mart 2017 - 14:20:53
Oyun bilgisayarı hem de dizüstü oyun bilgisayarı. Kurarsın ama pek çok sürücü sorunu yaşarsın.

Dediğim gibi hocam sorun yok kullanayım yeter tam performans almasam da olur

OnLive

Alıntı yapılan: HuaN - 14 Mart 2017 - 15:50:51Dediğim gibi hocam sorun yok kullanayım yeter tam performans almasam da olur

Hocam bir tavsiyem olacak ama önce şunu sormak istiyorum. Bu PC'yi GNU/Linux'ta oyun deneyimlemek için mi aldınız yoksa Windows'ta oyun deneyimi üstüne GNU/Linux'taki işleriniz için dual-boot olarak mı düşünüyorsunuz?
"People said I should accept the world. Bullshit! I don't accept the world." ― rms

HuaN

Alıntı yapılan: OnLive - 14 Mart 2017 - 16:22:09
Alıntı yapılan: HuaN - 14 Mart 2017 - 15:50:51Dediğim gibi hocam sorun yok kullanayım yeter tam performans almasam da olur

Hocam bir tavsiyem olacak ama önce şunu sormak istiyorum. Bu PC'yi GNU/Linux'ta oyun deneyimlemek için mi aldınız yoksa Windows'ta oyun deneyimi üstüne GNU/Linux'taki işleriniz için dual-boot olarak mı düşünüyorsunuz?

Oyun için almadım oyunda oynamam yıllardır zati  :) Sadece para biriktiriyordum uzun zamandır almışken uzun süre götürecek bir sistem almak istedim. Yani dual falan değil sadece ve sadece Linux kullanmak istiyorum. Daha doğrusu linux kurayım da dual olsa da olmasa da olur mühim değill.

OnLive

Alıntı yapılan: HuaN - 14 Mart 2017 - 17:53:06Oyun için almadım oyunda oynamam yıllardır zati  :) Sadece para biriktiriyordum uzun zamandır almışken uzun süre götürecek bir sistem almak istedim. Yani dual falan değil sadece ve sadece Linux kullanmak istiyorum. Daha doğrusu linux kurayım da dual olsa da olmasa da olur mühim değill.

Çok kötü bir tercih yapmışsınız hocam. Oyun bilgisayarları diğer bilgisayarlardan daha uzun ömürlü olmaları için üretilmemektedirler. Oyunlar çok yüksek miktarda grafik işlem gücüne ihtiyaç duydukları için oyun bilgisayarlarında, diğer bilgisayarlardan farklı olarak ekran kartı ve diğer oyuncu bileşenleri bulunur. Siz oyun oynamayacağınıza göre bütün bunlar boşuna duruyor olacaktır. Size birkaç tavsiyem olacaktır;

Öncelikle gerçektende oyun oynamayı düşünmüyorsanız PC'nizi iade etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Onun yerine aşağıdaki linkten kendinize notebook beğenebilirsiniz;

http://www.vatanbilgisayar.com/laptop/?srt=PU

Kişisel tavsiyem ASUS UX serisi notebooklar olacaktır. Çünkü hem yüksek donanımlı, hem GNU/Linux uyumlu. İş/ofis/kişisel/internet bilgisayarı olarak kullanılabilinir. Harici ekran kartı olmadığı için driver sorunuda olmaz.

İkinci tavsiyem ise PC'nizi iade etme imkanınız yoksa ya da bunu yapmak istemiyorsanız;

SteamOS — Oyun bilgisayarları düşünülerek hazırlanmış ve Valve tarafından geliştirilen Debian tabanlı bir GNU/Linux dağıtımıdır. Diğer oyun bilgisayarları ile daha uyumlu çalışabilir. Diğer dağıtımlardan farklı olarak Steam dahili geliyor ama kullanmak zorunda değilsiniz. Normal bir dağıtım gibi Chrome, Firefox, LibreOffice, VLC vs. yükleyip kullanabilirsiniz. Dağıtımın resmi adresi: http://store.steampowered.com/steamos/buildyourown?l=turkish

Bir başka tavsiyem ise Ubuntu 16.04 ile değilde Ubuntu 16.10 kullanmanız yönünde olacaktır. En yeni Ubuntu sürümleri, güncel oyuncu ekipmanlarına daha uygun bir tercih olabilir.

HuaN

Alıntı yapılan: OnLive - 14 Mart 2017 - 18:45:52
Alıntı yapılan: HuaN - 14 Mart 2017 - 17:53:06Oyun için almadım oyunda oynamam yıllardır zati  :) Sadece para biriktiriyordum uzun zamandır almışken uzun süre götürecek bir sistem almak istedim. Yani dual falan değil sadece ve sadece Linux kullanmak istiyorum. Daha doğrusu linux kurayım da dual olsa da olmasa da olur mühim değill.

Çok kötü bir tercih yapmışsınız hocam. Oyun bilgisayarları diğer bilgisayarlardan daha uzun ömürlü olmaları için üretilmemektedirler. Oyunlar çok yüksek miktarda grafik işlem gücüne ihtiyaç duydukları için oyun bilgisayarlarında, diğer bilgisayarlardan farklı olarak ekran kartı ve diğer oyuncu bileşenleri bulunur. Siz oyun oynamayacağınıza göre bütün bunlar boşuna duruyor olacaktır. Size birkaç tavsiyem olacaktır;

Öncelikle gerçektende oyun oynamayı düşünmüyorsanız PC'nizi iade etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Onun yerine aşağıdaki linkten kendinize notebook beğenebilirsiniz;

http://www.vatanbilgisayar.com/laptop/?srt=PU

Kişisel tavsiyem ASUS UX serisi notebooklar olacaktır. Çünkü hem yüksek donanımlı, hem GNU/Linux uyumlu. İş/ofis/kişisel/internet bilgisayarı olarak kullanılabilinir. Harici ekran kartı olmadığı için driver sorunuda olmaz.

İkinci tavsiyem ise PC'nizi iade etme imkanınız yoksa ya da bunu yapmak istemiyorsanız;

SteamOS — Oyun bilgisayarları düşünülerek hazırlanmış ve Valve tarafından geliştirilen Debian tabanlı bir GNU/Linux dağıtımıdır. Diğer oyun bilgisayarları ile daha uyumlu çalışabilir. Diğer dağıtımlardan farklı olarak Steam dahili geliyor ama kullanmak zorunda değilsiniz. Normal bir dağıtım gibi Chrome, Firefox, LibreOffice, VLC vs. yükleyip kullanabilirsiniz. Dağıtımın resmi adresi: http://store.steampowered.com/steamos/buildyourown?l=turkish

Bir başka tavsiyem ise Ubuntu 16.04 ile değilde Ubuntu 16.10 kullanmanız yönünde olacaktır. En yeni Ubuntu sürümleri, güncel oyuncu ekipmanlarına daha uygun bir tercih olabilir.

Hocam uzun uzun yazıp aydınlattığınız için çok teekkür ederim. Malesef geri iade etme gibi bir durumum olmayacak açıkçası bunu istemiyorum da alırken önceden araştırmıştım linux ile tam uyumluluk gibi br şey beklemiyordum ama bu kadarını da beklemiyordum. Dün dediğiniz gelmişti aklıma distrowatch üzerinde görmüştüm galiba steamos'yi ama bir deneyim daha sonra da ubuntu 16.10'u deneyim peki tavsiye edebileceğiniz konsol tabanlı dağıtım var mı, arch gibi ya da ubuntu server gibi ama kurulum da dahi grafik olsun istemiyorum var mı tavsiyeleriniz ..?

turkerataturk

İşlemcisi İntel Ekran kartı Nvidia olsun yeter. Ati veya amd alırsan driver sorunu yaşabilrsin.
''Mustafa Kemal ATATÜRK''

ata1

sanırım bilgisayarı satın almışsın elinde kurulum denediğinden söz ediyorsun.Bu durumda nasıl kuracağın hakkında yorum almalısın. Diğer şekilde konu sohbete dönmüş olacak

HuaN

Alıntı yapılan: mustangank - 14 Mart 2017 - 22:50:40
İşlemcisi İntel Ekran kartı Nvidia olsun yeter. Ati veya amd alırsan driver sorunu yaşabilrsin.
Malesef olmuyor ama.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Mart 2017 - 23:54:09

Alıntı yapılan: ata1 - 14 Mart 2017 - 23:43:56
sanırım bilgisayarı satın almışsın elinde kurulum denediğinden söz ediyorsun.Bu durumda nasıl kuracağın hakkında yorum almalısın. Diğer şekilde konu sohbete dönmüş olacak

Anlamadım tam olarak ne demek istediğinizi, "sanırım" kelimesi tuhaf; zaten bilgisayar elimde ve 10 farklı dağıtımı deneyipte sonuç alamadığımı ve her türlü yardıma açık olduğumu ilk mesaj da yazdım.

ata1

Bende bunu belirtiyorum gereksiz şu ekran kartı ve şu tip işlemci yazan arkadaşlar olmuş o nedenle belirttim bilgisayara sistem kurulum şeklinde ilerlenmeli .
aksi taktirde konu sohbet alanına döner bu durumda da yönetici arkadaşlar devreye girer .

meda

@HuaN
İntel ve Nvidia iklisi olunca Linux tarafında daha uyumlu ve sorunsuz oluyor. Sade donanım ne kadar o kadar iyi. MSİ ve Asus ... gibi markaların özel tuş, yazılımları falan oluyor bu tür kontrol yazılımları çalışmayacaktır. Mesela MSİ Game Center Ses ve Klavye ayarları yapacağın yazılımlar çalışmaz dolayısıyla Linux'ta bu donanımlar randımanlı çalışmaz. Dahası  fan hızını ayarlayan düğmeler falan oluyor bunlar çağunlukla çalışmaz. Lenovo'da tek tuşla geri yükleme gibi özellikler çalışmaz. Dağıtım arayüzlerinde dokunmatik imleç sürer yani taouchpad çoklu dokunmaya bağlı jestlere Unity arayüzü kısmen destek veriyor yani anlayacağın dizüstü bilgisayarın temel bileşenlerinden olan imleç sürer bile verimli çalışmıyor.

Ekran kartı olarak da harici ve dahili oluyor. Üretici desteği olmadığından Bumblebee veya Nvidia-Prime gibi yazılımlar pek de verimli çalıştığı söylenemez.

En iyi tavsiyem yazılım desteği iyi olan bir markaya bak. Dell bana göre en iyisi. Monster yerel bir firma ama yazılım desteği iyi olduğu söylenemez. Donanım iyi olsa da yazılım desteği iyi olmadıktan sonra ne yapacaksın donanımı.

İş ve gündelik kullanımda Dell XPS 15 serisi ya da Macbook. Oyun içinse MSİ, Asus, Lenovo oyuncu serilerine bak derim. Bunlarda da DVD-RW olmasın. Nazarımda DVD ve CD dönemi bitti.Pek çok üretici de ellerinde olanı kullanıp makineyi dolu göstermeye çalışıyor. M2 sata ve Type-C girişi olmaasına dikkat et.

Son olarak makineyi Linux uyumluluğu için alma. Hele ki cebindeki para zorla denkleştirdiğin tabir yerindeyse tek atımlık mermin varsa.
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

hasanmerkit

Çok garibinize gidecek ama sana bir şey söyleyeyim.
Ses geliyor ama ekran yok dedin.
Bende bir ara Lenovo G580 vardı. Ekran hiç gelmiyordu Linux'ta.
Parlaklık artırma tuşuna bi bastım ekran geldi. (Şaka mı bu diye haykırdım içimden ama araştırınca bazı kişiler bunu yaşamış.)
Belki sendeki problem budur.

HuaN

Alıntı yapılan: meda - 15 Mart 2017 - 11:38:45
@HuaN
İntel ve Nvidia iklisi olunca Linux tarafında daha uyumlu ve sorunsuz oluyor. Sade donanım ne kadar o kadar iyi. MSİ ve Asus ... gibi markaların özel tuş, yazılımları falan oluyor bu tür kontrol yazılımları çalışmayacaktır. Mesela MSİ Game Center Ses ve Klavye ayarları yapacağın yazılımlar çalışmaz dolayısıyla Linux'ta bu donanımlar randımanlı çalışmaz. Dahası  fan hızını ayarlayan düğmeler falan oluyor bunlar çağunlukla çalışmaz. Lenovo'da tek tuşla geri yükleme gibi özellikler çalışmaz. Dağıtım arayüzlerinde dokunmatik imleç sürer yani taouchpad çoklu dokunmaya bağlı jestlere Unity arayüzü kısmen destek veriyor yani anlayacağın dizüstü bilgisayarın temel bileşenlerinden olan imleç sürer bile verimli çalışmıyor.

Ekran kartı olarak da harici ve dahili oluyor. Üretici desteği olmadığından Bumblebee veya Nvidia-Prime gibi yazılımlar pek de verimli çalıştığı söylenemez.

En iyi tavsiyem yazılım desteği iyi olan bir markaya bak. Dell bana göre en iyisi. Monster yerel bir firma ama yazılım desteği iyi olduğu söylenemez. Donanım iyi olsa da yazılım desteği iyi olmadıktan sonra ne yapacaksın donanımı.

İş ve gündelik kullanımda Dell XPS 15 serisi ya da Macbook. Oyun içinse MSİ, Asus, Lenovo oyuncu serilerine bak derim. Bunlarda da DVD-RW olmasın. Nazarımda DVD ve CD dönemi bitti.Pek çok üretici de ellerinde olanı kullanıp makineyi dolu göstermeye çalışıyor. M2 sata ve Type-C girişi olmaasına dikkat et.

Son olarak makineyi Linux uyumluluğu için alma. Hele ki cebindeki para zorla denkleştirdiğin tabir yerindeyse tek atımlık mermin varsa.

Hocam bu bilgisayarı verme gibi bir durumum yok zaten ols da vermek istemiyorum. Linux kurmak istiyorum fakat nomodeset eklememe rağmen bir türlü işin içinden çıkamadım. İşlemci yüzünden mi ekran kartı yüzünden mi bilemiyorum, yabancı forumlarda konusu açılmış ama hiçbir şey anlamıyorum translate ile anladıklarım işe yaramıyor zaten.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Mart 2017 - 11:23:41

Alıntı yapılan: hasanmerkit - 15 Mart 2017 - 11:41:36
Çok garibinize gidecek ama sana bir şey söyleyeyim.
Ses geliyor ama ekran yok dedin.
Bende bir ara Lenovo G580 vardı. Ekran hiç gelmiyordu Linux'ta.
Parlaklık artırma tuşuna bi bastım ekran geldi. (Şaka mı bu diye haykırdım içimden ama araştırınca bazı kişiler bunu yaşamış.)
Belki sendeki problem budur.

Denedim hocam fakat sonuç olumsuz yine de teşekkürler.

ata1

bazı kaynaklarda şu şekilde yapın deniliyor.

Bios ayarlarına girin, Boot kısmına gelin, 1 St Boot Device seçin ve orada ki ayarı Removable Device olarak seçin, Sonra optik sürücüye DVD'yi yerleştirip formatınızı atın..

HuaN

Alıntı yapılan: ata1 - 16 Mart 2017 - 19:33:17
bazı kaynaklarda şu şekilde yapın deniliyor.

Bios ayarlarına girin, Boot kısmına gelin, 1 St Boot Device seçin ve orada ki ayarı Removable Device olarak seçin, Sonra optik sürücüye DVD'yi yerleştirip formatınızı atın..

Boot menüsünde Removeable Device ibaresi yok Disable vardı onu denedim yine olmadı, anlamıyorum arka planda ubuntu klasik sesi geliyor ama ekran siyah bazen ubuntu ve altta 4-5 top ibaresi geliyor sonra yine siyah ekran, sanki ekranım kırıkmış gibi.

ata1

Bu şekilde diye anlatmış arkadaş  farklı model olmalı sanırım

HuaN

Alıntı yapılan: ata1 - 17 Mart 2017 - 00:22:43

Bu şekilde diye anlatmış arkadaş  farklı model olmalı sanırım
Aynen hocam farklı olsa gerek tekrar kontrol ettim remove yok disable var o da işe yaramıyor malesef. Bu hata ekran hatasından dolayı değil mi ?

ata1

gene bios üzerine düşmelisin oradan ayarı bulmalısın gözüme çarparsa gene bakınıyorum.

Not biosda boot kısmında uefi açık ve kapalı 2 şekli ile de denendi mi ?

meda

UEFI açık olsun Secure Boot kapat. Grub'a aşağıddaki parametreleri ekle.

acpi_osi="!Windows 2015" nomodeset

HuaN

Alıntı yapılan: ata1 - 17 Mart 2017 - 01:17:27
gene bios üzerine düşmelisin oradan ayarı bulmalısın gözüme çarparsa gene bakınıyorum.

Not biosda boot kısmında uefi açık ve kapalı 2 şekli ile de denendi mi ?
Hocam sonunda oldu o kadar çok farklı şey denedim ki, en sonunda ubuntu 16.04 64bit dağıtımını sadece rufus ile yazılmış dikste(özellikle unetbootin ile olmadı belirteyim) uefi ve secure boot kapalı şekilde oldu. Tabi arada zar zor ayakta duruyor izlenimi verse de gün boyu denedim sadece gnome shell yükleyip yükseltmek istedim o ara sistem açılmadı o da galiba yapmaya çalıştığım gnome shell yükseltmesi yüzündendi. Çok teşekkürler tavsiyeler için tam pes etmek üzereydim mesajınız ile son bir kez deneyim dedim ve oldu  ;D

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 18 Mart 2017 - 21:12:24

Alıntı yapılan: meda - 18 Mart 2017 - 11:32:04
UEFI açık olsun Secure Boot kapat. Grub'a aşağıddaki parametreleri ekle.

acpi_osi="!Windows 2015" nomodeset
Hocam Uefi kapalı şekilde yaptım nomodeset tek başına işe yaramamıştı. Bir sorun ile  karşılaşırsam bu yöntemi de deneyeceğim teşekkür ederim   

ata1

Senin adına sevindim umarım  daha rahatlamışsındır.  :)) :))

HuaN

Alıntı yapılan: ata1 - 18 Mart 2017 - 21:14:14
Senin adına sevindim umarım  daha rahatlamışsındır.  :)) :))
Bu rahatlama değil ayrı bir zevk windowsa geri dönmüştüm ne lanet şey olduğunu tekrar hatırladım ne kadar mutluyum bilemezsin hocam  :D