Ubuntu Türkiye E-Dergisi SUDO İçin Yenilikçi Fikirleriniz!

Başlatan Gimp Uzmanı, 21 Aralık 2008 - 10:11:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yakusha

Alıntı yapılan: cerencalici

Sanırım yazılardan önce kullandığımız ara sayfalar söz konusu olan.

Evet, daha net ifade edemedim, özür dilerim.
Artık bu forumu kullanmıyor.

aykuluk

Sudo'nun kağıda basımını düşündünüz mü?
Gün boyu bilgisayar başında olduğum için kağıt dergi olarak takip etmeyi tercih ederdim. Ücret karşılığında tabii.
Aslında bayiilerde satılması ilgi ve talep de oluşturur ama, konunun 2. boyutu bu.

heartsmagic

Kendi içimizde "amatör" duygularla çıkarttığımı bir derginin basılması gibi bir durum söz konusu değil elbette :) Basılı yayın işine girişmek için uzman düzeyde bir şeyler yapmak lazım. Haliyle buradaki herkesin halihazırda bir işi, okulu vs. olduğu için o şekilde yaklaşamıyoruz olaya.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

travego0403

Şöyle bir öneri yapayım. Ubuntu Yazılım Merkezinden Full Circle Magazine okurken aklıma geldi. :) Bilindiği gibi FCM Ubuntu Yazılım Merkezinden indirilip okunabiliyor. Acaba SUDO içinde böyle bir olasılık var mı? Yani Ubuntu depolarına girebilir mi?(Bir kaç farklı dilde dergi gördüm sanki.) Ya da Launchpad üzerinden PPA kullanılabilir mi? (Belki Launchpad'e dergi konulamıyordur araştırmadım.) Bir başka öneri de kendi sunucumuza bir depo oluşturup oraya koymak olabilir. Tabi bunlar için paket, .deb dosyası falan hazırlanmalı.

Bilmiyorum, belki daha kolay olabilir belki işleri daha da karmaşıklaştırabilir. Eğer Ubuntu depolarına girerse forumdan haberi olmayan Ubuntu kullanıcılarına da ulaşmış olabilir dergi.(Gerçi forumumuz kendini aşmış bir üne sahip. :)
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

heartsmagic

Bir ara forumun tozlu başlıklarında bu işi konuştuk diye hatırlıyorum. Belki kendi aramızda da konuşmuşuzdur. Hayata geçirmemiş olmamıza bakarsak sanırım değerlendirmede sona ulaşamamışız demektir :)

travego0403

Eğer genelde tartışıldıysa bu konuyu kaçırmışım ya da o kadar yıllanmış üye değilim herhalde. :)

heartsmagic

eguven

---

burk

Alıntı yapılan: eguven - 24 Kasım 2012 - 21:57:29
An itibari ile Mehmet Nuri Öztürk (DarkRoad) ile Türkiye'nin ilk HD dergisi olacak BlogcaDergi'de çalışmaya başladık.
Bunun SUDO ile ilgisi nedir? Ayrıca iletilerin içini boşaltmak forum kurallarına aykırıdır, lütfen bir daha tekrarlamayın.

kaosfeyk

Arkadaşımız doğru demiş sudo kağıda basılmalı cüzi bir miktar karşılığında piyasaya sunulabilir  hatta dergiye abone olanlar bile çıkacaktır.  işi okulu olanlar boş vakitlerinde ilgilenirler bence ayrıca işi olmayanlar ve üniversite öğrencileride var üniversite öğrencilerinin çok fazla boş vakti oluyor. E-dergi için bir şey daha E-dergi yi bölümlere ayırın mesela 1. sayfadan 10. sayfaya kadar programlama 10. sayfadan 12. ye kadar röpörtaj lar her sayı böyle çıkarsa insanlar da görev dağılımı olacaktır kimisi sadece programlama hakkında yazılar yazacak kimisi sadece röpörtajları yapacak ve böyle olursa her sayı oldukça düzenli olacak dergiler.  30 veya 40 sayfalık bir dergi çok rahat bir şekilde bölümlere ayrılabilir. 
bir işi yapan bir insan varsa ve o iş doğaya aykırı değilse o işi sende yapabilirsin.

sem

@travego0403;
@hitokiri'ye söyleyelim bir PPA'da bu iş için açsın bize =)

@kaosfeyk,
Kendi içerimizde bir görev dağılımı var aslında fakat dışarı anlaşılır şekilde yansıtamamışız olduğumuzu anlıyorum iletinizden. Daha önceden de konusu oldu, bu şekilde bir işe girişme gibi bir proje yok yakın zaman içerisinde.

@eguven; merhabalar, iletinizin içerisi boşaltılmış fakat @burk'un alıntısından görebiliyorum ne yazmış olduğunuzu. Bu projeyi SUDO bölümünde belirtmenizin nedenini paylaşabilir misiniz?

Ortak bir çalışma mı öneriyorsunuz, SUDO ekibi olarak bizlerden beklediğiniz bir destek mi var, ya da herhangi bir alanda yardıma mı ihtiyacınız vardır?
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

İskender

CTRL+ALT+T Bölümü devam etsin.. Vakti haliyle terminal için  nasıl ders alabileceğim hakkında konu açmıştım.. Yanıt oldu . .)

heartsmagic

@kaosfeyk, geçtim basılı halini şu şekliyle bile insanlar destek versinler bizim için yeterli.

Şu basılı dergi konusunda yorum yapmadan önce bence enine boyuna düşünün arkadaşlar. Diğer konu için de "rahatlıkla" demek için bence böyle bir işe girişmek gerekiyor. Zamanında dışarıda olup da şu an (sağ olsunlar) dergiye destek veren arkadaşları dinlemek lazım bu konuda. Hiçbir şey "rahatlıkla" olmuyor.

travego0403

Kısıtlı olan iş gücünü basılı bir dergi çıkartmak yerine içeriği arttırmaktan yana benimde şahsi düşüncem.

Programlama bölümü hakkında ise, yazı dizisi şeklinde yazılar yayınlamak çok güzel bir düşünce. Ama şahsi düşüncem zaten var olan şeyleri tekrar tekrar yazmak yerine çok daha farklı şeyler yazmak. Örneğin grafik programlama, Sistem programlama(Sinyaller, Süreçler (Prosesler), FIFO, soket... gibi) gibi daha değişik konular ele alınmalı. Bu konuda @sem0900 oldukça sıkı çalışıyor.

Takip edeniniz var mıdır bilmiyorum ama Full Circle Magazine bu konuda çok güzel ilerliyor. Sadece Python üzerine 37 bölümlük bir serisi var şimdiden ve hala devam ediyor. Hatta bu dersleri toplu halde özel sayılar(Special Edition 1-2-3-4) halinde yayınlıyorlar.

microanaliz

Konu içeriğini biraz daha geliştirebilirsek elbirliği içinde belki daha faydalı olabilir.Birde her ay yayınlanacağına  2 yada 3 ayda bir yayınlanılırsa içi daha dolu gelir gibi geliyor bana.Bize iş düşermi bu konularda bilemiyorum bizden daha iyi ustalar varken....
MicroAnaliz

heartsmagic

Mesele usta meselesi değil, zaten yazan herkes de usta değil. Her bir kullanıcı katkı sağlayabilir dergiye, her türlü hem de. İlgilendiğimiz mutlaka ufacık da olsa bir konu vardır. O konuyu bir dergi yazısı şeklinde yazıp ilgili arkadaşlara gönderebilirsiniz meselâ. İçerik kısmından şimdilik memnunuz, 2-3 aylık periyotlara vurulan dergilerin sonları pek iç açıcı olmuyor. Bu şekilde olsun, her ay olsun biz memnunuz.

microanaliz

Konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmek için tecrübe gerekli bu dergi konularında bizimki sadece bir fikir.Ama kafamda yazılımla ilgili bir konu var kaynaklarını hazırladıkdan sonra dergiye yollayacağım...
MicroAnaliz

alierkanimrek

Bence e-dergilerde (sadece Sudo değil) eksik olan 2 şey var;

1.Topluluk olmanın eğlenceli tarafları. Yani topluluk üyelerinin üçü beşi bir araya gelip bir parti yapar veya bir eğitime katılır veya bir seminer verilir. Bu gibi ortamların magazin sayılabilecek bölümleri (yeme içme, sohbet, tanışma) gibi şeyler hakkında fotoğraflı haberler olması lazım.

2.Topluluk dışından Röportajlar. Topluluk dışından olsa da konu ile ilgili çevreden mesela, Ubuntu kullanan bir yazılım firmasından birileri, Blender kullanan bir grafiker gibi şu anda aklıma gelmeyen kişilerle yapılmış Özgür yazılım - Linux - Teknoloji - Spor - Sanat  konularını kapsayan bir röportajlar.

Bunlar olmadan e-dergiler çok soğuk oluyor, x dağıtımının yeni sürüm duyurusu, Python programlama, x yazılımının püf noktaları vb.yazılarla dolu bir e-derginin okuyucu ve destekçi kitlesi her zaman çok kısıtlı olmaya mahkum bence.

Uzun lafın kısası, iki kelimede gizli "merak" ve "eğlence".

microanaliz

Sayın Alierkanimrek siz böyle bir röportaj yapın yazın yollayın bakalım nasıl olacak.Sizi eleştirmek ifadelerinizin tenzibi için bir çaba içine girmeyeceğim ama şöyle bir anket yapılsa magazinmi bilgi yüklümü ben söyleyeyim şimdiden bilgi derim saygılar...
MicroAnaliz

heartsmagic

@alierkanimrek, bu iki tespit de doğru. Son tahlildeki cümle de işi özetliyor. Elimizden geldiği kadar aslında söyleşi kısmını yapmaya çalışıyorduk dergimizde. Ne yazık ki bir süredir yapamamaktayız fakat ileride tekrar neden olmasın. Diğer mesele içinse toplulukların sık sık bir araya gelmeleri gerekiyor :) O konuda biz "zayıf" bir topluluğuz ve genelde uzak yerlerdeyiz. Bu nedenle bir araya gelme işi hiç olmuyor gibi. Olmayan şeyin eğlencesi de olmuyor :)

Diğer eleştiriler de haklı payı olabilir, sürekli haber, uygulama vs. görmek bir seviyeye kadar sıkıcı olabiliyor. Ancak bu işi düzenli yapamayanlar için yine de fayda arz etmekte. Tabi kitle olarak kısıtlama yapıyor mu, evet yapıyor.

@microanaliz, bilgi ayrı bir konu. Ayrıca söyleşi derken magazinden bahsedilmemiş. Zamanında dergimizde oluyordu bu tür şeyler, genelde Linux, teknoloji ağırlıklı söyleşiler bunlar ve okumak cidden bilgilendirici ve eğlenceli oluyor.

sem

Bence de tespitler yerinde, yani yanlış bir tespitte bulunmamış. Belki gözden kaçan bir nokta şu olabilir; bunlar zaten bilinen şeyler... Fakat elimizdeki fırsatlarda ve ayırabileceğimiz zaman ile yapabileceğimizin en iyisi şimdilik bu..

Umarım zamanla beraber her anlamda gelişir ve eksiklerimizi kapatırız.

Teşekkürler fikirler için @alierkanimrek...
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

alierkanimrek

Her sayıda toplulukta aktif olan, katkı veren bir üyenin dağıtımla tanışma hikayesini, toplulukta yaptıklarını ve diğer ilgi alanlarını kısaca tanıtan bir sayfa nasıl olur?

heartsmagic

Gayet güzel olur. Gerçi bu da zamanında denemek istediğimiz bir şeydi. Tek tük yazılar hatırlıyorum fakat süreklilik arz etmedi ne yazık ki. Eğer hayata geçerse ilgi ile okunacak bir bölüm olabilir.

cerencalici

Alıntı yapılan: alierkanimrek - 05 Aralık 2012 - 10:24:09
Her sayıda toplulukta aktif olan, katkı veren bir üyenin dağıtımla tanışma hikayesini, toplulukta yaptıklarını ve diğer ilgi alanlarını kısaca tanıtan bir sayfa nasıl olur?

Çok güzel bir düşünce, ama ne kadar uygulanabilir, kestirmek güç. Yine de denemeye değer tabii. Teşekkürler öneri için @alierkanimrek. :)
Backspace tuşunu kırdım, mutsuzum. :S

eribol

Yanlış yerde mi bu istekte bulunuyorum bilmiyorum. Daha uygun bir başlık varsa kusura bakılmasın.

Bir kaç gündür ffmpeg ile ilgili belge arıyorum ama çok karmaşık. Kötü yanı her bir sürümünde komut seti değişmiş gibi bir izlenim veriyor. Nette araştırdığım bir kaç yerde uyguladığım komutlar farklılık arzediyor. Hatta Ubuntu ile Arch arasında dahi bir komut çalışırken diğeri çalışmayabiliyor(bunun sebebi ne tam olarak bilemiyorum). Bununla ilgili kapsamlı bir yazı yazılabilirse yerinde olacağını düşünüyorum. ffmpeg ile ekran görüntüsü, ses, belli bir pencerenin görüntüsü, video kesme, birleştirme gibi bir çok işlem yapılabiliyor. Bunun yanı sıra programlamacılar için de iyi bir araçtır kendisi. Demek istediğim bir çok kitleye hitap edebilecek bir yazı dizisi hiç fena olmaz.